Cyriel van den Hoff in de Spotlight

Cyriel van den Hoff is een echte duizendpoot op het water. Van optimist tot polyvalk en van Friesland tot Amerika. Ze huurt graag zeilboten op onbekend vaarwater.

Door Redactie | 09 februari 2022

Cyriel van den Hoff Spotlight

Cyriel van den Hoff in de Spotlight

Door Redactie | 09 februari 2022

Advertentie

Cyriel gaf gehoor aan onze oproep op Instagram om nieuwe vragen voor de Spotlight in te sturen. Bij zo’n enthousiaste reactie hoort natuurlijk ook een eigen Spotlight. Deze dame is echt een duizendpoot op het water; geboren en getogen op een zeilboot, heeft les gegeven bij een zeilschool, is schipper en flottieljeleider en huurt regelmatig verschillende soorten zeilboten op diverse (onbekend) plekken. Oh ja, en wanneer ze met vrienden vaart zorgt zij vaak voor een lekker maaltje aan boord. Wij komen met de redactie graag een keer bij jou aan boord eten Cyriel!

Wanneer ben je begonnen met zeilen?

Lekkere binnenkomer wordt dit, mijn vader beweerde altijd dat ik verwekt ben op een zeilboot, mijn moeder ontkende. Ik weet simpelweg niet beter dan dat er gezeild wordt. Ik heb één ingescande dia waarop ik in mijn rompertje naast mijn vader zit, zonder reddingsvest. Ik kon waarschijnlijk net rechtop zitten, dus dat is inmiddels ruim 43 jaar geleden. Bijna alle zomervakanties werden doorgebracht met tochten door Friesland en later ook Zeeland. Dat laatste heb ik vorig jaar samen met een goede zeilvriendin zelf gedaan en heb daardoor heel veel respect gekregen voor met name mijn vader. Hij plande alle tochten, schrok er niet voor terug om voor het eerst de staandemastroute ’s nachts te varen, en hij voer met ons ook nog zonder ervaring op nieuw én stromend water. Bovendien moest het internet zo ongeveer nog uitgevonden worden, dus alle informatie was vooraf ingezameld via de almanak, de Waterkampioen en wellicht vele medebootbezitters op de jachthaven. Het dan ook nog leuk houden aan boord met twee kinderen en mijn moeder. Ik geef het je te doen! 

Maar ook veel respect voor mijn moeder die mijn vader de ruimte gaf om zijn grote passie uit te oefenen, waar zij eigenlijk veel liever een warme strandvakantie had gehad. Alleen dit heeft ze pas op latere leeftijd met mij en mijn broer gedeeld, wij hebben er nooit iets van gemerkt. Overigens kon ze wel enorm genieten van het varen van de ruime koersen, daar was ze specialist in en dan vooral in het zo min mogelijk gebruikmaken van het roer.

Zelf ben ik met zeilen begonnen in ‘onze roeiboot,’ een kanariegele optimist, die hadden mijn broer en ik samen ‘Zetwee’ gedoopt omdat de grote boot ‘Zefier’ heette. Spelling was voor ons ondergeschikt, op Zefier voeren we met z’n vieren en Zetwee dus met z’n tweeën, vandaar. Ineens stond er een mast met zeil op toen we ergens voor anker lagen. Er zat een zwaard in en er hing een roer aan. Ik denk dat ik een jaar of zeven was. Oh en de lange reddingslijn had m’n vader er ook aan vastgemaakt, zodat als het misging, hij de boot (en hopelijk mij ook) toch terug kon halen. Later één keer naar de zeilschool in Friesland geweest wat ik absolute horror vond. Maar dat zat ‘m er in dat ik het enige meisje was. De echte basis van het zeilen heb ik daar wel geleerd.

De ontelbare keren aan boord met mijn ouders. De Wadden en ook oversteken naar Engeland. Zelf een Kid gekocht die onder een kippenren had gestaan en die volledig opgeknapt en later zelf les gaan geven bij De Ulepanne in Friesland. Voor het eerst voor die zeilschool de Nederlandse Zeilschoolkampioenschappen gewonnen en bij die zeilschool ook de eerste onderlinge zeilcompetitie in de winter (Berenburgcup) gewonnen (we hebben de beelden uit 1999 nog). En inmiddels helaas door corona wel al drie jaar de regerende winnaar van het vrouwenklassement bij de Brio zeilmarathon.

Cyriel ligt vooraan in de rode Valk – Brio Zeilmarathon 2019

Ondertussen ben ik met een vriendengroep een aantal malen zeilboten gaan huren op onbekend vaarwater (o.a. Spanje, Oostelijk Wad en Griekenland). Dit heeft ertoe geleid dat ik voor Amorgos ben gaan varen als schipper en flottieljeleider op de Middellandse Zee (Griekenland en Kroatië). Keihard werken, weinig rust, maar wel varen op azuurblauw water, enthousiaste mensen, heerlijk eten, gastvrijheid en uiteraard bijna altijd fantastisch weer!

Zeilboten-huren in het buitenland
De flottielje van Cyriel voor anker – 2018

Wat is de naam van je boot, en heeft deze nog een betekenis?

Ik heb heel bewust geen eigen boot, ik vind het te leuk om de vrijheid te hebben om zelf een gebied te kiezen en een daarbij passende boot te huren. Daardoor heb ik inmiddels veel ervaring met allerlei verschillende hijs- en strijkinrichtingen, manieren van reven, ankerbediening, kombuizen, boordtoiletten, etc. Het gekste wat ik ooit aan boord heb aangetroffen was een vast houten wijnrek onder de kajuitvloer!

Bijkomend voordeel van deze keuze is dat het onderhoud en de zorgen om de boot zoals ik dat van mijn ouders ken, uitbesteed en daarmee veel tijd bespaar.

Met haar vriend en bonusdochter (geen zeilers) – 2016

Welk maaltje kook je het liefst aan boord?

Ik vind kaasfondue heel leuk om te doen, maar ook barbecueën ben ik gek op. Of zoals we met de flottieljes ook wel eens doen als we ergens waar geen bewoning is overnachten, ‘s avonds een ‘potluck’ te organiseren. Oftewel elke boot brengt een maaltijd mee en deelt dat aan de wal met de flottielje. Daar zitten soms verrassend lekkere dingen tussen!

Maar goed, voor een nachtje doorvaren heb ik graag een stevige maaltijd als rodelinzensoep, die ik vooraf maak en alleen op hoef te warmen. In Griekenland vind ik een goed gebouwde salade voor de lunch weer heel erg lekker. Dit wisselt dus ook per gebied en de omstandigheden. Het lekkerste gerecht aan de wal at ik bij Yannis van de Ionian Taverna in Sivota, Lefkas. Dit was ‘Imam.’ Aubergine met tomaat en feta uit de oven.

Als ik met mijn vrienden vaar, dan ben ik vaak wel de chef. Dat heeft twee redenen: omdat ik koken naast zeilen echt ontspannend vind én omdat zij heel graag navigeren en ik dat zelf minder interessant vind en ter compensatie mijn culinaire kunsten graag deel. Gelukkig is zo iedereen tevreden. 
Tijdens het droogvallen op het Oostelijk Wad hebben mijn vrienden en ik een paar jaar terug twee putsen vol met kokkels geraapt. Vanaf dat moment had ik alle witte wijn aan boord geclaimd en de kokkels hiermee na 24 uur spoelen al zeilend bereid. Voor mij het ultieme geluksmoment waarbij alle moois tezamen kwam!

Cadeautje in Kroatië – 2018

Waarvan dacht je zonder te kunnen tijdens het zeilen, maar kun je nu niet meer zonder?

Ik ben meestal wel een early adapter, dus probeer vaak gadgets uit. Soms met succes: een knipperend USB-LED-stripje van 30 cm van de Action die ik in Griekenland aan m’n giek bind als ik aan wal ga om te eten en wat niet meer, hierdoor kan ik ‘m tijdens het eten in de gaten houden en vind ik in het pikkedonker m’n boot altijd eenvoudig terug). Aan de andere kant heb ik het aanschaffen van een hoofdlamp met rood licht te lang uitgesteld, daarvan ben ik heel blij dat ik die uiteindelijk toch gekocht heb.

Wat is jouw ultieme zeilbestemming?

Mijn ultieme zeilbestemming, dat vind ik een moeilijke, zeker omdat ik al op best veel plekken heb gezeild.

Wat wel een heel bijzondere zeilbestemming was: De Midwest van de Verenigde Staten, Saylorville Lake in Iowa om precies te zijn. Ik was daar vanwege een bruiloft en heb vooraf contact opgenomen met de lokale marina/vereniging om te vragen of ze wat voor me konden regelen. Ik mocht zo aan boord stappen tijdens een woensdagavondwedstrijd. Helaas moesten we net na het hijsen van het grootzeil het water al weer af vanwege een tornado-waarschuwing, hoe ironisch…

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Blijf je ontwikkelen, uiteraard geldt dit wat mij betreft ook buiten het zeilen. Zo heb ik zelf een paar jaar een cursus meteorologie gevolgd. Het helpt je niet alleen tijdens het zeilen, maar voorkomt ook vele natte pakken aan de wal. Dit kan ik zeer zeker aanbevelen.

Cyriel 7 Bft ruime wind op Oosterschelde – 2019

Net als Cyriel van den Hoff een keer in de spotlight staan?

Ben jij net als Cyriel gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.