Frits Groosjohan in de spotlight

Frits Groosjohan zeilt al vanaf zijn negende. In 1997 kocht hij de ObeliX, een X-412, en vaart daar sindsdien mee. Lange tochten in de zomer, in de winter gaat ObeliX de loods in. Wij vroegen Frits naar zijn boot, zijn zeilreizen en zijn zeilplannen. Wanneer besefte je dat zeilen echt je passie zou gaan worden…

Door Redactie | 10 maart 2020

Frits Groosjohan spotligt

Frits Groosjohan in de spotlight

Door Redactie | 10 maart 2020

Advertentie

Frits Groosjohan zeilt al vanaf zijn negende. In 1997 kocht hij de ObeliX, een X-412, en vaart daar sindsdien mee. Lange tochten in de zomer, in de winter gaat ObeliX de loods in. Wij vroegen Frits naar zijn boot, zijn zeilreizen en zijn zeilplannen.

Wanneer besefte je dat zeilen echt je passie zou gaan worden en waarom?

Ik was 9 jaar. Mijn ouders kochten een motorboot met een zeiljol erbij. Daar is mijn liefde voor zeilen begonnen.

Frist Groosjohan X-241Waarom zeil je op een X-412 en is dit jouw droomschip?

Dit schip kocht ik tweedehands in 1997. Ik ben er helemaal aan verknocht. Hij zit als een warme jas of een tweede huid om me heen. Ik kan dit schip prima in mijn eentje varen en het is ook nog eens een pareltje om te zien. Het is gewoon echt liefde, simpel!

Heeft de naam ObeliX nog een speciale betekenis?

Bijna alle X-en hebben een naam met een X erin. Obelix heeft een mooie dikke ronde buik en broek met witte en blauwe strepen. Mijn X-412 heeft een mooie witte romp met 3 blauwe strepen als waterlijn. De naam past mijn schip zoals de broek Obelix past.

Frits Groosjohan - X-241 zeilendWelke aanpassing zou je graag nog doen aan je schip?

Ik wil meer zonnepanelen. En misschien ook een elektrische lier. Ik wil er vooral voor zorgen dat ik verre tochten met mijn schip kan maken.

Wat is je volgende grote investering aan je boot?

Afgelopen winter was ik aan de beurt. Een Code-0 gekocht, een revisie van mijn motor gedaan en er zit nieuwe verstaging op. Voor nu is het wel weer even mooi geweest! Hoe luidt dat spreekwoord? ‘Zeilen is als met een Zuidwester op onder de koude douche staan en briefjes van 1000 euro verscheuren.’ Kan ik me soms wel in vinden.

Hoeveel dagen per jaar ben je aan boord?

Dat verschilt per jaar. Afgelopen zomer zat ik 74 dagen en nachten non-stop op de boot. Komende zomer wordt dit hopelijk nog meer. Afgelopen twee zomers heb ik namelijk maar weinig in het voor- en naseizoen gevaren. Mijn boot gaat pas in mei het water in, eind mei moet ze dan klaar zijn voor vertrek. In augustus kom ik weer thuis en eind oktober gaat ze het water weer uit richting de winterstalling.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Frits Groosjohan - ankerplek Er zijn er velen. De baai bij HughTown op de Scilly Eilanden was mooi. Omdat de Scillies zo’n bijzondere en prachtige bestemming is, die maar weinig zeilers kunnen bereiken. Maar ook Fowey en Dartmouth zijn favoriete havens. Natuurlijke havens in een glooiend Zuid-Engels heuvellandschap, met mooie oude stadjes.

Heb je nog plannen voor een droomreis?

Ik zou wel langs de kusten van Europa richting de Algarve willen varen, en dan door naar de Canarische Eilanden. Om daar ten minste een jaar te blijven.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Durf te dromen van langere reizen. Verleg je grenzen. Maar leg de lat niet meteen te hoog. Wacht niet te lang met die eerste reis. Als die goed smaakt, volgt de rest vanzelf. Frits Groosjohan - droomreis  

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 2 keer per maand de nieuwste artikelen in je mailbox!
!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uw advertentie hier? Neem contact op.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Uw advertentie hier? Neem contact op.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.