Vreemde luchten boven Alicante: Snel naar de haven!

Bij extreem weer zie je wel eens bijzondere wolken in de lucht. Iemand met enige kennis kan hier veel uit voorspellen, vaak is het weinig goeds. Maar wat er precies aankomt, dat leggen navigators Brian Carlin en Jolbert van Dijk ons uit.

Door Riemer Witteveen | 28 april 2020

Wolken boven Alicante

Vreemde luchten boven Alicante: Snel naar de haven!

Door Riemer Witteveen | 28 april 2020

Advertentie

Op Koningsdag betrok de lucht boven de Spaanse havenstad Alicante. Donkere, indrukwekkende wolken stapelden zich op en gaven de inwoners een prachtige, maar ook angstaanjagende show. Volvo Ocean Race-fotograaf Brian Carlin was in Alicante en wist de luchten vast te leggen. Ook vroegen we Jolbert van Dijk, navigator, om de luchten toe te lichten.

Snel voorbij

“Ik zag de wolken rond 17:20 uur CET,” vertelt fotograaf Brian Carlin aan Zeilwereld. “Zeilende rond de evenaar heb ik wel vergelijkbare wolken gezien, maar dit was echt anders. Deze stormwolk vormde zich heel erg rap. Het ging razendsnel, in 30 minuten was het schouwspel alweer voorbij. Er ging flink wat onweer mee gepaard en het hagelde hard. Dat was echt bizar, want een uur ervoor was het 24 graden met veel zon en heldere luchten. Het zag eruit alsof deze draaide! Heel vreemd en heel cool.”

Brian Carlin
Fotograaf Brian Carlin (c) Ainhoa Sanchez/VOR

Instabiliteit

Bracknell Spanje 27 april 2020, betekenis wolken
Bracknell weerkaartje rond het moment van de storm in Alicante aan de zuidoostelijke kust van Spanje. Via KNMI

Jolbert van Dijk, navigator op verschillende wedstrijdschepen in het internationale circuit, weet het volgende te vertellen over de vreemde luchten boven Alicante: “Normaal gesproken komt dit soort stormen vaker voor in het najaar als het water nog warm is en de lucht al kouder. Die situatie zorgt voor instabiliteit in de lucht. De lucht boven het water wordt flink opgewarmd door het warme water eronder. Daardoor stijgt de lucht snel.”

“In dit geval was het water nog niet zo warm. Op het moment van de storm was het zo’n 16 tot 17 gaden. Deze storm had een andere oorzaak, namelijk de algemene onstabiliteit in de lucht. Dit kwam door de zogenoemde ’trog’ een langwerpig gebied met een relatief lage luchtdruk. Dit is te zien op de weerkaart aan dat rode streepje dat je ziet overkomen op het moment rond de storm.”

Navigator Jolbert van Dijk
Navigator Jolbert van Dijk (c) Meghan Reilly/Oceanracers

Betekenis wolken

“Die dichte, bijna gladde, horizontale roll aan de buitenkant heet een ‘Arcus’,” vervolgt Jolbert. “Dit wordt veroorzaakt door heel sterke en heel koude downdrafts (lucht die in de wolk naar beneden valt). Deze downdrafts zorgen voor heel sterke vlagen. Deze zullen door de koude lucht nog harder aanvoelen in de zeilen.”

“Je kan ook zien in de temperatuurmetingen in Alicante dat de temperatuur van 24 graden in één keer naar de 16 graden schiet. Dit komt door die koude lucht die uit de wolk giet. Als de storm voorbij is, zie je dat de temperatuur weer snel oploopt naar de 20 graden.”

Tip: “Heel snel naar de haven”

Jolbert sluit af met een waardevolle tip: “Als je zo’n wolk ziet, vaar dan heel snel naar de haven! Of, als je geen keus hebt, verminder zeil of zet stormzeiltjes en doe je zeilpak aan en je zwemvest om.”

Bewegend beeld

Brian Carlin schoot ook nog  een video, te zien in de onderstaande Facebookpost. Ook vanuit meerdere plekken in Alicante werd de storm gefilmd. Daarvan is een video van drie minuten samengesteld

Meer lezen:

Omslagbeeld: Brian Carlin Photography

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.