Door de Duitse Bocht

In de Duitse Bocht kan het soms behoorlijk spoken. Hoe zorg jij dat je goed voorbereid op pad gaat? Wij geven je een aantal tips en in onze Nazomerspecial 2023 vind zes unieke verhalen.

Door Redactie | 06 september 2023

Duitse Bocht - Navionics

Door de Duitse Bocht

Door Redactie | 06 september 2023

Advertentie

Een mooie zeilvakantie op de Oostzee begint en eindigt met de Duitse Bocht. Daar waar het altijd lagerwal is, het vrachtverkeer je om de oren vliegt, en je goed rekening moet houden met wind en stroom. Wij schreven er een artikel over in onze Nazomerspecial 2023. Als abonnee heb je die in je inbox ontvangen. Nog geen abonnee? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief en specials en we sturen je de special gratis toe!

Klik op de afbeelding om de Gratis Nazomerspecial aan te vragen en het hele stuk over de Duitse Bocht te lezen.

Aan het begin van de vakantie zul je er wel niet van wakker liggen, die Duitse Bocht. Overwegend staat er een lopende zuidwester en blaas je in dik een etmaal zo richting Cuxhaven. De terugweg is vaak meer reden tot zorg. Het windje mee van de heenweg blijkt met het koersje terug-naar-huis ineens heel wat vervelender.

Het seizoen van 2023 begon vreemd. Wekenlang stond er een stabiele oostenwind. In plaats van een voorspoedige heenreis, was het nu puzzelen aan het begin van de vakantie. Wanneer gaan we, hoe gaan we? Wat zou René Vleut hebben voorgesteld? Liever motoren en eerder bij Cuxhaven of wacht je nog even op Vlie, Lauwersoog of elders? Met dit artikel krijg je een indruk van wat je te wachten staat en waar je de juiste hulp kunt vinden om goed voorbereid op pad te gaan.

Uitdagingen

Of het nu je eerste keer is of dat de Duitse Bocht weinig geheimen meer voor je heeft, het kan zeker een zeer uitdagend stukje Noordzee zijn. Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel; met een goede voorbereiding heb je niets te vrezen. Een beetje tijd hebben of nemen, help ook mee. Met de juiste bemanningsleden en een boot die op is, kan de Duitse Bocht een mooie springplank zijn voor een heerlijke vakantie op de Oostzee. 

Als je naar de Oostzee wilt, kun je overweldigd worden door wat je allemaal ziet en waar je allemaal rekening mee moet houden. Eenmaal op het Noord-Oostzeekanaal valt er heel wat spanning weg, ook al doemt de gedachte aan de terugweg dan al op.

Tegenwind terug

Meestal waait de wind tijdenlang uit het westen en dat maakt de Duitse Bocht berucht. Water uit de Noordzee wordt zo de hoek bij Cuxhaven de Elbe opgestuwd. Het kan nare zeeën opleveren, waar je niet tegenin wilt beuken. Met nog maar een paar dagen te gaan voordat je weer op kantoor moet zitten, is het geen ideale situatie. Neem daarom ruim de tijd voor de terugreis en weet wat je te wachten staat en waar je eventueel onderweg kunt stoppen. De ervaring van de terugreis kan het tegenovergestelde zijn als die van een relaxte heenreis.

Ondergewaardeerd: het Noord-Oostzeekanaal

Eenmaal de Elbe overgestoken, kun je weer een vinkje zetten. De Duitse Bocht is nu echt achter de rug. Nu wacht alleen een sluis en dan een dag motoren naar Kiel. Voor veel zeilers is het Noord-Oostzeekanaal, in de volksmond ook wel bekend als het Kielerkanaal, een saaie etappe. Maar zeker na een roerige overtocht vanuit Nederland kan het kanaal een ideaal verplicht rustmomentje zijn, als je niet solo zeilt althans. Je kunt een boekje lezen, wat bijslapen, zwaaien naar de vele fietsers langs het kanaal, de boot weer in orde maken, en ga zo maar door. Ook op de terugweg naar Nederland biedt het kanaal de mogelijkheid om de boot klaar te maken voor de nodige zeemijlen in de Duitse Bocht en op Noordzee.

Brug bij Rendsburg met zweefveer

Tips ter voorbereiding op de Duitse Bocht

 • Slaap voldoende voordat je aan de Duitse Bocht begint.
  Dan ben je alerter tussen alle scheepvaart, varend en voor anker. Zo kun je ook makkelijker invallen als een ander bemanningslid zeeziek is.
 • Zorg voor voldoende eten aan boord.
  Maak eventueel vooraf al wat maaltijden klaar die ook koud lekker zijn, zoals een pastasalade. Als je geen zin hebt om te koken, of daar te ziek voor bent, kun je alsnog wat eten en daar knap je eigenlijk altijd van op.
 • Bekijk de weerberichten voor de Duitse Bocht al ruim van tevoren.
  Zo weet je wat de systemen gaan doen en kun je al vroeg een grove inschatting maken van het weer dat je kunt verwachten en daar je boot en bemanning op voorbereiden.
 • Hou je op de Elbe aan de betonning.
  Vaar dus buiten de hoofdvaargeul op het ‘fietspad’ zoals René Vleut het noemde. De Duitse autoriteiten controleren wel degelijk wat er op de Elbe gebeurt en de boetes voor fout gebruik van de vaarwegen zijn niet mals. Luister ook uit op de juiste VHF-kanalen, zodat grote scheepvaart of de autoriteiten je op kunnen roepen.
 • Houd rekening met sterke stromingen, soms tot wel 6 of 7 knopen.
  Je wilt niet met tegenstroom de Elbe op- of afvaren.
 • Weet dat de heenweg doorgaans makkelijker is door meer stroming mee en een doorgaans gunstiger windrichting.
  De Duitse Bocht kan als een overwinning voelen, maar pas op voor hoogmoed en neem ook de terugweg serieus.
 • Bereid je voor op een noodstop onderweg.
  Bijvoorbeeld op Helgoland of op een van de Duitse Waddeneilanden. Dat scheelt stress en uitzoekwerk, mocht het nodig zijn.
 • Neem ruim de tijd voor de Duitse Bocht. Zo voorkom je een vakantie met haast.
 • Lees Vaarwijzers en overige informatie goed door.
  Zo ook de gratis e-boeken van René Vleut, verkrijgbaar via de ZeilNoord facebookpagina.
De Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee, die verscheen bij Hollandia, is even compleet als dat hij dik is. Een must-have aan boord.

Verhalen

Om je een inkijkje te geven in de Duitse Bocht in de praktijk, vind je in onze Nazomerspecial 2023 zes unieke ervaringen.

Lees meer zoals dit:

We konden geen vergelijkbare berichten vinden.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.