Word kampioen zeilen met handige wedstrijdgids

Onlangs presenteerde hij zijn eerste boek. Klaas Wiersma schreef de Zeilen wedstrijdgids, vol praktische tips, kennis en eigen gemaakte foto's! Mede door de samenwerking met Annemieke Bes en Erik van Vuuren kan iedereen nu kampioen worden op het water!

Door Anke Haadsma | 23 maart 2022

Zeilen Wedstrijdgids Klaas Wiersma

Word kampioen zeilen met handige wedstrijdgids

Door Anke Haadsma | 23 maart 2022

Advertentie

Hoe word je nu kampioen in de zeilsport? Het boek van Klaas Wiersma geeft hier antwoord op. Klaas kennen we als watersportfotograaf en journalist, maar daarnaast is hij ook fanatiek wedstrijdzeiler. Die mix van talenten heeft hij gegoten in de ‘Zeilen wedstrijdgids. In samenwerking met Annemieke Bes en Erik van Vuuren is dit het nieuwste boek dat je als wedstrijdzeiler altijd aan boord wilt hebben.

“Het boek is heel praktisch”, vertelt Klaas ons. “Het is niet slechts een geschreven theorie, ik wil echt laten zien hoe dingen werken. Dat was overigens wel de uitdaging aan dit boek. We hebben het geprobeerd heel simpel te houden, zonder dat het te simpel werd.”

De doelgroep van dit praktische handboek zijn beginnende en gevorderde wedstrijdzeilers. “Van de zeer gevorderde wedstrijdzeilers verwacht ik dat ze alles in dit boek wel weten. Hoewel het dan alsnog een handig boek is om aan boord te hebben. Je kunt zo een theorie altijd nog even terugzoeken.”

Kost veel tijd

Het idee om dit boek te maken kent zijn oorsprong bij uitgeverij Gottmer. “De uitgever kwam twee jaar geleden op de HISWA naar me toe met de vraag of ik een boek over wedstrijdzeilen wilde schrijven. Ik had toen al een serie van 12 artikelen in maandblad Zeilen geschreven over dit onderwerp. Deze heb ik toen samen met Annemieke Bes en Gijs Vlas gemaakt. Ik vond het schrijven van een boek een leuk idee, maar had er dat jaar eigenlijk geen tijd voor dit op te pakken. Het kost namelijk wel veel tijd, en levert weinig op.”

Vorig jaar wist Klaas alsnog de tijd te vinden en ging aan de slag. “Ik kreeg een hele strakke planning mee van Gottmer, uiteindelijk is het boek in zo’n drie maanden geschreven. Ik schreef naast mijn normale werkzaamheden, dus het heeft me wel wat weekenden en avonden gekost. Maar ik zat lekker in de flow, uiteindelijk ging het schrijven dus wel makkelijk.”

Samenwerking met twee zeil autoriteiten

De kennis die hij deelt in het boek, heeft Klaas deels uit zijn eigen ervaring geput. Maar zijn theorieën heeft hij wel voorgelegd aan professionele zeilers Annemieke Bes en Erik van Vuuren. “Met Annemieke had ik ook die artikelen in Zeilen geschreven. Voor het boek heb ik hun beide geïnterviewd over verschillende onderwerpen. Op basis hiervan kon ik de theorie uitleggen en vergaarde ik nog meer kennis.”

“Ik vind het heel leuk dat Annemieke mee heeft gewerkt aan dit boek. Zij is echt een hele unieke en gedreven zeilster. Niet alleen heeft ze super goed gepresteerd tijdens de laatste Volvo Ocean Race aan boord van Scallywag (ze heeft alle etappes gevaren), ze heeft ook een achtergrond in het olympische circuit. Daarbij is ze een heel leuk mens en kan ze goed uitleggen. Ik respecteer heel erg hoe zij over zeilen denkt. En het is natuurlijk leuk om een vrouw als expert te hebben in deze, toch nog wel, mannenwereld.”

De andere expert is Erik, een echte autoriteit op het gebied van wedstrijdzeilen. “Voor de artikelen heb ik gewerkt met Gijs Vlas, maar hem was ik een beetje uit het oog verloren. Vervolgens kwam ik uit op Erik, hij heeft een aantal hele stoere projecten gedaan in de zeilwereld. Daarbij is hij een hele andere zeiler dan Annemieke, dat maakt het hele verhaal nog completer.”

Drie schippers, één boek

Met drie schippers in één boek, ontstaat er logischerwijs nog wel eens een discussie over bepaalde onderwerpen. “Ergens in het boek hebben we het over het inzeilen van een wolk op een kruisrak.” Klaas begint te glimlachen bij het geven van dit voorbeeld. “Erik kwam hiermee naar me toe en zei: ‘als het er zo staat, dan trek ik mijn bijdrage terug’. Hij had gelijk, de theorie van het inzeilen van een wolk verandert voortdurend. Dat wat ik hier had opgeschreven, was verouderd. Erik heeft toen nog met navigator Wouter Verbraak gebeld om de nieuwste inzichten te krijgen.”

Verwacht nu overigens niet een complete uitleg van hoe meteo werkt in het wedstrijdzeilen. “We zijn echt bij de basis begonnen, dus voor de beginnende wedstrijdzeiler. Vanuit daar gaan we steeds iets dieper op de inhoud in zodat de gevorderde zeiler er ook iets aan heeft.”

Zeilen Wedstrijdgids boekpresentatie
Een trotse Klaas Wiersma tijdens de boekpresentatie van de Zeilen Wedstrijdgids bij Jachtclub Scheveningen

Helemaal eigen product

Het bijzondere aan dit boek is dat vrijwel alle foto’s ook nog van de hand van Klaas zelf komen. “We hebben denk ik 2 of 3 foto’s van externen gekocht, verder kon ik putten uit mijn eigen beeldmateriaal. Dat is wel heel luxe natuurlijk. Ik heb ook zelf de graphics in het boek gemaakt, dus het is echt helemaal mijn eigen product.”

In de ‘Zeilen wedstrijdgids’ vind je, naast tips van de ervaren wedstrijdzeilers, verschillende regels uitgelegd en de verschillende soorten zeilwedstrijden. Het is dus een heel compleet boek voor beginner tot gevorderde, en of je nu op een kajuitboot zeilt of in een open bootje, dit boek helpt jou op weg kampioen te worden.

Koop Zeilen wedstrijdgids

Zeilen wedstrijdgids’ is te koop bij diverse watersportwinkels, maar natuurlijk is deze ook online te bestellen. Klik hieronder* om het boek direct aan te schaffen, handig voor jezelf en je team of als cadeautje!

*Dit artikel bevat een affiliate link naar Bol.com. Iedere verkoop via deze link levert ons een commissie op, jij betaalt hier geen extra kosten over. Je koopt dus niet alleen een mooi boek, maar steunt ook jouw favoriete zeilplatform!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.