Bavaria Zeilclub dankzij voorzitter Roel actief in zuiden

Bavaria Zeilclub voorzitter, Roel Berghuis, praat met ons over zijn club. Hoe hij het zuiden actief heeft betrokken bij de club en wat de toegevoegde waarde is van de Bavaria Zeilclub voor iedere Bavaria eigenaar.

Door Anke Haadsma | 16 maart 2021

Bavaria Zeilclub

Bavaria Zeilclub dankzij voorzitter Roel actief in zuiden

Door Anke Haadsma | 16 maart 2021

Advertentie

“Dat we het zuiden actief betrokken hebben bij de Bavaria Zeilclub ben ik heel blij mee.” Voorzitter Roel Berghuis is al sinds 2009 lid van de Bavaria Zeilclub, maar tot het 25-jarig bestaan, nu 6 jaar geleden, nam hij niet actief deel aan de activiteiten. Als Zeelander was het vaak ver rijden. De activiteiten vonden veelal plaats rondom het IJsselmeer.

Daar is inmiddels verandering in gekomen. Gelukkig maar voor de zuidelijke leden. De zeilclub staat namelijk vooral voor gezelligheid, en het jaarprogramma is altijd goed gevuld.

Verbonden zijn met zeilers met hetzelfde jacht, dat is de kracht van een vereniging zoals de Bavaria Zeilclub. Het jaarprogramma is gevuld met workshops, zeilevenementen en veel kennisdeling. Roel kwam een kleine 6 jaar geleden in het bestuur als vice voorzitter, sinds 2 jaar mag hij zich voorzitter noemen.

Voorzitter Bavaria Zeilclub Roel Berghuis
Roel Berghuis, voorzitter Bavaria Zeilclub

“Omdat ik in Zeeland woon, ging ik eerder weinig naar de evenementen van de Bavaria Zeilclub”, legt Roel uit. “De meeste workshops en evenementen vonden meer in het noorden plaats. Toen de club 25 jaar bestond en hier een jubileumfeest voor werd gevierd, ben ik toch eens in de auto gestapt. Dit evenement vond plaats in Harderwijk, het bestuur gaf toen aan dat ze meer mensen uit het zuiden zochten om plaats te nemen in het bestuur.”

Actief gewerkt aan verbinding met zuiden

Roel heeft zich toen gemeld en is actief aan de slag gegaan ook de leden uit het zuiden meer te betrekken bij de club. “Er waren altijd al leden in het noorden om evenementen te organiseren, daarom werden vooral daar de evenementen georganiseerd. Ik ben aan de slag gegaan met een evenementen commissie in het zuiden. De beide commissies stemmen nu goed met elkaar af wat er op de planning staat.

Omdat we meer in het zuiden gingen organiseren, groeide ook het ledenbestand met leden uit deze omgeving. Als voorzitter vind ik het heel fijn dat het is gelukt om ook het zuiden zo op de kaart te zetten. Ook het werken met twee commissies, één in noord en één in zuid, werkt goed en zal zeker zo blijven bestaan.”

Activiteiten commissie in het zuiden van Bavaria Zeilclub
De gevormde commissie in het zuiden aan boord van Patriot, de boot van voorzitter Roel

Waarom lid van Bavaria Zeilclub?

Zoals zoveel verenigingen en clubs, ziet ook de Bavaria Zeilclub dat de leden steeds ouder worden. “De leeftijd van onze leden ligt gemiddeld tussen de 35 en 85. We beslaan dus wel echt alle leeftijden, maar hebben ook zeker wel te maken met ouderdom. Wat helpt is dat iedereen die een nieuwe boot bij de importeur koopt, een jaar gratis lidmaatschap bij ons ontvangt.”

Als lid krijg je toegang tot het besloten deel van de Bavaria Zeilclub website, en daar staat een schat aan informatie: “Vanuit de fabriek ontvangen wij van iedere gebouwde Bavaria vrijwel de complete informatie, zo heb je dus al een uitgebreide kennisbank. Daarnaast hebben we een actief forum en delen de leden hoe ze hun Bavaria opknappen. Hiervoor zijn wij ook bezig een speciale rubriek: ‘Pimp je Bavaria’ op te zetten. Iedereen die aanpassingen doet aan zijn boot kan dit delen in deze rubriek, zo kun je van elkaar leren en bij elkaar afkijken.”

Kiezen tussen Bavaria en Dufour

Roel zeilt zelf al jaren een Bavaria. Eerder zeilde hij ook actief wedstrijden op de catamaran. “Ik had een Dart 18 en heb hier ruim 10 jaar wedstrijden meegevaren. Daarnaast ging ik veel op vakantie in Griekenland en huurde hier dan een Bavaria om mee rond te zeilen. Op het moment dat ik richting mijn pensioen ging, wist ik dat ik een boot wilde kopen.

Dit was een hele puzzel, uiteindelijk bleven de Bavaria 40 en de Dufour 40 over. In eerste instantie koos ik voor de Dufour. Beide boten zijn vrijwel identiek, alleen de uitrusting was iets meer mijn smaak. Uiteindelijk heeft Bavaria mij overgehaald door iets van de prijs af te halen.”

“Bavaria’s worden wel eens gekscherend een varende caravan genoemd. Dat is het misschien ook, maar het is wel een goed varende caravan. Omdat het een Duitse boot is, mag je ook verwachten dat hij degelijk en betrouwbaar is. Daarbij is de indeling aan boord ook heel logisch opgebouwd. Alles klopt aan de Bavaria.” Niet zo gek dus dat Roel altijd heeft gekozen voor deze boot, en er nu ook zelf eentje bezit.

Weekendje weg met grote familie

“Het is leuk dat we als Zeilclub eigenlijk alle leeftijden hebben rondlopen. Dat maakt het echt een grote familie. Op evenementen heb ik ook altijd dat familiare gevoel. Ieder jaar organiseren we een zeilweekend ergens in het land. Die weekenden zijn in principe altijd hetzelfde opgebouwd. We starten dan natuurlijk met een gezellige borrel op de vrijdagavond en op zaterdag wordt er een sociaal en cultureel uitje geregeld. In de middag organiseren we dan altijd een wedstrijdevenement voor de liefhebbers.

Daarna is het tijd voor feest met lekker eten en muziek. Zondag wordt er afgesloten met een gezamenlijk ontbijt en gaat iedereen weer huiswaarts. Dat zijn altijd hele gezellige weekenden. Dat familiare gevoel komt dan echt naar boven, ongeacht wat voor Bavaria je vaart. Je wordt altijd en door iedereen geaccepteerd.”

Bavaria zeilclub evenementen
Heerlijk samen zeilen tijdens de vele evenementen

Naast dat jaarlijkse weekend staan er veel meer evenementen op de agenda van de Bavaria Zeilclub. Aan het begin van het jaar worden vaak de workshops georganiseerd. “Denk dan aan manoeuvreren, navigeren, marifoon en maritieme indoor trainingen. In het voorjaar organiseren we ook altijd het zeilweekend voor zowel noord als zuid. Vervolgens is het in de zomerperiode rustiger, dan gaat men vaak zelf op vakantie met de boot. In het najaar organiseren we dan weer workshops en ook lezingen bijvoorbeeld. Het jaar sluiten we altijd af met het eindejaar evenement bij de Nederlandse importeur.”

30-jarig jubileum moest hoogtepunt zijn

Afgelopen jaar was alles natuurlijk anders. En ook dit jaar zal het jaar anders ingevuld worden door de Bavaria Zeilclub. “Afgelopen jaar had ons 30-jarig jubileum hét hoogtepunt moeten zijn. In plaats daarvan bleef het stil. Ook van onze kant, als bestuur wisten we niet goed wat we konden doen voor onze leden, omdat we zo gewend zijn elkaar op te zoeken. Met kerst hebben we alle leden wel een cadeautje opgestuurd. We gaan kijken hoe we toch die binding kunnen houden en dat clubgevoel warm te houden.”

Voor 2021 heeft de Bavaria Zeilclub in ieder geval de agenda gevuld, mochten er versoepelingen komen, dan staan zij in de startblokken om weer evenementen te organiseren voor hun leden. “Tot die tijd hebben we in ieder geval een goede actieve website en houden we ook contact met onze leden door middel van ons clubblad Langszij.”

Bavaria eigenaar?

Klik hier om je direct aan te melden voor de Bavaria Zeilclub

Eerdere artikelen in deze serie:

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.