Alle boten in de lucht!

Er zijn twee dagen in het jaar waarop je alles moet laten vallen waar je mee bezig bent. De ene is de dag dat de boot uit het water wordt getakeld voor de winterstalling, en de andere is de dag dat ze weer te water wordt gelaten. Niet alle zeilers kijken uit naar dezelfde dag.

Door Jeanne Bommeljé | 21 september 2022

Boot uit het water

Alle boten in de lucht!

Door Jeanne Bommeljé | 21 september 2022

Advertentie

Het weer ziet er meestal goed uit op de dag dat je uit het water wordt getakeld. Het liefst vaar je nog een paar weekenden door, maar het moet er toch van komen voordat de echte winter begint. Bram zet een aantal ervaringen op een rij opgedaan bij het uit het water halen van zijn boot. 

Hij kocht twee jaar geleden zijn eerste zeilboot, samen met zijn vriendin. Ze moesten er veel aan klussen voordat ze ermee konden zeilen. Cutty Sark moest op het droge. Ze kregen veel hulp van andere zeilliefhebbers uit de loods. Vooral het advies van havenmeester Teus en de kraanmachinist werden enorm op prijs gesteld tijdens dit spektakel. 

Veilig in de loods

Hijsen in 10 stappen

1. Maak de boot zo leeg mogelijk. 

Kussens, zwemvesten, zeilkleding, borden, pannen, bestek… verzamel alles wat los ligt of verstopt zit achter kastjes. Het zijn spullen die je tijdens het klussen niet nodig hebt. Ze kunnen schudden tijdens het hijsen van de boot en in de winter vangen ze stof. 

2. Mast eraf halen. 

  • Haal de buiskap eraf (als je die hebt), zodat die niet kan scheuren als de mast er tegenaan zwaait. 
  • Plak stukjes tape aan de onderkant van de verstaging. Zo weet je tot hoever je de wantspanners moet aandraaien als de mast er weer terug op gaat. 
  • Alle lijnen opschieten en aan de mast binden, behalve één val. Die kan je gebruiken om de verstaging met marrelsteken aan de mast vast te maken. 
  • Luister naar de instructies van degene die de hijskraan bedient. Ze doen dit vaker, maar let zelf goed op, want soms is onduidelijk wie verantwoordelijk is. De hijser aanvaardt vaak geen aansprakelijkheid.

3. Zorg ervoor dat de bilge droog is. 
Schep en dweil hem droog en schoon. Heb je een s-spant en is je bilge erg diep, wees dan creatief.

4. Haal de watertank leeg.
Het water kan bevriezen. Dit schaadt de tank. Laat ook de leidingen leeglopen en zorg dat er geen water meer in de waterpomp zit. Ontkoppel de slangen zonodig van de pomp.

5. Maak het toilet winterklaar door er (milieuvriendelijk) antivriesmiddel in te doen.
Dat geldt ook voor afvoeren van wasbakjes en gootstenen.

boot uit het water
De kraan staat al klaar.

6. Maak je motor winterklaar met antivriesmiddel en zo mogelijk voor de winter ook een nieuwe impeller en verse olie. Doe dit terwijl je boot nog in het water ligt, dat is voor het vullen van je koelsysteem met antivries veel makkelijker.

7. De dieseltank: vroeger was het advies om je tank af te toppen met diesel.
Zo kan er geen condens ontstaan. Tegenwoordig pleit men voor een lege tank tijdens de winterstalling. Diesel kan bederven. Dat kan grotere problemen veroorzaken dan condens.

8. Haal gasflessen van boord voordat er getakeld wordt vanwege explosiegevaar als er iets goed fout gaat bij het hijsen. 

9. Haal accu’s van boord. Deze kunnen slecht tegen kou. 

10. Berg alle lijnen en boeien op.
Haal je zeilen eraf en berg die thuis (of bij de winterstalling) droog op.

Daar hangt ze..


Hijsen maar 

Je boot wordt uit het water geplukt door een hijskraan. Heel even bungelt je boot, je hart en ziel, boven de grond. Je kan hier net zoveel adrenaline van krijgen als die keer dat je zo scheef als het maar kon over het IJsselmeer scheurde. Of het Markermeer, de Noordzee, of waar je dat vaarseizoen allemaal maar bent geweest. Het is een bijzonder gebeuren, je maakt dit niet iedere dag mee.

Ik vind het knap. Naast vakanties, bruiloften, kerst en Sinterklaas, staat dit spektakel in koeienletters in mijn agenda. 

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

1 reactie

  1. wouter op september 22, 2022 om 11:29 am

    11. neem wat lekkers mee voor de vrijwilligers van de club die de kraan bedienen

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

1 reactie

  1. wouter op september 22, 2022 om 11:29 am

    11. neem wat lekkers mee voor de vrijwilligers van de club die de kraan bedienen

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.