Menno Onnes: hobbyfotograaf op het water

Een fotograaf die gratis en voor niets een foto van jouw boot maakt en online plaatst. Het is de grote liefde van hobbyfotograaf Menno Onnes. Wij zijn benieuwd waarom hij dit doet. Ontdek ook hoe jij jouw boot voor zijn lens krijgt.

Door Riemer Witteveen | 21 februari 2020

Foto Onnes

Menno Onnes: hobbyfotograaf op het water

Door Riemer Witteveen | 21 februari 2020

Advertentie

Een mooie foto van je boot aan de muur of als achtergrond op je telefoon of tablet, welke zeiler wil dat niet? Maar wie gaat die foto maken? Tegenwoordig heeft iedereen wel een camera op zak, maar niet iedereen is een goede fotograaf op het water of heeft de apparatuur die een boot ook mooi dichtbij kunnen halen, zoals een camera met telelens. Menno Onnes uit Harlingen heeft wel zo’n camera en zit het liefst op de Waddenzee aan boord van zijn Grinde om foto’s te maken van andere zeilfanaten. Die foto’s plaatst hij vervolgens op Facebook, gratis en voor niets. Wat drijft zo’n hobbyfotograaf? Zeilwereld ging in gesprek.

Menno Onnes: fotograaf op het water
Hier maakt Menno foto’s op de Waddenzee vanaf zijn Grinde

Sinds wanneer maak je foto’s op het water?

“Al tientallen jaren! Ik ben gek op zeilen en gek op foto’s maken en filmen. Vroeger kon je daar niet veel mee. Je kon de mensen niet bereiken. Dan liep je met een briefje over de steiger of sprak je iemand aan. Weinig foto’s komen dan terecht bij de booteigenaar. Een paar jaar geleden zag ik een Facebookpagina voorbijkomen en dat leek erg leuk. Ik kreeg daar veel respons op mijn foto’s en ja, dan ga je meer foto’s plaatsen. Het is heerlijk om achterop de boot te hangen en lekker wat te klikken.”

Hoe zit het met apparatuur?

Camera
De Lumix FZ300 is een voorbeeld van een prima camera. Voor de schappelijke prijs (€359,-) kun je er een hoop mee, zo ook filmen. Een camera uitkiezen die bij je past kan lastig zijn. Let bij het uitkiezen ook op de volgende zaken:
– Is de camera (spat)waterdicht
– Heeft de camera voldoende zoom
– Bedenk of je met losse lenzen wilt werken
– Hoe is de stabilisatie

“Je hebt tegenwoordig erg goede en makkelijke fototoestellen. Ik zie ook veel mensen foto’s maken met hun telefoon, maar de resultaten vallen vaak tegen en zijn niet te vergelijken met foto’s uit een fatsoenlijk fototoestel. Mijn camera, een Lumix FZ300 van Panasonic, heeft een vaste zoomlens. Het is een prima ding en nog een beetje spatwaterdicht en dat is ook wel nodig. De omstandigheden zijn het mooist als het flink waait. De foto’s worden dan wat spectaculairder en dan spat er ook wel eens wat op de camera. Maar de camera doet het nog altijd heel aardig. Vlak voor de garantie afliep begon de lens wel behoorlijk te kraken. Ik sleep het ding overal mee naartoe. Geen gedoe met losse lenzen. Dit bevalt prima!”

Ooit gedacht om er meer mee te doen of blijft het een hobby?

“Ik hoef niet te professionaliseren. Ik ben ook geen professionele camera’s gewend. Wat de meerwaarde van die dure apparatuur is, weet ik niet goed en bovendien is dit nog betaalbaar. Er zitten nu ook wel eens mindere foto’s tussen, maar ook daar kunnen mensen erg blij mee zijn. Het lijkt me ook niks om bij elk spatje een dure camera binnen te moeten leggen. Mijn camera begeeft het vast wel een keer, maar dan haal ik een nieuwe. Het nabewerken van de foto’s doe ik amper, dat neemt teveel tijd. Ik kom thuis, gooi de boel op de computer, zet de foto recht, doe soms wat met de kleuren en het licht om de foto beter te maken, maar echt heel weinig. Maximaal 15 tot 20 seconden nabewerkingstijd besteed ik per foto. Als het een heel mooie foto is, dan soms wat meer. Aan boord heb ik m’n laptop en dan kan ik op het water al wat voorbereiden en thuis zet ik ze dan op Facebook.”

Zeilboten voor de lens van Menno Onnes, fotograaf op het water
Boten op ’t Wad

Waar vaar je zelf mee?

“Mijn eigen boot is een Grinde. Als ik met de camera in de weer ben stuurt mijn vrouw. Op de hekstoel heb ik een plek waar ik lekker zit en maar raak kan klikken. Ik vaar ook met anderen mee, maar dat komt sporadisch voor. Bij de HT Race zit ik op het startschip en als ik niet met de vlaggetjes bezig ben, kan ik mooi foto’s maken. Na de start varen we tussen de boten door naar Terschelling en dan heb ik tijd genoeg om te fotograferen. Alle kansen worden zo benut.”

Dan klaart dat gezicht op en verschijnt er een heel grote grijns. Dat is leuk om te zien!

– Menno Onnes, hobbyfotograaf

Wat zijn de mooiste foto’s?

Waarscheepje op de foto
Een Waarscheepje voor de lens van de fotograaf op het water

“Wanneer je een boot van voren fotografeert, met die verbaasde gezichten erbij, dat krijg je de mooiste shots vind ik. Ik heb wel een hang naar wat klassieke boten. Swans, Baltics, dat soort boten vind ik toch wel heel fraaie boten. Ik heb werkelijk duizenden foto’s, en dat zijn vele gigabytes.

Als fotograaf op het water kom je van alles tegen, zoals pasgetrouwde stellen
Just Married!

Afgelopen weekend liep ik een boot genaamd Aquarel op. Twee oudere mensen op een klein geel bootje. Je leest eerst op hun gezichten ‘wat moet die vent’. Dan zie je de verandering op hun gezicht als ze denken ‘oh verrek, hij maakt foto’s van onze boot!’. Dan klaart dat gezicht op en verschijnt er een heel grote grijns. Dat is leuk om te zien! Vaak vind je elkaar dan wel weer via Facebook. Dan worden de e-mailadressen uitgewisseld en dan stuur ik ze de foto’s en filmpjes toe. Zo kwam ik eens een boot tegen met ‘Just married’ achterop. Het echtpaar heeft later die foto’s gekregen.”

Ben je er veel mee bezig?

Jeanneau Nederland
Een Jeanneau in de zon

“Sommige mensen denken dat ik altijd op het water zit, maar dat is niet zo. Ik wil zelf zoveel mogelijk zeilen. Tegenwoordig vragen ze al of ik ergens kan komen zeilen en fotograferen. Maar dat doe ik nog niet, misschien later als ik met pensioen ben. Ik weet natuurlijk niet alle boottypes. Daarom zet ik er een leuke tekst bij en soms ontstaat er een leuk spelletje in de reacties, of volgen er leuke verhalen. Als ik in het weekend aan het zeilen ben, ben ik in totaal zomaar 10 uur bezig met alles schieten, bewerken en online zetten. Het geeft een goed gevoel; je doet wat voor een ander en je krijgt veel bedankjes. Iedereen is er blij mee, al heb ik de kwaliteit niet altijd in de hand. Die positieve reacties vind ik erg leuk. Van de kleine bootjes, maar ook van de 50-voeters.”

Friso Hylkema over de fotograaf op het water

Na het interview spraken we kort met Friso Hylkema, de oprichter van de Facebookgroep: “De groep ElkaarsZeilbootjesSchieten bestaat nu een jaar of drie en met groot succes. Elke dag krijg ik nieuwe aanmeldingen en de groep groeit gestaag. Dat is maar goed ook, want hoe meer (actieve) leden, hoe hoger de dekkingsgraad en hoe groter de kans op het terugvinden van een mooie shot van je eigen boot onder zeil!  Hoewel de focus op het beeldmateriaal ligt, zijn er zeker leuk verhalen, met name van zeilers die middels dit platform mooie kiekjes weten te vinden. Voor zeilers, door zeilers. Iedereen helpt elkaar, zoals ’t hoort. De volgende stap zou foto’s gemaakt met drones zijn. Het zou mooi zijn als we leden krijgen die met regelmaat een drone gebruiken om bootjes te schieten.”

Je zou bijna speciaal naar Kornwerderzand zeilen omdat je weet dat hij daar met z’n telelens zit

– Friso Hylkema, oprichter ElkaarsZeilbootjesSchieten

“Menno is een topbijdrager in de groep en maakt foto’s van hoge kwaliteit. Wat dat betreft is Menno een aanwinst en een voorbeeld voor de groep. Ik wou dat we meer leden zoals Menno hadden, verspreid over Nederland. Je zou bijna speciaal naar Kornwerderzand zeilen omdat je weet dat hij daar met z’n telelens zit.”

Foto’s: Menno Onnes

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

2 reacties

 1. Eelco Wolbers op februari 27, 2020 om 5:26 pm

  Menno heeft samen met zijn vrouw Nynke nog een hobby. Samen zorgen zij voor een schone Afsluitdijk. Vrijwel wekelijks ruimen zij de rotzooi op langs de dijk tussen Harlingen en Kornwerderzand. Geweldig! Eigenlijk zouden meer mensen dat moeten doen. Ook heeft hij een plan voor plasticvangers langs de dijk. Kan zonder veel kosten meegenomen worden bij de Nieuwe Afsluitdijk. Gesprekken hierover lopen.

 2. Jeaner op februari 27, 2020 om 10:26 pm

  Ik deel deze ervaring. Zelf fotografeer ik veel op de Zeeuwse wateren met ijn panasonic. Watmensen niet weten is dat je bijvoorbeeld op zee zelf op je kop staat in de hoge golven en dan van de boten om je heen een mooi shot te maken is lastig, ingewikkeld en moeilijk. Maarrrr wat zijn mensen blij met een shot van zee. Ik draag bij aan de pagina van Menno

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

2 reacties

 1. Eelco Wolbers op februari 27, 2020 om 5:26 pm

  Menno heeft samen met zijn vrouw Nynke nog een hobby. Samen zorgen zij voor een schone Afsluitdijk. Vrijwel wekelijks ruimen zij de rotzooi op langs de dijk tussen Harlingen en Kornwerderzand. Geweldig! Eigenlijk zouden meer mensen dat moeten doen. Ook heeft hij een plan voor plasticvangers langs de dijk. Kan zonder veel kosten meegenomen worden bij de Nieuwe Afsluitdijk. Gesprekken hierover lopen.

 2. Jeaner op februari 27, 2020 om 10:26 pm

  Ik deel deze ervaring. Zelf fotografeer ik veel op de Zeeuwse wateren met ijn panasonic. Watmensen niet weten is dat je bijvoorbeeld op zee zelf op je kop staat in de hoge golven en dan van de boten om je heen een mooi shot te maken is lastig, ingewikkeld en moeilijk. Maarrrr wat zijn mensen blij met een shot van zee. Ik draag bij aan de pagina van Menno

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.