Julie & Greg in de spotlight

De Belgische Julie & Greg wonen sinds een maand aan boord van hun El Burro. Ze zijn hun wereldreis net gestart met een bezoek aan Nederland. Ze hebben een bijzondere missie om onderweg zoveel mogelijk afval op te ruimen. Zij vertellen hun verhaal in deze spotlight.

Door Redactie | 07 september 2022

DCIM100GOPROGOPR0630.JPG

Julie & Greg in de spotlight

Door Redactie | 07 september 2022

Advertentie

De Belgische Julie & Greg wonen sinds een maand aan boord van hun El Burro. Ze zijn hun wereldreis net gestart met een bezoek aan Nederland. Ze hebben een bijzondere missie om onderweg zoveel mogelijk afval op te ruimen. Zij vertellen hun verhaal in deze spotlight.

Wanneer en waardoor zijn jullie begonnen met zeilen?

Greg is begonnen toen een goede vriend van hem zichzelf op zijn 30e verjaardag op een zeilbootje trakteerde en iemand zocht om mee te varen. Nadien is de passie bij Greg gegroeid en kochten ze samen een 5,5m lange houten kajuitboot. 

Ik (Julie) ben begonnen met zeilen toen Greg me meenam op een tochtje met dat kajuitbootje toen we net samen waren (van een bijzondere date gesproken). Nadien samen onze eigen zeilboot gekocht (een 7,5m Dufour) en in 2016 onze huidige El Burro. Zeilen was een haat-liefde verhouding voor mij in het begin maar uiteindelijk toch overstag gegaan en nadien is de passie voor het zeilen bij mij ook beginnen groeien.

Julie en Greg aan boord van El Burro

Wat kun je vertellen over de boot waarop jullie zeilen? Hoe lang vaar je op deze boot en waarom hebben jullie deze gekocht?

Het was liefde op het eerste gezicht. We gingen eigenlijk kijken naar een andere boot in de haven van Kortgene en toevallig stal deze ons hart. Onze El Burro is een 10m lange Koreaanse kajuitzeilboot en hebben we al sinds 2016 in ons bezit. We hebben haar vooral gekocht omdat ze heel ruim is van binnen maar ook in een uitmuntende staat was. De vorige eigenaar heeft er heel veel liefde en aandacht in gestoken. Zelf hebben we ze de laatste twee jaar huiselijker gemaakt en haar klaargemaakt voor langere tochten.

El Burro aan de steiger

Wat is de naam van je boot, en heeft deze nog een betekenis?

El Burro – vertaling vanuit het Spaans is ezel. De naam hebben we gekozen omdat onze boot echt onze muilezel is die al onze spullen met zich meedraagt en ons langzaam rond de wereld loodst. 

Jullie zijn net vertrokken op wereldreis. Hoe waren de eerste weken aan boord? 

We wonen nu bijna een maand aan boord en om eerlijk te zijn waren de eerste twee weken echt wel wennen. We hebben allebei een drukke baan gehad hiervoor en de maand voor we aan boord verhuisden was ook echt wel druk qua administratief alles regelen, afscheid nemen van vrienden en familie, boot klaarmaken voor vertrek enz. Onthaasten was echt niet zo gemakkelijk als gedacht. Je hoofd wil precies altijd vooruitgang en altijd bezig zijn terwijl dit helemaal niet nodig is. We hebben tijd en dat beginnen we nu stilletjes aan te beseffen. Ook tijd nemen om een routine te vinden aan boord is heel belangrijk.

Greg geniet met volle teugen in zijn hangmat aan boord

Hoe ziet jullie komende zeiljaar eruit? 

We verblijven nu nog eventjes in Nederland om dan mid-oktober terug naar België te gaan. Daar gaat de mast er af en varen we via België Frankrijk binnen. De winter brengen we door op de kanalen in Frankrijk om dan binnendoor tegen de lente de Mediterraanse zee op te gaan. Dan willen we Balearen ontdekken om daarna via Gibraltar de Atlantische Oceaan op te gaan. Nadien willen we nog een stukje Portugal meenemen om dan via Madeira naar Marokko en eventueel Gambia te gaan. Tot zover de planning, verder zien we het wel. 

Missie afval opruimen? 

We hebben een tijdje terug de Belgische organisatie River Cleanup gecontacteerd en zij zijn zo vriendelijk geweest om ons aan materiaal te helpen om zelf cleanups te organiseren (vuilzakken, t-shirts, afvalgrijper, weegschaal etc.). Nu ruimen we al regelmatig afval op als we wandelen maar we willen dit later grootschaliger aanpakken. Tijdens het varen door de kanalen van Frankrijk willen we regelmatig afval opruimnamiddagen organiseren. Eerst met ons tweetjes afval opruimen maar later willen we ook de lokale bevolking betrekken (waar ook ter wereld) en vooral in kaart brengen waar en hoe het komt dat afval zo talrijk aanwezig is op bepaalde plaatsen. Het zou ook leuk zijn om wetenschappelijk bij te dragen om de microplastiek problematiek in de oceaan in kaart te brengen maar hiervoor zoeken we dus nog een organisatie of partner die ons op weg kan helpen.

Wat is jullie ultieme zeilbestemming?

Vancouver Island (Canada), drie jaar geleden zijn we daar op vakantie geweest en nog altijd onder de indruk van de imposante natuur, wildlife en het diverse maritiem leven (walvissen, dolfijnen, orka’s, otters, zeehonden, …). Ooit willen we daar echt met onze eigen boot rondvaren. 

Wat is jullie grootste blunder aan boord? En wat hebben jullie ervan geleerd? 

Regelmatig hebben we al koffiekannen en borden zien vliegen door onze kajuit dus we hebben vooral geleerd om voor we aan een tocht beginnen alles goed vast te maken binnen. EN niet stressen als we een sluis doen. Regelmatig zie je mensen roepen tegen elkaar als het weer eens druk is in de sluis maar daar moeten we nu om lachen. Just go with the flow. 

Hoe ziet een dag aan boord er uit?

Hangt er vanaf of we die dag gaan zeilen of op anker blijven. Als we gaan zeilen is het opstaan, ontbijten, alles vastmaken binnen en alles klaarmaken om te zeilen buiten, de routeplanning en de weersvoorspelling samen nog eens overlopen, het logboek invullen en vertrekken. 
Als we voor anker liggen doen we niet zo heel veel. Wat lezen, zwemmen (als het goed weer is), met onze dinghy roeien, SUP’n en vooral lekker eten. Eten is echt wel belangrijk voor ons aan boord 🙂 . ’s Avonds spelen we een gezelschapsspel, lezen we nog wat, knuffelen we nog wat met onze kat Nelly of kijken we een film of serie. 

Kat Nelly woont ook aan boord.

Welk maaltje kook je het liefst aan boord?

Greg is de kok aan boord van onze El Burro en kan daar echt door gepassioneerd zijn. Koken is zijn favoriete bezigheid na zeilen. Een lievelingsmaaltje kiezen is moeilijk maar tegenwoordig maakt hij heel graag verse pizza.

Hebben jullie nog tips voor mensen die op wereldreis willen? 

Vooral doen en je niet laten tegenhouden door alles wat eventueel nog kan misgaan of niet klaar is. Pin een datum en vertrek gewoon want je kunt blijven klussen aan je boot of toekomstige doemscenario’s verzinnen waardoor je uiteindelijk niet vertrekt. En gewoon genieten, het is normaal dat het in het begin vreemd lijkt en je nog niet helemaal into boatlife bent maar dat komt wel. Ga 100% voor je dromen. Het kan zijn dat je spijt krijgt van je beslissing maar als je niet vertrekt, krijg je sowieso spijt. 

Net als Julie & Greg in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.