Instasailmeeting: De zeilers achter Instagram

Instagram is meer dan alleen plaatjes kijken. Het is ook een manier om elkaar te volgen, te inspireren en natuurlijk om elkaar te ontmoeten. We gingen mee naar een Instasailmeeting in Lelystad!

Door Riemer Witteveen | 23 maart 2022

Instagram instasailmeeting

Instasailmeeting: De zeilers achter Instagram

Door Riemer Witteveen | 23 maart 2022

Advertentie

We hebben de spring nog niet vastgelegd, maar het eerste biertje krijg ik al vanaf de steiger aangereikt. “Welkom! Leuk dat jullie er zijn. Ik ben Henk.” Het piepkleine stukkie van Monnickendam naar Lelystad aan boord van Wilson was al een goed begin van de dag, de leuke sfeer op de steiger een goede belofte voor de avond.

Omslagfoto: Miguel/@SailingSaetta

“Ga je mee?” vroeg Jan eerder. “Er is een Instasailmeeting voor zeilers met een actief Instagram-account. Gewoon leuk ouwehoeren over bootjes met een biertje en een barbecue in Lelystad.” Ik heb geen idee wat ik me bij een Instasailmeeting moet voorstellen, maar bootjes, biertjes en een barbecue klinken mij als muziek in de oren. Met Jan en Annelinde zeil ik zaterdagochtend uit. Het eerste tochtje van het jaar (op Nederlands water) is een feit. En daar hoort natuurlijk taart bij. We varen op met nog twee ‘insta-zeilers’ uit Monnickendam en één daarvan is dichtbij genoeg voor een poging appeltaartwerpen. Jan slaagt glansrijk en Annelinde en ik kijken schaterend toe hoe Dirk de resten van zijn dek afschraapt en in z’n mond stopt. “Bedankt jongens!” roept hij met volle mond.

Instasailmeeting
Jan gooit vanaf Wilson een stuk appeltaart naar Dirk op Kaat. Foto: Annelinde/@Sailing_Wilson

Tegenwoordig heeft zo’n beetje elke kat, hond en baby een eigen Instagram-account. Ook zeilboten zijn ruim vertegenwoordigd en zo volg je gemakkelijk alle klusprojecten en avonturen van medezeilers. Het is een overwegend jong publiek, vaak liveaboards en net zo vaak met ambities om de wijde wereld te verkennen. Henk (38) is ook zo’n zeiler met een Instagram-account en besloot samen met zijn vriendin Gina (48) gelijkgestemden op te zoeken en samen te brengen.

Instasailmeeting Henk
Henk van Farra (L) en Brend van Aim (R). Foto: Henk/@Sailsandsaltwater

Elkaar inspireren

Op Instagram kijken Henk en Gina veel naar andere zeilers. Er ontstaat contact met een klein groepje andere zeilers. Henk: “Gina en ik zeiden tegen elkaar dat het leuk zou zijn om elkaar te ontmoeten. Dat waren toen Roxy, Wilson, en Bojangles.” De ontmoeting vindt plaats op de Markerwadden, langszij aan de steiger. “Het was een gezellige avond met eten, drinken en mooie verhalen. We zagen eindelijk eens de gezichten achter de Instagram-accounts en konden ook de boten in het echt bekijken en ideeën opdoen. We hebben allemaal wel het idee om te vertrekken, dus we kunnen elkaar op die manier ook een beetje inspireren.”

Na de meeting op de Markerwadden volgt een meeting in Hoorn. De groep is inmiddels wat groter en sommige boten zijn zelfs al vertrokken. Voor anker in het Hoornse Hop worden bij boten bij elkaar gebonden en gezellig geborreld aan boord van de Quattordici V. Henk blijkt een succesformule in handen te hebben en de Instasailmeetings zijn vrij snel een begrip.

Instagram instasailmeeting
Gezellig borrelen in Hoorn. Foto: Henk/@Sailsandsaltwater

Geen zaaltje, lekker buiten

“Mijn vriendin en ik zijn nooit bij de vertrekkersbijeenkomsten geweest,” vertelt Henk. “Dat is vaak in zaaltjes en zo. Wij doen het lekker buiten en wat minder groot en meerdere keren per jaar. Er zijn vaak dezelfde mensen en daardoor krijg je een band met elkaar. Het zou leuk zijn als je elkaar dan weer tegenkomt als je ergens op een andere plek op de wereld zeilt.”

Zelf maakte ik wel een aantal vertrekkersbijeenkomsten mee. De gemiddelde leeftijd ligt wat hoger dan bij de Instasailmeetings en de waarde van de bijbehorende boten vaak ook. Op een paar jonge gezinnen en stellen na zit het overgrote deel van de aanwezigen al tegen het pensioen aan en hebben ze hun leven lang naar deze lange zeilvakantie uitgekeken.

Tijdens de Instasailmeeting op de steiger in Lelystad is dezelfde passie voor het zeilen te merken, maar de aanpak is anders. Op een boot wonen is meer regel dan uitzondering. Zo bespaar je kostbare euro’s uit, die weer in de bootkas kunnen. De boten van de Instagram-zeilers variëren van snelle aluminium ontwerpen, tot Bavaria’s, van typische stalen vertrekkersboten tot klassiek polyester. Enorme klus- en refitprojecten zijn doodnormaal en bieden genoeg voer voor discussie en advies op de steiger en online. Bij de aanwezigen die met de boot zijn gekomen wordt geregeld een kleine toer aan boord gegeven. “Hoe doe jij dit?”, “Wat gaaf, dat wil ik ook!” en “Ik kan niet wachten totdat wij los kunnen gooien”. Het werkt aanstekelijk.

Instasailmeeting
De zeilers die hun eigen boot meebrengen zijn er al vroeg. Het is meteen gezellig. Foto: Henk/@Sailsandsaltwater

BBQ

De BBQ is inmiddels op temperatuur. Het heerlijke zonnetje dat zeilen zonder jas mogelijk maakte is inmiddels aan de eindspurt van de dag begonnen en het wordt fris. Er wordt gegeten, gelachen en wat gedronken. Iemand haalt een discolamp uit z’n boot en met een mondharmonica op een karaokeset wordt er vurig meegespeeld met de muziek. De sfeer zit er goed in en je zou bijna denken dat we niet in Nederland zijn. Dit is toch precies waarvoor je zou vertrekken?

Instasailmeeting Instagram
De barbecue vult hongerige zeilersmagen. Foto: Brend/@SailingAIM

Kleinschalig

Een maximale leeftijd is er niet vertelt Henk. “Bij de eerste editie was ook ’t Zeepaard mee. Die zijn in de 60 en inmiddels vertrokken. Ze zijn jong van geest, en hebben mooie verhalen. De jongsten in de groep zijn begin 20. Leeftijd vind ik niet belangrijk. Iedereen past goed bij elkaar omdat je allemaal dezelfde mindset hebt. Ik denk niet dat leeftijd heel belangrijk is.”

Henk hoopt de Instasailmeetings kleinschalig te houden. “Als we mensen tegenkomen die erbij passen, dan nodigen we ze uit. En we krijgen altijd leuke reacties als er nieuwe mensen bijkomen. Een actief Instagram-account en een boot is natuurlijk wel de vereiste. Het idee hebben om op de boot te wonen en te vertrekken helpt ook.”

Instasailmeeting Instagram
Er zijn goodiebags voor de aanwezigen!

Onbepaalde tijd

Henk en Gina willen volgend jaar vertrekken. Hun Bénéteau 45F5 genaamd Farra is bijna klaar voor de grote reis. “In mei krijgen we nog een boog achterop voor de zonnepanelen om onze lithium accu’s te voeden. We willen nog een harde buiskap bouwen, de onderkant aanpakken met coppercoat, nieuwe doorvoeren installeren, en nog veel meer.”

De route staat nog niet vast. Maar dat het voor onbepaalde tijd moet zijn wel. “We gaan gewoon genieten. Volgend jaar gooien we los. Eerst richting het Noorden en daarna richting het zuiden. We willen graag voor langere tijd op de Med blijven.”

Instasailmeeting Instagram
De Instasailmeeting in Lelystad vanuit de lucht. Foto: Jan/@Sailing_Wilson

Lees ook:

Met dank aan Henk en Gina en de andere aanwezige zeilers voor de gastvrijheid en het beeldmateriaal.

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.