Fotowedstrijd winnaar: Erik de Jong

De winnaar van het lastige thema 'beweging' is bekend. Erik de Jong maakte een prachtplaat in de Bering Straat tussen Alaska en Rusland. Lees snel wat de jury zegt over de verschillende foto's.

Door Klaas Wiersma | 04 oktober 2020

Fotowedstrijd winnaar thema beweging - Erik de Jong

Fotowedstrijd winnaar: Erik de Jong

Door Klaas Wiersma | 04 oktober 2020

Advertentie

‘Beweging’ bleek een lastig thema te zijn, daarom hebben we deze ook met een maand verlengd in september. Voor komende maand, oktober, heeft de jury een thema verzonnen dat een beetje toegankelijker is: ‘Kleur’.

Maar eerst maken we de winnaar van die moeilijke opdracht bekend, één foto sprong er volgens juryleden Klaas Wiersma en Eize Hoekstra echt uit.

Erik de Jong

Erik maakte deze foto in de Bering Straat (tussen Alaska en Rusland), in de nacht.

Eize: “Een hele lastige foto om te maken, zo in het donker op een nogal bewegend schip. Door het deklicht wordt het dek mooi verlicht en lijkt het schip een donker gat in te varen. Ik vind deze foto erg goed gelukt. Scherp, mooi van kleur. En het mooiste: door de lange sluitertijd zie je de beweging in het water zoals we het hadden bedoeld. Knappe foto, wat mij betreft de absolute winnaar.”

Klaas: “Dat ben ik met je eens, Eize. Een interessante foto. We zien alleen een voordek maar er gebeurt best veel in deze foto. Onscherpte voorin stuurt je blik naar het voordek. Daar is de foto mooi scherp. Inderdaad de zee naast de boot in het deklicht is wazig. Het dek is nat en de genua half ingerold, je weet dat er met stevige wind wordt gezeild.”

Runners up

Naast deze foto was er nog eentje waarbij beweging heel duidelijk te zien was, en dat was die van Joris de Man.

De foto van Joris de Man

Eize: “In eerste instantie dacht ik dat dit precies was wat we bedoelden met beweging, maar als snel ging het bij mij wringen. Volgens mij is de beweging er door een bewerking (motion blur) in gebracht. Bovendien is hij niet scherp waar hij scherp zou moeten zijn, alleen de reling en het zeilnummer zijn redelijk scherp.
Waarom ik denk dat het een bewerking is? Als je met iemand mee vaart in ongeveer dezelfde snelheid (wat hier het geval is geweest) en je maakt dan met lange sluitertijd een foto, dan zal de achtergrond nog redelijk onbewogen zijn omdat de verplaatsing ten opzichte van dat wat ver weg is heel gering is. Dat is hier niet het geval. Hier zijn voor- en achtergrond even veel bewogen, en dat is onlogisch. Ook zie je, als je inzoomt, wat delen in de foto waar het motion blur filter niet goed zijn werk heeft gedaan.”

Klaas: “Ja, dat dacht ik ook: ’dit is het!’ Maar technisch gezien is deze meetrekker niet realistisch. Inderdaad wat Eize zegt, als je een boot die zo langzaam gaat meetrekt met de camera, dan moet je echt een sluitertijd van een seconde of meer gebruiken voor dit effect. Dan krijg je de reling niet zo scherp. Leuke poging, niet gelukt.”

De foto van Wieke Dijkstra

En dan de foto van Wieke Dijkstra. Eize zegt hierover: “Leuke foto waarbij het langs vliegende water mooi bewogen is. Ik dacht eerst dat deze foto met halsbrekende toeren vanaf het schip was gemaakt, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het hoge opspattende water komt dan ook van de boot waarin de fotograaf zat, maar dat is niet erg. Wat mij betreft nummer twee.
In de begeleidende tekst vraagt Wieke expliciet om feedback, dus daar gaan we: ik denk dat je een nog mooier beeld zou krijgen als je wat lager gaat zitten, dan komt het schip nog wat groter over. Ook kun je misschien een volgende keer de lijnen die aan de reling hangen even weghalen, staat op de foto wel zo netjes.”

Klaas: “Ja het water gaat goed tekeer. Mooie spetters. Gemaakt vanuit een andere boot of met een stick? Er is zeker moeite gedaan voor dit spectaculaire standpunt. Wel echt heel jammer dat de stuurman geen hoofd heeft.”

De foto van Milou Blankers

Veel beweging zat ook in de foto van Milou Blankers.
Eize: “Uit de begeleidende tekst van Milou maken we wel op dat dit een onvergetelijke dag is geweest, en dat begrijpen we helemaal. Op deze foto is de hectiek goed zichtbaar: de Brunel tussen veel meevarende boten, onrustig water en drukte. Er gebeurt dus heel veel. Kleur vind ik wat mat, en de horizon staat wel erg scheef. Dat maakt het voor mij geen prijswinnende foto.”

Klaas: “Prachtig shot, heftige momenten. Wild, wit kolkend water. Brunel op de finish na negen maanden Oceaan-racen. Tot op een paar uur lagen ze nog gedeeld eerste. De scheve horizon was me nog niet opgevallen. Het is best moeilijk om van deze setting een goede foto te maken weet ik uit ervaring. Goed gedaan dus. Helaas is het wel de foto die iedereen maakt op dat moment. Om je te onderscheiden moet je meer uit de kast halen. Het hoofdonderwerp is nu eigenlijk de rubberboot met zeven kale mannen die bijna het beeld uit vaart.”

Thema oktober: Kleur

Wil je ook meedoen aan de fotowedstrijd? Klik dan hier voor de voorwaarden. Stuur jouw foto naar: redactie@zeilwereld.nl, inclusief begeleidend verhaal.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.