Victor helpt: Je boot in een bv, doen of niet?
Door Victor Vandersmissen | 01 november 2022
Advertentie
Stel je vraag!
Als zeiler struint hij zeeën en meren af, en als advocaat helpt Victor Vandersmissen watersporters en bedrijven uit de brand. Voor Zeilwereld duikt Victor in lastige en interessante juridische kwesties. Heb jij een vraag voor Victor? Mail dan naar redactie@zeilwereld.nl
Mensen stellen mij vaak de vraag of het een goed idee is om een zeil- of motorboot onder te brengen in een bv. Het is een aantrekkelijke gedachte om alle btw die je uitgeeft aan spullen voor de boot terug te krijgen. Op naar de KvK dus om een bv voor je boot op te richten. Of is het niet zo simpel als het lijkt? Wanneer is het voor jou voordelig om je boot in een bv te stoppen?
Waarom zou je boot in een bv willen onderbrengen?
Een bv is een rechtsvorm waarvan het vermogen is afgeschermd van het persoonlijke vermogen van de aandeelhouder/eigenaar. Het is een aparte juridische entiteit met eigen bezittingen en verplichtingen. Een goede reden voor het onderbrengen van je boot in een bv kan dus zijn dat je de boot buiten je privévermogen wilt houden. Of omdat je daarvoor niet zelf aansprakelijk wilt zijn. Omdat de bv eigenaar is van de boot loopt zij het risico.
Maar er kunnen ook andere redenen zijn. Je wilt bijvoorbeeld de kosten van de boot van de zakelijke winst kunnen aftrekken, of de btw terugvragen over de aanschafprijs. Deze motieven hoor ik in de praktijk het vaakst. Dat is begrijpelijk, want op het eerste gezicht kan het je veel geld schelen. Waarom het voor de meeste watersporters niet zinvol is om een boot in een bv onder te brengen. In de praktijk valt het voordeel voor de meeste watersporters tegen. Rechters hebben duidelijk gemaakt waarom: de uitgaven van de bv moeten een zakelijk karakter hebben en mogen niet alleen zijn gedaan “ter bevrediging van de persoonlijke behoeften van de aandeelhouder” (meer weten? Lees dan ook deze uitspraak).
Om kosten die de bv maakt te kunnen aftrekken van de zakelijke winst moet de bv “in objectieve zin” een onderneming zijn. De bv moet dus het oogmerk hebben om winst te maken en de boot moet daaraan bijdragen. Dat is niet het geval als de boot alleen als vrijetijdsbesteding door de aandeelhouder of zijn familie en vrienden wordt gebruikt.
Dat kan anders zijn als je voor het gebruik van je boot een zakelijke vergoeding aan de BV betaalt. Dan moet je denken aan marktconforme huurprijzen, waarover je ook btw in rekening moet brengen. Maar ook dan moet het doel zijn om winst te maken. Alleen een zakelijke vergoeding betalen is niet genoeg.
Wanneer is het wel zinvol om je boot in een bv onder te brengen?
Er zijn natuurlijk ook situaties waarin het wel slim is om een boot in een bv te hebben. Bijvoorbeeld als je het gaat verhuren, ermee gaat charteren of de boot op een andere manier commercieel gaat exploiteren. Je ziet dat dit activiteiten zijn waar de boot een duidelijk commercieel doel dient.
Maar hoe zorg je er nou voor dat je kunt aantonen dat je geld gaat verdienen met je boot en dat je droomconstructie geen truc is voor wat extra korting op bootonderdelen. Dat kan bijvoorbeeld door een bedrijfsplan te maken en een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van je bedrijf uit te voeren. Je moet kunnen aantonen dat je actief klanten werft en uit je plannen/uitvoering moet blijken dat je winst wil maken.
Als je de boot na onderbrenging in de bv toch niet gaat exploiteren maar wel de kosten en btw aftrekt, bestaat de kans dat de belastingdienst later zal vaststellen dat persoonlijke motieven op de voorgrond stonden bij het doen van uitgaven voor de boot. In dat geval zal je alsnog een aanslag krijgen en waarschijnlijk een boete.
De afweging
Als je overweegt om je boot in een bv te stoppen, doe je er goed aan jezelf de volgende vragen te stellen om erachter te komen of je een zakelijk of een privé belang hebt:
- Hebben de kosten die je maakt voor de boot een zakelijk karakter?
- Wat is je rol in de bv (ben je aandeelhouder)?
- Heb je een persoonlijk belang bij de boot en hoe overheersend is dat belang? (Ben je zelf een actief watersporter?)
- Wie neemt de beslissingen over de boot?
- Wie gebruikt de boot?
- Hoe hoog zijn de kosten van de boot (in verhouding tot de andere uitgaven van de bv)?
Als je conclusie is dat persoonlijke belangen overheersen bij het maken van kosten voor de boot, dan kun je die kosten niet aftrekken van de belastbare winst van de bv en ook de btw niet terugvragen.
Je kan je boot natuurlijk altijd in de BV stoppen zonder de kosten af te trekken en btw terug te vragen. De BV is dan alleen eigenaar. De vraag of de kosten die je voor de boot maakt een zakelijk karakter hebben is dan niet relevant. Zorg er wel voor dat de BV voor overdracht van de boot betaalt.
Conclusie: To bv or not to bv?
Een boot onderbrengen in een bv is voor de meeste watersporters niet interessant. Omdat het beoogde gebruik vooral persoonlijk is kun je de btw en de kosten voor aanschaf en onderhoud van de boot niet van de belasting aftrekken.
Gaat het je niet om financieel voordeel, maar alleen om het beperken van het risico op aansprakelijkheid, of voor het buiten je privévermogen houden van de boot? Dan zou het wel een goed idee kunnen zijn je boot in een bv te stoppen en de kosten zelf te betalen.
Wil je je boot commercieel gaan exploiteren (bijvoorbeeld door de boot te verhuren)? Dan is het verstandig om de boot onder te brengen in een bv. Zorg er dan voor dat je overtuigend kunt aantonen dat je doel echt is om met de exploitatie geld te verdienen.
Mail!
Zit jij met een juridische vraagstuk of zoek je tips? Mail je vraag naar redactie@zeilwereld.nl.
Voor meer informatie over Victor en zijn praktijk ga je naar: Vandersmissen.lawyer
Lees ook
Lees meer zoals dit:
Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:
1 reactie
Laat een reactie achter
Schrijf je in op de nieuwsbrief
Uitgelicht:
Nieuw in Aan boord:
1 reactie
-
Voor de duidelijkheid, wanneer je een boot in de BV houdt en geen kosten of BTW aftrekt, maar dus wel kosten maakt van de zakelijke rekening, worden deze uitgaves (inclusief aanschaf boot) dus gelijkgesteld als “privé opname.”
In dat geval komt dat hetzelfde neer als dividend opnemen?
Voor de duidelijkheid, wanneer je een boot in de BV houdt en geen kosten of BTW aftrekt, maar dus wel kosten maakt van de zakelijke rekening, worden deze uitgaves (inclusief aanschaf boot) dus gelijkgesteld als “privé opname.”
In dat geval komt dat hetzelfde neer als dividend opnemen?