Thema fotowedstrijd: Windstil

Het thema van de fotowedstrijd in juli is 'windstil'. Jurylid Eize Hoekstra neemt ons mee in dit thema en geeft twee voorbeelden van windstille foto's.

Door Klaas Wiersma | 08 juli 2020

Fotowedstrijd - windstil

Thema fotowedstrijd: Windstil

Door Klaas Wiersma | 08 juli 2020

Advertentie

Door de lens van professionele watersportfotografen is het altijd weer genieten. De meest spectaculaire beelden van zeilers met hun boot komen voorbij. De waterspetters zie je letterlijk vliegen en die weerspiegeling van het water is adembenemend. Watersportfotografie is een vak apart en niet voor iedereen weggelegd. Zeilwereld gaat op zoek naar de amateur watersportfotograaf van Nederland.

Iedere maand geven we de fotowedstrijd een nieuw thema. Deze maand, juli, is het thema ‘windstil’. Jurylid Eize Hoekstra neemt ons alvast mee in dit thema aan de hand van twee windstille foto’s.

Windstil

Zeilers willen vooral wind, anders gaan ze nergens naar toe. Voor een fotograaf komt er nog een factor bij: licht. Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. Als één van de twee er niet is, dan wordt het al vrij snel een mooie uitdaging om een mooie foto te maken.

Fotowedstrijd - windstil IJsselmeer
Windstilte tijdens het NK Yngling op het IJsselmeer bij Stavoren. Foto: Eize Hoekstra

Onmogelijk is het zeker niet. Kijk maar naar deze foto’s. De eerste is gemaakt tijdens een NK Yngling op het IJsselmeer bij Stavoren. De wind zakte helemaal weg en er kwam mist opzetten. Dus: geen wind en weinig licht. Door die mist leek het alsof het water naadloos over ging in de lucht. De Yngling die op wind lag te wachten leek te zweven in de ruimte, met mooie reflecties over het water.Het enige wat ik aan deze foto heb gedaan is omzetten naar zwart-wit, om nog wat meer rust in het beeld te creëren.

Fotowedstrijd windstil Sneekermeer
Windstilte tijdens het NK Regenboog op hert Sneekermeer. Foto: Eize Hoekstra

De tweede foto is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Deze is gemaakt bij een NK Regenboog op het Sneekermeer. Ook hier viel de wind weg, maar richting Joure zat een hele donkere wolk. Toen de zon even doorbrak en de, op wind wachtende Regenbogen in het licht zette, ontstond een beeld waar iedereen op het startschip (waar ik op dat moment rustig van een bakje koffie zat te genieten) ademloos naar stond te kijken. Als je deze foto maakt met een camera op automatische stand, dan wordt de foto veel lichter. De donkere lucht wordt dan veel minder donker en de zeilen uitgebeten wit. Bij zo’n foto is het dus zaak om de belichting wat te compenseren, dus de foto onder te belichten. Het contrast tussen de lichte zeilen en de donkere lucht wordt op die manier nog groter dan dat het in werkelijkheid was…

Beetje jammer van dit beeld vind ik dat het water niet mooi glad is, maar dat komt doordat de comité boten net naar het startschip waren gekomen. Vooral de stipjes op het water had ik weg kunnen poetsen in Photoshop, maar dat vond ik te veel afbreuk doen aan de werkelijkheid.

Ben jij de amateur watersportfotograaf van Nederland?

Doe jij mee aan de fotowedstrijd van Zeilwereld? Iedere maand kiezen Klaas Wiersma en Eize Hoekstra een foto uit en bespreken we wat er goed is aan de foto en wat er beter kan. Aan het einde van het jaar kiezen we uit alle inzendingen de amateur watersportfotograaf van Nederland!

Lees hier meer over deze actie en stuur jouw foto in!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.