Oprichting Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot

Precies een jaar na de manifestatie 'Red de Hollandsche Zeilvloot' op 9 juni bij Pampus, werd vorige week woensdag in Het Scheepvaartmuseum het startsein gegeven voor de Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot. Wij spraken met Joost Martijn, schipper, eigenaar en een van de initiatiefnemers.

Door Redactie | 16 juni 2021

Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot

Oprichting Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot

Door Redactie | 16 juni 2021

Advertentie

Op 9 juni 2020 verzamelden 175 schepen voor Pampus om namens de Hollandsche Zeilvloot een noodsignaal af te geven. Het bereik was enorm en de reacties hartverwarmend. Met alle neuzen dezelfde kant op en door het bundelen van hun krachten waren de schepen over de hele wereld te zien en werd het signaal gehoord. 

Exact een jaar na de manifestatie ‘Red de Hollandsche Zeilvloot’, komt vanuit de schippers en eigenaren van de traditionele zeilschepen een nieuw initiatief: Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot. Na het tekenen van de oprichtingsakte in Het Scheepvaartmuseum vorige week woensdag, klonk door het gehele land vanaf diverse schepen de scheepshoorn en werd de vlag van Hollandsche Zeilvloot gehesen.

Oprichting Hollandsche Zeilvloot in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. v.l.n.r.: Notaris Melanie Alzafari, Joost Martijn, Eelke Dykstra. Foto: Freddy Schinkel

Wij spraken met Joost Martijn, schipper, eigenaar en één van de initiatiefnemers van deze Stichting.

Hoe is het nu met de Hollandsche Zeilvloot een jaar na de manifestatie?

“Het is op dit moment een aaneenschakeling van goede berichten. Het allerbelangrijkste is dat we weer mogen varen. Dit willen we graag aan heel Nederland laten weten. Daar gaat de promotiestichting ons zeker in helpen. We hebben veel in te halen, maar dat we weer gasten aan boord kunnen ontvangen en ons beroep weer kunnen uitvoeren geeft hoop dat het voor iedereen toch goedkomt.”

Hoe is het idee van de oprichting van een stichting tot stand gekomen?

“Het is zo bijzonder wat de manifestatie vorig jaar teweeg heeft gebracht. Het was echt overweldigend en het is heel gaaf om te merken dat het enthousiasme niet verdwenen is, mensen blijven vragen hoe het nu gaat. Vanuit de gedachte dat we met z’n allen meer bereiken dan alleen slaan we opnieuw de handen ineen.”

“De dag van de manifestatie leek ons een bijzonder goed moment voor de oprichting van de stichting. We zijn heel trots op de club professionals uit verschillende branches die het bestuur gaan vormen. Dat zegt voor ons ook iets over de potentie die deze professionals in onze branche zien.”

Het bestuur van de Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot
Het bestuur van de Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot. v.l.n.r.: Wilkin Kroon, Patrick Poelmann, Joost Martijn, Hester Ozinga, Eelke Dykstra en Michael Huijser.
Afwezig: Steven Schneider en Pouwel Slurink. Foto: Freddy Schinkel

Wat is het doel van de stichting?

“De stichting heeft als doel het vergroten van de naamsbekendheid van de passagiersvaart met traditionele scheepstypen onder zeil én met betalende gasten. En alles wat daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Om dit doel te bereiken zal de stichting samenwerken met overheden, brancheorganisaties, bureaus voor toerisme en andere marketingorganisaties.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

“De werkzaamheden van het (interim) bestuur van de stichting staan het komend half jaar in het teken van fondsenwerving en het ontwikkelen van promotieplannen. De schepen mogen sinds 5 juni, zij het beperkt, ook weer varen, dus bij deze kunnen we dat ook meteen laten weten aan heel Nederland.”

Wil je de Hollandsche Zeilvloot ondersteunen?

Je kunt je als donateur aan de stichting verbinden en er mede voor zorgen dat deze schepen in de spotlight komen te staan. Meer informatie vind je op www.hollandschezeilvloot.nl

Tekst: Femke van Straten

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.