Zeereling vervangen: een simpele klus

De hele winter lang heeft de tent over de kuip lopen trekken aan de zeereling. Op sommige plaatsen zat er al een tiertje los, had de vorige eigenaar al tape om de staaldraad geplakt of zat er een stukje plastic coating omheen. De zeerelingdraden werden oud en waren eigenlijk aan vervanging toe. De zeereling vervangen,…

Door Redactie | 17 mei 2020

Kapotte zeereling

Zeereling vervangen: een simpele klus

Door Redactie | 17 mei 2020

Advertentie

De hele winter lang heeft de tent over de kuip lopen trekken aan de zeereling. Op sommige plaatsen zat er al een tiertje los, had de vorige eigenaar al tape om de staaldraad geplakt of zat er een stukje plastic coating omheen. De zeerelingdraden werden oud en waren eigenlijk aan vervanging toe. De zeereling vervangen, hoe gaat dat in z’n werk?

Kan het goedkoper?

Gebroken zeereling

De zeereling is gebroken. De spanning is eraf en de tieren staan open.

In maart bleek de bovenste staalkabel aan bakboord gebroken te zijn. Deze had het rukken van de tent eraan niet overleeft. De keus om wel of niet nog een jaar met wrakke zeereling rond te varen, was voor mij gemaakt: vernieuwen! Maar waar koop je nieuwe zeereling. Bij de ijzerspeciaalzaak, watersportwinkel, zeilmaker, mastenmaker of toch nog ergens anders? Een bedrijf in de buurt kon vier nieuwe staaldraden met beslag leveren voor 100 euro per stuk. Het voordeel was dat ze konden langskomen om de lengtes op te meten, maar de prijs vond ik wat te hoog. Dat moest goedkoper kunnen. Via een neef kreeg ik de tip over RVS Watersport, een online winkel, gespecialiseerd in kabels en alles wat daarbij hoort. En, voordelig, zo luidde het verhaal. De zeereling vervangen lijkt misschien toch niet zo’n vervelende klus als ik vooraf had gedacht.

Meten is weten

Boot zonder zeereling

De boot ziet er erg kaal uit zonder de relingdraden. Ik kan niet wachten om ze te vervangen met nieuwe, dikkere exemplaren

Hoe bestel je online nieuwe zeereling? Meet je de oude op of stuur je de oude op om ze na te laten maken? Op de website van RVS Watersport staat een telefoonnummer, eerst maar eens bellen. Ik vertel dat ik waarschijnlijk kabels van vier millimeter wil hebben. Ik weet niet precies hoe dik de oude zijn, maar het belangrijkste is dat het beslag door de gaatjes van de scepters moeten passen. Het advies is de oude kabels op te sturen. Ik rijd naar de boot -een kwartier alleen in de auto en alleen aan boord, dat vind ik verantwoord in deze coronatijd– en haal de reling aan stuurboord eraf. Ik wil graag een vaste ‘bek’ aan de preekstoel en spanners aan de hek. Dit meld ik op een briefje dat ik bij het pakketje doe.
Pakket met nieuwe zeereling

De nieuwe relingdraden komen keurig verpakt binnen.

Binnen 10 minuten

Gelabelde relingdraden

De nieuwe relingdraden komen met duidelijke labels.

De kabels komen keurig aan en RVS Watersport belt mij nog een paar keer, zodat ze zeker weten dat ze mijn wensen vervullen. Na een paar dagen levert de pakketdienst de nieuwe zeereling af, keurig verpakt in bubbeltjes plastic en aan iedere opgerolde kabel een label met de maten. Ik rijd weer naar de boot en begin met monteren. De oude kabels waren drie millimeter dik, de nieuwe zijn vier millimeter en met het aangewalste draadeind moet dat door de gaatjes van de scepters passen. En warempel, ze glijden er met gemak doorheen en binnen tien minuten zitten de nieuwe kabels er strak op. Aan stuurboord.

Opgeknapt

Nieuwe zeereling

De boot knapt meteen op van de nieuwe draden!

Vol goede moed haal ik de oude zeereling aan bakboord eraf en monteer de nieuwe. Helaas, de bovenste kabel is te lang. De preekstoel zal in het verleden een keer een opdonder hebben gehad en zit niet meer midden op mijn boot. Ik had toch alle oude kabels moeten opsturen, blijkt achteraf. Maar, geen paniek, ik stuur de te lange kabel weer op en vraag of ze hem op maat willen maken. Dat vinden ze geen probleem en de nieuwe kabel blijkt nu prachtig te passen. Ik had niet verwacht dat nieuwe zeereling de boot zo konden opknappen. Het heeft wat post- en mailverkeer gekost, maar voor 150 euro en wat verzendkosten heb ik de oude zeereling vervangen op mijn 10 meter lange zeilboot.
Nieuwe zeereling resultaat

Ik ben blij met het resultaat!

Disclaimer: Er is gewoon voor de zeereling betaald. RVS Watersport heeft geen korting gegeven en geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees ook:

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.