Leukste havens van Groningen

Deze maand staat de provincie Groningen centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Door Redactie | 27 juli 2022

Havens Groningen

Leukste havens van Groningen

Door Redactie | 27 juli 2022

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligplek houders van Zeilwereld raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door Groningen. Welke havens zijn echt een bezoekje waard? 

De volgende havens Groningen worden in dit artikel genoemd, klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

Onze volgers op Instagram stemmen iedere maand op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige maand werd Marina Muiderzand verkozen tot leukste haven van Flevoland

Jachthaven Termunterzijl

Jachthaven Termunterzijl is een prachtige plek omringd door mooie natuurgebieden die zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Tonny de Vries heeft zijn zeilboot hier al liggen sinds 1999. “Voor de ontspanning en rust vind ik het heerlijk om vanaf de haven van Termunterzijl alle kanten op te kunnen. Ik lig hier al jaren maar kan nog iedere keer opnieuw mooie plekken ontdekken. Ik kan daarom deze mooie jachthaven van harte aanbevelen.”

De haven wordt ook aangeraden door Caroline de Vries: “Termunterzijl is te bereiken via binnenwateren, maar door de ligging aan de Dollard geeft het zeilers de prachtige kans om richting de Waddenzee en de Noordzee te varen. Het mooie Duitse eiland Borkum ligt op circa 3 uur varen. Genoeg te ontdekken dus! Belangrijk om te weten is dat het een getijden haven betreft met een verval van 3 meter. De haven heeft 65 ligplaatsen (40 vast en 25 voor passanten) en heeft een gezellig havenrestaurant. De zonsondergang is door de verschillende getijden iedere avond opnieuw uniek!”

Havens Groningen Termunterzijl
Foto van jachthaven Termunterzijl, gemaakt door Watersportvereniging de Eems

Jachthaven KZV – Neptunus

Samantha Schreuder is de nieuwe havenmeester van de jachthaven KZV – Neptunus in Delfzijl en raadt haar haven natuurlijk van harte aan: “Het mooie aan onze haven is de doorstroom van verschillende vaarroutes. Men kan vanuit Delfzijl de zee op richting de Nederlandse en Duitse wadden eilanden, de staande mast route varen richt ing Friesland of de grens oversteken richting Duitsland, en richting de Scandinavische landen varen.”

“Onze haven biedt ruime en vrije ligplaatsen, met mooi zicht op de grote buitenhaven, en is op loopafstand dicht op het centrum van Delfzijl gevestigd. Tevens zijn er verschillende goede en gevarieerde restaurants op loopafstand te vinden.”

Voor mensen die graag wat activiteiten willen ondernemen is er veel aanbod. Een mooi nieuwe mountainbike-, wandel- en fiets route langs en op de dijk en bij een nieuwe strand, met uitzicht op een nieuw gecreëerd Kwelderlandschap. Denkend aan een broedgebied voor vogels, en een rustoord voor Zeehonden. Mocht men toch liever een stadse activiteit willen ondernemen, dan is een treinstation ook binnen 10 minuten bereikbaar om bijvoorbeeld richting Appingedam of de stad Groningen te reizen.

“Oftewel genoeg in aanbod in ons mooie Delfzijl. Wees welkom en geniet van het ‘leven aan zee’.”

De haven is voorzien van nieuwe toiletten en douchegelegenheden. Ze hebben ook een wasmachine, droger, dieselpomp, vuilwaterpomp, stroom en watervoorzieningen én gratis wifi. Aan luxe geen gebrek!

KZV Neptunus Delfzijl
Jachthaven KZV – Neptunus in Delfzijl

Jachthaven Zuidwesthoek

Niels en Marjolein zijn enorm te spreken over het vaarwater en de havens in Groningen. Museumhaven ‘Het Booze Wijf’ aan het Lauwersmeer, Jachthaven Oosterhaven en Jachthaven Lunegat passeerden allemaal de revue. Ze vullen de lijst aan met twee van hun favoriete havens: Jachthaven Zuidwesthoek en Haven Hunzegat.

“Bij Jachthaven Zuidwesthoek zit je aan leuk vaarwater, en je bent op fietsafstand van de stad. Je hebt daar eilandjes, strandjes, en zelfs een strandtent waar je aan kunt leggen met je zeilboot(je). Je kunt er niet echt met grote boten komen want je mast moet voor 1 brug plat om er te komen vanaf het Hoornse Diep. Maar voor de kleinere boten: zeker een bezoekje waard!”

Havens Groningen
De boot van Niels en Marjolein “Barry de Bavaria”

Haven Hunzegat Zoutkamp

Niels en Marjolein varen onderhand op een 37 voeter genaamd Barry de Bavaria. Ze wonen sinds december 2021 fulltime aan boord. In hun vrije tijd ontdekken ze Nederland en omstreken. De haven Hunzegat in Zoutkamp kwam op deze manier ver bovenaan hun lijstje van de leukste havens in Groningen.

“Het ligt in een heerlijk rustig natuurgebied op de grens van Groningen en Friesland. Door de jachthaven vaar je in korte tijd zo het Lauwersmeer op. Makkelijker wordt het bijna niet!”

De haven telt maar liefst 250 vaste aanlegplaatsen en 40 passantenplaatsen. Alle bootsoorten kunnen hier aanmeren, ook boten vanaf 10 meter zijn meer dan welkom. 

Volgende maand Zeeland

Hou onze Instagram pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Groningen. We maken volgende maand de winnaar bekend van deze havens. Daarna reizen we door naar provincie Zeeland. Welke havens zou jij hier aanraden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl 

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.