75 jaar Kustzeilers: Zeemanschap en Inspiratie

De Kustzeilers bestaan 75 jaar! Een goede reden om met voorzitter Ed Megens te spreken over de bijzondere vereniging en de mooie plannen voor dit bijzondere jaar.

Door Riemer Witteveen | 21 april 2021

Kustzeilers Jubileum

75 jaar Kustzeilers: Zeemanschap en Inspiratie

Door Riemer Witteveen | 21 april 2021

Advertentie

Kustzeilers zeilen overal. In alle uithoeken van de wereld vind je de zeilers. Van Spitsbergen tot Patagonië; bijzondere en verre bestemmingen zijn kenmerkend voor het karakter en de drang naar avontuur bij de leden. Dit jaar viert de vereniging met 750 leden haar 75e verjaardag. Met voorzitter Ed Megens blikken we terug op mooie jaren, en zien we ook dat de vereniging niet stilstaat en zich aanpast aan de tijd. 

Stoere mannen- en vrouwenclub

De Nederlandse Vereniging van Kustzeilers heeft me altijd gefascineerd. De vorige eigenaar van mijn boot vertelde me al dat hij met de vereniging alle uithoeken van Europa had ontdekt en ook mijn vader waagde zich aan de mythische Driehoek Noordzee. Zelf zeilde ik een aantal keer de 24-uurs, ook al georganiseerd door die club. Ik ben blij dat ik met voorzitter Ed Megens spreek, in de hoop dat hij me wegwijs kan maken bij de Kustzeilers.

Voorzitter Kustzeilers Ed Megens
Ed Megens, Voorzitter van de Kustzeilers voor zijn Victoire 1200 uit 1987

Op mijn scherm lacht de 62-jarige Megens me enthousiast toe. Achteraf blijkt is het een typisch gevalletje van ‘gooi er een kwartje in’. Ik hoef weinig in te breken nadat hij van wal is gestoken. Op jonge leeftijd spreekt Kapitein Rob erg tot de verbeelding. Het is pas jaren later, als dertiger, dat Megens zich in de rij voor de kassa bij de Albert Heijn bedenkt dat hij een boot ging kopen. De zee lonkt en al snel heeft de Noordzee weinig geheimen meer. In 1999 zeilt hij voor het eerst de Driehoek Noordzee. 

Megens: “In vijf etmalen zeilden we naar de Shetlands. Daar en in Haugesund, de volgende stop in Noorwegen, was ik erg onder de indruk van al die stoere mannen en vrouwen met hun rode broeken en mooie verhalen.” Als hij de vraag krijgt om lid te worden van de club twijfelt Megens geen moment. Inmiddels is Megens’ zeil-cv volledig conform het karakter van de Kustzeilers. Solo naar de Noordkaap, Spitsbergen, Rondje Atlantic, de mijlen getuigen van een bak kennis en kunde. Als ik vraag waar dat woordje ‘Kust’ dan uit voortkomt, neemt hij me mee, terug in de tijd. 

Kustzeilers Chatham
Kustzeilers in Chatham om te herdenken dat Michiel de Ruyter de Engelsen daar 350 jaar eerder versloeg

Kleine bootjes op zee

In 1946 was zeegaande pleziervaart nog helemaal niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is. Om het varen in de Nederlandse kustwateren te bevorderen, met aandacht voor zeemanschap en etiquette, startte een aantal notabelen, waaronder Baron Van Hoëvell, in dat jaar de Nederlandse Vereniging van Kustzeilers op. Een aspirant-lid moest door een ballotage-commissie. Megens: “Het was kort na de Tweede Wereldoorlog. Met die ballotage wilden ze NSB’ers uit de vereniging weren. Inmiddels hebben we ‘m afgeschaft.”

Zeemanschap en etiquette vormden door de jaren heen de rode draad. De naam Kustzeilers bleef, maar het ruime water werd steeds ruimer en de bootjes werden schepen. “Kustzeilers gaan een stapje verder met het zeilen,” legt Megens uit. “Befaamd is dat er veel mensen zijn met ervaring over alle wereldzeeën. De bestemmingen zijn divers, denk daarbij aan de Noordkaap, St. Petersburg en de Azoren. Wist je dat de eerste Nederlandse wereld-omzeilers ook bij de Kustzeilers vandaan kwamen? Denk aan Eilco Kazemier, Cees den Hartoog, Jan de Wit en Dick en Elly Koopmans. We zijn dan misschien kustzeilers, maar dan wel over de hele wereld.”

Kustzeilers Spitsbergen
Een Kustzeiler bij Spitsbergen

Eigentijds

De vereniging is inmiddels uitgegroeid tot een grote, gezonde en vooral eigentijdse vereniging. “We vernieuwen onze evenementen continu. Naast mooie lezingen door ervaren zeilers hebben we de leden ook een keer in een cirkel gezet en spraken we over angst op zee. Dat was heel bijzonder.” De corona-pandemie opende een hoop nieuwe deuren en dwong de vereniging tot innovatie. Megens: “We zijn allemaal inmiddels vrij bedreven met videobellen en zo en daardoor kunnen we onze leden nog beter bereiken en vermaken. Voorheen hadden we wel eens een zaaltje waar maar 60 man in kon. Nu hebben we online meetings waar 150 man naar kijken en er ook leden vanuit de kuip in Portugal kunnen meekijken. Dat willen we in de toekomst, naast de fysieke evenementen, vasthouden.”

Kustzeilers Newcastle
In 2014 zeilen 60 Kustzeilers de Tyne op naar Newcastle

“De vereniging is springlevend!” roept Megens trots. De 100 vrijwilligers die de vereniging rijk is, maken de drukke agenda van de Kustzeilers mogelijk. Het clubblad de Drietand, de website, een jaarboek, seminars, bijeenkomsten over bestemmingen en zeiltochten, het aanbod is groot. “Daarmee helpen we mensen met de stap naar groter water. Zo is de 24 Uurs ook een mooie wedstrijd voor de beginnende zeezeiler. Je leert een hoop dingen die je moet kennen en kunnen als je naar de Shetlands of Noorwegen wilt varen.”

Kustzeilers Huiskamerbijeenkomst
Huiskamerbijeenkomst over bestemming Spanje

Megens zelf is 20 jaar lid, maar geeft aan dat dat niet zo bijzonder is. “We hebben leden die al 60 jaar lid zijn. Dat zegt ook iets over het karakter van de vereniging. Het is geen los zand. Ik help mensen met de nodige dingen, maar ik krijg er heel veel hulp voor terug. Bijvoorbeeld bij het installeren van een SSB, of bij de voorbereiding van mijn tochten. Dat is het mooie aan actiever worden in de vereniging en bij evenementen. De reacties van mensen na een grensverleggende tocht zijn prachtig om te zien.

Kustzeilers St Petersburg
Een gezellige steigerborrel in St Petersburg

Lustrumfeest

Voor het lustrumfeest in september staat er het nodige op de planning. “We pakken groots uit, maar wel met de corona-maatregelen in gedachten, mochten die er dan nog zijn.” vertelt Megens. Zes commissies zijn inmiddels bezig om het feest in goede banen te leiden. “De planning is om op 25 september in het fort bij IJmuiden een groot feest te houden. De dag ervoor is voor de twee aanbrengtochten, een uit het noorden, startende vanuit het IJselmeer, de ander uit het Zuiden, vanuit de Zeeuwse delta. We hebben een mooi programma met een bezoek aan de nieuwe zeesluis en activiteiten op het eiland. Al onze belangrijke relaties, zoals het Watersportverbond en de KNRM zullen daar aanwezig zijn. Misschien komt koning Willem-Alexander ook nog, wie weet,” grinnikt Megens.

Lid worden kan ook in dit lustrumjaar. Kijk voor meer informatie op de website van de Kustzeilers: www.kustzeilers.nl.

Kustzeilers 24 Uurs
De finish van de 24Uurs in 2010

Agenda:

Lees ook:

Op Zeilwereld lees je ook enkele verhalen van Kustzeilers:

Beeld: Uit het archief van de Kustzeilers

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.