Winter! Tijd voor een nieuw reddingsvest?

Het seizoen zit er weer op. Tijd voor klussen op de wal, of misschien zeil je wel lekker door in de kou. In ieder geval een goed moment om je reddingsvest te controleren en misschien wel een nieuwe aan te schaffen.

Door Riemer Witteveen | 06 oktober 2021

Spinlock Reddingsvest

Winter! Tijd voor een nieuw reddingsvest?

Door Riemer Witteveen | 06 oktober 2021

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Spinlock.
Houd je mailbox goed in de gaten: Binnenkort verloten we een Spinlock 6D reddingsvest inclusief een Spinlock lifeline.

De hele winter denk je na over die ene grote uitgave. Tijdens je laatste tochtjes aan het einde van je seizoen bedenk je je wellicht dat het geen kwaad kan om een nieuw reddingsvest aan te schaffen. Het is dan ook zo dat nieuwe spullen vooral aan het begin van het vaarseizoen worden gekocht. Dan kom je weer in actie en sta je te popelen om de boot weer in het water te leggen. En die reddingsvesten heb je in de winter niet nodig, toch?

Spinlock Reddingsvest
In de winter is een reddingsvest een no-brainer op het water.
Foto: Richard&Racel/Ocean Images

De beste tijd

Bij veiligheidsmiddelen, zoals ook reddingsvesten, is het echter vaak belangrijk dat je dit op tijd in orde hebt. De beste tijd voor een nieuw reddingsvest is dus ruim voordat je hem nodig hebt. Niet alleen voor de laatste tochten aan het eind van het seizoen, waarbij het slecht weer kan zijn en de najaarsstormen spoken door de havens, maar ook bij de eerste zeiltocht van het nieuwe seizoen is veiligheid super belangrijk. Het water is nog erg koud, en het zeilen kan weer even onwennig zijn met alle risico’s van dien. Je spieren zijn niet meer gewend aan de bewegingen van de boot en een ongeluk zit in een klein hoekje. De winter is daarom ideaal om je goed te oriënteren en jezelf blij te maken met een nieuw reddingsvest.

Keuren

Wist je dat reddingsvesten eigenlijk elke twee jaar gekeurd moeten worden? Je kunt ook het reddingsvest zelf nalopen en checken of het afvuurmechanisme (het CO2-patroon en smeltpatroon) niet verlopen is en of het lampje z’n werk nog doet. We adviseren daarom om nu alvast je reddingsvesten, maar ook je lifelines na te lopen.

Een vuistregel is dat reddingsvesten na 10 jaar in principe niet meer gekeurd worden. Je zou bij een oud reddingsvest dus kunnen nadenken of het niet eens tijd wordt voor een nieuw reddingsvest. Twijfel je of je reddingsvest het nog waard is? Breng bij twijfel je reddingsvest naar de watersportwinkel. Daar kunnen ze deze volledig laten keuren, inclusief een 24-uurs druktest. Hier kan nog wel eens een tijdje overheen gaan dus wacht hier niet al te lang mee.

Spinlock Reddingsvest

Goed om te weten

In het najaar zijn er ook af en toe wat goede deals te vinden bij dealers, dus wellicht dat dit een mooi moment kan zijn om nieuwe reddingsvesten aan te schaffen, en in de schoen of zeillaars of onder de kerstboom doen ze het ook goed uiteraard.

Let bij het aanschaffen van een nieuw vest vooral op draagcomfort. Een vest dat niet lekker zit, draag je in de praktijk ook niet zo snel en dan heeft het dus totaal geen nut. Een flitslicht is absoluut een aanrader op open water of als je plannen hebben om een nachtje door te varen, of een keer op tijd willen vertrekken in verband met de stroming.

Spinlock Reddingsvest Kinderen
Ook voor kinderen mogen reddingsvesten comfortabel zijn.

Een reddingsvest met harnas is eigenlijk wel een must. Het voordeel hiervan is dat er een lus aan je reddingsvest zit, waaraan je een lifeline  kunt bevestigen. Elke zeiler kan wel eens in slecht weer terechtkomen en dan wil je toch wel aangehaakt zijn aan de boot. Wat ook bijzonder prettig is, mocht je te water raken, is een spatwaterkap (ook wel bekend onder de Engelse term ‘sprayhood’) voorkomt onderkoeling van het hoofd, maar ook verdrinking. Hoewel je een reddingsvest draagt, komen in zwaarder weer namelijk alle golven in je gezicht terecht, waardoor ademen lastig is.

Voorbereid en veilig

Genoeg zaken om goed over na te denken nu het seizoen er weer op zit. Ook als je besluit in de koude wintermaanden door te zeilen is het van groot belang dat je goed voorbereid en veilig het water op gaat.

Spinlock Reddingsvest
Binnenkort verloten we een Spinlock 6D reddingsvest inclusief een Spinlock lifeline. Ben je abonnee? Dan maak je automatisch kans. Nog geen abonnee? Schrijf je dan gratis in op onze nieuwsbrief!

Lees ook:

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.