Verhalen

De mooiste verhalen uit de zeilwereld, verteld door de zeilers zelf. Hier lees je de meest recente verhalen. Klik op een verhaal om eerdere inzendingen van de zelfde zeiler te ontvangen.

Manifesteren van je dromen

Je dromen manifesteren

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Martin schrijft voor Zeilwereld over hun leven en werk aan boord van hun zeilboot Marín. Wonend op de Canarische Eilanden begeleiden ze individuen bij het realiseren van loopbaanwensen. Deze keer schrijft Martin over manifesteren!

Lees verder

Moed

Dit is helaas de laatste blog van Charlotte Dorren die al ruim twee jaar voor Zeilwereld schrijft.
We volgden haar samen met haar man Paul en hun Quelinda in de voorbereidingen en het vertrek van hun wereldreis. Twee maanden geleden verloor Paul plotseling zijn broer en dat zette Charlotte aan het denken..

Lees verder

Rampspoed

Blog 39 – Rampspoed. Charlotte Dorren en haar man Paul zijn met hun Quelinda inmiddels meer dan een jaar onderweg. Een aantal weken geleden ontving Paul een afschuwelijk telefoontje…

Lees verder

Ontmoeten 

Paul en Charlotte zijn inmiddels ruim een jaar onderweg en zijn aangekomen op St. Vincent. Elke nieuwe plek is zoeken en ontdekken. Rondlopen met open armen in plaats van afgaan op reviews en ervaringen van anderen zorgde voor mooie ontmoetingen.

Lees verder

Improviseren tijdens het zeilen

Improviseren op Madeira

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Martin schrijft voor Zeilwereld over hun leven en werk aan boord van hun zeilboot Marín. Wonend op de Canarische Eilanden begeleiden ze individuen bij het realiseren van loopbaanwensen. Deze keer schrijft Martin over improviseren aan boord!

Lees verder

Ontgroend

Wat betekent het om een jaar met Quelinda onderweg te zijn? Charlotte en Paul zijn ontgroend kun je wel zeggen en ze gaan met de billen bloot in blog nummer 37.

Lees verder

Tobago

Charlotte en Paul zijn met hun Quelinda op wereldreis. Na hun geweldige belevenissen in Suriname maken ze zich op voor de reis naar de Caribbean met als eerste bestemming: Tobago.

Lees verder

Leren ankeren baken 7 LiveMarvelouz

Je hebt toch zeker wel leren ankeren?

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Aan boord van hun zeilboot Marín combineren ze werken, reizen en wonen op de Canarische Eilanden. Ze begeleiden individuen bij het realiseren van loopbaanwensen.

Lees verder

Zwaluw tattoeage zeilers

Zwaluw

Charlotte en Paul vereeuwigen een mijlpaal op Suriname volgens oude zeilerstradities. Ook neemt Charlotte ons mee in haar beeld van dit indrukwekkende land.

Lees verder

Plannen voor de toekomst - Martin Hordijk baken 7

Plannen maken voor de toekomst

Plannen is een vaardigheid om doelen dichterbij te brengen. Maar het leven laat zich niet altijd plannen. En dus…? In dit verhaal lezen we hoe onverwachte gebeurtenissen je van je stuk kunnen brengen. Martin beschrijft wat zich de afgelopen maanden voltrok en hoe dit hem en Lisa toch weer hielp hun leven verder te plannen.

Lees verder

Team JAJO etappe 1

Met meer dan 50 knopen door de Straat van Gibraltar

Jelmer van Beek neemt ons mee in de eerste etappe van The Ocean Race aan boord van Team JAJO. Waarin ze met 50 knopen door de Straat van Gibraltar gaan en een mooie voordewindse koers richting de finish te pakken hebben.

Lees verder

Atlantische Oceaan oversteken

Oversteken

Charlotte en Paul zijn onderweg op hun wereldreis. Ze willen graag richting Suriname, hiervoor moeten ze wel ‘even’ de Atlantische Oceaan oversteken. Een tocht die niet op de bucketlist van Charlotte staat, in dit nieuwe verhaal deelt ze haar ervaring.

Lees verder

Voorbereiding Jelmer van Beek

Column Jelmer: Klaar voor The Ocean Race

De eerste krachtmeting is geweest, hoewel hij niet eindigde zoals Jelmer graag had gezien, kijkt hij tevreden terug. Als schipper van team JAJO is het de afgelopen tijd druk geweest, maar het is ook genieten. Lees alles over die laatste voorbereiding in deze column van Jelmer van Beek.

Lees verder

Vliegensvlug

De 31ste blog van Charlotte Dorren staat weer voor je klaar. Ze beschrijft de overtocht van El Hierro naar Mindelo en het gevoel waar je als zeezeiler naar verlangt. Mee kunnen gaan in het ritme van de oceaan. Iets wat ze deze langere tocht heeft mogen ervaren.

Lees verder

Jelmer van Beek

Column Jelmer: Een jongensdroom komt uit

“Ik heb binnenkort een mooie aankondiging voor jullie.” Zo kwam Jelmer enkele weken terug naar ons toe. Die aankondiging bleek de verkorte versie van The Ocean Race te zijn, waar een Nederlands team aan mee gaat doen. Jelmer van Beek wordt schipper. In deze column neemt hij ons mee in zijn rollercoaster jaar.

Lees verder

Doorzetten

Doorzetten, een kwestie van volhouden

Doorzetten kun je leren en zeilen heeft alles in zich om van jou een echte doorzetter te maken. In dit verhaal legt Martin een verband tussen zeilen en het vermogen om doelen dichterbij te brengen.

Lees verder

Quelinda voor anker

Zestien

Tijdens een van haar wachten midden in de nacht krijgt Charlotte te maken met de nodige verleidingen. Niet alleen van haarzelf maar ook van anderen..En samen met Paul gaan ze op verkenning op Porto Santo.

Lees verder

Baken 5 Doen

Kun je de zee oversteken door naar het water te staren?*

Je eerste storm, iedere zeiler krijgt er vroeg of laat mee te maken. Martin en Lisa kwamen in hun eerste storm tijdens een tocht van Sicilië naar Sardinië. Ze trekken er hun lessen uit.

Lees verder

Vissen in Portugal

Beetnemen

In Portugal gaat Charlotte, tot frustratie van Paul, aan de slag met een nieuwe hobby. Vissen. Het gaat niet zonder slag of stoot, maar er komt zeker wel vis aan boord!

Lees verder

Baken van incasseren

Incasseren: tegenvallers als nieuwe kansen

Je krijgt er in het leven mee te maken, tegenvallers. Als zeiler komen ze soms in de meest benarde situaties. Deze keer gaat Martin in op incasseren en laat zien hoe je deze tot nieuwe kansen kunt omzetten.

Lees verder

Dag

Onverwachts moet Charlotte haar reis voor even staken en vliegt ze naar Nederland. Weer terug aan boord weet ze dat ze juiste beslissing heeft genomen, leef je leven nu.

Lees verder

Ankeren aan rots in Zweden

De Oostkust van Zweden

Annelinde Mulder en haar vriend Jan hebben het geluk dat ze midden in de zomer drie maanden vrij konden krijgen van werk. Ze besluiten te zeilen in Scandinavië. Annelinde neemt ons mee voor het tweede deel van hun reis.

Lees verder

Star Sailors League Nederland

Column: Zeilen in voetbaltenue

Jelmer is van veel markten thuis op zeilgebied, waar hij tegenwoordig zijn vaste basis vind aan boord van VO65 Janssen de Jong, stapt hij nu ook met een sterrenteam aan boord van een SL47 in de Star Sailors League.

Lees verder

Baken van vertrouwen

Een baken van vertrouwen

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Aan boord van hun zeilboot Marín combineren ze werken, reizen en wonen op de Canarische Eilanden. Ze begeleiden individuen en stellen bij het realiseren van kleine en grote veranderwensen. Aan de hand van 9 bakens, waaronder vertrouwen.

Lees verder

Charlotte disfrutalo

Disfrútalo!

Charlotte voelt zich thuis in Spanje. Comfortabel met de plots veranderende windomstandigheden en de Spaanse delicatesse. Zelfs de naam van de boot past in het land.

Lees verder

Drie maanden zeilen Scandinavie

3 maanden op weg, linksom naar Stockholm!

Annelinde Mulder en haar vriend Jan hebben het geluk dat ze midden in de zomer 3 maanden vrij konden krijgen van werk. Ze besluiten te zeilen in Scandinavie.

Lees verder

Glow

Charlotte en Paul zijn inmiddels in Spanje met hun Quelinda. De oversteek van Biskaje was geen gemakkelijke. Charlotte neemt ons mee in de ervaren magie, het gemis daaraan en hoe ze deze beruchte zeeboezem ervaren hebben.

Lees verder

Vieren succesen overwinningen

Vier je overwinningen en successen!

Martin en Lisa leven het leven van hun dromen. Aan boord van hun zeilboot Marín combineren ze werken, reizen en wonen op de Canarische Eilanden. Tijdens een zesdaags boost-programma begeleiden ze individuen en stellen met loopbaan- en levensvragen bij het realiseren van kleine en grote veranderwensen.

Lees verder

Overspoeld

Charlotte neemt ons mee in de eerste paar weken van haar vertrek. Er is zoveel om op te noemen, te beschrijven dat ze het amper kan omvatten in een blog. Overspoeld worden met indrukken dat is dan ook de strekking van dit nieuwe verhaal. Het is genieten en wennen aan dit andere leven aan boord! 

Lees verder

Martin en Lisa werken en wonen op een zeilboot

Van wegwerpdroom naar werkelijkheid

Ze gooiden het roer volledig om en volgden een interessante reis. Zowel een innerlijke als een fysieke reis met camperbus en boot. Hoe de dagelijkse fietstochtjes naar het werk van Martin en Lisa veranderden in een levens veranderende beslissing en zij nu hun droomleven leven.

Lees verder

Afscheid aan de kade

Vertrek

Eindelijk is het zover. Na maanden van voorbereidingen hebben Charlotte en haar man Paul de trossen los gegooid. Met hun schip Quelinda gaan zij op wereldreis voor vijf jaar. Ze zijn nu officieel vertrokken!

Lees verder

Veranderen bootnaam Limoncello

Straft Neptunus na het veranderen van je bootnaam?

De legende gaat dat het veranderen van je bootnaam ongeluk brengt. Brend en Silke zijn net bijgekomen van hun eerste grote avontuur op hun nieuwe boot. Aangezien ze al zoveel ongeluk hadden gehad, durven ze het nu wel aan de naam alsnog te veranderen. Gaat dat goed?

Lees verder

Zeilen Suezkanaal Jelmer van Beek

Column: Vastlopen in Suezkanaal door taalbarrière

Jelmer van Beek schippert de VO65 Janssen de Jong door het Suezkanaal richting Egypte. Met het jonge team maakt hij zo een bijzondere tocht mee. In deze eerste column van Jelmers hand neemt hij ons mee in zijn persoonlijke avontuur.

Lees verder

Vertrekkersstress

De eerste blog van Charlotte vanaf hun nieuwe thuis Quelinda. Inmiddels is de stress rondom het vertrekken toegeslagen. Maar ze maken een pas op de plaats en gaan nog even een weekje op vakantie.

Lees verder

Sailing AIM over de Pollendam

Pollendam: Schade en een deuk in ons ego

Brend en Silke hebben net hun eigen kajuitzeilboot gekocht. De eerste vakantie met deze boot willen ze naar Terschelling varen. Dit gaat niet helemaal zonder slag of stoot. In dit verhaal delen ze hun ervaring met de Pollendam en geleerde lessen.

Lees verder

Zeilen naar Scandinavië met Wilson

De lente is begonnen!

De warme lente was erg welkom aan boord van Wilson. Annelinde en Jan hebben volop genoten van het mooie weer en de kans gegrepen om flink te klussen aan boord. Niet voor niets, ze vertrekken komende zomer voor 3 maanden naar Scandinavië!

Lees verder

Zeilwereld Winterspecial 2023

Zeilwereld specials

Gratis specials Vier keer per jaar brengen wij een online magazine uit gevuld met verhalen over zeilen, boten, producten en interviews met zeilers. Speciaal voor alle Zeilwereld fans! Hierin vind je exclusieve content die nog niet op onze website is terug te vinden! Klik hieronder voor een overzicht van alle verschenen Zeilwereld specials. Ga naar het archief Tijd om even lekker…

Lees verder

Charlotte's blog - quelinda aan de steiger vertrekkersdag

Saamhorigheid

Charlotte en Paul bereiden zich voor op hun wereldreis en daar hoort het bijwonen van de vertrekkersdag van Zeilen natuurlijk bij. Ervaringen en plannen worden uitgewisseld. Charlotte en Paul zijn nu echt onderdeel van de vertrekkers community.

Lees verder

Winter aan boord

Winter in Nederland op Wilson

Nederlandse winters zijn niet te voorspellen, het ene jaar vriest het, het andere jaar waait het. Annelinde maakt haar tweede winter aan boord mee op Wilson en beschrijft twee totaal verschillende situaties.

Lees verder

Spanning

Charlotte en Paul werken hard aan hun schip om haar klaar te maken voor hun aanstaande wereldreis. Zelfs code oranje weerhoudt ze er niet van om te klussen, maar toch was er wel wat spanning aan boord.

Lees verder

Wonen aan boord

Wonen aan boord

Annelinde heeft met haar vriend Jan een boot gekocht. Ze zijn van plan om er op te gaan wonen. Na het inbouwen van een nieuwe motor zijn ze nu klaar voor hun eerste zeiltocht!

Lees verder

Charlottes blog Gaan

Gaan

Charlotte heeft een roerige maand achter de rug. ‘Er zijn’ voor thuis zal een heel andere dimensie gaan krijgen op reis. Ze schrijft er over in een nieuwe bewonderenswaardige blog.

Lees verder

Nieuwe motor

Een nieuwe of gereviseerde motor?

Annelinde heeft met haar vriend Jan een boot gekocht. Ze staan direct voor een grote klus, er moet namelijk een andere motor in. Ze overwegen diverse opties, gaan ze voor een compleet nieuwe motor of vervangen ze de oude motor door een gereviseerd motorblok?

Lees verder

Blaren!

Quelinda staat op de kant en is klaar voor een grote onderhoudsbeurt. De romp moet gepolijst worden en daarna in de antifouling. Maar dan ontdekt Charlotte tijdens een inspectie blaasjes..

Lees verder

Koopcontract zeilboot - Nelson 46

Een hele lange adem

Annelinde en Jan gaan een bod uitbrengen op een Nelson 46. Wel hebben ze een aantal voorwaarden voordat ze overgaan op definitieve aankoop. Die voorwaarden blijken nogal wat voeten in de aarde te hebben.

Lees verder

Bod doen

Een perfecte middenweg

Annelinde Mulder en haar vriend Jan zijn op zoek naar een boot om op te wonen. Vandaag kijken ze bij boot nummer 2, dit is er eentje die aan al hun eisen lijkt te voldoen. Of moeten ze die lijst toch nog even goed bijwerken?

Lees verder

Loslaten afscheid nemen

Loslaten

In het voorjaar van 2022 vertrekt Charlotte samen met haar man Paul op een wereldreis. Ze kijkt ernaar uit, hoewel het afscheid nemen haar soms ook zwaar valt. Een openhartig stukje tekst waarin we lezen dat zo’n wereldreis echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn is.

Lees verder

Unisex zeilkleding - Charlotte's blog

Vlot

Een reddingsvlot heb je standaard aan boord, wel zo veilig. Maar heb je eigenlijk enig idee hoe dat werkt, zo’n vlot? Charlotte Dorren had er nog nooit over nagedacht, tot ze het eens ging testen. Blij dat ze dit heeft gedaan, lees waarom!

Lees verder

Is ‘vertrekken’ wel altijd een feestje…?

Jaren droom je erover en vaak gaan er jaren voorbereiding aan vooraf. En dan komt dat moment dat je echt gaat vertrekken, aan je droomreis. Aan dit feest zit echter ook een keerzijde. Niet alles is even leuk en makkelijk. En er komt vaak ook “stress” bij kijken.

Lees verder

Victor Vandersmissen Pride of the Fleet

Gered van lagerwal

“Vrouwen met een eigen boot hebben vaak te maken met de ongevraagde bemoeienis van behulpzame mannen.” Schrijft Victor Vandersmissen. Als twee dames van lagerwal weg willen varen schieten Victor en David toch te hulp.

Lees verder

Zomerdrukte

Heb jij al bingo met de zomerse-drukte-in-de-jachthavenbingokaart? Charlotte Dorren van Quelinda heeft hem al na een dag in Scheveningse haven. Heerlijk die zomerse drukte!

Lees verder

Victor Vandersmissen

Onverstaan maakt onbemind

Een Polyvalk trekt de aandacht van Victor. Pride of the Fleet wordt gemakkelijk ingehaald en Victor trekt alles uit de kast om bij te blijven en een ontmoeting uit te lokken. Plagerig lonken de opvarenden naar elkaar.

Lees verder

Onzekerheid in zwaar weer

Stripact

Gennakeren voor de eerste keer, dat is altijd een beetje spannend. Charlotte deelt haar twijfels en angsten, maar ook haar gevoel bij die eerste keer gennakeren.

Lees verder

Ongeschreven waterregels

Aso

Hoe goed ken jij de ongeschreven regels op het water? Charlotte is ze nog steeds aan het ontdekken. Na een goede zeildag blikt ze met haar man Paul terug op een situatie bij een brug.

Lees verder

Frieda Fennell Kinderen

Wereldreis met kinderen: grote dromen beginnen klein

De oceanen heeft Frieda al gezien met haar man. Zeilen met haar kinderen is anders, maar minstens net zo leuk. Met een nieuwe boot ontdekt Frieda met haar jonge gezin de uithoeken van de Nederlandse wateren.

Lees verder

Refit mast

Fier

De refit van de mast geeft Charlotte weer veel leermomenten. Maar de mast staat er intussen weer op en zij en Paul zijn trots op het resultaat. Charlotte neemt ons in vogelvlucht mee door de werkzaamheden van deze refit.

Lees verder

Wel of geen klusboot?

Wel of geen klusboot?

Nadat ze bij een eerste boot hebben gekeken, moeten Annelinde en Jan goed nadenken of dit de boot is waar ze op willen wonen. Annelinde neemt ons deze keer mee in hun overwegingen voor een klusboot of niet.

Lees verder

Onderwaterschip coppercoat

Het onderwaterschip en coppercoat

Deze keer in Roels tips duiken we onder de boot. Hij bespreekt enkele opties voor het onderhoud van je onderwaterschip en legt uit welke keuzes hij heeft gemaakt en waarom.

Lees verder

Klussen onderweg aan Pitou

Klussen onder de zon

Liselotte en Machiel hebben veel geklust aan hun boot. Zij zijn er in 2,5 jaar rond de wereld zeilen achter gekomen dat er altijd wel iets te klussen is onderweg. Ze nemen ons mee in de lessen die zij hieruit hebben geleerd.

Lees verder

Charlotte's blog - quelinda aan de steiger vertrekkersdag

Blindganger

Bij het opruimen van Quelinda vond Charlotte oud noodvuurwerk aan boord. Daar wil ze graag vanaf, alleen het inleveren van de unit blijkt een avontuur op zich.

Lees verder

Wonen op een zeilboot, Annelinde vertelt

Wonen op een zeilboot, waar begin je?

Annelinde Mulder is samen met haar vriend Jan op zoek naar een zeilboot om samen op te wonen. Ze neemt ons mee in deze zoektocht! In dit verhaal vertelt ze over de eerste boot waar ze bij kijken, zou het direct raak zijn?

Lees verder

Unisex zeilkleding - Charlotte's blog

Shipaholic

Charlotte is dol op shoppen, maar nu ze op wereldreis gaat is dat shoppen wel een beetje veranderd. In deze blog neemt ze ons mee in de aanschaf van haar eerste unisex zeilkleding setje samen met Paul.

Lees verder

Oversteek Flyer: Zeeziekte, twijfels en reflectie

De oversteek. Oliver heeft hier zijn hele leven al van gedroomd. Toch slaat de twijfel even toe als er meteen na vertrek 34 knopen wind staan. Gelukkig gaat de wind snel liggen en vallen de problemen onderweg mee.

Lees verder

Digitale navigatie inbouwen aan boord

Zelf je digitale navigatie inbouwen

Het is niet meer weg te denken, digitale navigatie. Toch maakt het je erg afhankelijk, daarom zorgt Roel Slob ervoor dat niet alle apparaten van elkaar afhankelijk zijn. Hij legt uit hoe hij zijn digitale navigatie heeft ingebouwd aan boord.

Lees verder

Charlotte's blog - verstekeling

Verstekeling

Een verstekeling aan boord, en niet zomaar eentje. De ongenodigde gast was al lange tijd aan boord, en nu tijdens de winterklussen vindt Charlotte hem eindelijk.

Lees verder

Flyer oceaan

De harde realiteit van oceaanzeilen

Vertrekken lijkt voor veel zeilers het mooiste dat er is. Maar lange tochten op zee eisen hun tol, van bemanning en van het schip. Vertrekken betekent ook omgaan met problemen, zo ervaart ook Karlijn aan boord van Flyer.

Lees verder

Stapelgek die zeilers

Stapelgek

De winter is de uitgelezen tijd om te klussen aan de boot. In het geval van Charlotte en Paul gebeurt dat klussen deels thuis. Hun huis ademt naar boot, en zijzelf zijn er ook bijna 24/7 mee bezig. Stapelgek, vindt Charlotte.

Lees verder

Roels tips: Zonnepaneel installeren

Werken met polyester of epoxy

Werken met polyester of epoxy? Roel Slob vertelt hoe hij dit aanpakt. Waar hij eerder een hekel had aan werken met polyester, vindt hij het nu geweldig. Ook epoxy gebruikt hij graag bij reparaties aan de boot.

Lees verder

hamsteren fourageren pitou

Hamsteren aan boord!

Als je eenmaal een lange reis hebt gemaakt, kan je nooit meer normaal door een winkel lopen. Je ogen struinen de schappen af om te zien wat ze wel en niet hebben en wat het kost. Schaarse artikelen worden gelijk massaal ingekocht. Pitou deelt hun ervaringen met foerageren (hamsteren).

Lees verder

Opstappers aan boord

Opstappers

Er is niets heerlijkers dan je favoriete hobby te delen met je vrienden. Charlotte en Paul hebben afgelopen zomer regelmatig opstappers meegenomen aan boord. Charlotte deelt haar ervaringen.

Lees verder

Onderhoud van de dieselmotor

Storingen in scheepsdieselmotor

Vorige keer lazen we in Roel’s Tips alles over het onderhoud aan je scheepsdieselmotor. Ondanks goed onderhoud, kan je altijd een storing krijgen onderweg. Deze keer behandelt Roel daarom de meest voorkomende storingen en wat je kunt doen.

Lees verder

Onzekerheid in zwaar weer

Nattigheid

Charlotte en Paul besluiten Quelinda met vol tuig in zwaar weer te testen. Vooral Charlotte wordt hier goed op de proef gesteld, vindt ze zeilen nog wel leuk na dit spontane idee?

Lees verder

Zeilen Vertrekken

Vertrekkers in hetzelfde schuitje

Vertrekken doe je nooit alleen, zelfs als je solozeilt. Overal op de wereld vind je gelijkgestemden in havens, ankerplaatsen en zelfs op zee. Vertrekkers Karlijn en Oliver beleven het gemeenschapsgevoel van vertrekkers onderling.

Lees verder

Onderhoud van de dieselmotor

Scheepsdieselmotor jaarlijks onderhoud

Roel zorgt goed voor zijn dieselmotoren aan boord. Hij legt in dit artikel uit hoe je zelf het jaarlijkse onderhoud aan de motor kunt verzorgen. Een handig stappenplan die ervoor zorgt dat je nog meer vaarplezier hebt.

Lees verder

75 mijls van de stadt excalibur

75 Mijls: Op eigen houtje wedstrijdzeilen

Vader en zoon De Vries stappen aan boord van hun klassieke Van de Stadt voor een flink rondje IJsselmeer. Een wedstrijdbaan van 75 Mijl ligt voor ze.

Lees verder

Slaapje zeilboot

Support

Charlotte is met Paul op vakantie in Nederland. Onderweg zorgen ze regelmatig dat mede watergebruikers in veiligheid worden gebracht. Tot Paul zelf in de problemen komt en Quelinda even niet ter plaatse is.

Lees verder

trimmen

Roel’s tips: Zeiltrim voor toerzeilers

Roel neemt ons deze keer mee in de wereld van de zeiltrim. Hij legt uit hoe hij zijn zeilen trimt tijdens het zeilen, handige tips voor de minder ervaren zeiler!

Lees verder

Pitou wereldreis met en zonder kinderen

Wereldzeilen mét en zonder kinderen

Machiel en Liselotte Hermans hebben 20 jaar geleden een wereldreis op de zeilboot gemaakt met hun kinderen. Nu varen ze zonder. Ze kijken terug op de ervaringen van toen met kinderen, en nu zonder kinderen.

Lees verder

flyer

Flyer in Frankrijk: Vallen, opstaan en doorgaan

Oliver en Karlijn zeilen door België naar Frankrijk. Het is koud, de motor werkt niet altijd mee en het weer gooit regelmatig roet in het eten. Het is vallen en opstaan.

Lees verder

Charlotte's blog - quelinda - pronkstuk

Pronkstuk

We hebben de eerste reis met Quelinda erop zitten. Nu is het tijd om de kluslijst verder af te werken, geen zeilen deze keer, maar lekker draden trekken en opruimen.

Lees verder

Sleepje Flyer naar Oostwatering

Trossen los: problemen oplossen en genieten

Na de refit van de Flyer is het moment daar: trossen los! De volgende bestemming is Sint-Annaland. Niet gelijk de andere kant van de wereld, maar we zijn weg.

Lees verder

Charlotte's blog: Schietgebedje voor Duitse patrouille op het Kielerkanaal

Schießgebedje

We varen Quelinda over van Duitsland terug naar Nederland. Onderweg komen we onstuimig weer én een Duits patrouilleschip tegen.

Lees verder

Het zeilvirus overbrengen

Het zeilvirus overbrengen

Met twee kinderen én man zeilen op een bootje van acht meter. We willen het zeilvirus overbrengen op onze kids. Maar eerst die boot maar eens inpakken voor een tocht in Nederland.

Lees verder

Roels tips: Zonnepaneel installeren

Watermaker bouwen en installeren

Roel wilde graag een watermaker, maar de prijs van een kant-en-klaar model viel hem vies tegen. Hij besloot er zelf een te bouwen, lees hier hoe!

Lees verder

Pitou wereldreis communicatie onderweg

Communicatie aan boord

Onderweg vinden wij het heel belangrijk goed te kunnen communiceren met het thuisfront, onze kinderen, familie en vrienden. In dit blog onze belangrijkste communicatiemiddelen aan boord.

Lees verder

Charlotte's blog: deel 3 vaardig

Vaardig

Charlotte Dorren kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met zeilen en was verkocht. Ze schrijft over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Dit is haar derde blog waarin ze de zeiltaal als vierde taal leert.

Lees verder

Voordek Flyer

Kick-off voor een rondje Atlantic: De refit

Oliver en Karlijn gaan een rondje Atlantic zeilen. Ze nemen ons mee in hun avontuur, deze keer gaan ze aan de slag met de refit van hun Dehler 38.

Lees verder

Roels tips: Zonnepaneel installeren

Zonnepanelen installeren

Het installeren van zonnepanelen op de zeilboot is een flinke klus. Roel heeft dit zelf gedaan en vertelt hier hoe hij dit heeft aangepakt. Een fijne leidraad voor iedereen die zelf zonnepanelen wil installeren.

Lees verder

Portugal - Carieb Dagboek Jeroen

Van Portugal naar de Caribische Eilanden 3

Met twee nieuwe vrienden stapt Jeroen in Portugal aan boord van de Yannou. Een catamaran die ze van Portugal naar de Caribische Eilanden gaan brengen. Drie mannen, zestigers, die elkaar nauwelijks kennen, wekenlang samen op een boot. Jeroen vertelt in dit dagboek hoe dat verloopt. Hierbij deel 3. In deel 1 van de reis van Portugal naar de Caribische eilanden, lees je…

Lees verder

Black Moon safe haven

Black Moon uit winterslaap deel 2 – Terug naar zoet

Sinds twee weken ligt Black Moon weer op zout. We hebben een zwerversplek toegewezen gekregen; eentje die niemand wil, omdat je er zonder beschutting ligt. “Maar dan heb je wél de mooiste zonsondergang, heej,” motiveert de havenmeester. We zijn allang blij dat we een maandtarief kunnen afspreken, want we gaan op reis zodra dat kan. Wellicht nog eerder dan gedacht……

Lees verder

Flyer Bemanning Oliver Karlijn

Kick-off voor een rondje Atlantic

Wereldzeilers worden typisch geclassificeerd als dromers, boekenlezers en soms ook wereldverbeteraars of een combinatie van die drie. Als je het op een verjaardag vertelt, reageert de rest vaak met een glimlach: ‘Ja, toen wij nog jong waren hadden we ook wilde plannen’. Toch hebben wij tegen de gevestigde orde in gebokst en het lijkt te gaan lukken! Zoals ik vroeger…

Lees verder

Black Moon te water

Black Moon uit winterslaap deel 1 – Van zoet naar zout

Met een plons komt Black Moon weer uit haar winterslaap. En wat ziet ze er uitgerust uit. De verse zwarte lak glimt als een spiegel en de restjes schuurstof waaien van het dek. Eindelijk is ze weer buiten, ligt ze weer in het water en kunnen we ook weer zeilen naast klussen. De kluswinter is voorbij. Tekst: Greetje Tops Eerder…

Lees verder

Charlotte Quelinda

Charlotte’s blog: Groeien is springen in het onbekende

Charlotte Dorren kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met zeilen en was verkocht. Ze schrijft over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Bijzondere momenten, klein en groot, en lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Gewoon zoals het leven is! Ze is op weg naar een groot avontuur, een wereldreis in 2022. Dit is Charlotte’s blog, deel 2. Charlotte’s…

Lees verder

Installatie accusystemen

Roels tips: installatie accusysteem

In Roel’s tips krijg je tips van Roel Slob. Deze keer installeerde hij zijn eigen accusysteem. Met dit systeem kan hij ook espressokoffie aan boord maken.

Lees verder

Uitrusting schip voor wereldreis

Pitou op wereldreis: Schip uitrusten voor wereldreis

Een schip uitrusten voor een wereldreis is een hele onderneming. Wat wil je wel aan boord en wat niet. Wij zijn inmiddels ruim 1,5 jaar onderweg met Pitou. Deze keer kijken we terug op een aantal uitrustingskeuzes die we gemaakt hebben. Waar zijn we blij mee en waarmee niet. Tekst door: Machiel Hermans Lees hier het eerdere verhaal vanaf Pitou…

Lees verder

Charlotte Jouw Verhaal

Charlotte’s blog: Klaar voor een nieuw avontuur, denk ik

Charlotte Dorren kwam vier jaar geleden voor het eerst in aanraking met zeilen en was verkocht. Ze schrijft over alledaagse belevenissen in haar zeilwereld. Bijzondere momenten, klein en groot en lang niet altijd rozengeur en maneschijn. Gewoon zoals het leven is! Ze is op weg naar een groot avontuur, een wereldreis in 2022. Dit is Charlotte’s blog deel 1. Charlotte’s…

Lees verder

Op wereldreis: de creatie van je droomboot

Pitou op wereldreis: de creatie van je droomboot

Liselotte en Machiel maken met hun schip Pitou een wereldreis. Voor Zeilwereld schrijven ze over hun avonturen. In 2018 hebben ze de trossen losgegooid en zijn ze begonnen aan hun droomreis. In dit eerste blog nemen ze ons mee naar het begin van hun reis, de aankoop van het droomschip Pitou. Machiel gaat met ons terug naar mei 2015. Tekst en…

Lees verder

Portugal naar Caribische eilanden deel 2

Van Portugal naar de Caribische Eilanden 2

Met twee nieuwe vrienden stapt Jeroen in Portugal aan boord van de Yannou. Een catamaran die ze van Portugal naar de Caribische Eilanden gaan brengen. Drie mannen, zestigers, die elkaar nauwelijks kennen, wekenlang samen op een boot. Jeroen vertelt in dit dagboek hoe dat verloopt. Hierbij deel 2. In deel 1 van de reis van Potugal naar de Caribische eilanden, lees je…

Lees verder

Jouw verhaal - Van Portugal naar de Caribische eilanden

Van Portugal naar de Caribische Eilanden 1

Met twee nieuwe vrienden stapt Jeroen in Portugal aan boord van de Yannou. Een catamaran die ze van Portugal naar de Caribische Eilanden gaan brengen. Drie mannen, zestigers, die elkaar nauwelijks kennen, wekenlang samen op een boot. Jeroen vertelt in dit dagboek hoe dat verloopt. Hierbij deel 1. 4 november – Richting de boot Vanochtend om 05:00 opgestaan. Nu in de…

Lees verder