Video’s: Solo rond de Noorse Zee met Erik Aanderaa

Erik Aanderaa maakt YouTube-video's die écht over zeilen gaan. Hij houdt van bikkelen in kou, veel wind en gelukkig ook van mooie video's maken. Nu is hij bezig met een meerdelige serie over een indrukwekkende tocht rond de Noorse Zee.

Door Riemer Witteveen | 03 oktober 2020

Erik Aanderaa video

Video’s: Solo rond de Noorse Zee met Erik Aanderaa

Door Riemer Witteveen | 03 oktober 2020

Advertentie

Erik Aanderaa is inmiddels goed ingeburgerd als bekende vlogger en is in één adem te noemen met andere populaire en succesvolle YouTube-vloggers. De Noor maakt van zijn video’s geen standaard reisvlogs, maar het échte zeilen staat centraal. Geen gelul, alleen maar zeilen (No Bullshit, Just Sailing luidt de naam van zijn kanaal).

Voor 2020 had hij een groots plan in gedachten: zeilen naar Groenland. Het weer zat hem niet mee, maar een bijzondere en bewonderenswaardige reis langs de uithoeken van de Noorse Zee wel. Vanaf zijn thuishaven in Haugesund voer hij naar de Lofoten, vanaf daar naar het slecht toegankelijke Jan Mayen, toen door naar IJsland en via de Shetlands weer terug naar Haugesund. Een flinke trip!

Deel 1: Haugesund – Lofoten

Met weinig wind ploetert Erik Aanderaa 670 mijl richting het noorden van Noorwegen. Gelukkig zit het weer hem redelijk mee en kan hij zelfs binnen de poolcirkel een verfrissende duik nemen! Hoewel er redelijk veel op de motor wordt gevaren is dit eerste deel van het epos rond de Noorse Zee niet te missen!

Deel 1 duurt bijna 50 minuten!

Deel 2: Lofoten – Jan Mayen

Erik gaat nog verder Noord. 470 mijl om precies te zijn. Over Jan Mayen konden we eerder al lezen in de boeken van zeilschrijver Eerde Beulakker. Een mythisch eiland dat meestal niet goed aan te doen is vanwege ruige weersomstandigheden. Erik heeft mazzel en krijgt zelfs een privérondleiding over het spectaculaire eiland.

Deel 2 duurt iets langer dan een half uur.

Deel 3: Jan Mayen – IJsland

Drie dagen lang aan de wind stampen. Wie wil dat nou niet? West naar Groenland? Dat zit er dit jaar niet in. IJsland ligt 360 mijl verder en belooft een spectaculaire bestemming te zijn, als altijd. Erik verlaat het bijzondere eiland Jan Mayen en vervolgt zijn reis naar het zuidwesten. Sjaal om, muts op. Bibberen maar!

Deel 3 duurt een half uur.

Deel 4: IJsland – Faeröer

In de op één na laatste aflevering van de serie ‘Sailing around the Norwegian Sea’ is het tijd om IJsland te verlaten. Met koersje Zuid-Oost vertrekt Erik richting de Faeröereilanden (die we al kennen van de vakantie van Lars en Kirsten met hun Victoire 933 Stern). De 300 mijl zijn geen makkelijke, maar Erik slaat zich er als altijd doorheen. COVID-19 drukt uiteindelijk nog een flinke stempel op de reis.

Deel vier duurt 31 minuten

Deel 5: Faeröer – Haugesund

Het laatste deel is ook zeer de moeite waard. Onderweg naar huis maakt Erik nog een tussenstop op Foula, een eiland zuidwestelijk van de Shetlands. Voor de verandering zeilt Erik ook nog een stuk met gezelschip. Vanaf Foula zeilt Magnus, een local, mee omdat het lokale transport plat ligt vanwege de mist

Deel 5, het laatste deel, duurt 25 minuten

Bekijk ook:

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.