Leukste havens van Overijssel

Deze maand staat de provincie Overijssel centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Door Redactie | 28 december 2022

2022 Jeugdzeilen 2

Leukste havens van Overijssel

Door Redactie | 28 december 2022

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligpaatshouders van Zeilwereld raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door Overijssel. Welke havens zijn echt een bezoekje waard? 

De volgende havens in Overijssel worden in dit artikel genoemd, klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

 • Jachthaven ZC’37 in Kampen
 • De passantenhaven van Dalfsen
 • Verenigingshaven “de Riette” in Kampen

Onze volgers op Instagram stemmen via een eenmalige peiling op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige keer werd de gemeentehaven van Willemstad verkozen tot leukste haven van Noord-Brabant

Jachthaven ZC’37 in Kampen

Genomineerd door vaste ligplaatshouder Jan

Havens Overijssel ZC'37
De havenkolk van ZC’37

Jan stemt op watersportvereniging en jachthaven ZC’37 in Kampen. “De haven is gesitueerd in de kolk en heeft een werkelijk prachtig uitzicht over de stad Kampen. De omgeving verkennen kan op geleende fietsen van de haven, de stad Kampen ligt op zo’n 2 km. Het kristalheldere water in de kolk leent zich prima voor verschillende activiteiten zoals zwemmen, suppen, ed. Op donderdag en vrijdagavond organiseert de vereniging jeugdzeilen, ook dat gebeurt in de kolk en het is een ware lust om te zien hoe beginnende en gevorderde zeilers de zeilkunst aanleren en verbeteren onder begeleiding van instructeurs in begeleidingsbootjes.

De haven zelf biedt goede faciliteiten, het is er schoon en rustig. Recentelijk is er een nieuw toiletgebouw gerealiseerd, mooie toiletten, douches, wasgelegenheid, wasmachine en droger.”

Jeugdzeilers Overijssel
Jeugdzeilers van ZC’37

De passantenhaven van Dalfsen

Genomineerd door Maurice Lagendijk en een anonieme lezer van Zeilwereld

Haven Dalfsen
Haven van Dalfsen

“De passantenhaven van Dalfsen aan de mooie Overijsselse vecht is absoluut een aanrader”, vertelt Maurice Lagendijk. Zijn zeilvrienden raden deze haven van harte aan. Maurice maakt plannen om er zelf ook eens heen te varen met zijn eigen boot. “De haven heeft een mooie ligging direct naast het gezellige centrum. Bossen en landrijen op loopafstand en prachtige natuur. Er werken aardige en behulpzame havenmeesters, en je betaalt een redelijke prijs per nacht. Elke 3e nacht is gratis! Het is niet druk en er hangt een gemoedelijke sfeer.”

“Zoals je ziet liggen er op de foto geen zeilboten, terwijl die er wel regelmatig aanmeren. Omdat over de A28 een vaste brug ligt, moet de mast strijkbaar zijn. Het zijn dan ook meestal kleinere zeiljachtjes en soms ook open boten. Ook ligt er regelmatig een grote tjalk in Dalfsen. Niet in de haven, maar aan de mooie en schone kade voor en na de brug.”

Haven Dalfsen Overijssel
Haven van Dalfsen

Een anonieme lezer van zeilwereld pleit ook voor de haven van Dalfsen. Hij zet zijn argumenten voor je op een rij:

 1. Overnachtingstarieven zijn inclusief (stroom max. 10 amp., gebruik douche- en toiletruimtes, internet en tanken van drinkwater).
 2. Het is een rustig, sociaal familieparadijs.
 3. Het ligt vlakbij het centrum.
 4. Een van de beste omgevingen om te fietsen (in 2015 komt werd Dalfsen benoemd tot het groenste dorp van heel Europa).
 5. Dalfsen is een mooi, historisch dorp. Meer dan 5000 jaar oud.
 6. Dalfsen heeft een sociale en coöperatieve gemeenschap.
 7. Voor vakanties komen veel schippers en bezoekers van buiten Nederland.
 8. Eindelijk hebben ze een professioneel team dat de haven draait. 

Verenigingshaven “de Riette” in Kampen

Genomineerd door vaste ligplaatshouder Arianne Wiegersma

Riette in Kampen
De haven van Riette in Kampen. Foto genomen door Paul Kaandorp.

Verenigingshaven “De Riette” is een gezellige knusse haven aan de IJssel. Arianne Wiegersma is vaste ligplaatshouder van deze haven, en raadt het van harte aan. “De haven van Riette in Kampen is een lekkere rustige haven, op loopafstand van het centrum. Je bereikt de haven ook al met een mooie wandeling langs de IJssel. Het is een haven met een gemoedelijke sfeer. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd door leden, van Sinterklaas tot kaartavond enz. Er is een vaste actieve groep vrijwilligers die verschillende taken op zich nemen, waaronder onderhoudswerkzaamheden en het havenmeester zijn.”

Volgende maand Noord-Holland

Hou onze Instagram pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Overijssel. We maken in januari de winnaar bekend. Daarna reizen we door naar provincie Noord-Holland. Welke haven raad jij aan in deze provincie? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.