Linda Mercedes in de spotlight

Op haar zestiende zeilde Linda voor het eerste de oceaan over. Nu heeft ze haar eigen boot, haar eigen YouTube-kanaal en bereidt ze zich voor op een soloreis naar de Caribbean in 2022. Lees hier ons interview met haar.

Door Redactie | 08 september 2021

Linda boat atlantic

Linda Mercedes in de spotlight

Door Redactie | 08 september 2021

Advertentie

Linda heeft onlangs een Dufour Arpege gekocht en wil daarmee volgend jaar een soloreis naar de Caribbean maken. Ze moet het oude beestje eerst nog helemaal opknappen. Ze klust zich een slag in de rondte en zorgt dat Nel een echte Luna wordt. We zijn benieuwd naar haar verhaal en leggen de 10 vragen uit de Spotlight graag aan haar voor.

Hoe oud was jij toen je voor het eerste besefte dat zeilen echt jouw passie zou gaan worden en waarom?

Vanaf dat ik klein was, een jaar of tien, zeilde ik in de zomer bij Zeilschool de Lauwer, in Lauwersoog en dit vond ik prachtig! Toen ik zestien was, heb ik mijn eerste oceaan overgezeild met School at Sea. Een half jaar was ik van huis, de Canarische eilanden, Kaapverdië, Sint Maarten, heel de Caribbean, de ABC- eilanden, Dominica en Cuba, de Azoren en nog veel magische plekken hebben van deze reis onderdeel uitgemaakt. Hier ben ik voor het eerst echt in aanraking gekomen met een cruising lifestyle. Dit kan je nergens mee vergelijken en is het beste wat ik ooit heb gedaan. Er is geen mooier uitzicht dan alleen de oceaan om je schip heen zien, en de verschillende culturen die een mens kan ontdekken door op deze manier te reizen is erg bijzonder.

Linda tijdens haar reis met School at Sea

Na deze halfjaar durende reis, ben ik terug gegaan naar school en later gaan studeren in Groningen. December 2020 ben ik gestopt en mijn droom achter na gegaan. Ik ben naar Kaapverdië gegaan en heb gevaren naar Brazilië. Nu ben ik terug in Nederland en heb ik twee maanden terug mijn eerste eigen zeilboot gekocht. Die ben ik aan het opknappen en in 2022 wil ik hiermee op reis gaan. Ik plaats video’s op mijn YouTube kanaal, ‘Adventures with L’ en laat daar mijn levensstijl van reizen en zeilen zien, en nu ook het opknappen van mijn nieuwe zeilboot. Mijn laptop was helaas kapot, waardoor ik een maand geen video’s online kon plaatsen, maar vanaf nu, zijn ze weer te zien!

Wat voor boot heb je en is dit jouw droomschip?

Een Dufour Arpege, uit 1970, van 30 ft. Ze is 9,3 meter lang, 3 meter breed en heeft een diepgang van 1,3 meter. Ja, op dit moment is dit zeker mijn droomschip. Ik heb eerst gekeken naar een Albin Vega, een kleine 27 ft zeilboot, maar erg zeewaardig. Toen kwam de Arpege op mijn pad en was ik meteen verliefd. De boot is binnen erg ruim, heeft zes slaapplaatsen, je kan rechtop staan, heeft een toilet, dus alles is perfect om er een langere periode op te spenderen. Zelf heb ik niet echt de behoefte om een grote zeilboot te bezitten. Ik heb niet veel ruimte nodig, ben best netjes en geordend en vind kleine ruimtes wel prettig om me in te begeven. Voor mij is dit dus een gigantische boot.

Nel, een Dufour Arpege uit 1970

Welke aanpassing zou je graag nog doen aan je boot?

Op dit moment ben ik bezig met het interieur, alles uit elkaar halen, schuren en lakken. Er moet nog wel veel aan gebeuren, zo wil ik de benzinemotor nog vervangen door een dieselmotor, en de scepters, relingen etc moeten nagekeken/ eventueel vervangen worden. Verder gaat de boot nog op de wal, komt er een nieuwe laag antifouling: ik ben nog lang niet klaar haha! Ik ben fulltime aan het klussen op de boot, dus dat ga ik dit jaar en begin volgend jaar allemaal doen.

Wat is de naam van de boot, en heeft deze nog een speciale betekenis?

Op dit moment heet ze nog Nel, maar dit wil ik veranderen in Luna. Dit staat voor de maan, wat ik een van de mooiste dingen vind om te zien op zee. Hier ben jij alleen met je boot en zijn er weinig zorgen, geen prikkels van buitenaf.Het enige waar jij je zorgen om hoeft te maken, is het zeilen. Je kan dus echt genieten van het ‘bestaan’ en dit besef ik erg goed als ik buiten zit in de avond en naar de sterren of de maan kijk.

Hoeveel dagen per jaar ben jij aan boord?

Ik ben bijna altijd aan boord, nu nog meestal om te klussen. Mijn motor heeft af en toe kuren, waardoor ik het spannend vind haar mee te nemen het water op. Zoals ik al zei, heeft ze een dieselmotor nodig. Binnenkort ga ik eerst de gehele motor nakijken, zodat ik nog een tijdje met deze kan varen. Dan zal ik wel een aantal dagen per week gaan varen, en de boot goed leren kennen.

Het resultaat van heel hard klussen

Wat is je allermooiste ankerplek of haven waar je bent geweest en waarom is deze plek je zo bijgebleven?

Isla Providencia, een eiland dat ligt in de Caribische zee, hemelsblauw water en je kan hier prachtig snorkelen. Trek dan wel een shirt met lange mouwen aan, want anders verbrand je levend! Zo heb ik in de avond na het snorkelen, in mijn hangmat, niet meer fatsoenlijk kunnen slapen, omdat ik zo verbrand was.

Wat is het mooiste vaargebied waar je ooit hebt gevaren?

In de Caribbean is het natuurlijk erg mooi, maar ik vond varen langs het eiland Fernando de Noronha het allermooist! Hier is het water helder blauw en er vliegen hier vogels boven je boot, zoals je ze nog nooit hebt gezien. Ik ben hier gaan snorkelen, en op een gegeven moment werd ik omringd door wel honderd dolfijnen, ze zwommen langs me heen en sprongen uit het water; heel magisch. Het is een eiland als de Galapagos, maar dan nog niet aangetast door alle toerisme. Je zou het op internet op moeten zoeken, om een beeld te krijgen van hoe prachtig dit is.

Schildpad in helder blauw water bij Fernando de Noronha

Heb je nog plannen voor een droomreis? 

Ja, ik wil volgend jaar (2022) een solo reis gaan maken, richting de Canarische eilanden, Kaapverdië en dan naar de Caribbean. Wel ben ik van plan af en toe wat mensen mee te nemen, maar voor nu zijn mijn plannen om dit alleen te doen. Mijn absolute droombestemming om nog een keer naar toe te varen is Azië. Ik ben al wel in Vietnam, Thailand en Cambodja geweest, maar nog niet met een schip. Geen idee of dit allemaal mogelijk is met mijn boot, maar ik ga er hard aan werken om het mogelijk te maken. Op dit moment ben ik dus aan het klussen, ga ik veel varen en ben ik de juiste diploma’s aan het behalen.

Heb je een product aan boord, dat je maar bij weinig zeilers zal aantreffen, maar die voor jouw echt helemaal top is?

Een campingdouche, dit is een waterzak waar 12 liter water in kan. Je kan deze zwarte zak in de zon laten hangen en dan heb je een warme douche. Deze kost 4 euro bij de action 🙂

Heb je nog een gouden tip aan de lezers van Zeilwereld?

Onderschat de natuur niet, ook aan een strand kan de stroming ontzettend sterk zijn. Ik denk dat wij mensen soms denken dat alles maakbaar of manipuleerbaar is, maar als jij alleen op een bootje zit, dan is dit echt niet het geval. Zeilen kan heel gevaarlijk zijn, maar al een heel stuk minder als je je koppie erbij houdt. Dus wees voorzichtig, maar niet bang. Zoals Christopher Columbus ooit zei; “You can never cross the ocean until you have the courage to lose sight of the shore”.

Je kunt Linda haar avonturen volgen via haar eigen YouTube-kanaal: Adventures with L

Net als spotlight Linda een keer hier staan?

Ben jij net als Linda gek op zeilen en wil je ook eens op deze plek in de spotlight staan? Of ken je een zeiler die best een in de spotlight mag komen? Neem contact op met redactie@zeilwereld.nl, of vul het formulier onder deze link in.

Andere spotlight artikelen lezen op Zeilwereld? Kijk op deze pagina!

Lees meer zoals dit:

Vond je dit mooi? Deel dit verhaal dan met je vrienden:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Uitgelicht:

Nieuw in Toerzeilen:

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.