Uitgelicht

Soms willen we graag je aandacht trekken naar een bijzonder artikel. Die vind je dan tijdelijk in de uitgelichte artikelen sectie van onze site. Hier zie je alle huidige uitgelichte berichten.

Petra Mommersteeg in de spotlight

Petra Mommersteeg in de spotlight

Ze heeft net de ARC+ gevaren samen met haar man met een Halberg Rassy 43. Ze hebben geen vast omlijnd plan, maar zeilen lekker de wereld rond, zonder einddatum. Toch is zeilen nooit helemaal haar passie geworden. Petra staat in de spotlight!

Lees verder

Tosca laden accu's

LifePO4 accu laden met de dynamo van de motor

Hoe laad je een Lithium accu aan de dynamo, zonder deze te vernietigen? Rob Ramsey neemt ons in zijn derde artikel mee in het laden van deze LFP accu aan de dynamo van de motor.

Lees verder

Terugblik zeiljaar 2021

Wat kon er wél in 2021?

De traditionele einde van het jaar lijstjes worden opgemaakt. Ook wij vonden het tijd om eens terug te blikken op 2021. Een olympisch zeiljaar vol lockdown nieuws, vertrekkers en gelukkig ook nog enkele zeilwedstrijden.

Lees verder

Bucketlist zeilbestemmingen

Voor op je bucketlist: bijzondere zeillocaties

Tijd voor je bucketlist voor 2022! Op welke bijzondere zeillocaties moet je geweest zijn? Wij hebben een korte lijst met mooie bestemmingen opgesteld, kijk snel of jouw bucketlist bestemming erbij staat!

Lees verder

Vissen op zee

Tips voor vissen op zee

Monique begon met zeilen toen ze haar partner Pieter ontmoette. Tijdens hun zeiltochten wilde ze iets te doen hebben, dus kocht ze visspullen. Na de eerste vangsten, smaakte het (letterlijk en figuurlijk) naar meer.

Lees verder

UK de Vries Makkum

UK-De Vries Sails Makkum in nieuwe handen

Sinds 1850 bestaat het bedrijf, en met twee nieuwe eigenaren blijft UK – De Vries Sails in Makkum een begrip in de zeilwereld. Klaas Smit praat met een van de huidige eigenaar Renze Runia over de historie van De Vries Sails en de overname.

Lees verder

Groei verenigingen

Zorgen meer watersporters voor groeiende verenigingen?

Het is een algemene trend bij de sportverenigingen, een terugloop van het ledenaantal, gestimuleerd door corona. Op het water hebben we de afgelopen twee jaar meer mensen mogen verwelkomen, zou dit betekenen dat zeilverenigingen wel een groei hebben gezien?

Lees verder

ARC oversteek

“Ik heb de gelukkigste dag uit mijn leven gehad onderweg”

Twee zussen varen met hun ouders de ARC+. Een droom van de ouders, en de meiden mochten mee. Een uitnodiging waarvan ze zeker geen spijt hebben die te hebben aangenomen. We spreken met de dames over hun ervaring op deze 15-daagse overtocht.

Lees verder

Normandie zeilen

Langs de kust van Normandië

“Frankrijk, wij komen eraan!” Theo appt dit afgelopen voorjaar naar Klaas en de andere opstappers. Met zijn vieren maken ze een tocht langs de kust van Normandië. Klaas neemt ons mee!

Lees verder

Randmeer Marianne den Hartog

Marianne den Hartog viert haar jeugd op een Randmeer

Marianne den Hartog groeide op op open kielbootjes. Nu, veertig jaar later, herbeleeft ze haar jeugd op een Randmeer.

Lees verder

LifePo4 Accu

Laden van een LifePO4 accu

Wat voor accu kies jij? Het is de vraag die Rob ons de vorige keer stelde. Zelf is hij fan van lithium accu’s 9LifePO4 ofwel LFP). Waarom hij fan is, en hoe je deze accu moet behandelen, vertelt hij ons in een serie aan artikelen. Deze keer duikt hij in het laden van de accu.

Lees verder

Nieuwe motor

Een nieuwe of gereviseerde motor?

Annelinde heeft met haar vriend Jan een boot gekocht. Ze staan direct voor een grote klus, er moet namelijk een andere motor in. Ze overwegen diverse opties, gaan ze voor een compleet nieuwe motor of vervangen ze de oude motor door een gereviseerd motorblok?

Lees verder

Bekkering stopt met zeilen

Annemiek Bekkering kijkt terug op 12 prachtige jaren topsport

“Het is goed zo!” Na 12 jaar topsport, in drie verschillende projecten, met twee wereldtitels en een olympische medaille kent Annemiek Bekkering een hele succesvolle carrière. Nu is het voor haar goed zo.

Lees verder

Blaren!

Quelinda staat op de kant en is klaar voor een grote onderhoudsbeurt. De romp moet gepolijst worden en daarna in de antifouling. Maar dan ontdekt Charlotte tijdens een inspectie blaasjes..

Lees verder

Hendri en Rieneke Beekman in de spotlight

Al ruim 50 jaar samen genieten van het water, het zeilen en bovenal elkaar. Hendri en Rieneke Beekman kunnen er geen genoeg van krijgen. Zelfs de kinderen en kleinkinderen genieten met ze mee. Ouders van een echt zeilgezin aan het woord in de spotlight!

Lees verder

Flyer 33 op de Kaag

Crossen op de Kaag met de Flyer 33

De dagzeiler Flyer 33, die wilden we wel eens in het echt bekijken. Beter nog, zelf voelen hoe deze chique ogende boot zeilt. Mazzel! We mogen een keer meevaren op de Kaag.

Lees verder

Lithium Accu

LiFePo4-accu’s; een goed idee of niet?

Welke accu heb je nodig aan boord? Er zijn zoveel verschillende soorten en maten, hoe weet je nu welke het beste is? Rob Ramsey pleit voor LFP-accu’s en legt ons uit waarom.

Lees verder

Grinde Walnood

Grinde: Afscheid van het ideale schip

Voor Steven Neijenhuis is de Grinde de ideale boot. Zowel voor vakanties met het gezin als wedstrijd- en solozeilen. Toch is de Walnood net verkocht. “Ik dacht dat deze nooit weg zou gaan.”

Lees verder

Remote werken aan boord

Remote werken aan boord; de ultieme vrijheid, of toch niet?

Nu we allemaal veelal online werken, kun je in principe vanaf overal ter wereld je laptop openklappen en aan het werk gaan. Liever nog, op een zeilboot! Klinkt als een mooie droom, maar is het ook echt zo’n mooie droom?

Lees verder

Ole Jagers WK Optimist Italie 2021

Zelfstandige Optimist zeilers en ouders die moeten loslaten

De prijzenkast van Ole Jägers liegt er niet om. De Optimist zeiler heeft al verschillende prijzen gewonnen in zijn zeilcarrière. We spreken hem en zijn vader over zijn prestaties en het leven als fanatieke zeiler.

Lees verder

Daan Metz in de spotlight

Daan Metz in de spotlight

We zetten een zeiler met grootste dromen in de spotlight. Een zeiler zonder boot, maar met een grote liefde voor de zeilsport en het bijbehorende leven. Althans, dat bijbehorende leven moet hij nog gaan ontdekken voor zichzelf.

Lees verder

10 tips voor vertrekkers

10 Tips voor een meerjarige zeilreis

Ben je van plan een meerjarige zeilreis te maken? Lees dan zeker de tips van Liza en Akko van Sailing Choctaw even door. Simpele tips die jouw leven aan boord zoveel makkelijker kunnen maken!

Lees verder

Boot uit het water halen

Alle boten in de lucht

Veel eigenaren zijn het wel gewend, je boot uit het water takelen. Jeanne maakt het voor het eerst mee, en vindt dit best spannend. Ze neemt ons mee in haar gedachtes tijdens dit ‘grote boten feestje’, zoals ze het zelf intussen noemt.

Lees verder

METSTRADE

METSTRADE: Het kon nét!

De METSTRADE is een bijzondere vakbeurs in de RAI in Amsterdam. Tot op het laatste moment was het spannend, maar de beurs kon op de valreep toch nog doorgaan. Met ruim 1100 exposanten voelt het bijna weer als vanouds. Bijna…

Lees verder

Koopcontract zeilboot - Nelson 46

Een hele lange adem

Annelinde en Jan gaan een bod uitbrengen op een Nelson 46. Wel hebben ze een aantal voorwaarden voordat ze overgaan op definitieve aankoop. Die voorwaarden blijken nogal wat voeten in de aarde te hebben.

Lees verder

Satisfaction Nacht Ontij Race

Eindelijk Satisfaction in de Nacht en Ontij Race

In het weekend dat de wintertijd ingaat, wordt de Nacht en Ontij Race gevaren. Met een extra uur slaap cadeau is de wedstrijd van Harlingen naar Terschelling een fantastische seizoensafsluiter. Dit jaar waren de mannen van Sailing Satisfaction ook van de partij. Eindelijk.

Lees verder

Spinlock Reddingsvest

Winactie Spinlock 6D reddingsvest

Winnaar Spinlock 6D reddingsvest In november hadden we weer een mooie winactie voor onze abonnees. We mochten een Spinlock 6D reddingsvest inclusief Spinlock lifeline verloten. De winnaar is Marije Zijlmans geworden! Zij is nu helemaal voorbereid op het winter zeilseizoen, of alvast klaar voor het zomerseizoen. Nog geen abonnee? Schrijf je dan snel in! Schrijf je in en win! Jouw…

Lees verder

Hylke Steensma in de spotlight

Hylke Steensma in de spotlight

Deze zeiler is geen onbekende in het wedstrijdcircuit. Hij vaart tegenwoordig zelf actief in de kwarttonner klasse mee, maar ooit startte ook hij in de Optimist en heeft hij vele andere klassen ‘gezien’. Hylke Steensma aan het woord!

Lees verder

Boot Kopen Buitenland

Boot kopen in het buitenland

De Bles brothers vertellen over hun avontuur waarbij ze een Elan 444 kopen in Valencia. Dit verhaal verscheen eerder al in de Zeilwereld Najaarsspecial.

Lees verder

Favoriete plek Gaastmeer

Mijn favoriete plek aan het water is….Het Gaastmeer

Rep Boonstra vertelt ons over zijn favoriete plek aan het water. Te vinden in Friesland, het Gaastmeer. Dichtbij huis en een plek met veel herinneringen voor de zeiler.

Lees verder

Met Zouterik dwalen over de wereld

Dat is een compleet ander deel van je wereldreis als je vlak daarvoor turquoise wateren en parelwitte stranden was gewend. Linde (15), Berber (6), Tjaart en Mariska vertellen hun verhaal vanuit Sitka, waar ze na ruim drie jaar zeilen een gevoel van rust hebben ontdekt.

Lees verder

Spinlock Reddingsvest

Winter! Tijd voor een nieuw reddingsvest?

Het seizoen zit er weer op. Tijd voor klussen op de wal, of misschien zeil je wel lekker door in de kou. In ieder geval een goed moment om je reddingsvest te controleren en misschien wel een nieuwe aan te schaffen.

Lees verder

Paul Hameeteman: “Ik vind het gaaf dat deze klasse zo competitief is”

Paul Hameeteman is geen onbekende meer in de zeilwereld. Vorig jaar maakte hij naam in de Laser Radiaal (ILCA 6), intussen is hij overgestapt in de Laser Standaard (ILCA 7). Hoe gaat het met Paul en zijn ambities richting de Olympische Spelen?

Lees verder

Op 't Eiland_NederhorstdenBerg

Mijn favoriete plek aan het water is….Op ’t Eiland

In deze nieuwe rubriek vertelt iemand over zijn of haar favoriete plek aan of bij het water in Nederland. Hester Ozinga, 
freelance communicatie & pr professional in de watersport nomineerde vorige keer Viola Mashoed. Haar favoriete plek? Op ’t Eiland!

Lees verder

Erik de Jong Bagheera

Bagheera: Een zeilboot bouwen voor het ijs

Niet elke boot is bestand om te varen in het ijs. Erik de Jong ontwerp op jonge leeftijd zijn droomboot ‘Bagheera’, waar hij nog altijd op zeilt. Dit schip kan écht tegen een stootje.

Lees verder

Linda Mercedes in de spotlight

Op haar zestiende zeilde Linda voor het eerste de oceaan over. Nu heeft ze haar eigen boot, haar eigen YouTube-kanaal en bereidt ze zich voor op een soloreis naar de Caribbean in 2022. Lees hier ons interview met haar.

Lees verder

Team Heiner Talents

Team Heiner Talents missen grote wedstrijden

De Team Heiner Talents hebben niet stil gezeten de afgelopen anderhalf jaar. Hoewel ze geen grote wedstrijden konden varen, hebben ze fysiek, mentaal en op het water wel veel werk verzet.

Lees verder

Spoedcursus Platbodem

Spoedcursus platbodem zeilen op de Noordzee

Als je kan kiezen: een paar dagen klussen aan je nieuwe appartement, zoals je de week eigenlijk voor je zag… Of spontaan een paar dagen mee zeilen op de platbodem van je oom? Die keuze is makkelijk gemaakt. Ik pakte meteen mijn spullen.

Lees verder

Zeilles Libanon

Zeilles geven in een land waar iedereen weg wil

Zeilles geven in Libanon. Het is niet de eerste keuze, toch zit Anke er alweer voor de tweede keer. Hoe zo’n dag eruit ziet, waarom ze voor Libanon koos en hoe de situatie hier is lees je hier!

Lees verder

Marit Bouwmeester goud tokio

Marit Bouwmeester gaat in Tokio voor één ding

“Op dat soort momenten voel je dat je leeft.” Marit Bouwmeester werkt al vijf jaar toe naar haar tweede gouden medaille op de Olympische Spelen. Een maniak wordt ze wel eens genoemd, maar in feite volgt ze gewoon haar grootste droom.

Lees verder

Vaarwijzer IJsselmeer

Vaarwijzer IJsselmeer: Genieten op Hollands zoet

Met een kaart of goede app kom je het IJsselmeer en Markermeer wel rond. Maar dat ene beetje extra informatie kan het leuker, maar ook veiliger maken om over de voormalige Zuiderzee te zeilen. Daar is de vaarwijzer IJsselmeer voor.

Lees verder

Drijfvermogen Newton 175N 275N

Hoeveel drijfvermogen heb je nodig: 170N of 275N?

Kun je nu beter een reddingsvest van 170N dragen, of is een vest met een drijfvermogen van 275N toch de betere keuze? Na een gesprek met Myles Uren van Spinlock begrepen we de verschillen beter.

Lees verder

Teakdek schoonmaken

Je teakdek schoonmaken: hoe doe je dat?

Puristen zijn er dol op: een dek volledig belegd met teak. Maar een teakdek vergt onderhoud, anders wordt het snel grauw en vies. Een teakdek schoonmaken, hoe pak je dat aan? Marc ging op onderzoek uit en stroopte zijn mouwen op.

Lees verder

Laser zeilers Tokio naar Parijs

Nederlandse Laser zeilers van Tokio naar Parijs

Duko Bos en Niels Broekhuizen kwamen net tekort voor een Olympisch ticket naar Tokio in de Laser. Beide in verschillende campagnes. Na even flink balen is het tijd om nu naar Parijs te kijken.

Lees verder

Nieuw aan boord bij Zeilwereld

Twee nieuwe, zeilende, redactieleden op de werkvloer bij Zeilwereld. Wie zijn ze, wat doen ze en wat zeilen ze?

Lees verder

Lofoten ebook Maarten IngenHousz

Gratis ebook: Zeilen naar de Lofoten

Droom je van een tocht richting het hoge noorden? Maarten IngenHousz ging gewoon. Hij schreef een boek over zijn avonturen. Hier te downloaden, gratis en voor niets!

Lees verder

Kustzeilers Jubileum

75 jaar Kustzeilers: Zeemanschap en Inspiratie

De Kustzeilers bestaan 75 jaar! Een goede reden om met voorzitter Ed Megens te spreken over de bijzondere vereniging en de mooie plannen voor dit bijzondere jaar.

Lees verder

zeilboot kopen

Tweedehands zeilboot kopen: 10 tips

Op zoek naar een tweedehands boot? Met deze 10 tips zorg je ervoor dat je geen miskoop begaat en je straks kunt wegvaren met je droomboot!

Lees verder

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht: