Liesbeth Brederode in de spotlight

Ze houdt vooral van lange tochten, stippelt met liefde routes uit en kijkt steeds uit naar nieuwe bestemmingen. Dit jaar stak ze de Atlantische Oceaan over en samen met haar partner maakt ze plannen voor een wereldreis. Liesbeth Brederode staat in de spotlight.

Door Redactie | 17 mei 2022

Liesbeth Brederode in de spotlight

Liesbeth Brederode in de spotlight

Door Redactie | 17 mei 2022

Advertentie

Ze heeft enkele jaren geleden samen met haar partner een Sweden 41 gekocht. Hiermee liggen ze nu nog in de haven van Scheveningen, maar hun droom is samen een grote reis te maken. Met de boot doen ze nu ook regelmatig mee met wedstrijden in de double handed klasse. Maar uiteindelijk moet de boot natuurlijk klaargemaakt worden voor die grote reis. Liesbeth heeft alvast een voorproefje genomen: dit seizoen is ze met twee andere Scheveningers de Atlantische oceaan overgestoken. Wij zijn benieuwd naar het verhaal en de ervaring van deze zeilster. Daarom staat deze keer Liesbeth Brederode in de spotlight!

Wanneer ben je begonnen met zeilen en merkte je dat het echt je passie werd?

Aan het eind van mijn eerste jaar op de middelbare school gingen we met alle brugklassers op zeilkamp in Friesland. We gingen surfen en leerden zeilen in een Optimist. ’s Avonds werd er van alles georganiseerd en kregen we theorieles: van aan de wind tot voor de wind en oefenen met knopen en steken. Bij elke paalsteek die ik maak denk ik nog steeds aan boompje-slangetje-meertje. Ook herinner ik me lange nachten met dikke pret op de slaapzaal. Ik was meteen verkocht!

Na die eerste keer zeilkamp was dat jarenlang mijn favoriete vakantiebezigheid. Maar in mijn studententijd hield het zeilen een beetje op – geldgebrek natuurlijk, en ik kende niemand met een boot. Totdat ik mijn partner leerde kennen. Hij is een geboren zeiler en zijn ouders hadden een boot waarmee we vaak op vakantie gingen. De passie voor het offshore zeilen begon toen ik voor het eerst op zout water voer: de Oosterschelde. Daarna een keer buitenom naar het Haringvliet, toen de Waddenzee en ook daar buitenom. Vanaf dat moment was het hek van de dam.

Resonate, Sweden 41
Zeilen met Resonate, een Sweden 41

Hoe lang vaar je op deze boot en waarom hebben jullie deze gekocht?

We hebben Resonate begin 2019 gekocht. We zochten een boot die stevig en groot genoeg was om een wereldreis mee te maken, maar waar ook een beetje snelheid in zit. Resy, zoals we haar liefkozend noemen, komt met haar 9 ton niet snel uit de startblokken maar eenmaal op gang en goed getrimd is ze niet te stoppen.

Wat is je lievelingsplekje aan boord?

Tijdens onze oversteek lag er een windstil gebied midden op de oceaan. We stuurden dagenlang iets zuidelijker dan de directe koers naar Martinique om dat te omzeilen. Uiteindelijk pikten we toch een randje mee, maar wisten de boot het grootste deel van de tijd aan de praat te houden. Een zeer ontspannen manier van oceaanzeilen: de gennaker erop, liggend op de kuipbank met de helmstok in de hand, een lekker muziekje op de achtergrond en 2,5 knoop snelheid. Relaxter wordt je leven niet! Ik had mijn lievelingsplek aan boord gevonden.

Liesbeth Brederode in de spotlight op haar lievelingsplekje
Lievelingsplekje!

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Helaas veel minder dan ik zou willen. Ik zou het liefst gisteren op wereldreis vertrekken en als een digitale nomade op mijn boot willen leven!

Ga je liever wedstrijdzeilen of recreatief varen, en waarom?

Ik ben een 100% toerzeiler. De belangrijkste componenten van zeilen zijn voor mij het reizen op een duurzame manier en het leven aan boord. Een soort ultieme vorm van slow travel. Ik vind het heerlijk om een tocht uit te stippelen, plan b en c te bedenken en de mooiste bestemmingen uit te zoeken. Eigenlijk geldt: hoe verder hoe beter. Voor een rondje om de tonnen en aan het eind van de dag weer terug in de haven ben ik moeilijk te motiveren. Gelukkig krijg ik steeds vaker de kans om bij iemand op te stappen en langere offshore tochten te varen, met als voorlopig hoogtepunt natuurlijk mijn Atlantische Oceaan oversteek van begin dit jaar!

Liesbeth Brederode vindt zeilen de ultieme vorm van slow travel
Zeilen: de ultieme vorm van slow travel

Wat is je grootste blunder aan boord?

Ik heb ooit tijdens een wedstrijd waarbij ik in de pit stond per ongeluk de genuaval losgegooid in plaats van de outhaul. Toen kwam de fok naar beneden.. Oepsie.

Welke wedstrijd wil jij graag nog zeilen, en waarom?

Elke meerdaagse offshore die echt ergens naartoe gaat zoals de CAM-race of een ARC. De toer-component! En dan wel met lekker eten aan boord. Voor mij geen astronautenvoer.

Wat is jouw ultieme zeilbestemming?

Nieuw-Zeeland!

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van zeilwereld?

De mooiste zeil-ervaringen zijn die net buiten je comfortzone.

Volg Liesbeth Brederode op haar zeilavonturen via haar Instagram account

Liesbeth Brederode Sweden 41, Resonate
Liesbeth Brederode in de spotlight!

Net als Liesbeth Brederode een keer in de spotlight?

Wil jij jouw zeilleven ook met ons delen door het beantwoorden van een aantal vragen? Of ken je een zeiler die wel eens in de spotlight gezet mag worden? Stuur ons een mail via redactie@zeilwereld.nl met een korte introductie en wie weet sta jij over twee weken wel in de spotlight!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.