Voor op je bucketlist: bijzondere zeillocaties

Tijd voor je bucketlist voor 2022! Op welke bijzondere zeillocaties moet je geweest zijn? Wij hebben een korte lijst met mooie bestemmingen opgesteld, kijk snel of jouw bucketlist bestemming erbij staat!

Door Anke Haadsma | 29 december 2021

Bucketlist zeilbestemmingen

Voor op je bucketlist: bijzondere zeillocaties

Door Anke Haadsma | 29 december 2021

Advertentie

Afgelopen zomer spendeerde ik twee maanden in Libanon. Hier gaf ik zeillessen, ‘kun je daar zeilen dan?’, was een veelgestelde vraag. Nu ligt de hele westkust van het land aan de Middellandse Zee, dus ja, hier kun je zeker goed zeilen. Maar met de problemen in het land, is het zeker niet de eerste bestemming waar je aan denkt om te gaan zeilen. Dus ik snapte de vraag wel.

Nu was ik nieuwsgierig of er meer van dit soort locaties zijn waar je eigenlijk heel goed kunt zeilen, maar die niet zo bekend zijn bij veel zeilers. Op oa het Zeilersforum stelde ik deze vraag, er kwamen veel reacties binnen. Voor wie nog bezig is met een bucketlist van zeilbestemmingen, overweeg de volgende locaties zeker eens:

Titicacameer

Albert noemde als eerste het Titicacameer. Dit is het hoogst bevaarbare water ter wereld (3812 meter boven de zeespiegel). Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia. Het is tevens het grooste meer van Zuid-Amerika (8340 vierkante meter). Een poging meer informatie over zeilen op dit meer te vinden, is lastig. We horen dan ook dat het bijna nooit waait op dit meer, echt aantrekkelijk voor zeilers maakt dit het dus niet. Toch zijn er best wat zeilers richting het meer gegaan in en poging deze over te zeilen. Al was het alleen al om het verhaal van Tristan Jones die het wereldrecord verticaal zeilen wilde vestigen (van het laagste, de Dode Zee, tot het hoogste bevaarbare water ter wereld). Zijn avontuur is vastgelegd in het boek: ‘De ongelooflijke tocht’*.

Titcacameer zeilen - Bucketlist zeilbestemmingen
Het titicacameer met de besneeuwde bergtoppen van Peru op de achtergrond

Issyk-Kul Lake

Het Issyk-Kul Lake, oftewel het Issyk Koelmeer, is het grootste meer van Kirgizië, Centraal-Azië. Het meer wordt omringd door met sneeuw bedekte bergpieken, maar toch bevriest het nooit. De naam doet vermoeden dat het een ‘koel’ meer is, maar wanneer we de naam vanuit de Kirgizische taal vertalen lezen we juist ‘warm meer’. André vertelde ons dat hij hier heeft gevaren, het was volgens hem de meest bizarre plaats waar hij ooit heeft gevaren. Lees zijn verslag hier!

Zwarte Zee

Een veelgenoemde plek, vooral omdat het voor veel zeilers nog altijd op de bucketlist staat. We kunnen hier veel research over doen, maar Marion Ermers heeft hier zelf gevaren en voor Zeilwereld zelfs een stuk over uitgelicht. Graag verwijzen we je daarom naar dit eerder verschenen artikel op onze site voor een indruk van zeilen op de Zwarte Zee.

Bosporus

Direct aan de Zwarte Zee ligt Bosporus, deze plek wordt dan ook in één adem genoemd met de Zwarte Zee door onder andere André en Maarten. Ze benoemen dat de Zwarte Zee niet het leukste zeilwater is “Het is inderdaad wat ruw”, maar Bosporus is in contrast weer prachtig. Een voetnoot bij deze locatie volgens onze bronnen: Je mag hier alleen op de motor varen. Het is een drukke rivier die de Zee van Marmara met de Zwarte Zee verbindt. Eens per jaar is er een uitzondering, tijdens de Bosphorus Cup.

Bosphorus Cup 2017
Voor op je bucketlist zeilbestemmingen: de Bosphorus Cup

Inya Lake

André had nog een laatste suggestie voor ons, Inya Lake in Myanmar. Het grootste meer in deze regio waar veel wordt gezeild. Het meer ligt ingeklemd tussen koloniale villa’s, nieuwe luchtkrabbers, stukken jungle, moeras en een militair oefengebied. Het is een populair recreatiegebied voor de Ynagonieten, de locals, en tevens een beroemde plek voor romantiek in de populaire cultuur. De geschiedenis van het meer brengt ons naar 1882, toen de Britten het meer hebben aangelegd als waterreservoir om Yangon van water te voorzien.

Een impressie van de Yangon Sailing Club

Mergui-Archipel

Philip kwam met de eilandengroep Mergui-archipel in Myanmar. Het is een van de moiste en onaangetaste gebieden waar hij ooit is geweest. Nog niet overspoeld door toerisme, hoewel het gebied wel is opengesteld voor toeristen. Het is zeker een aanrader hier tussen de met jungle bedekte eilanden door te varen. Het nummer: ‘Op een onbewoond eiland’ komt hier werkelijk tot leven, aangezien de meeste eilanden onbewoond zijn.

Philip geeft ook aan graag nog eens terug te gaan om rond te varen tussen de lege witte stranden, Moki’s en paaldorpen. Dankzij de geisoleerde ligging is de invloed van menselijke activiteiten nog gering, hierdoor is de biodiversiteit op de eilenden en omliggende kustwateren zeer groot.

Een van de adembenemende uitzichten bij de Mergui archipel

Meer van Nicaragua

Het Meer van Nicaragua (ook bekend als het Cocibolcameer) is het op een na grooste meer in LAtijns-Amerika, alleen het eerder genoemde Titicacameer is groter. Het is een zoetwatermeer en wordt ook wel de ‘zoete zee’ genoemd. Het meer schijnt zich dan ook te gedragen als een zee, het enige verschil is dat het water niet zout is. Nabij dit meer ligt ook het krater meer Apoyo, een stuk rustiger water waar je tevens goed kunt zeilen!

Midden in de Australische outback

Het Eyremeer (Lake Eyre), is het grootste zoutmeer in Australië met een maximale oppervlakte van 9.500 vierkante meter. Opvallend detail, het meer ligt midden in de hete Australische outback. Ten zuiden van de Simpsonwoestijn en ten westen van de Tirariwoestijn. Het meer heeft dan wel een grote oppervlakte, maar grote delen van het jaar staat het meer grotendeels droog. In 1976 was het meer voor het laatst geheel gevuld. Desondanks wordt er wel degelijk gezeild op dit meer, als er genoeg water is wordt er zelfs een regatta georganiseerd. Lees hier meer over dit bijzondere meer en de regatta.

Lake Eyre
Het meer midden in de Australische woestijn

Meer bucketlist zeilbestemmingen?

We kregen nog veel meer mooie suggesties binnen. Zoals de Jochstubnsee in Oostenrijk, een meer midden in de Algarve in Portugal, een watertje vlakbij Phoenix en een meer bij Ethiopië. Enkele van deze bestemmingen hebben we opgenomen in een vervolgartikel in onze voorjaarsspecial 2022. Heb je deze niet ontvangen? Download hem hier gratis!

Deze lijst kunnen we waarschijnlijk eindeloos blijven aanvullen, maar veel liever horen we jouw mooie zeilverhaal! Vul in de comments onder dit artikel gerust aan met meer pareltjes die op onze bucketlist mogen. En mocht je echt een mooi verhaal van een zeiltocht of zeilwedstrijd op een bijzondere plek hebben, stuur hem dan in naar redactie@zeilwereld.nl.

*In dit artikel gebruiken we een affiliate link naar Bol.com, dit betekent dat wij een commissie ontvangen over ieder verkocht boek via deze link. Als consument betaal je niets extra’s!

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.