‘De golf’ eerste winnaar Zeilwereld fotowedstrijd

Uit de vele inzendingen voor deze eerste ronde van de Zeilwereld fotowedstrijd konden we kiezen uit veel gave foto's. Er was er eentje die er met kop en schouders boven uitstak. Een bespreking van de jury.

Door Klaas Wiersma | 01 juli 2020

Fotowedstrijd winnaar juni

‘De golf’ eerste winnaar Zeilwereld fotowedstrijd

Door Klaas Wiersma | 01 juli 2020

Advertentie

Ontzettend leuk om in de map met ingezonden foto’s te kijken en te zien wat er allemaal is ingestuurd. Heerlijke beelden waarin het weer een grote rol speelt. Een leuke opdracht om deze Zeilwereld fotowedstrijd mee te beginnen voor de jury, bestaande uit Klaas Wiersma en Eize Hoekstra. Eén foto springt er met kop en schouders uit. Dat is ‘de golf’, een zeiler aan het stuurwiel met achter hem een muur van azuurblauw water. Klaas: “Ten eerste is het een zeer indrukwekkende ’seascape’, een zee met zulke hoge golven dat ze ruim boven de boot uitkomen. Iedereen die wel eens met hoge golven heeft gezeild weet hoe indrukwekkend de golven kunnen zijn, hoe je je in een wereld bevindt waar landrotten zich geen enkel beeld bij kunnen vormen. Dat niet-zeezeilers zich geen beeld kunnen vormen bij hoge golven komt niet alleen doordat die golven onwaarschijnlijk groot zijn, er is nog een reden. Het is bekend dat golven er op de foto altijd veel minder indrukwekkend uit zien dan in werkelijkheid. Op deze foto is dat geenszins het geval.” Eize: “Helemaal mee eens. Dat de golf achter het schip zo hoog lijkt komt wellicht door het hoge standpunt van de fotograaf, waardoor de golf nog hoger kan lijken dan dat hij daadwerkelijk is. Stoere plaat!”
Ed van den Heuvel fotowedstrijd winnaar juni

Foto door: Ed van den Heuvel. ‘De golf’ winnaar fotowedstrijd juni

Het verhaal achter de foto

Ed van den Heuvel stuurde deze foto in. Hij is de gelukkige winnaar van een cursus fotografie door Klaas Wiersma. Zijn verhaal bij deze foto: “Deze foto is genomen op de oversteek van port Vauban naar Menorca. Het was op het einde van onze 8 jarige wereldreis met onze swan 59 Bolero die ik samen met mijn vrouw Carla vaarde. We vertrokken met licht weer van port Vaubon, in de opvolgende dagen nam de windkracht toe tot BF 7-8 maar zij kwam  echt van achter en met een stagfok en uitgeboomde genua ging het prima. Totdat we aan SB een Grieks vrachtschip aan zagen komen (kruiskoers) met zware zeeen over de boeg. Via VHF vroeg ik of hij naar SB wilde uitwijken zodat wij niet hoefden te gijpen. Hij meldde dat dit ok was, maar veranderde zijn koers naar BB! Chaos bij ons aan boord wat resulteerde in een gijp, bij deze harde wind een beetje ongemakkelijk. We konden de zaak herstellen en onze koers weer terugnemen. Met de Griek waren we niet zo blij! Verder goede vaart gehad en veilig in Mahón aangekomen.” De jury buigt zich verder over de foto en ziet veel sterke elementen, naast die enorme golf op de achtergrond. Zo speelt de zeiler een belangrijke rol. Hij staat cool aan het stuurwiel en stuurt de boot net wat naar stuurboord (actie).

Compositie

Klaas: “De foto voldoet goed aan de regel van de derden, om het beeld in drie stukken onder te verdelen. Een deel boot, een deel golf en een deel lucht.”

Kaderen

Klaas: “Het hoofdonderwerp in deze foto is de zeiler. De golf is slechts een setting, wel een spectaculaire setting. Rondom de zeiler vormen de schoot en de bimini een kader met lijnen die het hoofdonderwep accentueren. Vooral de grootschoot geeft mooi diepte in de foto.” Klaas: “Overigens is het beeld overal even scherp, voorin en achterin. Een veilige keuze waardoor de schuimkop op de top van de golf ook scherp is. Maar als de grootschoot wat wazig was door scherpte-diepte werking van een groot diafragma was de foto nog beter geweest.” Eize: “Op zich ben ik het daar wel mee eens, maar in dit geval vind ik het wel heel mooi dat zowel de zeiler als de golf scherp zijn. Voorgrond had inderdaad onscherp mogen zijn, maar mij stoort het niet.”

Actie

Klaas: “De boot heeft een beetje helling die extra dynamiek geeft aan de foto. Er komt beweging in. Als zeiler voel je je spieren spannen om de bewegingen van het schip te pareren. De zeiler stuurt met de beweging mee in de wetenschap dat het schip straks weer de andere kant op zal hellen.” Kortom een heerlijke foto.

Net niet

Uit de vele inzendingen voor deze fotowedstrijd zijn ook een aantal foto’s het net niet geworden. Ook deze foto’s bespreekt Klaas Wiersma kort, hierin vertelt hij vooral waarom deze het net niet is geworden. Vooral lezen, hier haal je namelijk een aantal handige tips uit!

Tweede plaats

Fotowedstrijd juni nummer 2 door Yvonne Meijer

Foto door: Yvonne Meijer. Eindigt op een tweede plaats in de Zeilwereld fotowedstrijd van juni

Een lekker beeld waar ook wel wat mis mee is. Laten we beginnen met het fijne aan deze foto. Het schip staat er prachtig op. De hoek is perfect, je ziet de boeg, de zeilen en een deel van de zijkant. Aan de breed schuimende snor is te zien dat de snelheid er goed in zit. De achtergrond doet ook goed mee want de horizon is bezaaid met historische schepen. Het lijkt alsof de enige zonnestraal in de foto op het gele dek van de klipper schijnt. Klaas: “Helaas is dat ook de enige kleur in het beeld. En dat is wel een groot bewaar van deze foto. Hij is te grijs en te donker. Het verhaal van de fotografe is daarentegen zo leuk dat ik er toch van kan genieten.” Eize: “En dat donkere, wat sombere, sprak mij juist erg aan in deze foto! Het is duidelijk grijs donker weer, en dat is wat deze foto een heel mooi dramatisch karakter geeft. Bijna een klassiek schilderij. En met het oog op de moeilijke tijd waarin deze prachtige vloot zich momenteel bevindt heeft ‘zwaar weer’ hier een dubbele betekenis…”

Het verhaal van Yvonne Meijer

“Dramatische wolken: Een van mijn beste beslissingen: in 2019 lid worden van VVZ, vereniging vrouwen  zeilen. Door hun aanmoediging leerde ik in 1 jaar enorm veel. ‘Schrijf je gewoon eens in voor de Brandarisrace, van 18 t/m 20 oktober. Je zeilt mee op een platbodem (Le Mon Désir), echt de moeite!’ Het was mijn eerste keer Friesland en ik viel als een blok voor de prachtige luchten, de schittering van het water, het weidse, het spel van schaduw en reflectie. Toen we in de vroege ochtend van 18 oktober alle schepen zagen verzamelen bij de startlijn onder een dreigend wolkendek, schilderde de lucht plotseling een 17e of 18e eeuws zeegezicht; enorme zeilen bolden op en vulden de horizon. Een dramatisch gezicht door de dreigende wolken. Gestaag maakten ze snelheid, maar wat gingen ze daarna hard! Door mijn lens bekeek ik historie, besefte ik het belang van de zeevaart voor Holland, voelde ik ineens de Gouden Eeuw. Een onbekend emotie toen alle schepen koers zetten en we als één grote flottielje richting de Brandaris zeilden. Onvergetelijk!”

Derde plaats

Fotowedstrijd Natascha Emmah - nummer 3

Foto door: Natascha Emmah, derde plaats in de Zeilwereld fotowedstrijd

Een leuke foto. Goeie vlakverdeling in het beeld. We zien een bootje met veel spetters en een vrolijke zeilster. Klaas: “Toch mist er iets. Misschien komt het doordat de foto is genomen op het midden van de dag, het licht is erg hard. Met beeldbewerking zou de foto flink kunnen worden opgehaald.” Eize: “Dat ben ik wel met Klaas eens, al heb je het moment van de dag natuurlijk niet altijd in de hand. Er wordt niet gezeild op momenten dat het licht mooi is maar omdat het lekker zeilweer is. Wel vind ik dat met wat kleine aanpassingen, zoals de horizon even recht zetten en nog een heel klein beetje bijsnijden (croppen, is niks mis mee, doen wij ook altijd) er nog net wat meer uit de foto gehaald had kunnen worden. Maar een foto maken vanuit een wiebelend bootje valt helemaal niet mee, hier is dat zeker niet slecht gelukt!” Toch derde.

Het verhaal van Natascha Emmah

“Zondag 30 mei was een prachtige dag om te zeilen en surfen. Alhoewel de zon scheen en de temperatuur aangenaam, stond er een stevige wind. Veel zeilers sloegen regelmatig om. Misschien niet super zwaar weer, maar toch, ik vond het, als fotograaf, behoorlijk spannend in de boot.”

Ook meedoen aan de fotowedstrijd?

Denk jij dat je ook wel een aardig plaatje kunt schieten? Doe dan ook mee met de Zeilwereld fotowedstrijd. Iedere maand kiest de jury een winnaar en komen ze met een nieuw thema. Afgelopen maand was het thema ‘zwaar weer’. In juli kun je weer meedoen, dan is het thema ‘Windstil’. Lees hier meer over de voorwaarden en hoe je meedoet

Lees meer zoals dit:

Zwaar weer fotowedstrijd - Opgejaagd

Opgejaagd

Door Redactie op 23 maart 2021
Ed van den Heuvel fotowedstrijd winnaar juni

Oversteek Port Vauban – Menorca

Door Redactie op 01 juli 2020
Wildcard fotowedstrijd Dieter de Smet bij Spitsbergen

Op expeditie naar Spitsbergen

Door Redactie op 13 januari 2021

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.