Advertentie
Na omzwervingen in meerdere wedstijdklassen heeft Jos Schrier vanaf 1989 tot 2000 actief in de Star-Klasse gezeild. Samen met stuurman Mark Neeleman heeft hij deelgenomen aan twee Olympische spelen: Barcelona (1992) en Sydney (2000). Daarna is de Star ingeruild voor sportieve kajuitzeiljachten, waar hij met zijn vrouw Andrea frequent op zeilt. Ook zijn twee dochters zijn nog vaak aan boord te vinden. Met goede zeilvrienden worden er ook nog tochten en wedstrijden gevaren op zijn Hanse 470E MoneyPenny. Een flinke toer over de Noordzee stond op het programma voor aankomende zomer, maar het coronavirus gooit helaas roet in het eten.
redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.
Andere spotlights lezen? Kijk op deze pagina!
Hoe oud was jij toen je voor het eerst besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?
Als kleine jongen heb ik het zeilen geleerd en beleefd bij de Zeeverkenners in Kortenhoef. Daarna heb altijd een eigen boot gehad. Van 420 naar Javelin naar Flying Dutchman en later de Star. Maar ook typisch Nederlandse klassen als Pampus en Regenboog staan op die lijst.
Wat voor boot heb je en is dit jullie droomschip?
Wij zijn in het bezit van een Hanse 470e. Tien jaar geleden hebben we die nieuw gekocht en we varen de boot nog steeds met veel plezier. De ruimte, snelheid en looks van die boot zijn allemaal goed in orde. Wij hebben geen andere zeilboten op het verlanglijstje staan. We geven de boot soms een ander kleurtje (de boot is gewrapt) en zijn super tevreden. Voor ons is het dus een droomschip!
Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jullie boot?
Afgelopen week hebben we zeilmaker op bezoek gehad om een Code-0 in te meten. Dat lijkt een mooie toevoeging aan de zeilgarderobe om vooral bij licht weer de motor uit te laten.
Wat is de naam van de boot en heeft deze nog een speciale betekenis?
MoneyPenny. Alle James Bond films zijn aan boord in een mooie box, haha!
Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?
We starten ons seizoen meestal eind maart. Het voorjaar vinden we eigenlijk de mooiste periode. Helder weer, redelijk rustig overal en een mooie start van het jaar. De zomervakantie zijn we vaak 5 tot 6 weken onafgebroken aan boord voor een wat langere reis. Al met al schat ik dat we zo’n 80 dagen per seizoen aan boord zijn.
Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?
Tot op heden komen we graag aan de Franse kust. Normandië welteverstaan. Havens als Le Tréport, Saint-Valery-en-Caux en Trouville vinden we super. Ik denk dat de mooiste haven of ankerplek nog moet komen.
Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?
Dat is meestal binnenwater. Ik zie de zee als een noodzakelijk kwaad om ergens snel te komen. De bewegingen van de zee maken het eigenlijk nooit comfortabel aan boord voor de hele bemanning. Licht weer en motor bij werken dan nog het best, of met die nieuwe Code-0 natuurlijk. Zeeland is een prima gebied om lekker te zeilen en leuke haventjes te bezoeken. Vaak hebben we de indruk dat we van restaurant naar restaurant varen. Maar goed, ook dat bevalt erg goed.
Heb je nog plannen voor een droomreis?
Voor dit jaar stond de Colin Archer Memorial Race (CAM) op het programma. Met een wedstrijdbemanning naar Noorwegen (Larvik) en met vrouw en hond (en wellicht de dochters hier en daar aan boord) weer terug. Via de Noorse oostkust, de Zweedse westkust, Denemarken en Duitsland retour. Wellicht nog even een wisseling van bemanning in Cuxhaven maar dat zal afhankelijk zijn van het weer. Maar goed. Covid-19. De rest kan je wel invullen.
Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar wat voor jou echt helemaal top is?
Kookboeken, ondanks al die restaurants die we bezoeken. Jamie Oliver ‘5 ingrediënten’ is bijvoorbeeld super handig voor aan boord. Verder probeer ik de uitrusting zo eenvoudig mogelijk te houden. Het moet echt nodig en functioneel zijn.
Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?
Realiseer je elke keer als je van de boot afstapt dat je energie hebt gekregen van de ontspanning die je hebt genoten en dat die energie je weer een poos vooruit brengt. Wat de kosten van de boot ook zijn, het is onbetaalbaar genieten dus. Ook al lig je een weekendje in je thuishaven, de boot draagt bij aan je welzijn. Zorg daarnaast dat je de tijd hebt. ‘Een schipper die de tijd heeft, heeft altijd de wind mee’. Niets is vervelender om vijf dagen na je vertrek alweer met de terugreis bezig te zijn.
Ook in de spotlight staan?
Stuur jouw contactgegevens naar