Door de lens bekeken

Camera zoekt watersportfotograaf

Camera zoekt watersportfotograaf

Door de lens van professionele watersportfotografen is het altijd weer genieten. De meest spectaculaire beelden van zeilers met hun boot komen voorbij. De waterspetters zie je letterlijk vliegen en die weerspiegeling van het water is adembenemend. Watersportfotografie is een vak apart en niet voor iedereen weggelegd. Zeilwereld gaat op zoek naar de amateur watersportfotograaf van Nederland.

Heb jij het in je om precies die actie op het water vast te leggen? Kun jij omgaan met de vele bewegingen van het water die continu bewegingsonscherpte oplevert door je lens? Weet jij om te gaan met de rondvliegende spetters die enorm schadelijk zijn voor je elektronica? En maak jij dan ook nog eens de mooiste foto’s? Laat het ons zien! Professionele watersportfotografen Klaas Wiersma en Eize Hoekstra fungeren als jury in deze zoektocht en beoordelen de inzendingen op diverse vlakken.

Ze kijken met hun technische oog naar de foto:

  • Compositie
  • Scherpte
  • Licht

Maar ook beoordelen ze de inzendingen op spanning en het verhaal achter de foto. Want hoewel een foto meer zegt dan 1.000 woorden, gaat er achter iedere foto een mooi verhaal schuil.

Hoe doe je mee?

Iedere maand geven we deze fotowedstrijd een thema. Dit thema moet terug te zien zijn in de foto en/of het bijbehorende verhaal. Het thema van de maand maken we bekend in onze nieuwsbrief, zorg dus dat je bent ingeschreven zodat je mee kunt doen! 

Je foto, inclusief het verhaal achter de foto, mail je naar: redactie@zeilwereld.nl. Vermeld in het onderwerp van de mail dat het gaat om de foto-actie: ‘Door de lens bekeken’. 

Eisen foto en verhaal

  • De foto moet minimaal 1 MB zijn
  • Stuur maximaal 1 foto, maak dus zelf de selectie van jouw allerbeste beeld
  • Schrijf er een begeleidend verhaal bij zodat wij weten wat zich afspeelde rondom deze foto. Hou het verhaal ongeveer tussen de 100 en 600 woorden.
  • De foto moet rechtenvrij zijn. Uiteraard vermelden wij ten alle tijde je naam

Thema september

Het onderwerp voor de vierde ronde van de fotowedstrijd is ’beweging’. Dit was ook het thema van de derde ronde in augustus, maar we versoepelen dit thema een beetje. Waar we eerder communiceerden dat je een lange sluitertijd moest aanhouden, mag je nu ook foto's met een korte sluitertijd insturen. Wel willen we graag beweging in je foto terugzien.
Wil je graag met een langere sluitertijd oefenen, kies dan een zo klein mogelijk diafragma (een hoog f-getal) en hou de ISO laag (ISO 100 of 200). Niet makkelijk maar als het lukt is het resultaat geweldig.

De winnende foto krijgt een uitgebreide bespreking, hierin zullen Eize en Klaas van mening wisselen over de verschillende foto’s. Uiteindelijk leggen ze uit waarom de winnende foto nu eigenlijk wint. 

Inclusief handige tips voor de amateur fotograaf op het water! De maandwinnaar wordt bekend gemaakt in de nieuwsbrief van 7 oktober.

De hoofdprijs

Iedere maand kiezen Klaas en Eize een winnaar. De foto van deze winnaar wordt besproken door de fotografen, daarnaast ontvangt de winnaar ook een leuke prijs. 

Aan het einde van het jaar wordt dé amateur watersportfotograaf gekozen. Uit alle winnaars kiest het publiek 1 hoofdwinnaar, deze ontvangt van ons een splinternieuwe camera.