De langste, rechte streep op zee

Stel je voor: Je zet je roer vast en je zeilt in een kaarsrechte streep verder. Op het IJsselmeer kan dat maar maximaal 30 mijl, van Breezanddijk naar Lelystad, maar in de meeste gevallen zie je na een dikke 10 mijl de kust toch wel weer dichtbij komen. Maar wat is de langste rechte streep…

Door Riemer Witteveen | 20 januari 2020

kompas

De langste, rechte streep op zee

Door Riemer Witteveen | 20 januari 2020

Advertentie

Stel je voor: Je zet je roer vast en je zeilt in een kaarsrechte streep verder. Op het IJsselmeer kan dat maar maximaal 30 mijl, van Breezanddijk naar Lelystad, maar in de meeste gevallen zie je na een dikke 10 mijl de kust toch wel weer dichtbij komen. Maar wat is de langste rechte streep die je zou kunnen zeilen over de oceanen? 17.000 mijl Die rechte lijn is maar liefst 17 duizend zeemijl lang. De trip begint in Pakistan en gaat vervolgens in zuidelijke richting tussen Madagaskar en Afrika door, dan langs kaap Hoorn en richting het noorden naar Rusland. Met de route zou je zo’n enorme afstand afleggen, dat in rechte lijn op je kompas varen geen optie is. Het magnetische noorden verschuift dusdanig tijdens de reis dat deze geen goede indicatie kan geven. Doordat de aarde een bol is kun je op een kaart ook moeilijk een rechte lijn tekenen. Pas op een globe is te zien dat het een rechte lijn is. Misschien iets voor een wedstrijd? Wie biedt zich aan?!
Langste rechte lijn op zee

Hou je roer recht. Kind kan de was doen

Over land? Ook over land is zo’n rechte lijn mogelijk. De route begint in China en gaat via Mongolië, Kazachstan en Rusland richting Europa om uiteindelijk in Sagres, Portugal tot een einde te komen. 15 landen zou je onderweg tegenkomen, en zo’n 6000 nautische mijl afleggen (dik 11 duizend kilometer).

Meer inspiratie opdoen voor lange reizen? Check de andere verhalen in ‘Onderweg’.

Lees meer zoals dit:

Riemer Witteveen zeilt zelf het liefst solo of shorthanded. Interviews en verhalen met zeilers blijven uit zijn pen stromen. Met zijn videoskills en zijn liefde voor zeilen zet hij zich in voor Zeilwereld.

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden: