Catamaranzeilers Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer in de spotlight

Meestal leer je eerst zeilen en koop je dan een boot. Laura en Gilles deden het andersom en zijn al een paar jaar op pad met hun Lagoon 42. We zetten ze in de spotlight!

Door Riemer Witteveen | 01 maart 2023

Laura Gilles Horizon

Catamaranzeilers Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer in de spotlight

Door Riemer Witteveen | 01 maart 2023

Advertentie

In 2019 hakken ze de knoop door. We gaan leren zeilen en wonen op een catamaran. Op de International Multihull Show in La Grande Motte tekenen ze voor een Lagoon 42 en twee maanden later zeilen ze vanuit Les Sables-d’Olonne naar Nederland op hun Horizon. Na dik drie jaar zijn ze 8.500 zeemijl wijzer en bereiden ze zich in de Middelandse Zee voor op de oceanen. Een mooi a-typisch verhaal en daarom zetten we Laura en Gilles deze maand in de Spotlight.

Hoe kwam het plan om te gaan zeilen tot stand?

Gilles: “Met een klein motorbootje voeren we over binnenmeren en rivieren. Na een weekend aan boord voelde het alsof we een week weg waren geweest. We wilden verre reizen maken op het water. Rond de wereld. Maar dat kan niet met een motorboot. Dus moesten we leren zeilen!”

Laura: “Op internet zochten we van alles op. We gingen op zeilvakantie in de Middellandse Zee en stelden allerhande vragen aan de charterschippers. Ook bezochten we een paar keer de Multihull Show in La Grande Motte. Uiteindelijk kochten we daar onze Lagoon 42. Onderdeel van de deal was dat een stel met veel ervaring op een catamaran met ons de boot vanuit Frankrijk terug zou varen naar Nederland, zodat we de fijne kneepjes konden leren.”

Horizon Catamaran Lagoon 42
Het is heerlijk vertoeven op Horizon

Waarom per se een catamaran?

Gilles: “Ik keek heel veel op YouTube naar zeilers. We bekeken de video’s van Sailing La Vagabonde en van Gone With the Wynns. Die laatsten kwamen uit de camperwereld, maar zijn overgestapt naar een catamaran. Zij laten het keuzeproces zien waardoor ze uiteindelijk bij een catamaran uitkomen. In dat proces kwamen wij zelf ook bij een catamaran uit. Wat ons betreft is het veel stabieler en veiliger. Je bent wat verder weg van het water. Nat worden en naar de voorpunt voor bepaalde handelingen hoeft bij een cat niet. Die kun je vanaf één kant vanuit je stuurpositie bedienen.”

Laura: “Op de HISWA van 2017 kwamen we Jan tegen. Hij stond daar voor Nautitech. Hij vertelde over zijn wereldreis en hoe stabiel zijn catamaran was geweest. Omdat je toch 90 procent van de tijd stil ligt had hij een catamaran. Dat gaf toch meer comfort. Zijn verhaal gaf wel de doorslag voor de keuze voor een catamaran. We vroegen hem ook naar tips. ‘Als het kan, ga dan eerder. Jullie zijn nu nog jong!” zei hij. Door een ongeval kon zijn vrouw niet meer mee en viel zijn droom in duigen. Dat bracht enige kortsluiting bij ons teweeg. Uiteindelijk zijn we daardoor niet pas in 2025, maar al in 2021 vertrokken op onze reis. Nu waren we nog jong en fit. En door een combinatie van zeilen en werken konden we het ook betalen. Dat online werken werd door corona een stuk gemakkelijker.”

Laura Gilles Horizon Catamaran
Nog jong en fit. Dus gaan!

Eerst een boot, dan pas leren zeilen?

Laura: “Ja! Zoals we nu praten over bootjes, zo praatten we toen niet. In juni 2019 konden we de boot ophalen vanuit Les Sables-d’Olonne. Met een ervaren stel gingen we twee weken op pad richting Nederland. De getijden bij Jersey, dichte mist, we maakten veel mee. Wat de meeste mensen in twee jaar leren, leerden wij in twee weken. De dame van het stel betrok ons bij de navigatie. Liet ons zien aan de hand van kaarten hoe laat we moesten vertrekken in verband met stroming en wind en getijdeverschillen. Wow! Je moet op zoveel dingen letten en doe je dat niet, dan komen er ongelukken. Op een gegeven moment verkeken we ons wel op de stroom die ons met zes knopen de verkeerde kant op zette.

Maar in de laatste anderhalf jaar hebben we echt het meeste geleerd. Dat afhankelijk zijn van de natuur, daar heb ik veel respect voor gekregen. Thuis kon je een afspraak maken op een bepaalde tijd op een bepaalde plek. Maar op het water heeft de natuur het voor het zeggen. Dat is leuk, maar ook spannend, want we moeten vaak ons plan aanpassen.”

Horizon Zonnepanelen Catamaran
Gilles monteert de zonnepanelen

Gilles: “Naast het zeilen moesten we ook leren hoe die boot in elkaar zit. De boot was door iemand anders besteld en daardoor konden er geen fabrieksopties meer gewijzigd worden, maar dat vond ik wel fijn. Nu heb ik zelf nog dingen kunnen installeren zoals zonnepanelen, lithiumaccu’s en een watermaker. Dat geeft heel veel inzicht en je kunt alles mooi fotograferen. En als je zelf dat soort klussen en onderhoud niet doet, dan heb je ook geen idee ervan. We hoorden eens: ‘If you don’t schedule your maintenance, your equipment will schedule it for you.‘ Luiheid wordt dus bestraft.”

Laura: “We liggen nu op Mallorca en gaan straks naar Sicilië. We bouwen langzaam de langere stukken op voordat we de Middellandse zee uitgaan. Maar we hebben eerst twee jaar op het IJsselmeer geoefend en toen pas zelfstandig een oversteek gemaakt. Dat was bijna twee dagen varen van Noorwegen naar de Shetlands.”

Gilles: “We schromen echt geen oversteek, maar wilden in het begin wel zo min mogelijk nachtzeilen en langzaam opbouwen. De tweede oversteek was van Newcastle naar Den Helder en dat ging prima volgens schema.”

Catamaran Horizon Lagoon Noorwegen
Laura en Gilles bezoeken verre oorden. Warm of koud, het maakt hen niet uit.

Wat is het engste dat jullie hebben meegemaakt?

Gilles; “We zeilden in Noorwegen in een fjord. Het weer daar is gek; fjorden maken hun eigen weer. We voeren van Oost naar West, maar de wind boven het fjord kwam uit het zuiden. In het fjord konden we naar het westen varen met de wind mee, onder vol zeil. Eenmaal bij een arm kwam de wind vol uit het zuiden en die wind werd ook nog eens versneld door de hoge rotswanden. We voeren vol zeil bij 52 knopen wind en de boot dreigde op z’n kant te gaan. We weten dat de boot zo is ontworpen dat hij eigenlijk niet om kan slaan, omdat dan eerst de mast zou breken, maar we wisten dat we zo snel moglijk tegen de wind in moesten.”

Laura: “Ik stuurde tegen de wind in, maar riep: ‘Nee hij gaat!’ Gilles zei dat ik moest blijven doorsturen. De ene motor vol vooruit, de andere vol achteruit. Gelukkig kwamen we tegen de wind in en konden we de zeilen strijken. Nog steeds heb ik wel eens dat als de boot helling maakt ik aan dat voorval moest denken.”

Stuurpositie catamaran horizon
De stuurpositie is hoog boven het water. Anders dan bij een monohull

Wat is de mooiste bestemming tot nu toe?

Laura: “Je hoort zoveel mensen zeggen dat je naar de Middellandse zee moet. Maar Noorwegen is echt een soort paradijs. De mensen zijn heel aardig en alles is behoorlijk op de watersport gericht. Er was daar ook veel interesse in onze boot. Je ziet daar maar weinig catamarans.”

Gilles: “Het mooiste vond ik Flåm, ook in Noorwegen. Lekker de fiets mee en abseilen in de natuur. Je fiets gaat dan in een bakje en jij roetsjt er achteraan. De mensen in Noorwegen zijn behulpzaam en heel gastvrij. Er is misschien niet altijd plaats voor een catamaran, maar er werd altijd plaats gemaakt. In de Middellandse zee heb je dan pech.”

Catamaran Noorwegen
Noorwegen was voor Laura en Gilles een absoluut hoogtepunt

Naar welke plekken kijken jullie het meeste naar uit?

Gilles: “Als ik de plaatjes van Thailand bekijk, met die rotsen zo uit het water, dan kijk ik daar zeker naar uit. Dat heeft wel wat! Maar we varen de passaatroute en komen dan dus pas op iets van driekwart in die omgeving. Mijn voorouders komen uit Indonesië en mijn vader is havenmeester geweest in Sorong, dus daar varen kijk ik ook wel naar uit. Dichter in de toekomst lijkt het me mooi om Venetië binnen te varen op eigen kiel.”

Laura: “We zijn wel eens op vakantie geweest in Kroatië. Zeilen bij al die eilanden daar voor de kust, dat lijkt me echt heel leuk om te doen. Istanbul binnenvaren lijkt me ook mooi.”

Waarmee kunnen jullie echt niet zonder aan boord?

Laura: “Ik zou echt niet zonder onze navigatie-apparatuur van B&G willen. We hebben de iPad er ook wel bij, maar die is toch niet zo nauwkeurig. We hebben wel eens gehad dat het allemaal uitviel, en dat is wel spannend. Ik heb wel respect voor hoe die zeelui van vroeger dat deden. Met stipt op de tweede plaats staat wel de Airfryer natuurlijk, haha!”

“Als je het geen droom noemt, maar een plan,
dan nemen ineens veel meer mensen je serieus!”

Gilles

Zien jullie jezelf ooit nog op een monohull?

Gilles: “Nee. Ik ben ook geen hele sportieve zeiler. Het liefst zeil ik lekker halve wind met de Code Zero erop, of ruimer met het grootzeil naar beneden en de Parasailor erop. Zeilen is mooi, maar dat is het ook vanaf twee meter hoogte. Het is echt fantastisch als je 9 knopen snelheid hebt met een hekgolf van anderhalve meter hoog. De hele boot gaat dan suizen. Heerlijk! Bij een monohull heb ik het idee dat je op veel plekken van de boot moet zijn om te kunnen hijsen, strijken en trimmen. Dat hoeft bij ons niet. En bukken bij een overstag? Dat gevaar kennen wij niet!”

Gilles Laura Horizon Catamaran
Gilles geniet van een snelle tocht

Laura: “Bij ons is het allemaal niet zo spartaans. Het is natuurlijk ook ons huis. Wij hebben lekker veel ruimte en als je daar eenmaal aan gewend bent. We hebben ook gewoon een wijnrek staan en een airfryer. Er kwam eens een monohullzeiler aan boord. We vroegen toen of hij ook een catamaran had. “Nee,” zei hij. “Ik heb een echte b…”. Hij wist zijn zin gelukkig af te kappen, haha!

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Laura: “Veel zeilers die we tegenkomen zeggen dat ze ook wel zo’n wereldreis zouden willen maken. Maar er komt altijd een heel lijstje met redenen waarom het niet kan. Een nieuw huis gekocht, nieuwe baan, kinderen te jong, enzovoorts. Er is nooit een goed moment en het komt nooit goed uit. Heb je die droom? Maak er dan een plan van en kijk of het haalbaar is. Je voorbereiden op zo’n reis is niet te doen in een half jaar, maar je kunt er wel naartoe werken.”

Gilles: “En als je het geen droom noemt, maar een plan, dan nemen ineens veel meer mensen je serieus!”

Catamaran Middellandse zee
Horizon voor anker in een heerlijke baai in de Middellandse Zee

Wil je meer lezen over de avonturen van Laura en Gilles? Bezoek dan hun website:
Catamaranhorizon.com

Net als Laura en Gilles in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij de volgende keer wel in de spotlight!

Beeld: Uit privéarchief van Laura en Gilles

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.