Leukste havens in Zeeland

Deze maand staat de provincie Zeeland centraal in onze tocht langs de Nederlandse havens. Op Instagram kun je iedere maand stemmen op jouw favoriet.

Door Redactie | 05 oktober 2022

Havens Zeeland

Leukste havens in Zeeland

Door Redactie | 05 oktober 2022

Advertentie

We reizen iedere maand door een van onze mooie provincies. Passanten en vaste ligplek houders raden de leukste havens aan. Deze maand reizen we door Zeeland. Welke havens zijn echt een bezoekje waard volgens de lezers van Zeilwereld? 

De volgende havens Zeeland worden in dit artikel genoemd, klik op de betreffende haven om direct meer te lezen:

Onze volgers op Instagram stemmen iedere maand op hun favoriet. De winnende haven krijgt een plekje op onze tijdlijn. Vorige maand werd jachthaven Termunterzijl verkozen tot leukste haven van Groningen!

Jachthaven Termunterzijl
Jachthaven Termunterzijl in Groningen

WSV Burghsluis

Ligplaatshouders: Emmy en Gerrit Bussink

De leukste haven van Zeeland ligt volgens Emmy en Gerrit aan de Oosterschelde. WSV Burghsluis in Burghsluis is volgens hun een bezoekje waard. De actieve en gezellige vereniging telt 200 leden. Ze houden het graag kleinschalig en gemoedelijk met lokale activiteiten zoals een mosselavond, viswedstrijd en meer. Maar ze bieden ook de faciliteiten van een moderne jachthaven. “Je hebt er ook een geweldig restaurant, het Oliegeultje, en een prachtige wandel- en fietsomgeving”, aldus Gerrit. Gerrit en Emmy genieten van hun vaste ligplaats in deze mooie, drukbezochte haven.

WSV BRU in Bruinisse

Passant, en aspirant ligplaatshouder: Peter Kluijtmans

Peter twijfelde enorm of hij zijn favoriete haven van Zeeland wel moest prijs geven… “Als het bekendheid krijgt wil iedereen met een boot hier gaan liggen. Daarom zou ik het liever geheim houden. Aan de andere kant vind ik dat iedereen de beste haven van Zeeland moet kennen. Dus stop met verder zoeken. De leukste haven van Zeeland is….. WSV BRU in Bruinisse.”


“Als je belt wordt je supervriendelijk te woord gestaan en daar aanleggen is als thuiskomen. Iedereen helpt elkaar en houdt rekening met elkaar. Daar waar in andere havens regelmatig iemand (vaak met een veel te grote en dure boot) denkt alleen op de wereld te zijn en tot in de late uurtjes herrie maakt, zo niet bij deze haven. Naast goede sanitaire voorzieningen en een leuke haven vlakbij de Grevelingensluis hebben ze ook leenfietsen om even een boodschapje te doen in het dorp of iets dergelijks. Ze kennen een goed verenigingsgevoel en er wordt veel georganiseerd door de leden.”


“Elke keer als we er aanleggen willen we niet meer weg. Helaas is er een wachtlijst van meerdere jaren en is het niet meer mogelijk om lid te worden van de vereniging anders hadden we dat meteen gedaan. Hopelijk is er in de toekomst voor ons ook een ligplaats weggelegd in deze haven.”

WSV Bru in Bruinisse
Havens Zeeland
Een zomerse dag in Bruinisse

WV Arne

Ligplaatshouder: Edwin Louwerse

Achterin een kom aan het Veerse Meer schuilt een van de leukste havens van Zeeland. WV Arne wordt aangeraden door Edwin Louwerse. “Het is een familiehaven met alle faciliteiten, inclusief watersportwinkel en grote speeltuin voor de kinderen. De haven ligt pal naast het Veerse bos waar je mooi kan wandelen en fietsen. Te voet loop je in 20 minuten naar Veere.”

WV Arne havens Zeeland
Luchtfoto WV Arne

Gemeentehaven Zierikzee

Passant: Sylvia Kraak

“Voor ons is de mooiste haven van Zeeland Zierikzee”, vertelt Sylvia Kraak van zeilenenzo.nl. Ze organiseert zeiltochten op het Veerse Meer, Oosterschelde en de Westerschelde, dus ze weet er alles van!  

“Waarom? Omdat het aan de Oosterschelde ligt, wat onder beschermd natuurgebied valt.

Ruimte om te zeilen met bij laag water de zeehonden op de platen. Verschillende havens om aan te meren waarbij alle havens rust en stilte bieden.” 

“Zierikzee is een historische stad met aan de haven de mooiste oude panden. Zo ook de binnen stad. Leuke winkels en ook om een hapje te eten is het goed toeven. Kom je met je zeilboot dan is er altijd wel een plekje. Heb je geen boot, dan is een dagje met de bruine vloot de Oosterschelde op een optie. Kortom voor elk wat wils!”

Haven Zierikzee Zeeland
De haven van Zierikzee bij zonsopkomst

Jachthaven Den Osse

Vaste ligplaatshouder: Frank van Mil

“We liggen al jaren in Jachthaven Den Osse”, vertelt Frank. “Een zeer prettige haven, en kennen alle havens van Zeeland inmiddels vrij goed!” Hij zet zijn argumenten op een rij:

  1. Zeer prettige sfeer
  2. Goede en vriendelijke havenmeesters
  3. Goed bestuur
  4. Prima accommodatie zoals toilet gebouwen, maar ook een strandje met een BBQ mogelijkheid
  5. Veel zaken te leen/ te huur zoals fietsen/ pico’s, optimisten/ sups etc.
  6. Goede/ nieuwe steigers met Wifi/ elektriciteit
  7. Nabij een vakantiepark met vele voorzieningen
  8. Een prachtige locatie aan het Grevelingen

“Kortom:  Dé haven van het Grevelingen (en omgeving) mijn inziens. Hulde aan de havenmeesters!”

Het bestuur van de watersportvereniging haakt daar graag op in: “Wij zijn een watersportvereniging voor watersporters van alle leeftijden, maar zeker voor de jeugdige opstappers. Iedereen kan namelijk bij ons gebruik maken (zonder kosten) van optimisten, lasers en kano’s. Dit maakt het bezoek extra leuk om samen met je gezin in een optimist of kano te stappen en bijvoorbeeld met je ouders een wedstrijd aan te gaan of gewoon zeilervaring op te doen.”

Jachthaven den Osse
Jachthaven Den Osse

WSVW Wolphaartsdijk

Vaste ligplaatshouder: Jaco

WSVW Wolphaartsdijk heeft ons hart gestolen en is gelegen aan het Veerse Meer waar er talloze eilandjes en steigers zijn waar je gratis kan aanleggen voor een strandwandeling of een overnachting. Voor dagtochtjes ben je zo op de Oosterschelde. Voor zeetochten kan je via het Kanaal door Walcheren naar de Westerschelde of je kan via de Roompot de zee bereiken. 

Na 14 jaar lidmaatschap en jaren zeilen over onze blauwe planeet.  Is en blijft de Watersport Vereniging Wolphaartsdijk een pareltje van een verenigingshaven waar onze schuit Robin zijn veilige thuishaven heeft. Het is een levendige haven met circa 450 ligplaatsen in het water en veel ligplaatsen op het droge voor kleinzeilerij. We zien duidelijk dat het voor de bijna 1000 leden niet zomaar een haven is, voor velen is het een plaats waar men tot rust komt, vrienden ontmoet en waar lief en leed gedeeld wordt. Sommigen beschouwen het als een tweede thuis! 

Enkele van de vele troeven zijn: de goede faciliteiten om te klussen aan de boot, degelijke winterstalling, een eigen kraan en de mogelijkheid om de boot in één van de loodsen te plaatsen en bovenal een goede prijs kwaliteit verhouding. Daarnaast in de nabijheid een watersportwinkel, supermarkt en een aantal fijne restaurants. Naast natuurlijk water en stroom ontbreekt het niet aan een gastvrije ontvangst door het Haventeam , douches, wasmachine, droogkast, schijtparadijs voor de hond, restaurant, nabij gelegen supermarkt, deelbibliotheek, afgesloten parking, mega BBQ tent, en alle andere denkbare faciliteiten. Kajaks, fietsen en zeilbootjes kan je gratis lenen. 

Als centrale ontmoetingsplaats voor jong en oud is er het gezellige clubhuis ‘het Oorlam’, waar de koffie en de chocomelk steeds klaar staat. Dit heeft een mooi uitzicht over de haven en is 24/24 toegankelijk. Op gezette tijdstippen is er ook barbediening voor een natje en een droogje, en wees gerust, de toog houdt zich gelukkig braaf aan de zwijgplicht. 

Het is een vereniging waar erg veel beweegt en er reeds 60 jaar verder gebouwd wordt om de vereniging te verbeteren. Er zijn talloze activiteiten die door het jaar heen georganiseerd worden: bv: mosselfeest, tweedehands beurs met keuring brandblussers, zeilwedstrijden, micro magic zeilen en zelfs grote en kleine zeiltochten worden georganiseerd. 

Voor de kleinzeilerij en jongste leden vanaf 4 jaar worden er kwalitatieve zeilopleidingen en kampen georganiseerd. Hiervoor heeft de vereniging voldoende ribs voor ondersteuning en kan het rekenen op talloze vrijwilligers. Voor de kinderen aan land is er trouwens ook nog een speeltuin.

Kortom een zeer fijne plek voor watersporters om te vertoeven, altijd welgekomen!”

WSVW Wolphaartsdijk

Harry Dekkers kent de leukste havens van Zeeland op zijn duim. Om er een paar te noemen:

– WSV St. Annaland: Mooie ligging en goede voorzieningen
– Breskens: Mooie ligging en goede watersportzaak
– Middelburg: gezellige haven, mooie ligging en goede watersportzaak.

“Er zijn er veel, meer maar deze kunnen niet aan de lijst ontbreken!”

De haven van Middelburg
De haven van Middelburg

Volgende maand Brabant

Hou onze Instagram pagina in de gaten en stem mee op jouw favoriet van Zeeland. We maken later deze maand de winnaar bekend. Daarna reizen we door naar provincie Brabant. Welke havens zou jij hier aanraden? Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of stuur een mail naar redactie@zeilwereld.nl.

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.