Verhalen

De mooiste verhalen uit de zeilwereld, verteld door de zeilers zelf. Hier lees je de meest recente verhalen. Klik op een verhaal om eerdere inzendingen van de zelfde zeiler te ontvangen.

Unisex zeilkleding - Charlotte's blog

Vlot

Een reddingsvlot heb je standaard aan boord, wel zo veilig. Maar heb je eigenlijk enig idee hoe dat werkt, zo’n vlot? Charlotte Dorren had er nog nooit over nagedacht, tot ze het eens ging testen. Blij dat ze dit heeft gedaan, lees waarom!

Lees verder

Is ‘vertrekken’ wel altijd een feestje…?

Jaren droom je erover en vaak gaan er jaren voorbereiding aan vooraf. En dan komt dat moment dat je echt gaat vertrekken, aan je droomreis. Aan dit feest zit echter ook een keerzijde. Niet alles is even leuk en makkelijk. En er komt vaak ook “stress” bij kijken.

Lees verder

Victor Vandersmissen Pride of the Fleet

Gered van lagerwal

“Vrouwen met een eigen boot hebben vaak te maken met de ongevraagde bemoeienis van behulpzame mannen.” Schrijft Victor Vandersmissen. Als twee dames van lagerwal weg willen varen schieten Victor en David toch te hulp.

Lees verder

Zomerdrukte

Heb jij al bingo met de zomerse-drukte-in-de-jachthavenbingokaart? Charlotte Dorren van Quelinda heeft hem al na een dag in Scheveningse haven. Heerlijk die zomerse drukte!

Lees verder

Victor Vandersmissen

Onverstaan maakt onbemind

Een Polyvalk trekt de aandacht van Victor. Pride of the Fleet wordt gemakkelijk ingehaald en Victor trekt alles uit de kast om bij te blijven en een ontmoeting uit te lokken. Plagerig lonken de opvarenden naar elkaar.

Lees verder

Onzekerheid in zwaar weer

Stripact

Gennakeren voor de eerste keer, dat is altijd een beetje spannend. Charlotte deelt haar twijfels en angsten, maar ook haar gevoel bij die eerste keer gennakeren.

Lees verder

Ongeschreven waterregels

Aso

Hoe goed ken jij de ongeschreven regels op het water? Charlotte is ze nog steeds aan het ontdekken. Na een goede zeildag blikt ze met haar man Paul terug op een situatie bij een brug.

Lees verder

Frieda Fennell Kinderen

Wereldreis met kinderen: grote dromen beginnen klein

De oceanen heeft Frieda al gezien met haar man. Zeilen met haar kinderen is anders, maar minstens net zo leuk. Met een nieuwe boot ontdekt Frieda met haar jonge gezin de uithoeken van de Nederlandse wateren.

Lees verder

Refit mast

Fier

De refit van de mast geeft Charlotte weer veel leermomenten. Maar de mast staat er intussen weer op en zij en Paul zijn trots op het resultaat. Charlotte neemt ons in vogelvlucht mee door de werkzaamheden van deze refit.

Lees verder

Wel of geen klusboot?

Wel of geen klusboot?

Nadat ze bij een eerste boot hebben gekeken, moeten Annelinde en Jan goed nadenken of dit de boot is waar ze op willen wonen. Annelinde neemt ons deze keer mee in hun overwegingen voor een klusboot of niet.

Lees verder

Onderwaterschip coppercoat

Het onderwaterschip en coppercoat

Deze keer in Roels tips duiken we onder de boot. Hij bespreekt enkele opties voor het onderhoud van je onderwaterschip en legt uit welke keuzes hij heeft gemaakt en waarom.

Lees verder

Klussen onderweg aan Pitou

Klussen onder de zon

Liselotte en Machiel hebben veel geklust aan hun boot. Zij zijn er in 2,5 jaar rond de wereld zeilen achter gekomen dat er altijd wel iets te klussen is onderweg. Ze nemen ons mee in de lessen die zij hieruit hebben geleerd.

Lees verder

Charlotte's blog - quelinda aan de steiger

Blindganger

Bij het opruimen van Quelinda vond Charlotte oud noodvuurwerk aan boord. Daar wil ze graag vanaf, alleen het inleveren van de unit blijkt een avontuur op zich.

Lees verder

Wonen op een zeilboot, Annelinde vertelt

Wonen op een zeilboot, waar begin je?

Annelinde Mulder is samen met haar vriend Jan op zoek naar een zeilboot om samen op te wonen. Ze neemt ons mee in deze zoektocht! In dit verhaal vertelt ze over de eerste boot waar ze bij kijken, zou het direct raak zijn?

Lees verder

Unisex zeilkleding - Charlotte's blog

Shipaholic

Charlotte is dol op shoppen, maar nu ze op wereldreis gaat is dat shoppen wel een beetje veranderd. In deze blog neemt ze ons mee in de aanschaf van haar eerste unisex zeilkleding setje samen met Paul.

Lees verder

Oversteek Flyer: Zeeziekte, twijfels en reflectie

De oversteek. Oliver heeft hier zijn hele leven al van gedroomd. Toch slaat de twijfel even toe als er meteen na vertrek 34 knopen wind staan. Gelukkig gaat de wind snel liggen en vallen de problemen onderweg mee.

Lees verder

Digitale navigatie inbouwen aan boord

Zelf je digitale navigatie inbouwen

Het is niet meer weg te denken, digitale navigatie. Toch maakt het je erg afhankelijk, daarom zorgt Roel Slob ervoor dat niet alle apparaten van elkaar afhankelijk zijn. Hij legt uit hoe hij zijn digitale navigatie heeft ingebouwd aan boord.

Lees verder

Charlotte's blog - verstekeling

Verstekeling

Een verstekeling aan boord, en niet zomaar eentje. De ongenodigde gast was al lange tijd aan boord, en nu tijdens de winterklussen vindt Charlotte hem eindelijk.

Lees verder

Flyer oceaan

De harde realiteit van oceaanzeilen

Vertrekken lijkt voor veel zeilers het mooiste dat er is. Maar lange tochten op zee eisen hun tol, van bemanning en van het schip. Vertrekken betekent ook omgaan met problemen, zo ervaart ook Karlijn aan boord van Flyer.

Lees verder

Stapelgek die zeilers

Stapelgek

De winter is de uitgelezen tijd om te klussen aan de boot. In het geval van Charlotte en Paul gebeurt dat klussen deels thuis. Hun huis ademt naar boot, en zijzelf zijn er ook bijna 24/7 mee bezig. Stapelgek, vindt Charlotte.

Lees verder

Roels tips: Zonnepaneel installeren

Werken met polyester of epoxy

Werken met polyester of epoxy? Roel Slob vertelt hoe hij dit aanpakt. Waar hij eerder een hekel had aan werken met polyester, vindt hij het nu geweldig. Ook epoxy gebruikt hij graag bij reparaties aan de boot.

Lees verder

hamsteren fourageren pitou

Hamsteren aan boord!

Als je eenmaal een lange reis hebt gemaakt, kan je nooit meer normaal door een winkel lopen. Je ogen struinen de schappen af om te zien wat ze wel en niet hebben en wat het kost. Schaarse artikelen worden gelijk massaal ingekocht. Pitou deelt hun ervaringen met foerageren (hamsteren).

Lees verder

Opstappers aan boord

Opstappers

Er is niets heerlijkers dan je favoriete hobby te delen met je vrienden. Charlotte en Paul hebben afgelopen zomer regelmatig opstappers meegenomen aan boord. Charlotte deelt haar ervaringen.

Lees verder

Onderhoud van de dieselmotor

Storingen in scheepsdieselmotor

Vorige keer lazen we in Roel’s Tips alles over het onderhoud aan je scheepsdieselmotor. Ondanks goed onderhoud, kan je altijd een storing krijgen onderweg. Deze keer behandelt Roel daarom de meest voorkomende storingen en wat je kunt doen.

Lees verder

Onzekerheid in zwaar weer

Nattigheid

Charlotte en Paul besluiten Quelinda met vol tuig in zwaar weer te testen. Vooral Charlotte wordt hier goed op de proef gesteld, vindt ze zeilen nog wel leuk na dit spontane idee?

Lees verder

Zeilen Vertrekken

Vertrekkers in hetzelfde schuitje

Vertrekken doe je nooit alleen, zelfs als je solozeilt. Overal op de wereld vind je gelijkgestemden in havens, ankerplaatsen en zelfs op zee. Vertrekkers Karlijn en Oliver beleven het gemeenschapsgevoel van vertrekkers onderling.

Lees verder

Onderhoud van de dieselmotor

Scheepsdieselmotor jaarlijks onderhoud

Roel zorgt goed voor zijn dieselmotoren aan boord. Hij legt in dit artikel uit hoe je zelf het jaarlijkse onderhoud aan de motor kunt verzorgen. Een handig stappenplan die ervoor zorgt dat je nog meer vaarplezier hebt.

Lees verder

75 mijls van de stadt excalibur

75 Mijls: Op eigen houtje wedstrijdzeilen

Vader en zoon De Vries stappen aan boord van hun klassieke Van de Stadt voor een flink rondje IJsselmeer. Een wedstrijdbaan van 75 Mijl ligt voor ze.

Lees verder

Slaapje zeilboot

Support

Charlotte is met Paul op vakantie in Nederland. Onderweg zorgen ze regelmatig dat mede watergebruikers in veiligheid worden gebracht. Tot Paul zelf in de problemen komt en Quelinda even niet ter plaatse is.

Lees verder

trimmen

Roel’s tips: Zeiltrim voor toerzeilers

Roel neemt ons deze keer mee in de wereld van de zeiltrim. Hij legt uit hoe hij zijn zeilen trimt tijdens het zeilen, handige tips voor de minder ervaren zeiler!

Lees verder

Pitou wereldreis met en zonder kinderen

Wereldzeilen mét en zonder kinderen

Machiel en Liselotte Hermans hebben 20 jaar geleden een wereldreis op de zeilboot gemaakt met hun kinderen. Nu varen ze zonder. Ze kijken terug op de ervaringen van toen met kinderen, en nu zonder kinderen.

Lees verder

flyer

Flyer in Frankrijk: Vallen, opstaan en doorgaan

Oliver en Karlijn zeilen door België naar Frankrijk. Het is koud, de motor werkt niet altijd mee en het weer gooit regelmatig roet in het eten. Het is vallen en opstaan.

Lees verder

Charlotte's blog - quelinda - pronkstuk

Pronkstuk

We hebben de eerste reis met Quelinda erop zitten. Nu is het tijd om de kluslijst verder af te werken, geen zeilen deze keer, maar lekker draden trekken en opruimen.

Lees verder

Sleepje Flyer naar Oostwatering

Trossen los: problemen oplossen en genieten

Na de refit van de Flyer is het moment daar: trossen los! De volgende bestemming is Sint-Annaland. Niet gelijk de andere kant van de wereld, maar we zijn weg.

Lees verder

Charlotte's blog: Schietgebedje voor Duitse patrouille op het Kielerkanaal

Schießgebedje

We varen Quelinda over van Duitsland terug naar Nederland. Onderweg komen we onstuimig weer én een Duits patrouilleschip tegen.

Lees verder

Het zeilvirus overbrengen

Het zeilvirus overbrengen

Met twee kinderen én man zeilen op een bootje van acht meter. We willen het zeilvirus overbrengen op onze kids. Maar eerst die boot maar eens inpakken voor een tocht in Nederland.

Lees verder

Roels tips: Zonnepaneel installeren

Watermaker bouwen en installeren

Roel wilde graag een watermaker, maar de prijs van een kant-en-klaar model viel hem vies tegen. Hij besloot er zelf een te bouwen, lees hier hoe!

Lees verder

Pitou wereldreis communicatie onderweg

Communicatie aan boord

Onderweg vinden wij het heel belangrijk goed te kunnen communiceren met het thuisfront, onze kinderen, familie en vrienden. In dit blog onze belangrijkste communicatiemiddelen aan boord.

Lees verder

Charlotte's blog: deel 3 vaardig

Vaardig

Charlotte Dorren kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met zeilen en was verkocht. Ze schrijft over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Dit is haar derde blog waarin ze de zeiltaal als vierde taal leert.

Lees verder

Voordek Flyer

Kick-off voor een rondje Atlantic: De refit

Oliver en Karlijn gaan een rondje Atlantic zeilen. Ze nemen ons mee in hun avontuur, deze keer gaan ze aan de slag met de refit van hun Dehler 38.

Lees verder

Roels tips: Zonnepaneel installeren

Zonnepanelen installeren

Het installeren van zonnepanelen op de zeilboot is een flinke klus. Roel heeft dit zelf gedaan en vertelt hier hoe hij dit heeft aangepakt. Een fijne leidraad voor iedereen die zelf zonnepanelen wil installeren.

Lees verder

Portugal - Carieb Dagboek Jeroen

Van Portugal naar de Caribische Eilanden 3

Met twee nieuwe vrienden stapt Jeroen in Portugal aan boord van de Yannou. Een catamaran die ze van Portugal naar de Caribische Eilanden gaan brengen. Drie mannen, zestigers, die elkaar nauwelijks kennen, wekenlang samen op een boot. Jeroen vertelt in dit dagboek hoe dat verloopt. Hierbij deel 3. In deel 1 van de reis van Portugal naar de Caribische eilanden, lees je…

Lees verder

Black Moon safe haven

Black Moon uit winterslaap deel 2 – Terug naar zoet

Sinds twee weken ligt Black Moon weer op zout. We hebben een zwerversplek toegewezen gekregen; eentje die niemand wil, omdat je er zonder beschutting ligt. “Maar dan heb je wél de mooiste zonsondergang, heej,” motiveert de havenmeester. We zijn allang blij dat we een maandtarief kunnen afspreken, want we gaan op reis zodra dat kan. Wellicht nog eerder dan gedacht……

Lees verder

Flyer Bemanning Oliver Karlijn

Kick-off voor een rondje Atlantic

Wereldzeilers worden typisch geclassificeerd als dromers, boekenlezers en soms ook wereldverbeteraars of een combinatie van die drie. Als je het op een verjaardag vertelt, reageert de rest vaak met een glimlach: ‘Ja, toen wij nog jong waren hadden we ook wilde plannen’. Toch hebben wij tegen de gevestigde orde in gebokst en het lijkt te gaan lukken! Zoals ik vroeger…

Lees verder

Black Moon te water

Black Moon uit winterslaap deel 1 – Van zoet naar zout

Met een plons komt Black Moon weer uit haar winterslaap. En wat ziet ze er uitgerust uit. De verse zwarte lak glimt als een spiegel en de restjes schuurstof waaien van het dek. Eindelijk is ze weer buiten, ligt ze weer in het water en kunnen we ook weer zeilen naast klussen. De kluswinter is voorbij. Tekst: Greetje Tops Eerder…

Lees verder

Charlotte Quelinda

Charlotte’s blog: Groeien is springen in het onbekende

Charlotte Dorren kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met zeilen en was verkocht. Ze schrijft over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Bijzondere momenten, klein en groot, en lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Gewoon zoals het leven is! Ze is op weg naar een groot avontuur, een wereldreis in 2022. Dit is Charlotte’s blog, deel 2. Charlotte’s…

Lees verder

Installatie accusystemen

Roels tips: installatie accusysteem

In Roel’s tips krijg je tips van Roel Slob. Deze keer installeerde hij zijn eigen accusysteem. Met dit systeem kan hij ook espressokoffie aan boord maken.

Lees verder

Uitrusting schip voor wereldreis

Pitou op wereldreis: Schip uitrusten voor wereldreis

Een schip uitrusten voor een wereldreis is een hele onderneming. Wat wil je wel aan boord en wat niet. Wij zijn inmiddels ruim 1,5 jaar onderweg met Pitou. Deze keer kijken we terug op een aantal uitrustingskeuzes die we gemaakt hebben. Waar zijn we blij mee en waarmee niet. Tekst door: Machiel Hermans Lees hier het eerdere verhaal vanaf Pitou…

Lees verder

Charlotte Jouw Verhaal

Charlotte’s blog: Klaar voor een nieuw avontuur, denk ik

Charlotte Dorren kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met zeilen en was verkocht. Ze schrijft over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Bijzondere momenten, klein en groot en lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Gewoon zoals het leven is! Ze is op weg naar een groot avontuur, een wereldreis in 2022. Dit is Charlotte’s blog deel 1. Charlotte’s…

Lees verder

Op wereldreis: de creatie van je droomboot

Pitou op wereldreis: de creatie van je droomboot

Liselotte en Machiel maken met hun schip Pitou een wereldreis. Voor Zeilwereld schrijven ze over hun avonturen. In 2018 hebben ze de trossen losgegooid en zijn ze begonnen aan hun droomreis. In dit eerste blog nemen ze ons mee naar het begin van hun reis, de aankoop van het droomschip Pitou. Machiel gaat met ons terug naar mei 2015. Tekst en…

Lees verder

Portugal naar Caribische eilanden deel 2

Van Portugal naar de Caribische Eilanden 2

Met twee nieuwe vrienden stapt Jeroen in Portugal aan boord van de Yannou. Een catamaran die ze van Portugal naar de Caribische Eilanden gaan brengen. Drie mannen, zestigers, die elkaar nauwelijks kennen, wekenlang samen op een boot. Jeroen vertelt in dit dagboek hoe dat verloopt. Hierbij deel 2. In deel 1 van de reis van Potugal naar de Caribische eilanden, lees je…

Lees verder

Jouw verhaal - Van Portugal naar de Caribische eilanden

Van Portugal naar de Caribische Eilanden 1

Met twee nieuwe vrienden stapt Jeroen in Portugal aan boord van de Yannou. Een catamaran die ze van Portugal naar de Caribische Eilanden gaan brengen. Drie mannen, zestigers, die elkaar nauwelijks kennen, wekenlang samen op een boot. Jeroen vertelt in dit dagboek hoe dat verloopt. Hierbij deel 1. 4 november – Richting de boot Vanochtend om 05:00 opgestaan. Nu in de…

Lees verder

Zeilen met koters: handen en ogen tekort

Frieda Fennell kennen we van het boek: ‘Kapitein van mijn Geluk’ waarin ze met haar man 3 jaar lang de oceanen over zeilde. Inmiddels zijn ze twee kinderen verder en vertelt ze hoe het zeilen nog in dit leventje past.

Lees verder

Marion Ermers - Stuurboord Overdwars Zwarte Zee

Marion Ermers: zeilen op de Zwarte Zee

Marion Ermers kijkt terug op haar grote avontuur: een zeilreis van twaalf jaar die ze samen met haar man Bert maakte. Onlangs verscheen haar boek Stuurboord Overdwars waarin ze niet alleen de mooiste gebeurtenissen, maar ook de soms angstaanjagende situaties beschrijft.  Daarbij wordt ook duidelijk dat ze, ondanks dat ze amper iets van zeilen afwist, uitgroeit tot een krachtige zeezeiler….

Lees verder

Hallberg Rassy - Morgane of Sark - staande mast route - Zeilwereld

Staandemastroute op je gemak

Boot: Morgane of Sark. Hallberg Rassy 46 Bemanning: Herco en Elvira Tibboel en teckel Evy. Dochters Mila en Merel monsteren ook regelmatig aan. Reisdoel: Oostelijke Oostzee, Stockholm, Helsinki en misschien Tallinn Het verhaal van Elvira Tibboel We gaan op weg! Het is woensdag 3 april 2019 en we liggen in de Grevelingensluis. Op het moment dat we losgooien, begint het…

Lees verder

Solo met Giulia Contessa 32

Solozeilen en schilderen met Giulia

Texel groet me met de pracht van haar kleuren. Het voelt alsof ik zeil door een schilderij van de Hollandse school van de 17de eeuw, met de weerkaatsing van de avondzon in de zilveren en turquoise zee, de donkergrijze hemel die door fuchsia tot purperen wolken opgekleurd wordt, met ertussen schaduwen van vissersboten. Wat een mooie afsluiting van mijn eerste…

Lees verder