Jong en een eigen boot. Waarom zou je?

De komende jaren neemt de vergrijzing nog verder toe. Laat dat nou net de generatie zijn waar bootbezit het meeste voorkomt. Jongeren hoeven niet zo nodig een eigen boot.

Door Riemer Witteveen | 01 februari 2024

Jong en eigen boot

Jong en een eigen boot. Waarom zou je?

Door Riemer Witteveen | 01 februari 2024

Advertentie

Eerder verschenen in het Zeilwereld Wintermagazine 2023-2204

Genoeg boten te koop. Maar wie koopt ze? De komende jaren neemt de vergrijzing nog verder toe en zal bijna een kwart van de Nederlandse bevolking boven de 65 zijn. Laat dat nou net de generatie zijn waar bootbezit het meeste voorkomt. Onder de jongere generaties is een eigen boot helemaal niet zo vanzelfsprekend. Sterft de zeilsport langzaam uit?

Voor een paar tientjes vlieg je naar de zon en huur je met een groepje vrienden een dikke plastic boot om een week mee rond te zeilen. Er is dus geen enkele reden meer om zelf te gaan hannesen met een eigen boot, zou je zeggen. En toch, ze zijn er nog wel, jongeren die hun hart hebben verloren aan het zeilen en net zo goed als die oudere zeilers dromen van verre kusten, warm en koud. Een huis kopen of huren is tegenwoordig zo moeilijk, dat het wonen op een kleine boot ook nog eens als reëel alternatief wordt gezien, dus sla je dan niet twee vliegen in één klap? Een woning én een manier om in alle vrijheid de aardkloot te verkennen. 

Gijs Bosman (23) en zijn vriendin Lissa van Heeringen (24) hebben een droom om zoveel mogelijk te reizen. Gijs: “We willen afgelegen plekken bezoeken zoals Noorwegen en IJsland en uiteindelijk de Atlantic over steken. Naast reizen willen we ook op de boot wonen om zo vrij te zijn als het maar kan.”

Complete refit

Tijdens de zoektocht naar de perfecte boot stuiten ze op een Dufour Arpege, een klassieke boot die zich al meerdere malen heeft bewezen en bekendstaat als sterk en zeewaardig. De boot is een opknapper, maar lijkt veelbelovend. “Ons budget vonden we vrij groot. We hebben 2000 euro betaald voor de aanschaf en grofweg 15 duizend euro voor de complete refit die we hebben uitgevoerd. Daarvoor hebben we onder andere het dek voorzien van een nieuwe kern, een gereviseerde motor geplaatst, nieuwe betimmering aangebracht, nieuwe elektra aangelegd en en de hele boot geverfd.”

De hele refit duurde zo’n anderhalf jaar. Gijs: “Het had veel sneller gekund. In het begin deden we het rustig aan. Het is wel jammer dat we af en toe op zaterdag een feestje hebben gemist, omdat we op zondagochtend om zeven uur weer aan de gang wilden. Maar, terugkijkend op de refit hebben we nergens spijt van gehad.”

In het eerste jaar veel gezien

Er waren reisplannen voor de zomer van 2023 dus er moest wat vaart in de refit komen. Gijs en Lissa wilden richting het noorden en wilden ze het mooie weer meepikken, dan moesten ze snel weg. “We hebben enorm veel gezien in de maanden dat we rond hebben getrokken in Scandinavië,” vertelt Gijs. “We zijn in Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen geweest. Helaas hebben we ook veel stilgelegen vanwege het slechte weer. We hadden echt wat eerder moeten vertrekken, maar toen was de boot nog niet af.” 

Eenmaal weer in Nederland is de motivatie om te reizen nog groter: “Na deze reis staan we nog steeds achter onze keuze om een boot te kopen, erop te wonen en ermee te reizen. We genieten er nog elke dag van, ook in de winter. Het smaakt alleen maar naar meer! Ons volgende plan is om het Götakanaal te doen en naar de Lofoten te zeilen, zo lang als we kunnen.”

“Dat gevoel van vrijheid, rust en iets moois te hebben waar je trots op kan zijn, is geweldig”

Upgrade?

En, is de Arpege de droomboot? Gijs: “We zijn supertevreden met onze Arpege, maar er komt toch een hoop onderhoud bij kijken, al is dat aspect van bootbezit ondertussen ook mijn hobby geworden. Ik vind het leuk om de boot in goede staat te houden en dingen te veranderen en verbeteren.” 

Gijs en Lissa kennen inmiddels elke centimeter en elk schroefje op hun boot. Maar staat er misschien toch een andere boot op het verlanglijstje? “We kijken zeker wel eens naar andere boten; we zouden ooit nog wel eens wat groters willen, maar het moet dan wel een boot zijn die net zo goed vaart als de onze. We zouden ook wel naar boot Düsseldorf gaan om naar nieuwe boten te kijken. Maar om er daar een te kopen, is een ander verhaal. Ze zijn simpelweg te duur en bovendien zijn klassieke, mooi gelijnde schepen meer mijn smaak.”

Dubbel en dwars

Na zo’n succesvolle reis op eigen kiel klinkt een eigen boot op jonge leeftijd best aantrekkelijk. Is het iets voor iedereen? Gijs: “Ik zou leeftijdsgenoten zeker aanraden om een eigen boot te kopen. Het is veel te mooi om zoiets niet mee te maken. Wat het wonen betreft is het ook een aanrader, zeker in deze huizenmarkt. Je moet er tegen kunnen om klein te wonen, maar je bent zo vrij als een vogel. Je moet er niet te lang mee wachten en gewoon de kans pakken als die zich voordoet. Wij hebben de boot na aankoop hoog en droog gezet, heel minimalistisch geleefd en elke maand nadat ons salaris werd gestort zo veel mogelijk geld in de boot gestopt. Dat heeft zich dubbel en dwars terugbetaald. We zijn jong en nog lang niet van plan te stoppen! Ik zou niet meer door het leven willen zonder boot. Dat gevoel van vrijheid, rust en iets moois te hebben waar je trots op kan zijn, is geweldig.”

Beeld: Gijs Bosman & Lissa van Heeringen

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Vinkje voor de algemene voorwaarden is vereist.
Er is iets misgegaan. Controleer je invoer en probeer het opnieuw.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.