Fotowedstrijd: De aftrap

Wij zoeken dé amateurfotograaf van Nederland samen met Klaas Wiersma en Eize Hoekstra. Klaas Wiersma geeft zelf de aftrap in deze fotowedstrijd.

Door Klaas Wiersma | 02 juni 2020

Door de lens bekeken - amateur watersport fotograaf gezocht

Fotowedstrijd: De aftrap

Door Klaas Wiersma | 02 juni 2020

Advertentie

De eerste fotobespreking in onze zoektocht naar dé amateur watersportfotograaf van Nederland. Professioneel fotograaf Klaas Wiersma neemt zelf de aftrap in deze fotowedstrijd. Zijn foto is vanzelfsprekend uitgesloten van deelname in de zoektocht naar dé amateur watersportfotograaf van Nederland.

Camera zoekt watersportfotograaf

Door de lens van professionele watersportfotografen is het altijd weer genieten. De meest spectaculaire beelden van zeilers met hun boot komen voorbij. De waterspetters zie je letterlijk vliegen en die weerspiegeling van het water is adembenemend. Watersportfotografie is een vak apart en niet voor iedereen weggelegd. Zeilwereld gaat op zoek naar de amateur watersportfotograaf van Nederland. Lees hier meer over deze fotowedstrijd.

Het verhaal achter deze foto

Een alweer wat oudere foto, genomen tijdens de Grevelingen Cup in het najaar van 2015. Tijdens deze winterwedstrijd was het weer erg wisselvallig. Er stond een stevige wind en de zon brak regelmatig door de wolken. Perfect weer om foto’s te maken op het water. Halverwege de middag begint zich een gigantisch plaatselijk weersysteem op te bouwen. Het systeem zuigt alle wind op en de boten komen stil te liggen.  Regen Onder de wolk wordt het donker terwijl de zon van achter mij blijft schijnen. De effecten zijn fantastisch om naar te kijken. Heel langzaam komt de regen dichterbij. Het zijn enorme druppels en ik weet, als het begint te hozen is het afgelopen met fotograferen. Spray en golven kun je ontwijken, maar van regen wordt alles nat en dus ook je camera en je lens. Tot die tijd probeer ik zo veel mogelijk goede foto’s te maken, waaronder deze. Technisch Ik gebruikte voor deze foto een 24-70 lens van Canon (de EF24-70mm f/2.8L II) en de camera is een EOS 5D Mark III. Ik zet de camera meestal op een vast diafragma, in dit geval f5,6. De camera berekent hier automatisch de juiste sluitertijd bij, in dit geval 1/1250 van een seconde. De ISO staat op 100, veel scherpte. Door de lens bekeken - amateur watersport fotograaf gezocht

De bespreking

Eisen Als je zo’n indrukwekkend natuurverschijnsel voor de lens krijgt gaat het erom dat de foto’s natuurlijk scherp zijn. Dat betekent goed autofocussen op je onderwerp. Niet makkelijk worden en denken, dit is zo mooi elke foto wordt een succes. Want al is een snel ontwikkelend weersysteem machtig mooi om te zien, de vraag is, zie je dit ook op de foto. En om ook maar meteen een antwoord te geven, nee! Een mooie zonsondergang of een imposant wolkenpanorama zijn mooi als setting maar op zichzelf te saai om naar te kijken. En dat geldt ook een beetje voor deze foto. Doordat de wind wegviel verdween ook de actie. De boot op de foto heeft z’n zeilen omhoog maar ligt helemaal stil. Daardoor wordt het ’een bootje’ in plaats van een zeilend zeiljacht. Mooier was geweest als de illusie was gewekt dat het schip vluchtte voor de bui. Maarja, je krijgt het zoals je het krijgt, meer zat er niet in. De derden Dan de compositie. De ordening van de elementen in de foto. Daar is veel mee te doen. Een belangrijke compositieregel is die van de derden. Op een derde van het vlak, onder of boven, moet er iets gebeuren. De horizon is mooi laag, logisch, ik wilde die lucht erop hebben. Het bootje zit ook op de goede plek, misschien iets in het extreme. De kleine regenboog zit helaas precies in het midden. Kon niet anders maar compositie-technisch bekeken een zwaktebod. 

Het eindoordeel

Prachtige setting maar er gebeurt te weinig in het beeld. 

Ben jij de amateur watersportfotograaf van Nederland?

Doe jij mee aan de fotowedstrijd van Zeilwereld? Iedere maand kies ik samen met Eize Hoekstra een foto uit en bespreken we wat er goed is aan de foto en wat er beter kan. Aan het einde van het jaar kiezen we ook de amateur watersportfotograaf van Nederland! Lees hier meer over deze actie en stuur jouw foto in!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.