Zeeangst: een boek om in te verdrinken

Met vriendin Ant en poes Loes vertrekt schrijver, leraar en zeiler L.H. Wiener vanuit Haarlem richting Zuid Engeland. In negen weken varen ze heen en terug. Wiener hield een 'logboek' bij en jij kunt het winnen!

Door Riemer Witteveen | 14 juli 2020

Zeeangst Cover

Zeeangst: een boek om in te verdrinken

Door Riemer Witteveen | 14 juli 2020

Advertentie

Het ronden van Kaap Hoorn, overwinteren in het ijs of cocktails drinken uit een kokosnoot in de Pacific, we kennen de verhalen wel. Maar niet alle zeilboeken hoeven over enorm verre of spannende reizen te gaan. Ook dichter bij huis valt namelijk het nodige te beleven. Zeiler, leraar en schrijver L.H. Wiener zette met zijn negen en een halve meter Koopmans zeil richting zijn ‘geliefde zeilgebied’, de Engelse zuidkust. Niet solo, maar met vriendin en poes Loes.

Argos in Beaulieu
Zeilboot Argos in Beaulieu

Gortdroge humor

Hoewel de titel van het boek wellicht anders doet vermoeden, is Zeeangst bovenal een prettig relaas van een zeilreis van Nederland naar Dartmouth en terug, maar dan met een flinke dosis gortdroge humor. Het boek vangt aan met een proloog die meteen de titel verklaart (al zet deze de lezer misschien wel op het verkeerde been) als ook de relatie van de schrijver met de zee.

“Het licht ging uit op het moment dat ik door een der andere schipbreukelingen weer het leven werd in getrokken. Deze gebeurtenis heeft de zee voor mij getransformeerd tot een vijand, die het op mij heeft voorzien en die ik vrezen moet, terwijl ik tegelijkertijd weet dat het niet zo is. En zo is zeezeilen voor mij een dualistische uitdaging geworden. Enerzijds zee kiezen en opgaan in de natuur, met alle existentiële diepgang van dien, en anderzijds het tarten van de dood. Niets minder dan dat.”
Gelukkig heeft die ene ervaring Wiener er niet van weerhouden om de zee op te gaan. Het heeft ons namelijk een heerlijk boek opgeleverd.

L.H. Wiener Dover
De auteur nabij Dover

Heerlijk zeilboek

Zeeangst is een heerlijk en zelfs luchtig zeilboek. De vele verwijzingen naar andere zeilers en schrijvers geven het een dynamisch karakter en zeiljargon wordt gelukkig niet geschuwd. Het is prettig om jezelf in vele momenten op het water te herkennen. De pech, de vindingrijkheid, de navigatie en ook die borrel te veel; Wiener weet met zijn schrijfstijl van een redelijk eenvoudige tocht op zout een meeslepend verhaal te maken. Het literaire logboek is ideaal om al lezende op zeilvakantie te gaan als je dit jaar dichter bij huis blijft.

Poes Loes
Poes Loes is op en af een trouw bemanningslid

Win één van de drie exemplaren!

In samenwerking met Uitgeverij Pluim gaf Zeilwereld drie exemplaren van Zeeangst weg. De winnaars vertelden ons hun verhaal waarbij ‘zeeangst’ centraal staat. Die spannende verhalen lees je hier: Winnaars Zeeangst.

Boek aanschaffen

Ben je wel nieuwsgierig naar het boek? Klik dan op de onderstaande link om het boek bij Bol.com te kopen. Zo lees je binnen de kortste keren zelf over de avonturen van L.H. Wiener én help je Zeilwereld:

Paperback:


eBook

Beeld: via Uitgeverij Pluim

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.