Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Nancy en Jonathan klussen zoveel mogelijk zelf aan de boot. Ze willen zelfvoorzienend zijn als ze er later mee op reis gaan. Zo kent de naaimachine van Nancy geen geheimen meer voor haar en heeft ze zélf de buiskap gemaakt, en nog veel meer…

Door Redactie | 23 februari 2022

Buiskap zelf maken

Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

Door Redactie | 23 februari 2022

Advertentie

Ik kan het niet geloven. Ik heb een buiskap gemaakt! Ik heb wel eerder een naaimachine gebruikt voordat ik aan dit project begon, maar ik heb nooit meer gedaan dan een gordijn inkorten. Toen we onze boot kochten viel al haar canvas uit elkaar, na 20 jaar Ierse zonneschijn. Ik besloot dat naaien een leuke en nuttige vaardigheid zou zijn om te leren.

Tekst en foto’s: Nancy

Lees hier het verhaal van Nancy en Jonathan van SV Asylum

Ik nam naailes bij de Zeilerij waar ik voor het eerst een lazy-bag maakte. Het was best moeilijk en ik was blij dat ik de begeleiding had van een ervaren zeilmaker. Maar het was vooral heel erg leuk! Na dit eerste project besloot ik mezelf te verwennen met een Sailrite LSZ-1 zodat ik al het canvas aan de boot zelf kon vervangen. We streven er tenslotte naar om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn tijdens het klussen en op reis. Natuurlijk had ik dit nooit gedurfd als Sailrite niet hun geweldige instructievideo’s op YouTube zou hebben. 

Zelf-genaaid oprolbaar raam en lier-hoezen

Ik begon met wat ik dacht dat het eenvoudigste project was: een hoes voor de buitenboord motor. Daarna heb ik hoezen voor de kussens in de kuip gemaakt. Die vond ik erg moeilijk omdat onze kuipstoelen rondingen hebben in twee dimensies.

Met de lier-hoezen heb ik geoefend met PTFE-draad dat zeer uv-bestendig is. Het probleem is dat het met een niet-industriële machine lastig naaien is. Maar met Sailrite’s advies, de juiste machine-instellingen en de juiste naald lukte het goed. 

Toen het zeilseizoen voorbij was en de kuip gepoetst, was er geen excuus meer. Ik moest aan dat grote en enge project beginnen: de buiskap. Gelukkig hadden we het patroon gemaakt toen Asylum afgelopen voorjaar binnen was, dus ik kon meteen beginnen. 

Nancy druk aan het werk aan de buiskap

Ik combineerde de Sailrite video’s, de lessen geleerd van De Zeilerij, onze oude buiskap en een beetje van mezelf. En weet je wat, ik heb zoveel plezier gehad bij het maken ervan! Ik hou er gewoon van om dingen te naaien die praktisch nut hebben. Ten opzichte van de oude buiskap heb ik een oprolbaar raam, een raambekleding en wat extra verstevigingen toegevoegd.

We zijn erg blij dat al het canvas eindelijk in dezelfde kleur is. Het maakt Asylum nóg mooier.

Asylum en haar prachtige canvas

Ondertussen is Jonathan zichzelf aan het omscholen tot loodgieter, elektricien en klusjesman. “Jeanneau heeft een enorme online community. Alles wat je wil weten over reparaties en onderhoud aan dit type boot staat online. Er is altijd iemand die jou probleem eerder heeft opgelost, die het stap voor stap heeft uitgelegd. Bovendien zijn er veel kanalen die ook het elektra goed uitleggen.” 

Project buiskap zelf maken in volle gang

Meer klusverhalen vanaf SV Asylum

In een volgend verhaal vertelt Jonathan welke klussen hij allemaal zelf heeft gedaan, en waar hij het meest trots op is. Benieuwd naar hun verhaal? Je kan ze vast volgen op Instagram @SV Asylum

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.