De onbevangenheid van een beginnend zeilster, gevangen in een boek

Ze zeilde van Nederland naar Zuid-Spanje, grotendeels solo en met weinig ervaring. Haar avontuur legde ze vast in een boek, In de Juiste Diepte. Jetty de Koster vertelt over haar boek en haar avontuur met een aanstekelijk enthousiasme.

Door Anke Haadsma | 15 mei 2024

Jetty de Koster - In de Juiste Diepte

De onbevangenheid van een beginnend zeilster, gevangen in een boek

Door Anke Haadsma | 15 mei 2024

Advertentie

Ze kocht een boot, maakte haar eerste solo zeilreis en schreef er een boek over. Jetty de Koster zou zomaar familie kunnen zijn van Pippi Langkous. Ze heeft namelijk dezelfde ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ instelling. Dit merk je als je met haar in gesprek bent, en tussen de regels van het boek door lees je die onbevangenheid. Haar eerste boek ‘In de Juiste Diepte’ is 20 mei verschenen, wij spraken haar over haar tocht en haar boek.

“Het was superleuk om dit boek te schrijven”, vertelt Jetty enthousiast. “Ik heb hierdoor de reis zoveel keer opnieuw beleefd. Tijdens de reis was ik vooral druk met beslissingen nemen, verantwoordelijk zijn en zorgen dat er niets mis zou gaan. Nu achteraf kon ik veel meer genieten van de reis die ik al heb gemaakt.”

In de Juiste Diepte - Jetty de Koster solo zeilster
Jetty de Koster met haar boek: In de Juiste Diepte

De reis die Jetty maakte start in Nederland waar haar boot, Pasión een Compromis 888, dan nog ligt. Ze woont zelf in Zuid-Spanje en wil haar Pasión graag thuis hebben. Daar is het plan hier alleen heen te zeilen uit geboren. Het begin van de tocht zeilt ze met haar broer Hans, die helpt haar de Noordzee uit te komen. Vanaf Cherbourg staat ze er alleen voor en begint ze aan haar tocht. Ze heeft drie weken de tijd waarin ze beter leert navigeren op de stroming met wind tegen, ervaart wat weinig slaap met een mens doet en maakt haar eerste offshore solo zeiltocht die uiteindelijk tien dagen duurt. Tenslotte sluit ze haar reis al coasthoppend af van de Algarve naar Gibraltar. De beste manier om orka’s te vermijden. Het wordt het moeilijkste deel van haar reis, maar dankzij behulpzame mede zeilers komt ze uiteindelijk op haar bestemming.

Uit de hand gelopen logboek

“Het idee voor het boek is tijdens de reis ontstaan. Althans, het zat toen al wel in mijn achterhoofd. Ik hield natuurlijk alles al bij in mijn logboek, maar omdat ik zoveel tijd alleen was, had ik ook tijd om alles op te schrijven.” Lachend vervolgt ze: “Dit boek is eigenlijk een beetje mijn uit de hand gelopen logboek.”

Het uit de hand gelopen logboek

Het boek begint, logischerwijs, bij het begin van Jetty’s avontuur. Ze heeft haar ex-vriend net uitgekocht uit de boot, maar ze wist eigenlijk niet zo goed wat ze als beginner met de boot aan moest. De covid-pandemie gaf haar tijd om veel te leren. Ze zeilde voor het eerst op de Noordzee en leerde steeds meer mensen kennen die plannen hadden voor een wereldreis. De droom om naar Spanje te zeilen ontstond en werd alleen maar meer versterkt door het thuis opgesloten zitten. De reis begon zich steeds meer te vormen en er was tijd om allerlei klussen op te pakken en de boot helemaal zeilklaar te maken. In dit deel van het boek valt het goed op hoe weinig ervaring Jetty nog heeft in het zeilen.

“Onderweg heb ik ook wel zulke opmerkingen gekregen hoor. Dan vroeg ik iets in de orka Telegram groep, een appgroep met zeilers, en kreeg ik een reactie terug in de trant van: ‘als je dit niet eens weet, dan moet je helemaal niet op een boot zitten.’ Ik moet daar dan wel om lachen, het ging dan vaak om dingen die je niet op een cursus leert, maar al zeilend meekrijgt. Er kwamen tegelijkertijd ook wel altijd hele lieve en behulpzame reacties van zeilers die met dezelfde vraag hadden gezeten.”

Zo leert Jetty gaandeweg haar weg te vinden in de zeilwereld en in korte tijd doet ze enorm veel ervaring op. Waar sommige zeilers haar misschien als roekeloos zouden omschrijven, omdat ze met zo weinig ervaring toch een solo zeiltocht aangaat, is onbevangen misschien een betere omschrijving. En ze doet het ook niet helemaal alleen. “Het eerste deel heb ik natuurlijk samen met Hans gedaan. En ik moet zeggen, toen ik hem daar in Cherbourg op de trein had gezet, voelde ik me wel even heel erg verloren in de stationshal. Maar ik wilde het heel graag, dus heb daarna alleen maar vooruitgekeken.”

Varen is er met de paplepel ingegoten
Het varen is Jetty met de paplepel ingegoten, haar ouders verkochten op haar 12de hun huis waarna ze op een boot gingen wonen. Hier de kleine Jetty aan boord van haar ouders schip

Natuurlijke elementen en orka’s

Op de vraag of Jetty een volgende zeiltocht iets anders zou doen dan op deze eerste tocht moet ze even nadenken. “Volgens mij niet. Hoewel, het coasthoppen vond ik echt verschrikkelijk. Je bent dan zo aan het micro managen en moet continu scherp zijn op de ondieptes. Ik zeil liever wat verder op zee, daar heb je alle ruimte. Maar ja, het moest wel vanwege de orka’s. Althans, dat dacht ik. Nu achteraf heb ik gesprekken gehad met wetenschappers die mij vertelden dat als je een goede snelheid hebt, de orka’s eigenlijk veel minder kans hebben om de druk op je roer te zetten. Het zijn de jongen die eigenlijk vooral spelen met de zeilboten. Maar zij moeten ook in de buurt van hun moeder blijven, dus als je voldoende snelheid hebt en dus te ver van hun moeder vaart, dan haken ze af.”

Ook was de zeilster onder de indruk van de elementen. “Het kon vrij heftig zijn op zee, dat was echt indrukwekkend. Maar ook hoe goed Pasión ermee omgaat, dat stelde me wel gerust. De windvaan was soms als een gek aan het sturen, alles trilde en de wind raasde om me heen. Maar ik merkte ook al snel dat alles goed ging, zolang je jezelf ook maar goed vasthoudt. Ik had van tevoren wel boeken gelezen over storm tactics, die tips had ik wel steeds in mijn hoofd. Maar het is, gelukkig, nooit zo erg geworden dat ik die nodig had. Ik heb ook wel veel geluk gehad denk ik.”

Coasthoppen om orka's te vermijden
Het coasthoppen met een ondiepte van 20 meter: “Dat vond ik erg zwaar!”

Nieuwe plannen

Volgend zomer hoopt Jetty weer een lange reis te maken. “Ik heb na deze eerste tocht eigenlijk niet echt meer gevaren. Wel heb ik veel geklust aan de boot en ik heb leren ankeren! Maar ik was ook vooral druk met het schrijven van dit boek, maar nu kan ik weer gaan plannen. Ik wil graag naar Madeira, de Azoren, de Canarische Eilanden en Kaap Verde. Ik moet nog kijken of ik dit in een paar maanden kan doen, of in verschillende etappes en tussendoor terugvlieg voor mijn werk. Het zal afhankelijk zijn van de tijd die ik vrij kan krijgen.”

Of er ook een volgend boek komt: “Ik ben echt verslaafd aan schrijven, dus ja ik wil nog wel meer boeken schrijven. Ik vind het daarin vooral leuk om anderen te laten zien dat ze meer kunnen dan ze denken. Ik heb zelf het boek van Tania Aebi* gelezen. Tijdens het lezen dacht ik, zij wist echt bijna niets, ze had geen GPS en haar sterrennavigatie was helemaal niet accuraat in het begin, maar ze heeft het wel gewoon gedaan. Als zij het kan, dan kan ik het ook. Die gedachte heeft me wel geholpen. En natuurlijk kun je steeds denken aan alle dingen die mis kunnen gaan, maar je moet ook bedenken waarom je leeft. Voor mij is dat in ieder geval om prachtige dingen te beleven.”

Het boek ‘In de Juiste Diepte’ is nu te bestellen via jettydekoster.com. Jetty heeft besloten het in eigen beheer uit te geven, hier heeft haar zus Nella de Koster bij geholpen. Zij heeft ook de opmaak van het boek verzorgd vanuit haar werk als vormgeefster.

Onze recensie van het boek lees je in het Zeilwereld Voorjaarsmagazine. Download het magazine via deze link!

*Dit is een affiliate link, wij ontvangen een commissie over iedere verkoop, als consument betaal jij niets extra’s.

Lees meer zoals dit:

Anke Haadsma heeft heel weinig met het toerzeilen, zij vaart het liefst om de boeien in haar Laser of bindt de zeilstrijd aan in grotere boten. Althans, als ze niet aan het werk is om wedstrijden te organiseren. Op Zeilwereld wil ze vooral verhalen brengen over het wedstrijdzeilen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.