Janneke Dijkhuis in de spotlight

Janneke Dijkhuis heeft geen eigen boot en zeilt eigenlijk pas sinds vijf jaar. Toch heeft ze al een aantal hele mooie zeilervaringen op haar naam staan. Daarom staat ze deze keer in de spotlight!

Door Redactie | 18 november 2020

Janneke Dijkhuis in de spotlight

Janneke Dijkhuis in de spotlight

Door Redactie | 18 november 2020

Advertentie

Janneke Dijkhuis is een echte wereldburger, met een onafhankelijke en avontuurlijke levensstijl. Nadat ze een paar jaar op Bali heeft gewerkt besluit ze in 2015, zonder enige zeilervaring, voor vijf maanden als opstapper mee te varen voor een tocht over de Indische Oceaan. Met de enige wetenschap dat ze zeker zeeziek zal worden op de route van Maleisië naar Zuid-Afrika, werd ze daar verliefd op de oceaan. Nu staat ze in de spotlight op Zeilwereld.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Dat was eigenlijk vrij laat, ik was 31 en had nog nooit gezeild toen ik mijn eerste zeiltocht maakte. Ik wilde iets doen wat ver buiten m’n comfortzone lag om mezelf uit te dagen. Geïnspireerd door een vriendin besloot ik me op crewwebsites in te schrijven. Binnen een paar dagen had ik een superleuke boot gevonden. Een Britse man die crew nodig had om zijn jacht Impala van Maleisië naar Zuid-Afrika te zeilen. Ik had geen idee waar ik aan begon en nu achteraf kan ik zeggen: het was de beste beslissing ooit!

Janneke Dijkhuis geniet aan boord van de catamaran.
Binnen de kortste keren werd Janneke verliefd op het zeilen en de oceaan

Toen we op onze eerste stop aankwamen, Cocos Keeling, was ik verliefd op het zeilen en de Oceaan. Het is zo’n andere wereld dan wat ik kende. Ik vond het heerlijk om met m’n handen te werken en niet achter een computerscherm. Het was superleuk en uitdagend om elke keer weer lekkere gerechten te bereiden met de ingrediënten die voor handen waren. Je wordt er creatief van.

Maar het allermooiste aan zeilen vind ik dat het de snelheid uit het leven haalt. Je bent omringd door natuur en je houdt je alleen bezig met de dingen die ertoe doen: zorgen dat je warm blijft, gezond en op koers. Er valt zo ontzettend veel ruis weg en ik voel me gewoon ontzettend verbonden. Met mezelf, maar ook met de wereld.

Wat voor boot heb je en is dit je droomschip?

Ik heb geen eigen boot, dat is nog steeds een droom. Eerlijk gezegd heb ik me er ook nog niet in verdiept wat voor boot ik zou willen. Ik ben de Indische Oceaan op een Bavaria 46 over gestoken en de Atlantische Oceaan op een Lagoon 440, een catamaran. Ik heb ook eens twee weken op een tall ship gezeild, wat ook onwijs tof was. Hm, als ik zou moeten kiezen dan zou ik toch voor een monohull gaan. Het voelt authentieker.

Zonsondergang op zee door spotlight Janneke Dijkhuis
Zonsondergang op zee

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

In 2019 heb ik nog gezeild met een vriendin. Ik ben een maandje aan boord geweest om haar te helpen de boot van Gibraltar naar Lanzarote te zeilen. Als een tripje voorbijkomt dan ben ik er zeker voor te porren om te crew-en. Ik ben echter niet actief opzoek naar mogelijkheden op dit moment. Ik vind opstappen leuk, maar ben eigenlijk wel toe aan een eigen plek. Ik heb geen eigen huis en zwerf sinds mijn eerste zeilavontuur in 2015 overal rond. Voornamelijk op Bali en op dit moment verblijf ik bij een vriendin in Drenthe. Een combinatie van zeilen op een eigen boot en een deel van het jaar in Drenthe zou ik fantastisch vinden. Dat is het ultieme toekomstplan.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Rodrigues Island. Een eiland dat driehonderdzoveel zeemijlen ten noordoosten van Mauritius ligt. Dit eiland draag ik een warm hart toe. Wat een fijne herinneringen heb ik aan dit stipje in de Indische Oceaan. Het is mijn droom om daar ooit weer naartoe te zeilen. Voor m’n gevoel lag op dat eiland de sleutel tot een gelukkig leven. De inwoners waren nieuwsgierig en hartelijk naar hun bezoekers. Tegelijkertijd lieten ze het hun leven niet te veel beïnvloeden. Daarmee bedoel ik dat er geen fancy hotels en restaurants waren, ze wilden niet dat je zomaar foto’s van ze nam en publiceerde. Het is gewoon een hele authentieke plek waar het leven lekker flowt.

De favoriete plek van spotlight Janneke: Rodrigues eiland in de Indische Oceaan.
Rodrigues eiland, de mooiste plek voor Janneke

Op het eiland is al een aantal jaren een verbod op het dragen van plastic tassen op straat. Je wordt er zelfs voor beboet! Dat is volgens mij al sinds 2013 of 2014 zo. Er is een gevangenis op het eiland, maar die werkt op basis van een come as you please systeem. Vanuit je cel, die dus niet bewaakt wordt of op slot gaat, heb je ook nog eens een schitterend uitzicht over de Oceaan. Het is een ontzettend vredige plek met een sterke community, prachtige natuur, heerlijke wandelroutes en onwijs lekkere Franse kazen en stokbroden. Als je lang in Azië geweest bent is dat echt een traktatie die bij blijft!

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Echt coastal sailing heb ik nooit gedaan. Maar midden op de Oceaan waar je niets anders dan water ziet is voor mij het allermooiste. Het is zo meditatief en rustgevend. Toen ik in januari 2017 van Tenerife via de Kaapverdische eilanden naar Barbados zeilde hebben we urenlang scholen dolfijnen gehad die met de boot meezwommen. Het hield niet op. Zo onwijs bijzonder!

Dolfijnen zeilboot tussen Tenerife en Barbados.
Dolfijnenvriendjes!

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Mijn allergrootste droom is om de wereld rond te zeilen op een eigen boot en daar echt de tijd voor te nemen. Vooral de eilanden in de Stille Oceaan wil ik ontdekken. Ik heb tot nu toe alleen als opstapper gezeild, maar zou een circumnavigation toch graag op dezelfde boot doen en bij voorkeur niet alleen.  

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

Nou, ik vind het afvalsysteem waar ik op mijn eerste zeilreis mee werkte echt fantastisch. Ik heb andere boten het nog niet veel zien doen, terwijl het eigenlijk altijd een dingetje is om op lange passages het afval te managen.

Op Impala knipten we alles op. Ook blikjes en pakken. De stukken afval deden we dan in een plastic fles. Bijvoorbeeld een leeg sinaassappelsap pak. Je staat er versteld van hoeveel afval je daar opgeknipt in kwijt kan. Het houdt de boot netjes en het stinkt niet!

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Mocht zeezeilen op je verlanglijstje staan: ga het doen. Trouwens, als het niet op je verlanglijstje staat zou ik adviseren het toe te voegen. Er zijn honderden redenen te bedenken waarom je het niet moet doen. Al die beren. Maar laat je niet van de wijs brengen, want al die risico’s wegen niet op tegen de ervaring die je ervoor terugkrijgt. Als je het toestaat is het life changing!

Meer weten over Janneke, bekijk dan ook haar website: www.jannekedijkhuis.com.

Spotlight Janneke Dijkhuis aan het roer
Zeezeilen was life changing voor Janneke

Ook zeiler in de spotlight worden?

Ben jij net als Janneke gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.