Erwin Marges in de spotlight

Erwin Marges heeft altijd gewindsurft, maar stapt over op het zeilen. Nu toert hij zoveel mogelijk rond samen met zijn gezin tijdens de schoolvakanties.

Door Redactie | 05 september 2023

Erwin Marges in de spotlight

Erwin Marges in de spotlight

Door Redactie | 05 september 2023

Advertentie

We zetten een toerzeiler in de spotlight die we ontmoeten tijdens een wedstrijd. We voeren dit voorjaar namelijk beide de Vuurschepen én North Sea Race en ontmoeten elkaar aan de overkant. Hij vaart double handed met zijn vader, wij met drie man sterk. De connectie is snel gelegd en de spullen voor de nodige reparaties gaan van boord naar boord. Wat een toerzeiler nu in deze wedstrijd doet wil hij wel uitleggen. Tijd om Erwin Marges in de spotlight te zetten!

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden?

Ik heb van jongs af aan altijd gewindsurft, wij windsurfers vonden die zeilboten maar suf en traag en zodoende had ik lang niks met zeilen. Dit veranderde toen mijn ouders een kajuitzeilboot van 28 voet kochten. Ik was toen begin 20 en vond het leuker dan verwacht, maar een echte zeiler was ik nog niet.

Dit begon pas toen ik 30 werd. Een collega kwam aan met een boek: ‘Vijftig tinten blauw*‘, ik las het en vertelde het thuis. Mijn vriendin zei: “Maar waarom doen wij dit niet?”. Een jaar later hadden we een boot en gooiden we de trossen los voor een rondje Atlantic.

Het idee was om de boot daarna weer te verkopen, maar vier jaar later, inmiddels met twee kids, voeren we weer vier maanden door Denemarken en Zweden. Nu zijn we met z’n vijven en dromen we nog steeds over mooie bestemmingen (Pacific?).

De vrijheid en de mogelijkheden die een zeilboot biedt zijn oneindig, maar voorlopig houden we het nog even bij de schoolvakanties. Ook dichtbij is genoeg te verkennen. Een leven zonder boot is voor mij inmiddels lastig voor te stellen.

Woensdagavond wedstrijd zeilen
Woensdagavondwedstrijdje, Erwin kan zich geen leven zonder zeilen meer voorstellen

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

Ik heb een Jeanneau Sun Odyssey 409 uit 2011, genaamd Ramses. Gekocht in 2016 in nagenoeg nieuwstaat. Het is een leuke zeiler op ruime koersen en goede prijs/kwaliteit. Als er iets stuk gaat, dan maak ik hem steeds weer wat beter en ik vaar er inmiddels zonder grote problemen al flink wat mijlen mee rond. Tot op heden is Ramses nog steeds zeewaardiger dan dat ik ben.

Mijn droomschip is al jaren een JPK45, misschien omdat die ontworpen is door een windsurfer. Het lijkt mij het ultieme compromis tussen snelheid, comfort, en zeilgenot een echte lange afstand cruiser.

De Jeanneau Odyssey 409
De Jeanneau Odyssey 409 is een heerlijke boot voor het hele gezin van Erwin

Op welke klus ben jij het meest trots?

De conversie van lood accu’s naar lithium. Hierbij heb ik nagenoeg het volledige elektrische systeem geüpgraded, wat heel leerzaam en leuk was.

Van het begin af aan heb ik al veel uitdagingen gehad met de energievoorziening aan boord. Je gaat er een beetje van uit dat de werf alles goed aansluit, maar toen na de eerste echte tocht (Falmouth -> Bayona) het naar rotte eieren stonk aan boord, wist ik beter.

Drie jaar heb ik workarounds gemaakt en accu’s vervangen. Toen uiteindelijk de stap gemaakt naar lithium en alles zelf en ‘goed’ aangesloten. Onvoorstelbaar wat een comfort dat brengt.

Wat is je lievelingsplekje aan boord?

Achter het roer heb ik een klein plekje waar ik kan zitten, met mijn rug tegen de zeereling. Met ruime wind, lange golven en een lekker zonnetje erbij is dat heerlijk en kan ik daar uren zitten.

Favoriete plekje aan boord
Favoriete plekje midden op de Atlantic

Wat is een absolute don’t aan boord voor jou?

Overboord vallen. Het klinkt altijd grappig en vanzelfsprekend, maar voor mij is dit de belangrijkste regel aan boord. Ik besteed liever tijd aan het voorkomen van een MOB dan het oefenen van de redding.

Wat is je allermooiste ankerplek waar je bent geweest?

Lulworth Cove in Engeland. Alleen beschut in noordelijke winden en vanaf zee is het net alsof je de rotswand invaart, met een doorgang van maar een tiental meter breed en bijzonder blauw water. Het was de laatste ankerplek van ons rondje Atlantic, op maar twee dagen varen van huis, maar wel het meest bijgebleven. Het allerleukste: toen we thuis de kinderkamer gingen inrichten zagen we de kleur ‘lulworth blue’ in de kleurenstaal en die zit nu natuurlijk op de muur.

Erwin Marges in de spotlight favoriete ankerplek
Lulworth Cove

Welke wedstrijd wil jij graag nog zeilen?

Eigenlijk ben ik meer een toerzeiler dan een wedstrijdzeiler. Ik vaar wedstrijden alleen om mijn boot beter te leren kennen en net uit mijn comfort zone te komen en zo een betere zeiler te worden.

Wel staat Noorwegen nog op mijn verlanglijstje als zeilbestemming en daar zou de CAMR misschien een leuke aanbrengtocht/race naar toe zijn.

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Ik vind soft-shackles echt heel handig, ze zitten op al mijn schoten. Daarnaast gebruik ik mijn ipad heel veel. De apps en integraties met de boot worden allemaal steeds beter en het is heerlijk om ook binnen vanuit je slaapzak even mee te kijken wat er buiten gebeurt.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Wacht niet tot je boot perfect is, ga eerst gewoon zeilen, merk wat er beter kan / kapot gaat en verbeter je boot gaandeweg. Oh, en doe vooral zo veel mogelijk zelf, dan weet je ook wat je moet doen als je op een afgelegen locatie een project hebt.

Ramses de boot van Erwin Marges
Alleen voor anker met Ramses

Net als Erwin Marges in de spotlight staan?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij volgende maand wel in de spotlight!

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Dit houdt in dat wij een commissie ontvangen voor iedere bestelling via deze link, als consument betaal je niets extra’s.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.