Nancy en Jonathan gooien het roer om

Nancy en Jonathan belandden een beetje per toeval (opnieuw) in de zeilwereld. Het begon bij een wandeling langs het IJsselmeer, inmiddels hebben ze een eigen boot en leren ze zoveel mogelijk klussen zelf te doen. Op die manier zijn ze op hun zeilreizen zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

Door Jeanne Bommeljé | 06 februari 2022

Omslagfoto website Zeilwereld.nl

Nancy en Jonathan gooien het roer om

Door Jeanne Bommeljé | 06 februari 2022

Advertentie

Sommige mensen zeilen al hun hele leven. Anderen duiken pas jaren later (terug) in de wondere wereld van het zeilers-bestaan. Zo maakten Nancy en Jonathan in 2016 een wandeling langs het IJsselmeer. In de verte zagen ze een zeilboot. Het balletje begon te rollen.

‘Hoe bestuur je eigenlijk een zeilboot? Moet de wind uit een bepaalde hoek waaien?’ Jonathan begon alles aan Nancy uit te leggen over een passie die hij al 15 jaar uit het oog was verloren.

De twee raakten niet uitgepraat over de zeilwereld. Jonathan bracht zijn jeugd door in open wedstrijd bootjes, valkjes, en later op een Aloha van 27 voet. Zijn stiefvader was zeilinstructeur. Zodoende was hij altijd op het water te vinden. Na zijn studie en het begin van zijn werkleven verloor hij toch de zeilwereld uit het oog. Nancy had nog nooit eerder gezeild, en had nog een miljoen vragen.

Het roer om: Van Noorwegen naar Griekenland

“We hadden die zomer een vakantie naar Noorwegen op de planning staan”, vertelt Jonathan. “De weersvoorspellingen zagen er niet goed uit, en Nancy houdt juist van zonnig weer. Na al onze gesprekken over zeilen gooiden we de vakantieplannen om. We vonden een last minute zeilvakantie in Corfu en zeiden onze trip naar Noorwegen af. De voorpret kon beginnen!”

Het roer om op vakantie naar Corfu
Jonathan op zeilvakantie in Corfu, 2016

Nancy nam een paar dagen kielboot-les op de Loosdrechtse Plassen, en samen namen ze een opfriscursus op een grotere boot. Zo waren ze goed voorbereid voor de flottielje reis in Griekenland.

“Wil je dat je vriendin het zeilen leuk vindt? Zet haar dan achter het roer.”

Op de eerste dag van de zeilvakantie namen ze voor de zekerheid een schipper mee aan boord. Hij liet een laatste keer de fijne kneepjes van het vak zien op de 28 voeter. Vooral het ankeren is best een ding in de Med. De schipper kwam met een goed advies: ‘Wil je dat je vriendin het zeilen leuk vindt? Zet haar dan achter het roer.’ De schipper had gelijk. Nancy vond het juist minder spannend achter het roer, dan voor op de boeg.

Nancy achter het roer in Corfu

Stap voor stap

Na 12 dagen zeilen onder de Griekse zon wilden ze niets anders. De twee zomers die volgden waren Nancy en Jonathan wederom op een zeilboot te vinden in de Med. Al snel kwamen ze terecht bij de Nederlandse vereniging van Toerzeilers. Via diverse evenementen leerden ze meer over navigeren, motor onderhoud en zeilen met een spinnaker. Ze schreven zich in voor de bemanningsbank en zeilden mee door Noord-Holland. Nancy is zelfs twee keer een weekend wezen varen in Zeeland met de Zeemancipatie crew, een Toerzeilen groep waarin vrouwen elkaar leren zeilen.

“Na iedere stap bespraken we of we het zeilen allebei nog steeds zo leuk vonden. Was het een succes? Dan gingen we weer een niveau verder. Al snel gingen we opzoek naar een eigen boot…”

“Daarnaast deden we theoretische cursussen”, vertelt Nancy verder. “We hebben ons Theoretische Kustnavigatie examen gehaald en we reisden voor praktische cursussen naar Gibraltar (Day Skipper) en de Filippijnen (STCW), waar we ook verliefd werden op duiken. Ons motto was: we nemen steeds één stap. Na iedere stap en na iedere excursie bespraken we of we het zeilen allebei nog steeds zo leuk vonden. Was het een succes? Dan gingen we weer een niveau verder. Al snel gingen we opzoek naar een eigen boot.”

Duikcursus in de Filipijnen

Niet zomaar een boot

“Eerst wilden we een boot van rond de 30 voet. Tijdens onze zoektocht zijn we YouTube kanalen gaan volgen zoals Sailing SV Delos en La Vagabonde. Er ging wéér een zeilwereld voor ons open. We bedachten ons dat wij ook op wereldreis wilden op een zeilboot. Daar hebben we alleen wel een grotere boot voor nodig.”

“We zijn naar Spanje en Griekenland geweest voor een potentiële aankoop, maar vonden in de zomer van 2019 onze boot in Ierland.”

SV Asylum door het Kieler kanaal

“We hebben onze droomboot in zowel Nederlandse als buitenlandse markten gezocht. We zijn naar Spanje en Griekenland geweest voor een potentiële aankoop, maar vonden in de zomer van 2019 onze boot in Ierland. Onze boot, genaamd Asylum, is een Jeanneau Sun Odyssey 45.2 met een prachtige owners v-berth en genoeg bergruimte voor een duikcompressor. We hebben de boot over gevaren met behulp van een delivery skipper. In deze tocht van 7 dagen konden we onze nieuwe boot goed leren kennen. We waren gelijk een ervaring rijker met de nachtdiensten erbij.”

“Hoewel het sparen doorging, begonnen toen ook de uitgaven en de steile leercurve zowel wat zeilen als klussen betreft. En dat allemaal naast onze fulltime banen.”

Koop een boot…

“Op reis willen we graag zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Daarom voeren we nu alle klussen zelf uit, tenzij we het niet snel genoeg kunnen leren, zoals lassen. Gelukkig zijn we handig en leergierig, maar het is vooral Jonathan die zich overal tot in detail in verdiept, fora afstruint en noem maar op.”

Klussen aan SV Asylum

Volgende keer legt Nancy uit hoe ze al het canvas aan boord zelf heeft vervangen met haar boot-bestendige naaimachine. Jonathan vertelt hoe hij zichzelf heeft omgeschoold tot loodgieter, elektricien en klusjesman.

Benieuwd naar dit reislustige duo? Volg hun avonturen alvast via hun Instagram account @sailingasylum

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.