Kick-off voor een rondje Atlantic

Wereldzeilers worden typisch geclassificeerd als dromers, boekenlezers en soms ook wereldverbeteraars of een combinatie van die drie. Als je het op een verjaardag vertelt, reageert de rest vaak met een glimlach: ‘Ja, toen wij nog jong waren hadden we ook wilde plannen’. Toch hebben wij tegen de gevestigde orde in gebokst en het lijkt te…

Door Karlijn de Weijer & Oliver Missiaen | 04 mei 2020

Flyer Bemanning Oliver Karlijn

Kick-off voor een rondje Atlantic

Door Karlijn de Weijer & Oliver Missiaen | 04 mei 2020

Advertentie

Wereldzeilers worden typisch geclassificeerd als dromers, boekenlezers en soms ook wereldverbeteraars of een combinatie van die drie. Als je het op een verjaardag vertelt, reageert de rest vaak met een glimlach: ‘Ja, toen wij nog jong waren hadden we ook wilde plannen’. Toch hebben wij tegen de gevestigde orde in gebokst en het lijkt te gaan lukken! Zoals ik vroeger wakker was om stiekem met een zaklamp de ‘Vrienden van de Kameleon’ te lezen, zo lig ik nu wakker of we genoeg water mee kunnen nemen en of we genoeg accucapaciteit hebben. Rondje Atlantic, een jongensdroom in de realiteit?

Tekst: Oliver Missiaen & Karlijn de Weijer

Kick-off

Oliver Karlijn Flyer

De bemanning: Oliver en Karlijn

Vijf jaar gelden, op 14 maart 2015, zaten we samen op de HISWA naar twee presentaties van ‘ex-vertrekkers’ te kijken (Duende & Boomerang). Ik had het al, maar Karlijn moest nog even geïnfecteerd worden met het zeilvirus. Na de twee presentaties kwam er een voorzichtige ‘misschien wel leuk ja’. Little did she know; vijf jaar later staat ons hele huis vol met zeilspullen en staat het vertrek voor de deur! De ‘wij’ in dit verhaal zijn Oliver (30) en Karlijn (26). We gaan het werkzame leven verruilen voor een goed jaar zeilen, het wel bekende ‘Rondje Atlantic’. Oliver werkt offshore en Karlijn is chemical engineer. Nu hebben we allebei ontslag genomen om dit avontuur samen aan te gaan.

Onmogelijk avontuur

Het duurde nog wel tot februari 2017 voordat we serieus aan dit plan gingen werken. We moesten allebei afstuderen en hadden een huis gekocht in Tilburg dat onze wilde plannen een beetje naar de achtergrond verdrong. Op een bewuste zaterdagavond in februari zat ik te klagen dat het sparen niet lukte en dat het een onmogelijk avontuur was. Karlijn zette me met beide voeten op de grond en we maakten de financiële balans om ons spaarpotentieel te berekenen. Dit was een eyeopener en vanaf dat moment hebben we besloten om ervoor te gaan. Het idee was een jaar sparen en een boot kopen, dan een jaar opknappen en dan een jaar sparen om weg te kunnen.

Op botenjacht

proefvaart Dehler 38 Flyer

De proefvaart bevalt goed.

Geholpen door een vaste baan voor Karlijn en een promotie voor mij konden we ons een jaar later al gaan oriënteren op de botenmarkt. De enige eisen die we hadden: structureel goed, goede zeiler en drie hutten. We hebben zo’n 20 boten bekeken, van een karaktervolle Ranger 37 tot een oerdegelijke Hallberg Rassy 352. Maar er was altijd wel iets, van te weinig in de spaarpot tot een ingewaterd dek. Ons oog was ook als eens schuin op een Marktplaats advertentie gevallen Dehler 38 voor een aantrekkelijke prijs, maar met een bod erbij dichtbij de vraagprijs. Toch maar eens proberen en terwijl ik offshore was, is Karlijn gaan kijken. Telefonisch kreeg ik een enthousiaste reactie dus maar snel een afspraak gemaakt om samen te gaan kijken. Ook ik was erg enthousiast al had de boot zeer zeker wat liefde en aandacht nodig.
Flyer Dehler 38 keuring

Tijdens de keuring wordt de boot uit het water gehaald. Flyer, zoals de Dehler 38 later gaat heten, heeft nog wel wat liefde en aandacht nodig.

Lood in mijn schoenen

Na onze gezamenlijke bezichtiging hebben we een paar dagen later een bod gedaan. Op 6 maart 2018 kreeg ik het verlossende mailtje dat ons bod was geaccepteerd. We hadden een bod gedaan onder voorbehoud van keuring dus dat kon ik gaan regelen. Dat had uiteindelijk nogal wat voeten in de aarde, maar het lukte. Op 12 maart was de verkoper in Nederland en had ik een keurmeester kunnen regelen. De keuring duurde van 10:00 tot 17:00 en ik zat er bovenop om alles samen met de keurmeester te bekijken. Aan het einde van de keuring heb ik de bevindingen besproken met hem en we kwamen tot een vervelende conclusie. De afgesproken prijs was aan de hoge kant. Met het lood in mijn schoenen liep ik terug om te onderhandelen met de verkoper. Dat was geen prettig gesprek, maar uiteindelijk kwam er toch witte rook uit de schoorsteen na de belofte dat we heel goed voor de boot zouden zorgen. Tot hier aan toe ging alles volgens ons plannetje wat we gemaakt hadden, dat zou snel veranderen…
Binnenkort deel 2 van dit ‘plannetje’ voor een rondje Atlantic!
Lees ook:

Beeld: privé-archief Oliver Missiaen & Karlijn de Weijer

Lees ook deze nieuwe Zeilwereld Verhalen:

Oliver Missiaen & Karlijn de Weijer gaan een rondje Atlantic zeilen! Een eerlijk verslag van onzekerheid, vallen en opstaan. Maar bovenal: doorzettingsvermogen.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

2 reacties

 1. Annette Van den Braak op mei 4, 2020 om 4:34 pm

  Geweldig wat jullie doen.
  Ik volg jullie graag.

 2. marijke op mei 5, 2020 om 12:19 pm

  Fantastic. Take care and have a wonderful time.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

2 reacties

 1. Annette Van den Braak op mei 4, 2020 om 4:34 pm

  Geweldig wat jullie doen.
  Ik volg jullie graag.

 2. marijke op mei 5, 2020 om 12:19 pm

  Fantastic. Take care and have a wonderful time.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.