Jelmer Bouw in de spotlight

Jelmer Bouw staat deze keer in de spotlight. Jelmer is de eigenaar van zeilmakerij Quantum Sails Nederland. Niet verrassend dus dat hij een sail repair kit een handige accessoire aan boord vindt!

Door Redactie | 12 augustus 2020

Jelmer Bouw in de spotlight

Jelmer Bouw in de spotlight

Door Redactie | 12 augustus 2020

Advertentie

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

“Van jongs af aan eigenlijk, na de eerste keer zeilen heb ik niet meer omgekeken en elke mogelijkheid aangegrepen om te gaan zeilen. Van kleine open bootjes naar steeds grotere en snellere boten om meer te leren en verder te komen. Het wedstrijdzeilen kreeg al snel de overhand. IJspegels, North Sea Regatta’s, het Nederlandse circuit en buitenlandse wedstrijden als Cowes Week volgden elkaar snel op. Naast de jachten zeilde ik wedstrijden in de Laser en op de catamaran.”

“In 2005 kocht ik een Pogo 2 met als doel de Mini Transat in 2007 te varen. Ruim 2 jaar heb ik mij hier full time op gericht. In de zomer trainen en wedstrijden zeilen in Frankrijk en in de winter in Nederland. Van alle kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan profiteer ik nu nog elke dag. Jongens waar ik toen mee zeilde bereiden zich nu voor op de Vendée Globe.”

Welke aanpassing doe je graag aan boord?

“Aan boord ben ik altijd op zoek naar verbeteringen en aanpassingen die bijdragen aan meer snelheid of zeilgemak. Dit gaat eigenlijk vanzelf, ik ben altijd op zoek naar optimalisatie. Soms zijn de aanpassingen al simpel te realiseren met grote verbetering tot gevolg.”

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

“Dat verschilt per seizoen, zeker in het wedstrijdseizoen kan dat behoorlijk oplopen en ben ik meerdere dagen per week wel aan het zeilen. Zeilen testen, meekijken aan boord of voor wedstrijden. Dat zijn de zeildagen maar verder ben ik bijna dagelijks wel aan boord om zeilen in te meten.”

Altijd bezig met de zeilen aan boord

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Douarnenez, Frankrijk. Bretagne op zijn best: fantastische baai om te zeilen met een goeie jachtclub en dichtbij Chenal du Four / Ile d’Ouessant. Met 100 Mini’s zeilden we hier de baai uit met 6 knopen stroom in de rug op weg naar de Fastnet Rock. En Lorient natuurlijk met de Base Sous Marine waar alle Imoca’s en Ultimes liggen, het Mekka van het shorthanded zeilen.”

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

“Lastig om maar 1 vaargebied te noemen zeker om dat elk gebied zo zijn charmes heeft. De Bretonse kust met alle rotsen, sterke stroming, eilanden en vuurtorens staat zeker op mijn lijst. Verder de Doldrums, de afwisseling in het weer maakt het hier erg bijzonder. Van windstil en tropisch warm slaat het om naar regen/onweer en veel wind binnen 15 minuten.”

Welke wedstrijd wil je graag een keer aan meedoen?

“De Transpac, volgas downwind de oceaan over en dan finishen op Hawaii, zie je het al voor je? Wat dichterbij huis staat de 200 mijls nog op mijn lijstje, een klassieker die je zeker een keer gevaren moet hebben.”

Wat vind jij nu echt een handige accessoire in het zeilen die je veel gebruikt?

“Een sail repair kit. Met een paar basis items zoals plakdoek in verschillende soorten en maten, een goede schaar, tang, naald & draad en handpalm kun je een hoop schade aan je zeilen voorkomen. De kit is makkelijk aan te passen op je eigen boot of vaargebied door deze uit te breiden met goede reserve leuvers, verschillende webbing, tape en stukken zeildoek gelijk aan dat van je zeilen.”

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

“Neem een marker, rol tape en wetnotes mee aan boord. Zo kun je vallen en trimlijnen markeren en notities maken. Het geeft je een goede referentie om je zeilen makkelijker te trimmen en het beste uit je boot en zeilen te halen.”

Ook op Zeilwereld in de spotlight staan?

Stuur jouw contactgegevens naar redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.