Uitgelicht

Soms willen we graag je aandacht trekken naar een bijzonder artikel. Die vind je dan tijdelijk in de uitgelichte artikelen sectie van onze site. Hier zie je alle huidige uitgelichte berichten.

Deze zeilers gaan naar de Olympische Spelen

Welke zeilers hebben zich nu allemaal geplaatst voor de Olympische Spelen?

Lees verder

Zhik Seaboot 400

Zeillaars uit het niets: Zhik Seaboot 400

Weer een nieuwe zeillaars van Zhik? Jazeker. De Seaboot 400 is een lichtgewicht zeillaars, maar springt er minder uit dan z’n grotere Seaboot broers.

Lees verder

Optimist of Piraat als jeugdzeilboot

Optimist, Piraat of toch een andere boot. In welke boot begin je met zeilen?

Als je net begint met zeilen komt er veel op je af. Zo moet je een boot kiezen waar je in wilt leren zeilen. Als jeugdzeiler zijn er verschillende opties.

Lees verder

Jong en een eigen boot. Waarom zou je?

De komende jaren neemt de vergrijzing nog verder toe. Laat dat nou net de generatie zijn waar bootbezit het meeste voorkomt. Jongeren hoeven niet zo nodig een eigen boot.

Lees verder

Duko Bos WK ILCA7 Adelaide

Ondanks sterk slot is Duko Bos niet geheel tevreden over WK in Adelaide

Het WK ILCA7 in Adelaide is gestreden. De enige Nederlander, Duko Bos, valt net buiten de top 10. Een terugblik op het toernooi.

Lees verder

Piraatje jeugdzeilboot

Op 8-jarige leeftijd booteigenaar, Jasper kocht zijn eigen Piraatje

Jasper vond zeilen zo leuk, dat hij na zijn eerste zeillessen een eigen bootje wilde kopen. Waar menig kind in de Optimist vaart, zocht Jasper een Piraat uit.

Lees verder

Vento Grand Soleil 50

Grand Soleil 50: Een klassieke Italiaan met zes poten

Elke boot heeft een verhaal. Een boot die te koop staat is niet zomaar een boot, maar heeft vaak al vele mijlen, avonturen en emoties achter de rug. Lees hier het verhaal van Vento, een Grand Soleil 50.

Lees verder

Niels Broekhuizen van topzeiler naar coach

Topzeiler als coach richting de Olympische Spelen

Vlak nadat hij besloot te stoppen met zijn carrière als topzeiler, vond hij een nieuwe uitdaging. Niels Broekhuizen verlaat de zeilsport niet, maar gaat door als coach. Een behoorlijke verandering, maar wel eentje die hem tot nu toe goed past.

Lees verder

Nationale selectie ILCA6 Parijs 2024

“Dit is topsport”, strijd om olympisch ticket gestreden in ILCA6

Het werd een ongekend spannende strijd in de ILCA6. Maxime tegen Marit om het felbegeerde olympische ticket. Bijna heeft Maxime hem in handen, maar verliest hem uiteindelijk toch aan Marit Bouwmeester.

Lees verder

Storm Terschelling

11 Bft: Storm op Terschelling

Het nieuwe jaar begint heftig. Windkracht 11 raast in de nacht van 2 op 3 januari over Terschelling. Voor Annelinde en Jan wordt het een memorabele, maar vooral zure nacht.

Lees verder

Vikingroute etappe 5

Vikingroute Etappe 5: Shetlands, Orkneys, Edingburgh, Den Oever

Dit is de vijfde en laatste etappe van de Vikingroute die schipper Ton Vervest met diverse opstappers maakte. Iedere etappe een nieuw verhaal over deze noordelijke reis!

Lees verder

Vikingroute etappe 2

Vikingroute etappe 2: Stornoway, Faeroër Eilanden, Reykjavik

Dit is de tweede etappe van de Vikingroute die schipper Ton Vervest met diverse opstappers maakte. Iedere etappe een nieuw verhaal over deze noordelijke reis!

Lees verder

Cadeautips voor zeilers

Zoek je een cadeau voor een watersporter of zoek je inspiratie voor iemand die graag op het water te vinden is? Onze redactie heeft de leukste cadeaus voor je verzameld en op een rijtje gezet.

Lees verder

Karen Laarkamp

Karen Laarkamp in de Spotlight

Elke maand een andere zeiler in de spotlight. Wie zijn ze, waarmee zeilen ze en waar zeilen ze het liefst? Deze maand: Karen Laarkamp!

Lees verder

Manifesteren van je dromen

Je dromen manifesteren

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Martin schrijft voor Zeilwereld over hun leven en werk aan boord van hun zeilboot Marín. Wonend op de Canarische Eilanden begeleiden ze individuen bij het realiseren van loopbaanwensen. Deze keer schrijft Martin over manifesteren!

Lees verder

Wereldkampioenschap zeilen de SSL Gold Cup

De Star Sailing League Gold Cup; een originele benadering van het bemand zeilen volgens Roy Heiner

De Star Sailors League World Cup is een nieuw wedstrijdformat in de zeilwereld. Het is het wereldkampioenschap voor landenteams, gebaseerd op het format van bijvoorbeeld het WK voetbal. Hoe dit werkt en hoe Nederland het heeft gedaan, daar duiken we voor je in.

Lees verder

boot Dusseldorf 2024

Veel ruimte, veiligheid en comfort voor een prettige tijd aan boord en onvervalst zeilgenot

Van 20 tot 28 januari 2024 vindt de grootste watersportbeurs ter wereld weer plaats in Dusseldorf. Welke trends zijn er op het gebied van de zeilboten?

Lees verder

Zeilen in Schotland de start van de Vikingroute

Vikingroute etappe 1: Inverness, Oban & Stornoway

Dit is de eerste etappe van de Vikingroute die schipper Ton Vervest met diverse opstappers maakte. Afwisselend geschreven door de verschillende bemanningsleden.

Lees verder

K-Klasse

NK K-Klasse: Onzichtbare band met je boot

Als het seizoen voorbij is hoef je niet te stoppen met zeilen. Met een K-Klasse sta je warm en droog op de kant en ben je toch aan het zeilen! Zondag 12 november was het NK K-Klasse in Lelystad.

Lees verder

Zeiler van het Jaar 2023 Foto Laurens Morel

Op wie ga jij stemmen?

De lijst met genomineerden voor Zeiler van het Jaar 2023 is bekend. En de lijst is lekker gevarieerd. Van olympisch tot oceaan zeilers staan erop. Het wordt een moeilijke keus!

Lees verder

Eerste oceaanoversteek

Houwe’s eerste oceaanoversteek: “Ik moet eigenlijk nog een keer oversteken om te begrijpen wat er precies gebeurd is”

Je eerste oceaanoversteek vergeet je niet snel. Houwe Reesink deelt zijn ervaring!

Lees verder

DAME Design Awards 2023: Dit zijn de winnaars

Dit zijn de winnaars van de 2023 DAME Awards.

Lees verder

Diesel tekort in de Golf van Biskaje

Tanken in de Golf van Biskaje

Hank Snel neemt een delivery aan op een Contest 33 die hem, samen met een vriend, door de Golf van Biskaje brengt. Maar wat nu als er minder wind is als voorspeld en je niet genoeg diesel bij je blijkt te hebben om die oversteek te kunnen voltooien?

Lees verder

Hoe staat het ervoor op de weg naar Marseille?

Het seizoen begint weer! Na het WK in Scheveningen afgelopen zomer is het even rustig geweest qua wedstrijden voor de Nederlandse zeilploeg. Maar nu is het tijd om de olympische tickets veilig te gaan stellen!

Lees verder

METSTRADE DAME

DAME Awards: Genomineerde noviteiten op METSTRADE

De prestigieuze DAME Awards worden elk jaar in november op METSTRADE uitgereikt. We kijken vast even naar een aantal genomineerden.

Lees verder

Rinze Vallinga aan het roer van Outlaw

Rinze Vallinga zeilt de Ocean Globe Race: “Spannende, grote uitdaging.”

Rinze Vallinga zeilt de Ocean Globe Race. HIj doet alle vier etappes mee en zeilt aan boord van Outlaw, een Baltic 55. Vlak voor de start spraken we hem over dit mooie avontuur.

Lees verder

De mast in

De mast in

De mast in, het is niet ieders favoriete klusje aan boord. Maar soms moet het even! Jeanne neemt ons mee in haar avontuur in de lucht.

Lees verder

Navigeren op zee zonder apparatuur

We hebben het over sextanten, plotters, passers en linialen met touwtjes. Navigeren zonder digitale apparatuur dus. Kunnen we dit nog wel?

Lees verder

Zeilen Spitsbergen

De rauwheid en gevaren van zeilen in Spitsbergen

Matthijs en Deborah hadden een droom en maken deze waar, op eigen kiel naar Spitsbergen. Welke angsten overwinnen ze, hoe koud is het eigenlijk en hoe bereid je je nu voor op zo’n zeilreis?

Lees verder

Anouk Bos in de spotlight

Anouk Bos in de spotlight

Met 15 jaar heeft Anouk Bos al flink wat ervaring opgedaan op het water. Van zeilschool tot Nationaal Jeugdzeilplan. Anouk heeft mooie dromen en met Marit Bouwmeester als grote voorbeeld verwachten wij nog veel van haar!

Lees verder

Erin of eruit, that’s the question

In oktober eruit, in april er weer in. Een lekker seizoen zeilen en dan wacht weer de winterstalling met bijbehorende klussen. Jaar in jaar uit. Maar moet de boot wel echt elk jaar het water uit? Kan een polyester boot niet tegen (ijs)koud water? Waarom zou je niet gewoon lekker blijven liggen en je seizoen verlengen?

Lees verder

Dagboek van een idyllische zeilvakantie 

Jeanne Bommeljé en haar vriend Bram kochten in het voorjaar een Bavaria 35. Toch wilden ze de familie van Bram het zeilersleven ook eens in een zomers oord laten beleven. Op naar Kroatië!

Lees verder

Zorgen over de toekomst van oceaan zeilen en The Ocean Race

Roy Heiner maakt zich zorgen over de toekomst van het oceaan zeilen

Iedere sport ontwikkelt zich en is hierdoor aan verandering onderhevig. Maar de snelheid waarmee de zeilsport verandert, dat baart zorgen bij veel zeilers. Roy Heiner, een bekende en gerenommeerde wedstrijdzeiler in Nederland is daar een van.

Lees verder

Onze eerste tocht met de Gruffalo 

Jeanne en haar vriend Bram verruilden in het voorjaar hun Cutty Sark voor de Gruffalo, een Bavaria 35. Begin juli maakten zij samen hun familie hun eerste zeiltocht. Het werd een dag vol emoties..

Lees verder

Brazilië, een prachtig onderkend zeilland

Antoinette ging samen met haar man op weg naar Brazilië. Een land dat veel zeilers links laten liggen, terwijl, zo ervoeren zij achteraf, het een prachtig zeilland is. Een ontdekkingstocht door dit land!

Lees verder

Rosalin Kuiper Holcim PRB

Interview: Rosalin Kuiper aan de slag als schipper bij Holcim-PRB

Rosalin Kuiper maakt na een succesvolle Ocean Race de overstap naar het team Holcim-PRB, waar ze de rol als schipper zal vervullen. We interviewen haar een dag na het grote nieuws.

Lees verder

Jan Schiereck Kustzeilers

Hoe omvaren het doel kan zijn

Jan Schiereck vaart van St. Kilda, Schotland, naar Royan in Frankrijk. Hij beschrijft zijn zeiltocht waarin hij vaak getest wordt door de omstandigheden.

Lees verder

Duitse Bocht - Navionics

Door de Duitse Bocht

In de Duitse Bocht kan het soms behoorlijk spoken. Hoe zorg jij dat je goed voorbereid op pad gaat? Wij geven je een aantal tips en in onze Nazomerspecial 2023 vind zes unieke verhalen.

Lees verder

Erwin Marges in de spotlight

Erwin Marges in de spotlight

Erwin Marges heeft altijd gewindsurft, maar stapt over op het zeilen. Nu toert hij zoveel mogelijk rond samen met zijn gezin tijdens de schoolvakanties.

Lees verder

Anke Haadsma Jolbert van Dijk Hiswa Podcast

HISWA te Water 2023: De Podcasts!

Niet naar de Hiswa te Water kunnen gaan? Luister hier onze vijf presentaties terug. Vijf leuke podcasts over wereldzeilen, navigeren, foilen en koken.

Lees verder

Pippin Hallberg Rassy

Pippin: Groeien als zeilers en reizigers

Petra Mommersteeg zeilt met Pippin, een Hallberg Rassy 43 MKii uit 2007 over de wereldzeeën. Zo’n reis zit bomvol bijzondere gebeurtenissen en emoties.

Lees verder

Zeilwereld Nazomerspecial 2023 Cover

Gratis Nazomerspecial ’23

Gratis Nazomerspecial ’23! Wat was het een gekke zomer. Winden uit vreemde hoeken, regen die van geen ophouden wist, en temperaturen waardoor je het liefst de caravan naar het zuiden wilde pakken. Maar gelukkig is de nazomer er nog. De temperaturen gaan omhoog, de winden trekken aan en het is weer heerlijk zeilen. In deze gratis Nazomerspecial 2023 vind je…

Lees verder

Marjolein en Oebele in de Spotlight

Van kinds af aan zeilen zowel Marjolein als Oebele. Samen genieten ze enorm van het zeilen en besluiten op wereldreis te gaan. Inmiddels zijn ze ruim twee jaar onderweg en komen ze deze zomer via Groenland en IJsland terug.

Lees verder

Ontmoeten 

Paul en Charlotte zijn inmiddels ruim een jaar onderweg en zijn aangekomen op St. Vincent. Elke nieuwe plek is zoeken en ontdekken. Rondlopen met open armen in plaats van afgaan op reviews en ervaringen van anderen zorgde voor mooie ontmoetingen.

Lees verder

WK parazeilen in Nederland 2023

Parazeilen onderdeel van het WK is een stap vooruit

Onderdeel van het WK zeilen is het parazeilen voor mensen met een beperking. Een belangrijke stap voorwaarts geeft World Sailing aan.

Lees verder

Improviseren tijdens het zeilen

Improviseren op Madeira

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Martin schrijft voor Zeilwereld over hun leven en werk aan boord van hun zeilboot Marín. Wonend op de Canarische Eilanden begeleiden ze individuen bij het realiseren van loopbaanwensen. Deze keer schrijft Martin over improviseren aan boord!

Lees verder

Ontgroend

Wat betekent het om een jaar met Quelinda onderweg te zijn? Charlotte en Paul zijn ontgroend kun je wel zeggen en ze gaan met de billen bloot in blog nummer 37.

Lees verder

Anouk de Wijs in de spotlight

Anouk maakte samen met haar man Michiel en hun twee kinderen een wereldreis in 2017. Ze zeilt regelmatig in de Biesbosch op een 16m2 en kan genieten van een muziekje en een paar lekkere M&M’s.

Lees verder

Ankeren Kroatië Bom

Ankeren op een bom in Kroatië: Is het wel veilig?

Ankeren is heerlijk om tot rust te komen. Maar wat doe je als je bovenop een bom uit de Tweede Wereldoorlog hebt geankerd? Het overkwam Daniel Steenstra in Kroatië.

Lees verder

The Ocean Race Austrian Racing Team

Ook na de finish blijven ze dromen van The Ocean Race

Gerwin Jansen en Jolbert van Dijk hebben hun eerste Ocean Race erop zitten. Voor beide smaakt het naar meer, geven ze tijdens de stopover in Den Haag al aan. Nog voor die laatste uitdagende etappe naar Italië.

Lees verder

Victor Vandersmissen

Verstandig handelen bij de aankoop van een tweedehands boot; Je rechten en plichten

Weet jij wat je rechten en plichten zijn als je een tweedehands boot (ver)koopt? Waar ligt de aansprakelijkheid als het gaat om verborgen gebreken en wat te doen met schade? Kun je een contract eigenlijk ontbinden?

Lees verder

Sprong in het diepe

Na veel mooie avonturen verkopen Jeanne en Bram hun Shipman 28. Tijd voor wat groters. Met weemoed kijkt Jeanne terug naar wat hun ‘Cutty’ hen gebracht heeft.

Lees verder

Stopover Den Haag

Opladen en ritme zoeken in Den Haag

De stopover in Den Haag. Voor veel zeilers is het even thuiskomen. Maar hoe ziet het programma van de zeilers er eigenlijk uit?

Lees verder

Martijn Buitenhuis in de spotlight

Martijn Buitenhuis in de spotlight

Hij is een fanatiek SB20 zeiler, maar vaart ook graag in andere boten. Fanatiek, maar geniet vooral van het zeilen en de wedstrijden. Martijn Buitenhuis staat in de spotlight.

Lees verder

boot kopen Manon Bolhuis

De droom was er, toen de boot nog

Manon Bolhuis is een mooi voorbeeld voor veel zeilers. Zij bleef niet dromen van tropische oorden bezoeken met haar eigen zeilboot. Al voor haar 30ste besloot ze die droom na te leven en ging op zoek naar een eigen boot.

Lees verder

INSPIRIT Azab 2023

Klaar voor de start! De Azoren and Back Race (AZAB)

Twee keer 1200 mijl varen over de oceaan, solo of dualhanded, dat is de AZAB. Elke vier jaar wordt deze wedstrijd gezeild. Dit jaar doen er zes Nederlandse boten mee. We spreken op de dag voor de start met Klaas Jan Kroon, de schipper van Inspirit.

Lees verder

Noblesse Hallowe'en

Meezeilen op een échte klassieker in de Middellandse zee!

Ooit al eens willen meezeilen op een échte klassieker? Grijp nu je kans! Samen met Noblesse Yachts kun je nu een machtig zeilavontuur beleven. En via Zeilwereld krijg je korting!

Lees verder

Navigeren op zee

Zonder digitale instrumenten zeilen naar Engeland

Wat als je midden op zee zit en je digitale instrumenten vallen uit? Het ligt voor de hand dat je dan op de ouderwetse manier met kaart, plotter en passer gaat navigeren. Ik kwam er recent achter dat lang niet iedere zeiler weet hoe dit werkt..

Lees verder

Monohull record rosalin malizia

641 Mijl! Rosalin Kuiper zet monohull record met Team Malizia

Rosalin Kuiper heeft in The Ocean Race een waanzinnige prestatie neergezet met Team Malizia. Ze hebben het monohull record verbroken, en niet zo’n beetje ook!

Lees verder

Starlink Zeilboot

Slecht nieuws voor Starlinkgebruikers

Kun jij straks nog net als voorheen gebruik maken van internet aan boord via Starlink? Grote kans dat ook voor jou iets verandert.

Lees verder

Leren ankeren baken 7 LiveMarvelouz

Je hebt toch zeker wel leren ankeren?

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Aan boord van hun zeilboot Marín combineren ze werken, reizen en wonen op de Canarische Eilanden. Ze begeleiden individuen bij het realiseren van loopbaanwensen.

Lees verder

Merlijn van den Akker in de spotlight

Merlijn van den Akker in de spotlight

Merlijn van den Akker houdt van klassiek, dat blijkt wel uit zijn keuze aan boten. Momenteel zeilt hij op een vroege Koopmans. Een schip waar altijd wel iets te doen is!

Lees verder

Coach Kaj Bocker

Kaj Böcker mag zichzelf geen jonge coach meer noemen

Kaj Böcker zit al 10 jaar in het vak als coach van de skiffklassen. Hij vertelt ons over het begin van zijn carrière en wat hij door de jaren heen heeft geleerd. Inmiddels is hij van talentcoach doorgegroeid tot topsportcoach van het Nederlandse 49erFX team.

Lees verder

Kirsten Neuschafer GGR

Kirsten Neuschäfer wint Golden Globe Race

Het is haar gelukt! De Zuid-Afrikaanse Kirsten Neuschäfer heeft op koningsdag de Golden Globe Race gewonnen. Ze finishte na 235 dagen.

Lees verder

Holcim PRB Mast

Video: Holcim-PRB ontmast in The Ocean Race!

Dikke pech voor de Nederlandse zeilster Annemieke Bes. Holcim-PRB, de Franse boot waarop ze de vierde etappe zeilt, werd afgelopen nacht ontmast.

Lees verder

Stellendam Regatta 2023

Stellendam Regatta: ingetogener feestje maar goed vertegenwoordigd wedstrijdveld

Het wedstrijdseizoen wordt als vanouds afgetrapt in Stellendam. Dit jaar met een iets ingetogener programma, maar met een ruime vertegenwoordiging aan deelnemers.

Lees verder

Zeilwereld Lentespecial 2023

Gratis Lentespecial

Gratis Lentespecial! Het seizoen is begonnen! We mogen weer. In deze gratis Lentespecial 2023 vind je verhalen en inspiratie die je helpen bij het prachtige zeilseizoen dat ons te wachten staat. Nog geen plannen voor de zomer? Overweeg een zeilvakantie naar Denemarken of Zuid-Engeland. En welke gadgets mag je niet missen? Zeilwereld-abonnees hebben de Lentespecial gratis in hun inbox gekregen….

Lees verder

Suriname

Dit keer een extra lange blog van Charlotte en haar man Paul over hun ervaringen in Suriname. Ze nemen hier een belangrijk besluit over het vervolg van hun reis..

Lees verder

Dennis Meter in de Spotlight

Dennis Meter vaart met zijn twee vrienden Job en Nick de wereld over op een niet alledaags schip.

Lees verder

Leukste havens in Limburg

Deze maand staat de provincie Limburg centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Lees verder

Marit Bouwmeester wereldbekerwedstrijd Mallorca

Eerste cruciale toernooi richting Parijs 2024

De Wereldbekerwedstrijd Mallorca is gestart, het is het eerste belangrijke evenement voor de zeilers van Team Allianz. Hoe brengen ze het de eerste dagen ervan af?

Lees verder

Musto br2 offshore zeilpak

Test: Geen koude winterwedstrijden dankzij Musto zeilpak

Er is veel keuze aan zeilkleding op de markt. Mooie beloftes worden gemaakt door de verschillende merken, maar welke kleding is nu geschikt voor jou? Wij testen het nieuwe Musto zeilpak en schrijven onze bevindingen op voor jou.

Lees verder

Malizia Itajai Ocean Race

Rosalin Kuiper wint monsteretappe The Ocean Race met Team Malizia

Een kapotte mast, een hersenschudding en een hoofdwond; het zat allemaal niet mee voor Rosalin Kuiper en haar team Malizia. Met succes hebben ze zich door de tegenslagen heengezeild en hebben ze de monsteretappe van bijna 13 duizend mijl van Kaapstad, Zuid-Afrika naar Itajaí, Brazilië gewonnen! Malizia staat nu met 14 punten op een tweede plaats in het algemeen klassement,…

Lees verder

Reddingsvest keuren

Het seizoen begint; laat je reddingsvest keuren!

Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je reddingsvest helemaal in orde is. Nu met het seizoen voor de deur is het een goed moment om je reddingsvest te laten keuren.

Lees verder

Rosalin Kuiper Hersenschudding

Rosalin Kuiper heeft hersenschudding na val uit kooi

Na een val uit haar kooi heeft de Nederlandse Ocean Race-ster Rosalin Kuiper een hersenschudding. Ze moet rustig aan doen.

Lees verder

Sec Hayai Frans Ysbrand

Globe 40: Hollands Glorie op Frans toneel

Ze hebben het geflikt! Maanden lang racen Frans en Ysbrand over de oceaan in de Globe 40. Een wereldprestatie!

Lees verder

Beleef Bretagne

Martijn van Popelen en Trynke Papa gaan in de zomer van 2021 met hun kinderen op vakantie naar Bretagne. Ze nemen ons mee op hun reis die start in IJmuiden.

Lees verder

Kip Monique

Monique, de kip, is overleden!

Je moet het boek hebben gelezen om echt te begrijpen waarom ik een compleet bericht schrijf over het overlijden van een kip. En ja, ik was er best even een beetje verdrietig over. Vaarwel Monique.

Lees verder

Nieuwe Horizonnen voor vader en zoon

Michiel van Straten huurt met zijn zoon Sam een boot in Italië. Een leerzame ervaring voor vader en zoon in een schitterende omgeving. Een ervaring die voor beide heel anders is.

Lees verder

Laura Gilles Horizon

Catamaranzeilers Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer in de spotlight

Meestal leer je eerst zeilen en koop je dan een boot. Laura en Gilles deden het andersom en zijn al een paar jaar op pad met hun Lagoon 42. We zetten ze in de spotlight!

Lees verder

Havens Friesland

Leukste havens van Friesland

Deze maand staat provincie Friesland centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Lees verder

Zwaluw tattoeage zeilers

Zwaluw

Charlotte en Paul vereeuwigen een mijlpaal op Suriname volgens oude zeilerstradities. Ook neemt Charlotte ons mee in haar beeld van dit indrukwekkende land.

Lees verder

Plannen voor de toekomst - Martin Hordijk baken 7

Plannen maken voor de toekomst

Plannen is een vaardigheid om doelen dichterbij te brengen. Maar het leven laat zich niet altijd plannen. En dus…? In dit verhaal lezen we hoe onverwachte gebeurtenissen je van je stuk kunnen brengen. Martin beschrijft wat zich de afgelopen maanden voltrok en hoe dit hem en Lisa toch weer hielp hun leven verder te plannen.

Lees verder

Erik van Vuuren Winning Tactics 100 keer

Tips om een betere wedstrijdzeiler te worden door Erik van Vuuren

Wie een betere wedstrijdzeiler wil worden kan zelf gaan leren, of luisteren naar professionele zeilers. Erik van Vuuren is zo’n professionele zeiler die al veel zeilers heeft geholpen om betere prestaties neer te zetten.

Lees verder

Deborah Vaessen en Matthijs de Boer in de spotlight

Van de Friese wateren aan boord van een grundel tot aan de Noorse fjorden met hun eigen Saraban’de. Benieuwd naar het verhaal van Deborah en Matthijs?

Lees verder

The Ocean Race etappe 2

Fysiek en mentaal zware tweede etappe The Ocean Race

Op een afstand van 4.600 mijl wordt de race alsnog in de laatste 100 mijl beslist. De tweede etappe van The Ocean Race was een spannende, van Kaapverdië tot Kaapstad, er gebeurde genoeg!

Lees verder

True Spirit Jessica Watson Film

True Spirit op Netflix: Een échte zeilfilm

Een heuse zeilfilm op Netflix? Ja! True Spirit vertelt het verhaal van de zestienjarige Jessica Watson uit Australië die de jongste persoon werd die solo en non-stop rond de wereld zeilde. We keken hem vast voor je.

Lees verder

Mindelo

Charlotte en Paul zijn onderweg op hun wereldreis. Deze keer een terugblik op Kaapverdië. Veel meer dan een korte tussenstop en daarom blikt ze nog even terug. Volgende keer lees je alles over Suriname, maar nu eerst Mindelo!

Lees verder

Team Heiner Talents The Ocean Race

Roy Heiner: “Ik weet precies hoe ze reageren in situaties”

Roy Heiner had een visie toen hij zijn opleiding Team Heiner opzette. Nu varen zijn talenten hun droom: The Ocean Race.

Lees verder

Team JAJO etappe 1

Met meer dan 50 knopen door de Straat van Gibraltar

Jelmer van Beek neemt ons mee in de eerste etappe van The Ocean Race aan boord van Team JAJO. Waarin ze met 50 knopen door de Straat van Gibraltar gaan en een mooie voordewindse koers richting de finish te pakken hebben.

Lees verder

Klussen in het digitale tijdperk

Nancy en Jonathan klussen zoveel mogelijk zelf aan de boot. Zo zijn ze zelfvoorzienend vertrokken op wereldreis. Jonathan breekt niet in zweet uit als er iets kapot gaat op de oceaan. Hij leerde de kneepjes van het vak “gewoon” via YouTube, Facebook groepen en praatjes op de steiger.

Lees verder

Zeilshort Alternatief

Goedkoper Alternatief: Outdoorshort als zeilshort

Moet alles voor het zeilen nou altijd zo duur zijn? Nee hoor, er zijn genoeg leuke en goedkope(re) alternatieven voor de randzaken van het zeilen. Dit keer: de zeilshort.

Lees verder

Leukste havens in Noord-Holland

Deze maand staat de provincie Noord-Holland centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Lees verder

Ocean Race Update 1

Eerste Nederlander voorlopig uitgeschakeld

The Ocean Race is nog maar net van start gegaan, maar nu al is er veel nieuws. Uitdagende omstandigheden, een gescheurd zeil en de eerste mogelijke penalty.

Lees verder

Willem Stroo in de spotlight

Willem Stroo in de spotlight

Met Majic Sailing zien we hem regelmatig aan de start van een wedstrijd in Nederland. De J109 zeiler heeft nog een aantal grotere wedstrijden op zijn bucketlist, maar vindt hij hier ook de tijd voor?

Lees verder

EYOTY Balance 482

Genomineerden: Boot van het jaar 2023

Welke boten krijgen dit jaar op boot Düsseldorf de eretitel Boot van het Jaar? Dit zijn de genomineerden. Ga jij ze bekijken in Düsseldorf?

Lees verder

Austrian Ocean Racing powered by Team Genova

Dit zijn de 12 Nederlanders in de Ocean Race

De Ocean Race gaat eindelijk weer van start! Zoals altijd zijn de talentvolle Nederlanders gewilde bemanningsleden. Welke Nederlanders (en een Belg) kunnen we zondag uitzwaaien en bij welke teams zeilen ze?

Lees verder

Zeilmaker op Sint Maarten

Alles is relatief!

Een Nederlandse dame die zeilmaker is op Sint Maarten. Hoe zit dat precies? En wat komt er eigenlijk kijken bij het zeilmaak vak?

Lees verder

Sunbeam panelen

Zonnepanelen op de boot: Zorgeloos varen met koud bier

Een lege accu is niets. Je wilt natuurlijk dat je apparatuur blijft werken en dat de koelkast de drankjes koud houdt. Met debeloopbare zonnepanelen van SUNBEAMsystem kun jij zelfvoorzienend op pad.

Lees verder