Joost Schlatmann in de Spotlight

Deze keer hebben we Joost Schlatmann in de Spotlight. Opgegroeid met kleine open bootjes en met zijn gezin vaak een boot gehuurd. Maar Joost had altijd een grote wens om ooit met zijn eigen zeilboot er op uit te kunnen trekken.

Door Redactie | 05 oktober 2021

Joost_spotlight_cover

Joost Schlatmann in de Spotlight

Door Redactie | 05 oktober 2021

Advertentie

Joost Schlatmann is een echte watersporter in hart en nieren. In zijn jeugd werden alle vakanties doorgebracht in Oudega, waar hij allerlei type zeilbootjes voer op de Oudegaasterbrekken, Gaastmeer en de Fluessen. Vanaf begin 2000 heeft Joost frequent een kajuitzeilboot gehuurd om met zijn gezin te varen. Op deze manier zijn zowel de Wadden als prachtige vaargebieden rondom de Middellandse Zee ontdekt.

Een grote wens was een eigen boot. Wanneer deze boot er dan precies moest komen was niet bepaald, behalve dat het moest passen binnen het gezin. Joost bezocht vele internationale sites om zijn droomschip er uit te vissen. In het najaar van 2020 had hij beet! Het werd een prachtige HR352 en er werd meteen heel veel mee gevaren. De hele winter door. Het schip kent inmiddels geen geheimen meer voor Joost. Wij zijn benieuwd naar zijn verhaal in deze spotlight.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Ik denk een jaar of zes, toen ik als klein mannetje voor het eerst in houten Piraatje stapte, Mijn vader gaf me zeilles vanaf de steiger. Het gevoel van ‘vrijheid, zelf je koers bepalen en stoeien met de elementen’, dat was machtig mooi, spannend en avontuurlijk. Mijn eerste zeilboek ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ las ik ook vele malen. Toen wist ik al dat ik dat later ook wilde doen, met mijn gezin.

Joost als kleine jongen in zijn piraat

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

Een Hallberg Rassy 352 uit 1988 met een verlengde mast en voorzien van zowel rolfok als furlin grootzeil. Ja, ze voelt als ons ‘thuis’. Ondanks haar leeftijd is het een prachtig, stoer, sterk en stabiel schip. De centre cockpit biedt voor iedereen comfort en veiligheid onder alle omstandigheden en ongeacht het vaarwater. De langkiel maakt haar zeer koersvast.

De Loriot, een Halberg Rassy 352

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan je boot?

De vorige eigenaar had goed voor haar gezorgd. Romp, teakdek en motor waren in zeer goede staat. Plotter en goede marifoon ontbraken, dat waren dan ook de grootste investeringen. Merendeel van onderhoud en vervanging doe ik zelf; alle verlichting naar LED, nieuwe waterleidingen, watertank schoongemaakt, service van toilet, lieren en winches, nieuwe matrassen en dieselkachel. De brandstoftanks heb ik professioneel laten reinigen. 

Over een paar jaar zouden we vermoedelijk graag nieuwe zeilen willen aanschaffen. Voor de korte termijn misschien een nieuwe kuiptent. Want dat is wel een heel fijn item in de herfst en de winter.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Loriot (Wielewaal-vogel). De naam moest bij ons gezin passen en een afspiegeling zijn. We wonen al jaren op de Wielewaallaan, onze 3 kinderen groeiden daar ook op. Loriot staat voor de plek waar we als gezin samenkomen en onze vrienden altijd een warm welkom krijgen.

De Loriot is een echte familieboot

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

De vakanties en daarbuiten bijna ieder weekend. Soms alleen maar evenzo vaak met een van de kinderen of samen mijn vrouw Carolien. Het is wat dat betreft echt ons tweede thuis. We genieten er allen van, en zo is het ook bedoeld.

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Ooit heb ik me voorgenomen in het jaar van aanschaf, op eigen kiel Oud&Nieuw op Terschelling te willen vieren. Dat was dus afgelopen jaar. Mooie korte winterdagen en frisse temperaturen, in gezelschap van vrienden die ook gingen, een blijvende herinnering. Het staat zeker ook op de agenda voor deze winter. Het is een unieke ervaring, met minstens honderd andere fanatiekelingen in de haven. Het eiland laat zich ook in de winter van een prachtig kant zien.

De Loriot onder zeil

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

Onze ervaring is nog beperkt maar daarbinnen kies ik voor de Wadden. Puur natuur, beetje rebels en ruw, juist daardoor uniek in haar schoonheid. Daar kan geen azuurblauw van de Med tegenop. Het zeilen op stroom is ook altijd enerverend.

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Een reis nog niet echt, meer reisdoelen, Scandinavië spreekt ons zeer aan, maar ook Zeeland dat gebied kennen we nog niet.

Joost en zijn vrouw Carolien

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar dat voor jouw echt helemaal top is?

Naast de dekluik-hoezen hebben we binnen van die verduisteringschermen die je eenvoudig met zuignap op het luik vastzet. Praktisch en duurzamer dan de meeste ‘rolgordijn’ oplossingen. Echter, vrienden vinden ons kleine melkpannetje met schenktuit, voor de capo’s, razend handig.

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Als het schip voelt als ‘thuis’ komen familie en vrienden ook daar graag, ongeacht de haven, bestemming of het weer. 

Net als spotlight Joost een keer hier staan?

Ben jij net als Joost gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.