Uitgelicht

Soms willen we graag je aandacht trekken naar een bijzonder artikel. Die vind je dan tijdelijk in de uitgelichte artikelen sectie van onze site. Hier zie je alle huidige uitgelichte berichten.

Buiskap zelf maken

Je eigen harde buiskap voor 600 euro

Een nieuwe buiskap maken is een klus die ook kan wanneer je boot in het water ligt. Prima te doen wanneer het buiten mooi zonnig weer is. Vergeet dan de zeilmaker en doe het zelf, maar dan anders.

Lees verder

Jetty de Koster - In de Juiste Diepte

De onbevangenheid van een beginnend zeilster, gevangen in een boek

Ze zeilde van Nederland naar Zuid-Spanje, grotendeels solo en met weinig ervaring. Haar avontuur legde ze vast in een boek, In de Juiste Diepte. Jetty de Koster vertelt over haar boek en haar avontuur met een aanstekelijk enthousiasme.

Lees verder

AC75 America's Cup

Foiling expert vergelijkt nieuwe America’s Cuppers

De aanstaande strijd om de America’s Cup komt met rasse schreden dichterbij. Stuk voor stuk onthullen de teams hun nieuwe AC75. Waar zitten de verschillen en overeenkomsten? Foiling-expert Jurian Rademaker neemt ons mee.

Lees verder

Vuurschepen Race 2024

De charme van de Vuurschepen Race

De offshore wedstrijden van de North Sea Regatta zijn altijd weer een feestje om te varen. Maar waarom eigenlijk, en hoe bereid je je voor?

Lees verder

Zeilwereld Nazomerspecial 2023 Cover

Gratis Voorjaarsmagazine 2024

Gratis Voorjaarsmagazine 2024! De vogels fluiten weer vrolijk, de zon laat zich wat vaker zien en de dagen zijn weer lekker lang. Het zeilseizoen is weer begonnen! Misschien ben je nog bezig met de laatste klusjes, de laatste meters antifouling of doen je schouders nog pijn van het poetsen en in de was zetten. Of misschien heb je de eerste…

Lees verder

Fenders kopen: Sail Amsterdam 2025

Wat maakt SAIL Amsterdam toch zo’n bijzonder en belangrijk evenement voor Nederland watersportland? De stad vol met boten, maar vooral een stad vol met nautische beleving, aldus bezoekers én organisatie.

Lees verder

Veilig het water op april keuringsmaand

Tips om veilig het water op te gaan: Checklists, keuringen en vaarregels

Deze hele maand staat in het teken van veilig varen. Het watersportseizoen gaat van start, dit betekent dat het weer lekker druk wordt op de Nederlandse wateren. In dit artikel tips om je voor te bereiden!

Lees verder

Breehorn Breehornzeilers

Noordzeeschip voor de wereldzeeën: De Breehorn

Er zijn van die schepen waar je jarenlang kwijlend naar kan kijken en denkt ‘later als ik groot ben…’ De Breehorn is zo’n boot. We gingen op bezoek bij de Breehornzeilers en spraken met de voorzitter van de vereniging Robert van der Plas, en werfeigenaar Lars van den Berg.

Lees verder

Selectie DutchSail Paul en Arianne

Paul en Arianne trainen fulltime op het droge voor jeugd- en vrouwen America’s Cup

Paul Hameeteman en Arianne van de Loosdrecht trainen beide fulltime voor de Youth- en Women’s America’s Cup. Een inkijkje.

Lees verder

Los van alles

Los van alles

Een persoonlijk verhaal over durven loslaten en de onzekerheid omarmen. Over varen op wind en intuïtie, over omgaan met onverwachte gebeurtenissen. Over de trossen losgooien voor een jarenlange reis. Mariska Woertman deed het, samen met haar man Tjaart en jonge dochters Linde en Berber.

Lees verder

Wereldkampioen 49erFX Odile van Aanholt en Annette Duetz

In totaal zeven keer wereldkampioen in de 49erFX, wie zijn Annette en Odile?

Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn niet meer weg te denken als duo in het Nederlandse zeilen. In de 49erFX klasse hebben ze al twee keer de wereldtitel veroverd en komende zomer gaan ze samen naar de Olympische Spelen in Marseille.

Lees verder

AC40 in de Americas Cup

Nederland proeft aan de arena van de America’s Cup met een jeugd- en vrouwenteam

Twee Nederlandse teams zitten volop in training voor de Youth en Womens America’s Cup. Twee nieuwe onderdelen van dit oudste sportevenement ter wereld. Maar wat houdt dit nu precies in en hoe verhoudt zich dit tot de echte America’s Cup?

Lees verder

10 tips voor duurzaam zeilen

Meestal leer je eerst zeilen en koop je daarna een boot. Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer deden het andersom en zijn al geruime tijd op pad met hun Lagoon 42, Horizon. Na dik drie jaar zijn ze heel wat zeemijlen wijzer en bereiden ze zich in de Middellandse Zee voor op de oceanen. Laura schrijft elke week een Engelstalig blog over het zeilen met Horizon tijdens hun wereldreis, waarbij duurzaam zeilen een belangrijk thema is.

Lees verder

Small Ships Race

Small Ships Race 2024: Wat als…?

Met een bootje van maximaal 24 voet naar Engeland zeilen? Dat kan met de Small Ships Race. En prestatietocht voor grote schippers op kleine bootjes. Met Hans Grul bespreken we de aankomende editie, die 16 mei van start gaat.

Lees verder

Hallberg Rassy 69

Hallberg Rassy 69: Hebben dromen grenzen?

Hoe ziet de grootste boot ooit gebouwd door de bekendste Zweedse werf? We namen een kijkje aan boord van de imposante en toch ook gek genoeg bescheiden Hallberg Rassy 69.

Lees verder

Lancering Musto MPX Impact Collectie, Armel Le Cléac'h

Nieuwe Musto collectie biedt nog meer bescherming door samenwerking met D3O

Musto lanceerde dinsdag 5 maart 2024 haar nieuwe collectie: De MPX Impact Collectie, een samenwerking met D3O.

Lees verder

Laat IL&T steken vallen met keuringen bruine vloot?

Vóór 1 april moeten alle schepen uit de zeilende chartervaart, de bruine vloot, aan een uitgebreide keuring worden onderworpen. Het moet ervoor zorgen dat de vloot aantoonbaar veiliger wordt. Dit levert nogal wat gefrustreerde scheepseigenaren op. Wij spraken er een aantal.

Lees verder

Jeanneau Sun Odyssey 350

Sun Odyssey 350: Eenvoudige luxe in het ‘klein’

Een het revolutionaire walk-around dek toepassen op een 34-voeter leek onmogelijk. Toch heeft Jeanneau het gedaan. We namen een uitgebreid kijkje aan boord van de nieuwe Jeanneau Sun Odyssey 350.

Lees verder

Bart Desaunois

Als het maar hard gaat

Veel wedstrijdzeilers zullen zich herkennen in Bart Desaunois. Deze zeiler houdt vooral van hard zeilen. Hij zeilt veel wedstrijden in binnen- en buitenland, hoe hij dit allemaal doet naast een eigen bedrijf, vertelt hij aan Zeilwereld.

Lees verder

Deze zeilers gaan naar de Olympische Spelen

Welke zeilers hebben zich nu allemaal geplaatst voor de Olympische Spelen?

Lees verder

Zhik Seaboot 400

Zeillaars uit het niets: Zhik Seaboot 400

Weer een nieuwe zeillaars van Zhik? Jazeker. De Seaboot 400 is een lichtgewicht zeillaars, maar springt er minder uit dan z’n grotere Seaboot broers.

Lees verder

Optimist of Piraat als jeugdzeilboot

Optimist, Piraat of toch een andere boot. In welke boot begin je met zeilen?

Als je net begint met zeilen komt er veel op je af. Zo moet je een boot kiezen waar je in wilt leren zeilen. Als jeugdzeiler zijn er verschillende opties.

Lees verder

Jong en een eigen boot. Waarom zou je?

De komende jaren neemt de vergrijzing nog verder toe. Laat dat nou net de generatie zijn waar bootbezit het meeste voorkomt. Jongeren hoeven niet zo nodig een eigen boot.

Lees verder

Duko Bos WK ILCA7 Adelaide

Ondanks sterk slot is Duko Bos niet geheel tevreden over WK in Adelaide

Het WK ILCA7 in Adelaide is gestreden. De enige Nederlander, Duko Bos, valt net buiten de top 10. Een terugblik op het toernooi.

Lees verder

Piraatje jeugdzeilboot

Op 8-jarige leeftijd booteigenaar, Jasper kocht zijn eigen Piraatje

Jasper vond zeilen zo leuk, dat hij na zijn eerste zeillessen een eigen bootje wilde kopen. Waar menig kind in de Optimist vaart, zocht Jasper een Piraat uit.

Lees verder

Vento Grand Soleil 50

Grand Soleil 50: Een klassieke Italiaan met zes poten

Elke boot heeft een verhaal. Een boot die te koop staat is niet zomaar een boot, maar heeft vaak al vele mijlen, avonturen en emoties achter de rug. Lees hier het verhaal van Vento, een Grand Soleil 50.

Lees verder

Niels Broekhuizen van topzeiler naar coach

Topzeiler als coach richting de Olympische Spelen

Vlak nadat hij besloot te stoppen met zijn carrière als topzeiler, vond hij een nieuwe uitdaging. Niels Broekhuizen verlaat de zeilsport niet, maar gaat door als coach. Een behoorlijke verandering, maar wel eentje die hem tot nu toe goed past.

Lees verder

Nationale selectie ILCA6 Parijs 2024

“Dit is topsport”, strijd om olympisch ticket gestreden in ILCA6

Het werd een ongekend spannende strijd in de ILCA6. Maxime tegen Marit om het felbegeerde olympische ticket. Bijna heeft Maxime hem in handen, maar verliest hem uiteindelijk toch aan Marit Bouwmeester.

Lees verder

Storm Terschelling

11 Bft: Storm op Terschelling

Het nieuwe jaar begint heftig. Windkracht 11 raast in de nacht van 2 op 3 januari over Terschelling. Voor Annelinde en Jan wordt het een memorabele, maar vooral zure nacht.

Lees verder

Vikingroute etappe 5

Vikingroute Etappe 5: Shetlands, Orkneys, Edingburgh, Den Oever

Dit is de vijfde en laatste etappe van de Vikingroute die schipper Ton Vervest met diverse opstappers maakte. Iedere etappe een nieuw verhaal over deze noordelijke reis!

Lees verder

Vikingroute etappe 2

Vikingroute etappe 2: Stornoway, Faeroër Eilanden, Reykjavik

Dit is de tweede etappe van de Vikingroute die schipper Ton Vervest met diverse opstappers maakte. Iedere etappe een nieuw verhaal over deze noordelijke reis!

Lees verder

Cadeautips voor zeilers

Zoek je een cadeau voor een watersporter of zoek je inspiratie voor iemand die graag op het water te vinden is? Onze redactie heeft de leukste cadeaus voor je verzameld en op een rijtje gezet.

Lees verder

Karen Laarkamp

Karen Laarkamp in de Spotlight

Elke maand een andere zeiler in de spotlight. Wie zijn ze, waarmee zeilen ze en waar zeilen ze het liefst? Deze maand: Karen Laarkamp!

Lees verder

Manifesteren van je dromen

Je dromen manifesteren

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Martin schrijft voor Zeilwereld over hun leven en werk aan boord van hun zeilboot Marín. Wonend op de Canarische Eilanden begeleiden ze individuen bij het realiseren van loopbaanwensen. Deze keer schrijft Martin over manifesteren!

Lees verder

Wereldkampioenschap zeilen de SSL Gold Cup

De Star Sailing League Gold Cup; een originele benadering van het bemand zeilen volgens Roy Heiner

De Star Sailors League World Cup is een nieuw wedstrijdformat in de zeilwereld. Het is het wereldkampioenschap voor landenteams, gebaseerd op het format van bijvoorbeeld het WK voetbal. Hoe dit werkt en hoe Nederland het heeft gedaan, daar duiken we voor je in.

Lees verder

boot Dusseldorf 2024

Veel ruimte, veiligheid en comfort voor een prettige tijd aan boord en onvervalst zeilgenot

Van 20 tot 28 januari 2024 vindt de grootste watersportbeurs ter wereld weer plaats in Dusseldorf. Welke trends zijn er op het gebied van de zeilboten?

Lees verder

Zeilen in Schotland de start van de Vikingroute

Vikingroute etappe 1: Inverness, Oban & Stornoway

Dit is de eerste etappe van de Vikingroute die schipper Ton Vervest met diverse opstappers maakte. Afwisselend geschreven door de verschillende bemanningsleden.

Lees verder

K-Klasse

NK K-Klasse: Onzichtbare band met je boot

Als het seizoen voorbij is hoef je niet te stoppen met zeilen. Met een K-Klasse sta je warm en droog op de kant en ben je toch aan het zeilen! Zondag 12 november was het NK K-Klasse in Lelystad.

Lees verder

Zeiler van het Jaar 2023 Foto Laurens Morel

Op wie ga jij stemmen?

De lijst met genomineerden voor Zeiler van het Jaar 2023 is bekend. En de lijst is lekker gevarieerd. Van olympisch tot oceaan zeilers staan erop. Het wordt een moeilijke keus!

Lees verder

Eerste oceaanoversteek

Houwe’s eerste oceaanoversteek: “Ik moet eigenlijk nog een keer oversteken om te begrijpen wat er precies gebeurd is”

Je eerste oceaanoversteek vergeet je niet snel. Houwe Reesink deelt zijn ervaring!

Lees verder

DAME Design Awards 2023: Dit zijn de winnaars

Dit zijn de winnaars van de 2023 DAME Awards.

Lees verder

Diesel tekort in de Golf van Biskaje

Tanken in de Golf van Biskaje

Hank Snel neemt een delivery aan op een Contest 33 die hem, samen met een vriend, door de Golf van Biskaje brengt. Maar wat nu als er minder wind is als voorspeld en je niet genoeg diesel bij je blijkt te hebben om die oversteek te kunnen voltooien?

Lees verder

Hoe staat het ervoor op de weg naar Marseille?

Het seizoen begint weer! Na het WK in Scheveningen afgelopen zomer is het even rustig geweest qua wedstrijden voor de Nederlandse zeilploeg. Maar nu is het tijd om de olympische tickets veilig te gaan stellen!

Lees verder

METSTRADE DAME

DAME Awards: Genomineerde noviteiten op METSTRADE

De prestigieuze DAME Awards worden elk jaar in november op METSTRADE uitgereikt. We kijken vast even naar een aantal genomineerden.

Lees verder

Rinze Vallinga aan het roer van Outlaw

Rinze Vallinga zeilt de Ocean Globe Race: “Spannende, grote uitdaging.”

Rinze Vallinga zeilt de Ocean Globe Race. HIj doet alle vier etappes mee en zeilt aan boord van Outlaw, een Baltic 55. Vlak voor de start spraken we hem over dit mooie avontuur.

Lees verder

De mast in

De mast in

De mast in, het is niet ieders favoriete klusje aan boord. Maar soms moet het even! Jeanne neemt ons mee in haar avontuur in de lucht.

Lees verder

Navigeren op zee zonder apparatuur

We hebben het over sextanten, plotters, passers en linialen met touwtjes. Navigeren zonder digitale apparatuur dus. Kunnen we dit nog wel?

Lees verder

Zeilen Spitsbergen

De rauwheid en gevaren van zeilen in Spitsbergen

Matthijs en Deborah hadden een droom en maken deze waar, op eigen kiel naar Spitsbergen. Welke angsten overwinnen ze, hoe koud is het eigenlijk en hoe bereid je je nu voor op zo’n zeilreis?

Lees verder

Anouk Bos in de spotlight

Anouk Bos in de spotlight

Met 15 jaar heeft Anouk Bos al flink wat ervaring opgedaan op het water. Van zeilschool tot Nationaal Jeugdzeilplan. Anouk heeft mooie dromen en met Marit Bouwmeester als grote voorbeeld verwachten wij nog veel van haar!

Lees verder

Erin of eruit, that’s the question

In oktober eruit, in april er weer in. Een lekker seizoen zeilen en dan wacht weer de winterstalling met bijbehorende klussen. Jaar in jaar uit. Maar moet de boot wel echt elk jaar het water uit? Kan een polyester boot niet tegen (ijs)koud water? Waarom zou je niet gewoon lekker blijven liggen en je seizoen verlengen?

Lees verder

Dagboek van een idyllische zeilvakantie 

Jeanne Bommeljé en haar vriend Bram kochten in het voorjaar een Bavaria 35. Toch wilden ze de familie van Bram het zeilersleven ook eens in een zomers oord laten beleven. Op naar Kroatië!

Lees verder

Zorgen over de toekomst van oceaan zeilen en The Ocean Race

Roy Heiner maakt zich zorgen over de toekomst van het oceaan zeilen

Iedere sport ontwikkelt zich en is hierdoor aan verandering onderhevig. Maar de snelheid waarmee de zeilsport verandert, dat baart zorgen bij veel zeilers. Roy Heiner, een bekende en gerenommeerde wedstrijdzeiler in Nederland is daar een van.

Lees verder

Onze eerste tocht met de Gruffalo 

Jeanne en haar vriend Bram verruilden in het voorjaar hun Cutty Sark voor de Gruffalo, een Bavaria 35. Begin juli maakten zij samen hun familie hun eerste zeiltocht. Het werd een dag vol emoties..

Lees verder

Brazilië, een prachtig onderkend zeilland

Antoinette ging samen met haar man op weg naar Brazilië. Een land dat veel zeilers links laten liggen, terwijl, zo ervoeren zij achteraf, het een prachtig zeilland is. Een ontdekkingstocht door dit land!

Lees verder

Rosalin Kuiper Holcim PRB

Interview: Rosalin Kuiper aan de slag als schipper bij Holcim-PRB

Rosalin Kuiper maakt na een succesvolle Ocean Race de overstap naar het team Holcim-PRB, waar ze de rol als schipper zal vervullen. We interviewen haar een dag na het grote nieuws.

Lees verder

Jan Schiereck Kustzeilers

Hoe omvaren het doel kan zijn

Jan Schiereck vaart van St. Kilda, Schotland, naar Royan in Frankrijk. Hij beschrijft zijn zeiltocht waarin hij vaak getest wordt door de omstandigheden.

Lees verder

Duitse Bocht - Navionics

Door de Duitse Bocht

In de Duitse Bocht kan het soms behoorlijk spoken. Hoe zorg jij dat je goed voorbereid op pad gaat? Wij geven je een aantal tips en in onze Nazomerspecial 2023 vind zes unieke verhalen.

Lees verder

Erwin Marges in de spotlight

Erwin Marges in de spotlight

Erwin Marges heeft altijd gewindsurft, maar stapt over op het zeilen. Nu toert hij zoveel mogelijk rond samen met zijn gezin tijdens de schoolvakanties.

Lees verder

Anke Haadsma Jolbert van Dijk Hiswa Podcast

HISWA te Water 2023: De Podcasts!

Niet naar de Hiswa te Water kunnen gaan? Luister hier onze vijf presentaties terug. Vijf leuke podcasts over wereldzeilen, navigeren, foilen en koken.

Lees verder

Pippin Hallberg Rassy

Pippin: Groeien als zeilers en reizigers

Petra Mommersteeg zeilt met Pippin, een Hallberg Rassy 43 MKii uit 2007 over de wereldzeeën. Zo’n reis zit bomvol bijzondere gebeurtenissen en emoties.

Lees verder

Zeilwereld Nazomerspecial 2023 Cover

Gratis Nazomerspecial ’23

Gratis Nazomerspecial ’23! Wat was het een gekke zomer. Winden uit vreemde hoeken, regen die van geen ophouden wist, en temperaturen waardoor je het liefst de caravan naar het zuiden wilde pakken. Maar gelukkig is de nazomer er nog. De temperaturen gaan omhoog, de winden trekken aan en het is weer heerlijk zeilen. In deze gratis Nazomerspecial 2023 vind je…

Lees verder

Marjolein en Oebele in de Spotlight

Van kinds af aan zeilen zowel Marjolein als Oebele. Samen genieten ze enorm van het zeilen en besluiten op wereldreis te gaan. Inmiddels zijn ze ruim twee jaar onderweg en komen ze deze zomer via Groenland en IJsland terug.

Lees verder

Ontmoeten 

Paul en Charlotte zijn inmiddels ruim een jaar onderweg en zijn aangekomen op St. Vincent. Elke nieuwe plek is zoeken en ontdekken. Rondlopen met open armen in plaats van afgaan op reviews en ervaringen van anderen zorgde voor mooie ontmoetingen.

Lees verder

WK parazeilen in Nederland 2023

Parazeilen onderdeel van het WK is een stap vooruit

Onderdeel van het WK zeilen is het parazeilen voor mensen met een beperking. Een belangrijke stap voorwaarts geeft World Sailing aan.

Lees verder

Improviseren tijdens het zeilen

Improviseren op Madeira

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Martin schrijft voor Zeilwereld over hun leven en werk aan boord van hun zeilboot Marín. Wonend op de Canarische Eilanden begeleiden ze individuen bij het realiseren van loopbaanwensen. Deze keer schrijft Martin over improviseren aan boord!

Lees verder

Ontgroend

Wat betekent het om een jaar met Quelinda onderweg te zijn? Charlotte en Paul zijn ontgroend kun je wel zeggen en ze gaan met de billen bloot in blog nummer 37.

Lees verder

Anouk de Wijs in de spotlight

Anouk maakte samen met haar man Michiel en hun twee kinderen een wereldreis in 2017. Ze zeilt regelmatig in de Biesbosch op een 16m2 en kan genieten van een muziekje en een paar lekkere M&M’s.

Lees verder

Ankeren Kroatië Bom

Ankeren op een bom in Kroatië: Is het wel veilig?

Ankeren is heerlijk om tot rust te komen. Maar wat doe je als je bovenop een bom uit de Tweede Wereldoorlog hebt geankerd? Het overkwam Daniel Steenstra in Kroatië.

Lees verder

The Ocean Race Austrian Racing Team

Ook na de finish blijven ze dromen van The Ocean Race

Gerwin Jansen en Jolbert van Dijk hebben hun eerste Ocean Race erop zitten. Voor beide smaakt het naar meer, geven ze tijdens de stopover in Den Haag al aan. Nog voor die laatste uitdagende etappe naar Italië.

Lees verder

Victor Vandersmissen

Verstandig handelen bij de aankoop van een tweedehands boot; Je rechten en plichten

Weet jij wat je rechten en plichten zijn als je een tweedehands boot (ver)koopt? Waar ligt de aansprakelijkheid als het gaat om verborgen gebreken en wat te doen met schade? Kun je een contract eigenlijk ontbinden?

Lees verder

Sprong in het diepe

Na veel mooie avonturen verkopen Jeanne en Bram hun Shipman 28. Tijd voor wat groters. Met weemoed kijkt Jeanne terug naar wat hun ‘Cutty’ hen gebracht heeft.

Lees verder

Stopover Den Haag

Opladen en ritme zoeken in Den Haag

De stopover in Den Haag. Voor veel zeilers is het even thuiskomen. Maar hoe ziet het programma van de zeilers er eigenlijk uit?

Lees verder

Martijn Buitenhuis in de spotlight

Martijn Buitenhuis in de spotlight

Hij is een fanatiek SB20 zeiler, maar vaart ook graag in andere boten. Fanatiek, maar geniet vooral van het zeilen en de wedstrijden. Martijn Buitenhuis staat in de spotlight.

Lees verder

boot kopen Manon Bolhuis

De droom was er, toen de boot nog

Manon Bolhuis is een mooi voorbeeld voor veel zeilers. Zij bleef niet dromen van tropische oorden bezoeken met haar eigen zeilboot. Al voor haar 30ste besloot ze die droom na te leven en ging op zoek naar een eigen boot.

Lees verder

INSPIRIT Azab 2023

Klaar voor de start! De Azoren and Back Race (AZAB)

Twee keer 1200 mijl varen over de oceaan, solo of dualhanded, dat is de AZAB. Elke vier jaar wordt deze wedstrijd gezeild. Dit jaar doen er zes Nederlandse boten mee. We spreken op de dag voor de start met Klaas Jan Kroon, de schipper van Inspirit.

Lees verder

Noblesse Hallowe'en

Meezeilen op een échte klassieker in de Middellandse zee!

Ooit al eens willen meezeilen op een échte klassieker? Grijp nu je kans! Samen met Noblesse Yachts kun je nu een machtig zeilavontuur beleven. En via Zeilwereld krijg je korting!

Lees verder

Navigeren op zee

Zonder digitale instrumenten zeilen naar Engeland

Wat als je midden op zee zit en je digitale instrumenten vallen uit? Het ligt voor de hand dat je dan op de ouderwetse manier met kaart, plotter en passer gaat navigeren. Ik kwam er recent achter dat lang niet iedere zeiler weet hoe dit werkt..

Lees verder

Monohull record rosalin malizia

641 Mijl! Rosalin Kuiper zet monohull record met Team Malizia

Rosalin Kuiper heeft in The Ocean Race een waanzinnige prestatie neergezet met Team Malizia. Ze hebben het monohull record verbroken, en niet zo’n beetje ook!

Lees verder

Starlink Zeilboot

Slecht nieuws voor Starlinkgebruikers

Kun jij straks nog net als voorheen gebruik maken van internet aan boord via Starlink? Grote kans dat ook voor jou iets verandert.

Lees verder

Leren ankeren baken 7 LiveMarvelouz

Je hebt toch zeker wel leren ankeren?

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Aan boord van hun zeilboot Marín combineren ze werken, reizen en wonen op de Canarische Eilanden. Ze begeleiden individuen bij het realiseren van loopbaanwensen.

Lees verder

Merlijn van den Akker in de spotlight

Merlijn van den Akker in de spotlight

Merlijn van den Akker houdt van klassiek, dat blijkt wel uit zijn keuze aan boten. Momenteel zeilt hij op een vroege Koopmans. Een schip waar altijd wel iets te doen is!

Lees verder

Coach Kaj Bocker

Kaj Böcker mag zichzelf geen jonge coach meer noemen

Kaj Böcker zit al 10 jaar in het vak als coach van de skiffklassen. Hij vertelt ons over het begin van zijn carrière en wat hij door de jaren heen heeft geleerd. Inmiddels is hij van talentcoach doorgegroeid tot topsportcoach van het Nederlandse 49erFX team.

Lees verder

Kirsten Neuschafer GGR

Kirsten Neuschäfer wint Golden Globe Race

Het is haar gelukt! De Zuid-Afrikaanse Kirsten Neuschäfer heeft op koningsdag de Golden Globe Race gewonnen. Ze finishte na 235 dagen.

Lees verder

Holcim PRB Mast

Video: Holcim-PRB ontmast in The Ocean Race!

Dikke pech voor de Nederlandse zeilster Annemieke Bes. Holcim-PRB, de Franse boot waarop ze de vierde etappe zeilt, werd afgelopen nacht ontmast.

Lees verder

Stellendam Regatta 2023

Stellendam Regatta: ingetogener feestje maar goed vertegenwoordigd wedstrijdveld

Het wedstrijdseizoen wordt als vanouds afgetrapt in Stellendam. Dit jaar met een iets ingetogener programma, maar met een ruime vertegenwoordiging aan deelnemers.

Lees verder

Zeilwereld Lentespecial 2023

Gratis Lentespecial

Gratis Lentespecial! Het seizoen is begonnen! We mogen weer. In deze gratis Lentespecial 2023 vind je verhalen en inspiratie die je helpen bij het prachtige zeilseizoen dat ons te wachten staat. Nog geen plannen voor de zomer? Overweeg een zeilvakantie naar Denemarken of Zuid-Engeland. En welke gadgets mag je niet missen? Zeilwereld-abonnees hebben de Lentespecial gratis in hun inbox gekregen….

Lees verder

Suriname

Dit keer een extra lange blog van Charlotte en haar man Paul over hun ervaringen in Suriname. Ze nemen hier een belangrijk besluit over het vervolg van hun reis..

Lees verder

Dennis Meter in de Spotlight

Dennis Meter vaart met zijn twee vrienden Job en Nick de wereld over op een niet alledaags schip.

Lees verder

Leukste havens in Limburg

Deze maand staat de provincie Limburg centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Lees verder

Marit Bouwmeester wereldbekerwedstrijd Mallorca

Eerste cruciale toernooi richting Parijs 2024

De Wereldbekerwedstrijd Mallorca is gestart, het is het eerste belangrijke evenement voor de zeilers van Team Allianz. Hoe brengen ze het de eerste dagen ervan af?

Lees verder

Musto br2 offshore zeilpak

Test: Geen koude winterwedstrijden dankzij Musto zeilpak

Er is veel keuze aan zeilkleding op de markt. Mooie beloftes worden gemaakt door de verschillende merken, maar welke kleding is nu geschikt voor jou? Wij testen het nieuwe Musto zeilpak en schrijven onze bevindingen op voor jou.

Lees verder

Malizia Itajai Ocean Race

Rosalin Kuiper wint monsteretappe The Ocean Race met Team Malizia

Een kapotte mast, een hersenschudding en een hoofdwond; het zat allemaal niet mee voor Rosalin Kuiper en haar team Malizia. Met succes hebben ze zich door de tegenslagen heengezeild en hebben ze de monsteretappe van bijna 13 duizend mijl van Kaapstad, Zuid-Afrika naar Itajaí, Brazilië gewonnen! Malizia staat nu met 14 punten op een tweede plaats in het algemeen klassement,…

Lees verder

Reddingsvest keuren

Het seizoen begint; laat je reddingsvest keuren!

Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je reddingsvest helemaal in orde is. Nu met het seizoen voor de deur is het een goed moment om je reddingsvest te laten keuren.

Lees verder

Rosalin Kuiper Hersenschudding

Rosalin Kuiper heeft hersenschudding na val uit kooi

Na een val uit haar kooi heeft de Nederlandse Ocean Race-ster Rosalin Kuiper een hersenschudding. Ze moet rustig aan doen.

Lees verder

Sec Hayai Frans Ysbrand

Globe 40: Hollands Glorie op Frans toneel

Ze hebben het geflikt! Maanden lang racen Frans en Ysbrand over de oceaan in de Globe 40. Een wereldprestatie!

Lees verder

Beleef Bretagne

Martijn van Popelen en Trynke Papa gaan in de zomer van 2021 met hun kinderen op vakantie naar Bretagne. Ze nemen ons mee op hun reis die start in IJmuiden.

Lees verder

Kip Monique

Monique, de kip, is overleden!

Je moet het boek hebben gelezen om echt te begrijpen waarom ik een compleet bericht schrijf over het overlijden van een kip. En ja, ik was er best even een beetje verdrietig over. Vaarwel Monique.

Lees verder

Nieuwe Horizonnen voor vader en zoon

Michiel van Straten huurt met zijn zoon Sam een boot in Italië. Een leerzame ervaring voor vader en zoon in een schitterende omgeving. Een ervaring die voor beide heel anders is.

Lees verder

Laura Gilles Horizon

Catamaranzeilers Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer in de spotlight

Meestal leer je eerst zeilen en koop je dan een boot. Laura en Gilles deden het andersom en zijn al een paar jaar op pad met hun Lagoon 42. We zetten ze in de spotlight!

Lees verder