Kijktip: Leren leven van de zee

Heb jij wel eens een vis gevangen op zee? Hoe doe je dat verstandig, duurzaam en in harmonie met de zee? Mitch Nieuwenhuizen en Tim Burgess zochten het uit.

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2024

LTLFTS_01_Cover

Kijktip: Leren leven van de zee

Door Riemer Witteveen | 20 februari 2024

Advertentie

Zelfvoorzienend leven op een zeilboot. Voor veel zeilers is dat het doel van een grotere reis. Leven van en met de natuur. Mitch Nieuwenhuizen en Tim Burgess deden dat aan boord van hun zeilboot. Overal waar ze zijn zoeken ze uit wat ze het beste kunnen eten; lokaal en duurzaam.

Mitch: “Het beste scenario is dat we op een weelderig eiland zijn met allerhande lokale boeren die hun waren op de markt of op straat verkopen. De realiteit is echter dat deze opties er niet altijd zijn of voor ons bereikbaar. Regelmatig zijn we genoodzaakt om voedsel te kopen dat verpakt is in plastic en van honderden of duizenden kilometers ver weg afkomstig is.”

Water People Expedition
Beeld: Water People Expedition

​Maar op een boot is vers eten nooit ver weg. Er is vis, schaal- en schelpdieren en je kunt dus het heft in eigen handen nemen en leven van wat de natuur je voorschotelt. Maar wat doe je als je niet weet hoe dat moet? Dát zochten Mitch en Tim uit en legden ze vast op beeld. Mitch: “we reisden meer dan 3000 mijl en leerden vaardigheden en kennis van een visser, duikers en onderzoekers. Op afgelegen plekken leerden we vrijduiken, hoe we onderwater kunnen foerageren, en leerden we afwegingen maken wat betreft onze ecologische voetafdruk en hoe we ethische keuzes kunnen maken als we ons wel weer in de bewoonde wereld bevinden.”

Dat alles is te zien in een mooie film van 47 minuten, die gratis op YouTube te bekijken is. De film heet ‘Learning to Live from the Sea’. Je kijkt ‘m hier:

Meer video’s

Op het YouTube-kanaal van ‘Water People Expedition’ (voorheen ‘Sailing Beyond Borders’) vind je nog veel meer mooie (zeil)video’s. Ze zijn zeer mooi en cinematisch gefilmd, wat het echt anders maakt dan de meeste zeilkanalen op YouTube. Echt de moeite waard!

Beeld: Water People Expedition

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.