Karen Laarkamp in de Spotlight

Elke maand een andere zeiler in de spotlight. Wie zijn ze, waarmee zeilen ze en waar zeilen ze het liefst? Deze maand: Karen Laarkamp!

Door Redactie | 06 december 2023

Karen Laarkamp

Karen Laarkamp in de Spotlight

Door Redactie | 06 december 2023

Advertentie

Afgelopen jaar heeft ze 4,5 maand op zee gezeten, van de Cariben naar de Noordpool. Een bijzondere ervaring waar genoeg over te vertellen is. Karen Laarkamp trok de stoute schoenen aan in het kader van: ‘ik heb het nog nooit gedaan…’. Van Sint Maarten stak ze over naar de Azoren om daarna via Spanje, Portugal verder noordwaarts te trekken, van Zweden naar Spitsbergen via IJsland naar Schotland gezeild. In deze spotlight zet ze haar ervaringen op papier!

Wanneer ben je begonnen met zeilen?

Ik begon als meisje van acht met een Piraatje. Onder het toeziend oog van mijn vader ging ik de Alkmaarse plassen op. Daarna had ik een FJ-tje die ook meeging op vakantie naar Italië. Met mijn ouders meegezeild die uiteindelijk een eigen Taling 32 zelf hebben afgebouwd. Altijd op of aan het water, ook met een foute speedboot. Maar het zeilen blijft altijd trekken. Sinds ik een aantal cursussen op het Wad heb gedaan, ben ik besmet met het zeezeilvirus

Karen Laarkamp
Karen in Reykjavik

Wat is de mooiste bestemming waar je bent geweest, en waarom?

De mooiste bestemming vond ik om de rauwe fjorden van Spitbergen binnen te varen. Als crew opgestapt en met een aluminium Van der Stadt, we konden echt tot aan de gletsjers doorvaren. Wat een pure natuur, zo overweldigend, ijs, zeehonden, walrussen, een ijsbeer en de ervaring van 24/7 daglicht in de zomer. Wel best koud. 

Voor mij zijn het, los van de bestemmingen die ik aan deed, de mensen met hun verhalen die ik ontmoette. Wie ben je, waar kom je vandaan en waar ga je naartoe?

Karen Laarkamp
Spitsbergen!

Hoe heb je 4,5 maanden zeilen aangepakt?

Ik had al een aantal jaar het verlangen om op zee te zeilen en door middel van verschillende cursussen heb ik mijn CWO 2 Tidal (zeilen op stromend water) behaald. Ik was al een tijd aan het zoeken hoe ik voor een langere tijd kon gaan zeilen zonder zelf een schip te bezitten toen ik uitkwam op een aantal meezeilsites en Facebook-groepen waar je als meezeiler kunt opstappen. Ik heb me tevens aangemeld bij crew sites voor reizen met langere afstanden. Totdat ik een oproep kreeg om de Atlantic over te varen. Die reis kwam wat snel maar gaf wel de aanleiding om te gaan organiseren dat ik langere tijd op pad kon. Daarna besloot ik om een sabbatical te nemen. Er kwam een oversteek in de vorm van een cursus op mijn pad en ik besloot om daarmee van St. Maarten naar de Azoren te gaan. Een goede voorbereiding was de online cursus van de World Cruising Club, organisator van de Atlantic Rally for Cruisers (ARC), waarbij van alles aan de orde komt om een oversteek te kunnen maken. Super leerzaam en interessant. 

Karen Laarkamp
Een heleboel mooie mijlen

Daarna ontstond mijn reis als vanzelf, verschillende mensen ontmoeten en rondbazuinen dat je verder wil zeilen. Ik ben in totaal aangemonsterd op vier verschillende schepen met verschillend aantal in bemanning. Onderweg op die grote oceaan, best een openbaring om te realiseren hoe het is wanneer je niet met het thuisfront kan communiceren als je twee weken midden op zee zit . 

Wat is het meest hachelijke moment dat je op het water hebt meegemaakt?

Het meest hachelijke moment is tijdens de overtocht van de Azoren naar Estepona, Spanje geweest. Ik was tijdens de wacht ’s nachts samen met een wat onervaren jonge Italiaan, die aan het roer stond. Er kwam een vrachtschip van stuurboord, maar de Italiaan had de lichten verkeerd geïnterpreteerd. Hij wilde mijn (vrouwelijke) kennis niet aannemen dat we toch echt op ramkoers aan het varen waren. Uiteindelijk heb ik de kapitein ingeschakeld en die heeft het roer omgegooid. Ik had meer op mijn kennis en ervaring mogen vertrouwen en zelf eerder actie kunnen ondernemen en mij meer moeten verdiepen in de vaardigheden en cultuur van mijn wachtmaat. Teamwork is van levensbelang op zee.

Karen Laarkamp
De Azoren lonken aan de horizon

Wat heeft je voorkeur: het warme zuiden of het koude noorden, en waarom?

Qua natuur vind ik het Noorden prachtig en zo puur, qua temperatuur is het zuiden lekkerder.

Wat heb jij altijd in je zeiltas zitten?

Een foto sleutelhanger met mijn loved ones erin, die gaat al jaren mee op reis. Zo zijn ze altijd een beetje bij mij en maken ze mijn belevenissen ook mee. En verder zitten zakmes en hoofdlamp altijd in mijn tas en jaszak.

Karen Laarkamp

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van zeilwereld? 

Geniet nog meer van het moment. Als zeiler ben je vaak aan het vooruit denken zodat je zo min mogelijk verrast wordt door de grilligheden van de natuur en vergeet je soms om je heen te kijken. Daarnaast brengt juist het zeilen mij meer in het moment en voel ik mij op zee zo nietig en juist onderdeel van die hele grote aardbol. Probeer ook op je intuïtie en gevoel voor wind en zeilen te zeilen, zonder alle navigatie en zeilmeters, zo ben je meer een met de elementen. 

Ook al heb je geen eigen boot, je kunt toch de wereld en jezelf zeilend verkennen, zeker wanneer je een beetje de tijd kunt nemen. Er zijn enorm veel mogelijkheden om op te stappen, als crew aan te monsteren en deel te nemen aan een tocht. Ik ben vertrokken met een cursus vanaf St. Maarten richting de Azoren. Dat verliep anders dan gedacht en daarna heb ik op drie andere schepen kunnen aanmonsteren. Van een 32 meter luxe jacht tot een oude Volvo Ocean racer en een aluminium Van de Stadt van 47 voet. Soms gepland en soms omdat ik een briefje in Piet’s cafe had opgehangen of toevallig iemand tegen kwam die ik op St. Maarten had ontmoet. Ik ben alleen maar goed volk tegen gekomen en heb een geweldige zeilervaring beleefd. 

Nu met de mijlen die ik heb gemaakt, is het mogelijk om als crew, delivery’s te doen. Zo kom ik zeilend op allerlei geweldige plekken die mij alleen tijd kosten. Dus, mogelijkheden te over om zeilend, zonder eigen schip, de wereld te ontdekken. 

Net als Karen Laarkamp een keer in de spotlight staan?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij volgende maand wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.