Anne Wildenberg in de Spotlight

Een zeilreis voor lange tijd, Anne en Marcel hebben de grote sprong gewaagd. Terwijl Anne nog maar enkele jaren zeilervaring heeft, tijd om haar beter te leren kennen in deze spotlight.

Door Redactie | 22 september 2021

Zeezot Galicia cover

Anne Wildenberg in de Spotlight

Door Redactie | 22 september 2021

Advertentie

Na drie jaar van voorbereiding, nemen Anne en Marcel de grote sprong. Ze stoppen met werken en verkopen ongeveer alles. Hoe spannend, hoe uitdagend. In mei zijn ze begonnen aan hun zeilreis voor langere tijd. Met hun prachtige Koopmans ‘Zeezot’ gaan ze het grote avontuur tegemoet. ‘Into the great wide open’ zoals ze het zelf benoemen.

We spreken Anne in een schitterende baai in noordwest Spanje, de Ria de Vigo. Met het bij-bootje komen ze naar ons toe geroeid, want de buitenboordmotor is net even defect. Ja ook dat is een onderdeel van het ‘cruisers’ bestaan. Er zijn altijd wel klusjes te doen. De wind is dermate aangetrokken dat ik ze op de terugweg maar een sleepje geef, anders komen ze nooit bij de Zeezot uit.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

O jee, val ik meteen door de mand… Voor ik dik vier jaar geleden Marcel leerde kennen, had ik nog nooit voet op een zeilboot gezet. En om heel eerlijk te zijn is het zeilen niet zozeer wat me trekt, meer de vrijheid, het avontuur, de natuur, de rust. Ik kan wel intens genieten van het zeilen hoor, het geluid van het water, de kreuntjes van de autopilot, wind door mijn haar, zon op mijn gezicht, heel meditatief vind ik dat. 

Anne aan boord in actie

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

We hebben een aluminium Koopmans 40 midzwaard en ja, dit is ons droomschip. Marcel volgde Zeezot al jaren voordat hij haar bijna vijf jaar geleden eindelijk kon kopen. We hebben niet eens zoveel structurele aanpassingen hoeven doen; Zeezot is al twee keer de Atlantische Oceaan overgestoken en de eerste eigenaar heeft zes jaar op Zeezot gewoond in Curaçao, dus ze is helemaal uitgerust voor langere reizen. Uiteraard hebben we wel heel veel vernieuwd (o.a. verstaging, zeilen, plotter, radar, AIS) en hebben we een kuiptent en bimini aangeschaft, maar de basis was en is gewoon al prima.

De Zeezot voor anker in de baai

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan je boot?

Op dit moment ben ik bezig met het interieur, alles uit elkaar halen, Praktisch gezien zouden we graag lithium batterijen en een genaker willen. Zeezot is een zware boot en met minder dan tien knopen wind komen we amper vooruit.

Meer fantaserend, zo van ‘als we een keer geld winnen’, zouden we heel graag patrijspoorten willen aan de voorzijde van de kajuitopbouw, zodat we ook van binnen naar voren kunnen kijken. En omdat het toch wel een beetje bij Koopmans hoort. 
En stiekem wil ik van die mozaïektegeltjes op het aanrecht. Ons aanrechtblad is prima, maar ik vind het niet mooi. En als ik dan toch bezig ben, wil ik ze ook in het toilet. Marcel was niet enthousiast, tot ie de Portugese tegeltjes zag. Wie weet krijg ik ‘m nog zover 🙂

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Zeezot heette al zo toen Marcel haar kocht. Het is de Vlaamse naam voor Jan-van-Gent, de mooie zeevogel met zijn gele kop die je rond de krijtrotsen van Normandië en de Kanaaleilanden met een noodgang vanaf grote hoogte de zee in ziet duiken. En natuurlijk betekent het ook ‘gek op de zee’ (hoe je het woord ‘gek’ ook wilt interpreteren ;-)).

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

365 dagen. Voor ons vertrek in mei van dit jaar woonden we al anderhalf jaar aan boord, eerst in Rotterdam, later in Stellendam.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

In Nederland voel ik me heel ‘wohl’ op Vlieland en Terschelling. Ook in onze thuishaven in Stellendam was het erg fijn wonen vanwege de rust, de natuur, de leuke mensen en natuurlijk de geweldige sanitaire voorzieningen. Een bad! Het zeewater lijkt alleen maar kouder te worden en pas in augustus kregen we in Spanje zomerweer, dus wat heb ik gesmacht naar de badkuip in Stellendam.

Op onze reis vond ik Port Tudy op Île de Groix een heel speciaal sfeertje hebben. Het is niet een heel mooie haven en de voorzieningen zijn ook niet bijzonder, maar er heerste zo’n ontzettend gezellig sfeertje: vrijwel alleen Fransen, die met elkaar muziek maakten op de boten. Het weer was helemaal niet zo goed toen wij er waren en toch zaten de terrasjes gezellig vol. 
De mooiste ankerplek is lastiger, we sparen namelijk mooie plekjes. Heel bijzonder vonden we ankeren bij Île d’Hoëdic, een piepklein eilandje in Zuid-Bretagne. Praia de Viela in Ría do Barquero in Noord-Spanje was echt een highlight. Prachtig! We gaan nog naar Islas Cíes, staat al jaren bovenaan het lijstje. Helaas hebben we een bezoek aan deze eilanden al twee keer uit moeten stellen vanwege teveel wind en problemen met de stuurautomaat. Over een paar dagen is het zover, we verwachten ‘m dan hier te te willen vermelden!

Anne op pad

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Bretagne en Noord Spanje. Tot nu. Vraag me dit volgend jaar nog maar eens!

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Daar zijn we momenteel mee bezig! Eind deze week gaan we naar Portugal, daarna via Madeira, Canarische eilanden, Kaapverdië naar Suriname, Caribisch gebied, ABC en dan is het plan door het Panamakanaal te gaan. Ons symbolische doel is namelijk de Pacific North-West: de prachtige natuur van British Columbia en steden als Seattle en Vancouver. We moeten nog een stukkie dus!

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar dat voor jouw echt helemaal top is?

Tijdens onze Biskaje oversteek waren we erg blij met het sluitscherm voor ons aluminium doghouse. Het voelde heel veilig om daar te zitten, beschut tegen de wind, terwijl we nog steeds alles in de gaten konden houden. Verder proberen we elke dag onze yogamatten uit te rollen op een mooi strand of op de steiger. Helaas hebben we aan boord geen plek die tegelijkertijd lang, breed, recht en hoog genoeg is. 

En met dit warme weer (vandaag wordt de warmste dag die we vanaf vertrek hebben gehad, de 30 graden wordt aangetikt hier in de Ría de Vigo) zou ik het bijna vergeten, maar onze Reflex dieselkachel verspreidt een heel aangename warmte die we in de koude maanden in Nederland erg gewaardeerd hebben. De Friese tegeltjes erachter geven Zeezot iets unieks. Naast de goede vaareigenschappen en andere uitrusting die Zeezot tot een goede vertrekkersboot maken, is dat wel waar Marcel op gevallen is. Straks in Amerika en Canada zullen we heel wat kopjes thee drinken bij ons kacheltje dat ons ook zo aan thuis herinnert.

Het geliefde dieselkacheltje

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Als je droomt van vertrekken, ga het dan plannen. Zeg niet, we gaan over een jaar of drie, vier, maar ga rekenen, ga kijken waar je kunt bezuinigen en wat je kunt verkopen om beter te kunnen sparen. Echt, het meeste van je bezittingen heb je niet nodig. Realiseer je dat je nú leeft en dat je altijd kunt doen wat je wil doen, maar dat je het dan wel moet dóen. 

Toen wij drie jaar geleden begonnen met dromen en voorzichtig plannen, zouden we met de eerste berekeningen (lees: doorgaan met leven zoals we deden, Marcel in Duitsland, ik in Nederland, bijna elk weekend uit eten, leuke kleding kopen, en ga zo maar door) gewoonweg niet kunnen gaan. Zo simpel was het. Toen we beiden serieus gingen kijken waar we dingen weg konden strepen, en zeker toen we besloten samen op de boot te gaan wonen, was het ineens realistisch dat we twee jaar later zouden kunnen vertrekken!

Anne en Marcel maken trouwens prachtige filmpjes van hun avonturen welke je kunt zien op Youtube (Zeezot_intothegreatwideopen).

Net als spotlight Anne een keer hier staan?

Ben jij net als Anne gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.