Black Moon uit winterslaap deel 1 – Van zoet naar zout

Met een plons komt Black Moon weer uit haar winterslaap. En wat ziet ze er uitgerust uit. De verse zwarte lak glimt als een spiegel en de restjes schuurstof waaien van het dek. Eindelijk is ze weer buiten, ligt ze weer in het water en kunnen we ook weer zeilen naast klussen. De kluswinter is…

Door Redactie | 28 april 2020

Black Moon te water

Black Moon uit winterslaap deel 1 – Van zoet naar zout

Door Redactie | 28 april 2020

Advertentie

Met een plons komt Black Moon weer uit haar winterslaap. En wat ziet ze er uitgerust uit. De verse zwarte lak glimt als een spiegel en de restjes schuurstof waaien van het dek. Eindelijk is ze weer buiten, ligt ze weer in het water en kunnen we ook weer zeilen naast klussen. De kluswinter is voorbij.

Tekst: Greetje Tops

Mast voorbereiden

De mast wordt nagelopen en voorbereid op het zetten.

Eerder dan gepland hebben we haar eind maart vanuit de bootstalling in Brabant naar Zeeland gevaren, waar we de mast nog in gestrekte toestand uit winterslaap schudden. “Tijd om op te staan!” grapt Niels terwijl we het tuig ontrafelen en de zaling spreiden. Na de nodige rek- en strekoefeningen wordt de zestien meter lange aluminiumpaal met een lus onder de zaling gekraand en weer in het middelpunt van de belangstelling gezet.
Mast kranen Black Moon

De mast wordt aan bood van Black Moon gekraand.

We borgen het staand want, dat we de winter daarvoor vervangen hebben, opnieuw met splitpennen en tapen de scherpe puntjes af om de zeilen te beschermen. Vervolgens bevestigen we de giek, schieten het lopend want op en pluggen de elektra weer in. Na zoveel jaren heb ik me erbij neergelegd dat dit gewoon een dagtaak is, dus we nemen de tijd en lunchen uitgebreid in de kuip. BAM! “Oh ja, daar zweeft weer een giek,” mompel ik al wrijvend over mijn hoofd. Na een winter lang klussen, om haar klaar te maken voor een grote reis, vergeet je dat soort dingen blijkbaar. Focus Greetje! “Oké, zijn we zover om haar aan te kleden?” vraag ik semi-enthousiast in een poging mezelf te herpakken.

Eerste zeiltocht

Greetje Borgen Verstaging

Greetje borgt de verstaging. Klaar om te gaan!

De zeilgarderobe is afgelopen winter uitgebreid met een spiksplinternieuw grootzeil en een kotterfok. Het oude grootzeil is op zich nog in prima staat, maar het heeft slechts twee reven. Een reserve grootzeil tijdens een dergelijke reis is wel zo verstandig en met drie reven verklein je het zeil eerder, bijvoorbeeld voordat je beurtelings gaat slapen. Met de kotterfok erbij hebben we maar liefst keus uit vier voorzeilen. Een kotterfok is nieuw voor ons en dient dan als tweede voorzeil bij licht weer, of als enkele stormfok bij zwaar weer. Onze Taling 33 vinden we groot genoeg, maar we moeten slim omgaan met de beperkte ruimte. De kotterfok is er dus een met leuvers geworden in plaats van vast op een rol, zodat we het dek vrij kunnen maken dankzij de wegneembare kotterstag. Zo is er plek voor het bijbootje.
Nieuwe Zeilen Black Moon

De nieuwe zeilen van Black Moon in actie

In het eerste weekend van april worden de nog krakende, verse zeilen aangeslagen. We hebben het Grevelingenmeer bijna voor ons alleen. Zit iedereen braaf thuis in quarantaine of zijn wij zulke vroege vogels? Zelf vinden we het legitiem om op de boot te zijn. Zeer binnenkort is dit ons permanente thuis. En zowel onderweg met de auto als met de boot zijn we met z’n tweeën, komen we niemand tegen en raken we alleen onze eigen spullen aan. “Wow, we lopen nu al zeven knopen over de grond,” roept Niels en maakt snel een actiefoto.

Slapen achter het anker?

Greetje relaxen kuip

Greetje ontspant zich in de kuip.

We zien de eilandjes volop in bloei staan. Ze lonken ons om aan te leggen voor een overnachting. Helaas zijn de steigers voorzien van paarse verbodsborden. Ook in de havens is overnachten sinds een week niet toegestaan. Licht teleurgesteld kijken we om ons heen door alles wat niet meer mag. “Oké, laten we kijken wat nog wel kan,” oppert Niels. Inderdaad, omdenken en de dingen positief benaderen is de sleutel in deze tijd. We hebben het anker en het belooft rustig weer te blijven. Ik neem een steekproef en informeer bij zowel de haven van Herkingen als bij Bruinisse. “Ankeren staat gewoon vrij, heej”, zeggen ze individueel van elkaar. Aangezien we tijdens onze reis het merendeel van de tijd ook achter het anker willen verblijven, kunnen we dat mooi oefenen. Hoe positief wil je het hebben! Toch checkt Niels nog even de website van Staatsbosbeheer en na meer kliks dan hem eigenlijk zint, komt hij op een liveblog met een negatief bericht. Helaas, ook achter het anker overnachten is momenteel niet toegestaan in Zeeland. Dan zit er maar één ding op: we gaan het lange Paasweekend richting het Hollands Diep. Vanaf de brug boven de Volkeraksluizen zagen we al een aantal boten voor anker liggen. Met dit mooie vooruitzicht komen we de werkweek thuis wel weer door. Maar na wat online speurwerk heeft Veiligheidsregio West hetzelfde beleid doorgevoerd. Hoe je het went of keert, Black Moon snoozed nog even verder zonder ons. Gelukkig kunnen we de boot overdag nog wel bezoeken… Toch?

Stay tuned voor deel 2!

Volg Black Moon

Greetje en Niels zijn ook te volgen op social media. Klik HIER voor Facebook en HIER voor Instagram. Lees ook:

Beeld: Persoonlijk archief

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.