Oversteek Port Vauban – Menorca

De eerste winnaar van de fotowedstrijd. Deze maand was het thema 'Zwaar Weer', Ed van den Heuvel stuurde een indrukwekkende foto in.

Door Redactie | 01 juli 2020

Ed van den Heuvel fotowedstrijd winnaar juni

Oversteek Port Vauban – Menorca

Door Redactie | 01 juli 2020

Advertentie

Ed van den Heuvel is de eerste winnaar in de Zeilwereld fotowedstrijd, waarin we zoeken naar de amateur watersport fotograaf van Nederland. Deze maand zochten we foto’s rondom het thema ‘zwaar weer’. Ed maakte daarop een waanzinnige foto waarin een enorme golf achter de schipper opdoemt. Het is ook een lekker blauwe plaat met helder blauw water en een strakblauwe lucht. Schipper is tevens gekleed in het blauw, heel toepasselijk!

Einde van een wereldreis

Ed vertelt de situatie die we in deze foto zien: “Deze foto is genomen op de oversteek van port Vauban naar Menorca. Het was op het einde van onze 8 jarige wereldreis met onze swan 59 Bolero die ik samen met mijn vrouw Carla vaarde. We vertrokken met licht weer uit Port Vaubon. In de opvolgende dagen nam de windkracht toe tot BF 7-8. Die wind kwam echt van achter, met een stagfok en uitgeboomde genua ging dit prima.”

Ed: “Totdat we aan stuurboord een Grieks vrachtschip aan zagen komen (kruiskoers) met zware zeeën over de boeg. Via VHF vroeg ik of hij naar stuurboord wilde uitwijken zodat wij niet hoefden te gijpen. Hij meldde dat dit ok was, maar veranderde zijn koers naar bakboord! Chaos bij ons aan boord wat resulteerde in een gijp. Bij deze harde wind een beetje ongemakkelijk. We konden de zaak herstellen en onze koers weer oppakken. Met de Griek waren we niet zo blij! Verder goede vaart gehad en veilig in Mahón aangekomen.”

Het juryoordeel

Compositie
Klaas: “De foto voldoet goed aan de regel van de derden, om het beeld in drie stukken onder te verdelen. Een deel boot, een deel golf en een deel lucht.”

Kaderen
Klaas: “Het hoofdonderwerp in deze foto is de zeiler. De golf is slechts een setting, wel een spectaculaire setting. Rondom de zeiler vormen de schoot en de bimini een kader met lijnen die het hoofdonderwep accentueren. Vooral de grootschoot geeft mooi diepte in de foto. Overigens is het beeld overal even scherp, voorin en achterin. Een veilige keuze waardoor de schuimkop op de top van de golf ook scherp is. Maar als de grootschoot wat wazig was door scherpte-diepte werking van een groot diafragma was de foto nog beter geweest.”

Eize: “Op zich ben ik het daar wel mee eens, maar in dit geval vind ik het wel heel mooi dat zowel de zeiler als de golf scherp zijn. Voorgrond had inderdaad onscherp mogen zijn, maar mij stoort het niet.”

Actie
Klaas: “De boot heeft een beetje helling die extra dynamiek geeft aan de foto. Er komt beweging in. Als zeiler voel je je spieren spannen om de bewegingen van het schip te pareren. De zeiler stuurt met de beweging mee in de wetenschap dat het schip straks weer de andere kant op zal hellen.”

Lees het volledige juryrapport van de foto’s rondom het thema ‘zwaar weer’ hier

Stem nu!

Ed zit in de finale van de fotowedstrijd, laat ons weten wat jij van zijn foto vindt via het volgende formulier!

* Per foto kun je slechts 1 maal stemmen. Bij meerdere inzendingen, telt alleen je eerste inzending. Je mailadres gebruiken we alleen voor communicatie over de fotowedstrijd.

Bekijk hier de overige finalisten

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Aan boord:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.