Jacqueline Evers in de spotlight

Solo een wereldreis maken per boot. Het is niet een alledaagse droom. Voor Jacqueline is het wel een droom, en eentje die ze waar gaat maken. Wij zetten haar in de spotlight!

Door Redactie | 14 juni 2021

20200725_orig-1024x576

Jacqueline Evers in de spotlight

Door Redactie | 14 juni 2021

Advertentie

Jacqueline Evers woont samen met Mark en haar zoon Sem in Almere Poort. Ze woonde in Lemmer van haar 10e tot haar 25e, zeilde als kind in een open bootje op de Brekken en zeilde later wekelijks in een Grinde naar Enkhuizen, voer af en toe naar het Wad en deed mee aan wedstrijden bij de lokale watersportvereniging. Het zeilen was even uit haar leven maar vorig jaar laaide de liefde weer op en kocht ze haar droomschip Loveworkx, een Grinde. Ze staat op het punt om te vertrekken voor een solo wereldreis van 2 jaar.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Toen ik 10 jaar was verhuisden we naar Lemmer in Friesland. In de 5e en 6e klas van de lagere school gingen we op zeilkamp naar zeilschool De Kikkert. We gingen op de fiets en het voelde voor mij als op avontuur gaan. We sliepen in stapelbedden en ik herinner me nog dat ik de bewegingen van de boot nog voelde als ik daar bovenin het stapelbed sliep. Op mijn 12e verhuisden we naar de Vlaak in Lemmer waar mijn ouders een huis kochten met een ligplaats. Samen met vriendjes uit de buurt gingen we veel zeilen op de Grote Brekken.

Ik kocht mijn eerste bootje en zeilde daar ook heel vaak alleen. Mijn moeder nam ik ook een keer mee. Het was heerlijk weer en ik herinner me dat ik graag hoog aan de wind zeilde en dat zij dan al het buiswater opving. Ik genoot, maar zij ging daarna niet meer mee…

Op mijn 18e ging ik werken bij Zeilmakerij de Vries in Lemmer, achter de balie. Ik had daar het eerste klantcontact en ging mee naar de Hiswa en BOOT Düsseldorf. Fantastisch vond ik het. Fijne gesprekken met Marten. Een mooie samenwerking met Folkert en Bouwe-Gert de Vries. Maar ook met Andries Kelderhuis, de buiskappen maker, Pierre Jongepier die de offertes maakte voor masten en tuigages en met de zeilmaker Kelderhuis, neef van Andries, had ik een goed contact.

Ik kijk met veel plezier terug op deze periode uit mijn leven. Op mijn 19e kreeg ik een relatie met Rob, een zeiler met een Grinde. En vanaf dat moment zeilden we jarenlang elk weekend van Lemmer naar Enkhuizen. Soms als we meer tijd hadden gingen we ook naar Hoorn, de Wadden of Zeeland. Die weekenden voelden aan als een kleine week. Ook deden we mee met de wedstrijden bij Watersport Vereniging de Zeven Wolden. We wonnen vaak. In mijn beleving omdat Rob een erg goede zeiler is. We kregen wel vaak te horen dat het kwam omdat de Grinde geen rating had. De passie voor zeilen is dus vroeg in mijn leven ontstaan en in de jaren daarna soms een tijd uit mijn leven geweest, om vervolgens weer op te laaien als ik de kans kreeg ergens te zeilen.

Jacqueline met haar klasgenoten op zeilkamp bij de Kikkert.
Jacqueline met haar klasgenoten op zeilkamp bij de Kikkert.

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

Ik heb vorig jaar een Grinde gekocht en dat is inderdaad mijn droomschip. Het is erg leuk om in andere Grindes te kijken en met de eigenaren ervan te praten over onze boten. De Grinde is een Deens schip en in 1973 ontworpen door Peter Bruun als een ruime gezinsvriendelijke boot en om te racen in de IOR-halftonner klasse. Van 1974-1989 zijn er in totaal 580 Grindes gebouwd op scheepswerf Flipper Scow in Denemarken.

Mijn Grinde heeft bouwnummer 365 en is van 1977. De Grinde familie bestaat uit de Kaskelot 33 voet, Grinde 27 voet, Speakhugger 24 voet, Marsvin 22 voet. De eerste eigenaars hebben de boot via de Nederlandse dealer gekocht en overgevaren vanuit Denemarken. De tweede eigenaar was nog jong toen hij meeging en zag hoe deze vrienden van zijn ouders de boot kochten. Jaren later kocht hij deze boot zelf en noemde hem Green Pepper. Hij zorgde er goed voor, zette er een nieuwe motor in en kocht nieuwe zeilen in 2010. Hij zette de boot elke winter op de wal en maakte er zijn eigen trailer voor. De laatste eigenaar noemde het schip SAS, deze heeft er met zijn jonge gezin op gezeild en er zeer goed voor gezorgd. Ik ben dankbaar dat de eerdere eigenaren zo goed voor deze boot hebben gezorgd.

Jacqueline haar droomschip Loveworkx, een Grinde
Jacqueline haar droomschip Loveworkx, een Grinde.

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan jouw boot?

Sinds de aanschaf van mijn boot heb ik al veel projecten gedaan aan mijn boot. Zoals het vervangen van de verstaging, de zee railing en de vallen, nieuwe apparatuur zoals kaartplotter, kompas, log/dieptemeter, windmeter, ais-B, stuurautomaat. Daarbij heb ik geluk dat ik een scheepstimmerman heb gevonden die zelf jarenlang een Grinde heeft gehad. Job kent de boot door en door en weet precies wat er ook aan duurzame verbeteringen op de boot nodig zijn. De elektra wil ik nog in zijn geheel laten vervangen. En de achteronderwanten moeten van binnenuit verstevigd worden, omdat bij het pompen van de mast op zee deze uit het dek gescheurd kunnen worden. En er komt binnenkort een windvaan stuurinrichting op mijn boot.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Ik heb mijn boot Loveworkx genoemd. Dat is ook de naam van mijn relatietherapie praktijk in Almere Poort.

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Ik heb mijn boot in oktober 2020 gekocht en ben sindsdien wekelijks aan boord. In de winter heb ik doorgevaren, want om de boot op de kant te zetten terwijl ik hem net had gekocht was voor mij geen optie. Met oud en nieuw zijn we ook meteen naar Terschelling gevaren om daar het jaarlijkse oud en nieuw evenement mee te maken.

Speciale herinneringen aan de haven van Bodrum.
Speciale herinneringen aan de haven van Bodrum.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Ik vond de haven in Bodrum prachtig. Ik sliep in de kuip en ’s nachts hoorde ik de gebeden vanuit de moskee. Dat was een bijzondere ervaring.

Wat zijn jouw plannen voor een droomreis? 

In juni 2022 staat mijn wereldreis van 2 jaar gepland. Daarom zeil ik nu veel solo en komt mijn vriend me in allerlei havens opzoeken. Ik ontmoet allerlei nieuwe mensen en ben me op allerlei gebieden aan het ontwikkelen, daar hou ik van. Bij zo’n reis komt een hoop kijken.

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Als solozeiler maak ik veel gebruik van mijn stuurautomaat, binnenkort mijn windvaan stuurinrichting en ik ben blij met de lazyjacks om het grootzeil in 1x te kunnen laten zakken.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Leef je droom. Stel het niet uit, maar spreek vooral uit wat je wilt. Mijn ervaring is dat er dan allerlei mensen op je pad komen die je gaan helpen om dit mogelijk te maken. Ga er ook van uit dat er veel meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt. We denken soms te veel in beperkingen. Ook ik.

Jaren geleden toen een vriend van mij de OSTAR (single handed de Atlantische Oceaan oversteken) ging doen dacht ik, ‘als ik in mijn volgend leven een man ben dan zou ik dat wel willen doen’. Ik dacht dat ik het niet zou kunnen. Afgelopen jaar verhuisde ik van Blaricum naar Almere Poort. Bij het overrijden van de Hollandse Brug, zag ik de zeilboten op het water en was meteen verkocht. Ik ging meedoen met de woensdagavond wedstrijden vanuit Marina Muiderzand.

Al gauw had het zeilvirus me weer helemaal te pakken. En van het een kwam het ander. In korte tijd vond ik ook mijn droomboot. De Grinde waar ik vroeger met zoveel plezier mee heb gevaren toen ik nog in Lemmer woonde. Mijn vriend moedigde me aan om door te pakken en inderdaad mijn droomreis te gaan maken. Ik ben hem en mijn zoon van 16 super dankbaar dat ik mijn droom kan realiseren. Voor mensen die het leuk vinden om me te volgen: sailing.loveworkx.com

Net als Jacqueline in de spotlight staan?

Ben jij net als de Jacqueline gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.