Leukste havens in Noord-Holland

Deze maand staat de provincie Noord-Holland centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Door Redactie | 30 januari 2023

omslagfoto leukste havens noord holland

Leukste havens in Noord-Holland

Door Redactie | 30 januari 2023

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligplek houders van Zeilwereld raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door Noord-Holland. Welke havens zijn echt een bezoekje waard? 

De volgende havens Noord-Holland worden in dit artikel genoemd, klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

Onze volgers op Instagram stemmen iedere maand op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige maand werd jachthaven ZC’37 in Kampen verkozen tot leukste haven van Overijssel!

Haarlemse Zeilvereniging

Vaste ligplaatshouders Pieter en Johne van SV Woelwater

Op 19 juli 1922 richtten een paar fanatieke zeilers de Haarlemse Zeilvereniging op. Inmiddels telt de vereniging ruim 400 leden in alle leeftijdscategorieën. De haven draait geheel op de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Of het nu gaat om het onderhoud van het clubhuis, de stalling, het bijhouden van de website, het organiseren van evenementen of het geven van zeillessen aan de jeugdleden, ieder lid draagt met hart en ziel zijn of haar steentje bij aan het bloeiende verenigingsleven. Vaste ligplaatshouders Pieter en Johne raden hun thuishaven van harte aan: “Het is een prachtige vereniging, met super leuke en gezellige mensen die de vereniging in top conditie houden. De haven heeft ook nog eens mooie faciliteiten.” Klinkt als een bezoekje waard. En wat een geluk als dit je thuishaven is!

Binnenhaven van Hoorn

Passanten Geoffrey en Tom van Sailing Frenchkiss

Binnenhaven Hoorn
Binnenhaven van Hoorn

“Hoorn heeft de watersport hoog in het vaandel, met 4 havens, de Karperskuyl meegerekend. Er is een bunker station, en in de binnenhaven kan gratis water getankt worden. Onze lievelingshaven is ook de binnenhaven. Hier zijn een aantal leuke eet gelegenheden die zelfs aan boord bedienen mocht het terras vol zijn. In de zomer zijn er leuke activiteiten zoals o.a. de “Westfriesche waterweken” in de maanden juli en augustus. En tijdens “Hoorn culinair” presenteren locale horeca hun lekkerste gerechten. Ook zijn er een aantal muziek evenementen in de omgeving van de haven. Wij zijn zelf passanten in Hoorn, onze thuishaven is Monnickendam.” Geoffrey en Tom zijn in de winter ook te vinden in deze leuke haven. Vorig weekend hebben ze nog een lekker winters tochtje gemaakt vanuit Monnickendam. Dan moet het wel een leuke haven zijn!

Havens Noord-Holland in de avond
Mooi verlichte binnenhaven van Hoorn

Watersportvereniging IJburg

Passanten Jeanne en Bram van de Cutty Sark

Jeanne en Bram zijn vaste ligplaatshouders in Monnickendam, maar staan op de wachtlijst voor een plekje op IJburg in Amsterdam. Waarom raden ze deze haven aan? “Nadat het je sluisje door bent wordt je begroet door havenmeester Wouter. Hij is altijd vrolijk, behulpzaam en houdt van een gezellig praatje. Hij denkt met je mee om een goed plekje voor je te vinden. Op de kant vind je allerlei leuke terrasjes, maar je bent ook binnen 20 minuten met de tram in het centrum van Amsterdam. Wij wonen op IJburg, dus we leggen de boot soms een weekje in deze haven. Na een avondje werken kunnen we nog makkelijk een rondje om Pampus varen.”

Compagnieshaven Enkhuizen

Passanten Jeanne & Bram

Compagnieshaven Enkhuizen
Compagnieshaven Enkhuizen

“Je moet eerst een stukje door de haven zigzaggen tot aan de meldsteiger. Vanaf de kant roepen de vriendelijke havenmeesters al waar we mogen liggen. Dat scheelt weer een aanleg-manoeuvre. Hierna is het nog een zoektocht naar je ligplaats. In de zomer lijkt de haven op een puzzel van Jan van Haasteren. Overal waar je kijkt gebeurt iets. De een is aan het borrelen in de kuip, en de ander poetst z’n dek. De buurman tilt z’n hond van boord terwijl de ander met een bolderkar vol kinderen over de steiger loopt. Sommige krijgen hier de kriebels van, maar ik vind het vermakelijk. Je hoeft bij het aanleggen ook niet van de boot te springen of een mooie lasso te werpen. Reken erop dat een ander voor je klaarstaat om een lijntje aan te pakken.”

De Compagnieshaven is een van de drukste jachthavens van het land. Deze zeer gezellige haven, dichtbij het historische centrum, biedt plaats aan ongeveer 625 jachten en biedt alle voorzieningen. Niet voor niets leggen jaarlijks zo’n 18000 schepen in de haven aan.

Havens Noord-Holland Enkhuizen
Compagnieshaven Enkhuizen

Marina Seaport IJmuiden

Passant Femke van Straten

De Marina Seaport IJmuiden is een van de weinige havens aan de Noordzee. Het is een grote haven, meteen aan het strand. Er zijn meerdere restaurants in de buurt. Er is een bushalte op de haven om boodschappen te doen, maar je kunt ook een fiets huren bij de havenmeester. Als passant hoef je niet te reserveren. De haven heeft een eigen brandstofsteiger. Het is fijn om de boot nog even vol te gooien voordat je bijvoorbeeld naar Engeland oversteekt. En ze hebben een ijsblokjesmachine in het sanitair gebouw!” Kortom, de haven heeft echt alles wat je hartje begeert. De haven klinkt als een perfecte uitvalsbasis voor watersporters die van de zee houden. Bedankt voor de nominatie Femke!

Volgende maand Friesland

Hou onze Instagram pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Noord-Holland. We maken later deze maand de winnaar bekend. Daarna reizen we door naar provincie Friesland. Welke havens zou jij hier aanraden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl 

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.