Ank Boersma in de spotlight

Ank Boersma vaart met haar man Keimpe op een Sigma 41. Ze hebben al drie keer een rondje Atlantic gemaakt. Ank deelt met ons haar favoriete plekjes om te zeilen en te ankeren.

Door Redactie | 29 juli 2020

Ank Reitsma in de spotlight

Ank Boersma in de spotlight

Door Redactie | 29 juli 2020

Advertentie

We ontmoeten Ank en Keimpe van de Gaia in Benodet, Frankrijk. Ze zijn net terug van de Azoren. Het was een hectische tijd met de corona maatregelen in de Carieb. Nu genieten ze nog even op hun gemak van het mooie zeilgebied in zuid Bretagne. Met hun Sigma 41 hebben ze al drie keer een rondje Atlantic gemaakt. We zetten Ank deze keer in de spotlight.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Mijn eerste kennismaking met zeilen was op de Friese meren tijdens mijn studententijd. Van bm-ers en valkjes ging het vervolgens naar kajuitzeiljachtjes op het IJsselmeer. Met vier/vijf vrienden hadden we de smaak goed te pakken en huurden we de jaren erop zeilboten in Griekenland en Turkije. Maar misschien is de echte passie wel gekomen met het hebben van een eigen boot. Zeilen is echt heerlijk en daarnaast is de boot een plek voor ons om los te zijn van alle drukte en hectiek. Zeilen is een pracht manier om landen én steden te bezoeken. Hoe mooi is het om Lissabon vanaf de Taag binnen te lopen?

Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?

We hebben een Sigma 41. Toen we in 2007 besloten om een rondje Atlantic te gaan varen hadden we vijf boten op ons wensenlijstje. We hebben ze alle vijf kunnen bekijken en de Sigma 41 won heel duidelijk. Het is een cruiser-racer: snel, maar ook een comfortabele zeiler. We kunnen de boot prima zeilen met zijn tweeën en binnen is er veel ruimte, om te leven en om spullen te stouwen voor langere reizen.

Ank Rijtsma aankomst Scheveningen
Gaia, makkelijk te zeilen met zijn twee

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?

We hebben de boot nu 13 jaar en we zijn op dit moment bijna terug in Nederland van ons derde rondje Atlantic. Tja, dus de boot is inmiddels wel helemaal zoals we haar hebben willen, compleet met zonnepanelen en windpilot. We hebben geen watermaker, dat zou nog een wens kunnen zijn. In de Carieb hebben we zeven weken voor anker gelegen bij Sint-Maarten, tijdens de lockdown van het eiland. De eerste weken waren we heel zuinig met water, omdat we niet wisten wanneer we weer konden tanken. Op dat moment hadden we het wel fijn gevonden om een watermaker te hebben.

Ank Rijtsma spotlight - Zeilen in coronatijd
Zeilen in coronatijd

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Onze boot heet Gaia. Toen we haar kochten heette ze Alpha IV, daar hadden we niks mee. We hebben als naam Gaia – moeder aarde – gekozen, een figuur uit de Griekse mythologie. Een mooie naam gezien onze plannen voor lange reizen en makkelijk uit te spreken en te spellen door de marifoon. Inmiddels zijn we erachter dat er veel meer associaties zijn met Gaia. Van de plaats Vila Nova de Gaia waar de porthuizen in Porto staan tot een dierentuin in Zuid-Limburg.

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Nou het aantal dagen varieert. Afgelopen jaar hebben we ons derde rondje Atlantic gevaren en waren we dus 365 dagen aan boord. Wederom een bijzondere reis die in maart eigenlijk voor ons ophield door het coronavirus. In Nederland zeilen we vooral in de zomervakantie. Door ons werk hebben we de mogelijkheid om dan 6/7 weken weg te gaan.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Die ankerplek in West Schotland: wakker worden terwijl een zeehond ligt te zonnen op een kei en een ree staat te grazen op de oever. Of die ankerplek voor het strand in Barbuda waar we de zon zagen ondergaan nippend aan een rumpunch. Of die keer dat we in Gijón in de haven aan boord aten en dat op de kade iemand prachtig op zijn viool speelde. Of de enorm gezellige happy hours met onze buurboot in La Gomera. Kortom, ik heb te veel allermooiste plekken/herinneringen om hier op te schrijven.

Ank Rijtsma in de spotlight
Onderweg naar de Carieb

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Ook hier kan ik zo een rijtje opnoemen. Maar wil je een keer een lange zomer op pad dan zou ik zeker aanraden eens te kijken naar de ria’s in Noord West Spanje of een tijdje rond te varen tussen de eilanden op de Azoren. Beide gebieden zijn prachtig qua natuur, cultuur en je kunt er heerlijk eten.

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Dromen zijn er altijd. Zeker nu ons derde rondje Atlantic verstoord werd door het coronavirus. Maar eerst gaan we weer een paar jaar geld verdienen. We houden de boot en willen zeker nog mooie tochten maken. Omdat de boot klaar is voor langere tochten hoeven we niet lang vooruit te plannen. Dat is wel een lekker gevoel.

Heb je een product aan boord, die je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar die voor jouw echt helemaal top is?

We hebben geen bimini maar een mooi strandparasol voor in de kuip. Wij zijn er heel blij mee. Maar tijdens onze reizen hebben we wel mooiere unieke items aan boord van andere boten gezien. Wat dacht je van een echt Elvis-pak om wat geld bij te verdienen onderweg?

Ank Rijtsma spotlight - Schaduw van de parasol
De schaduw van de parasol

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Heb je zin om een lange reis te maken, hou het dan niet bij dromen maar maak het concreet. Niet echt een gouden tip, maar reizen per zeilboot brengt zoveel en een rondje Atlantic in 13 maanden is prima te doen. Voor ons een prachtige tijd met veel ervaringen en indrukken. En ook al hebben we nu drie rondjes gedaan, die dolfijnen rondom de boot blijven geweldig!

Ank Rijtsma geniet van dolfijnen rond de boot
Dolfijnen onderweg naar Europa

Ook op Zeilwereld in de spotlight staan?

Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.